یک کارشناس آلودگی هوا گفت: کاهش زمان اجرای طرح ترافیک می‌تواند افزایش آلودگی هوا در پاییز سال جاری نسبت به سال گذشته شود.

آلودگی هوا

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از میزان، رامین عزتی کارشناس آلودگی هوا با اشاره به اینکه کاهش زمان اجرای طرح ترافیک به‌دلیل شیوع ویروس کرونا ممکن است باعث شود آلودگی هوا در پاییز سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کند، در عین حال اظهار کرد: در چنین شرایطی که خطر مستقیم مرگ، سلامتی مردم را تهدید می‌کند، چاره‌ای جز کاهش زمان اجرای طرح ترافیک و استفاده کمتر از ناوگان حمل و نقل عمومی وجود ندارد.

وی درباره افزایش غلظت ذرات معلق در فصل پاییز توضیح داد و گفت: جریان بادی که کشور ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، از سمت غرب کشور یعنی از صحرای بزرگ آفریقا به سمت شرق می‌وزد و ذرات گرد و غبار را از صحرای آفریقا به همراه می‌آورد. این در حالی است که پوشش گیاهی موجود در فصل‌های بهار و تابستان مانند بادگیر عمل می‌کند و باعث کاهش سرعت زیاد باد می‌شود. از این رو باد با سرعت زیادی ذرات گرد و غبار و ذرات معلق را متلاشی و در اتمسفر پخش نمی‌کند.

  • خطرات ناشی از آلودگی هوا

عزتی ادامه داد: در فصل‌هایی مانند پاییز و زمستان به‌علت کاهش پوشش‌های گیاهی با جریان‌های باد با سرعت بالاتری در مناطق مختلف روبه‌رو می‌شویم. همچنین به علت کاهش پوشش گیاهی در فصل‌های سرد سال، بادی که از سمت صحرای بزرگ آفریقا به ایران می‌وزد، بدون هیچ مانعی ریزگردها را از سطح زمین بلند و با خود به کشورهای شرق این صحرا منتقل می‌کند. در ایران ابتدا توسط کوه‌های زاگرس سپس توسط کوه‌های تفتان در جنوب شرق ایران جلوی این جریان‌های بادی گرفته می‌شود که باعث نشست ذرات گرد وغبار در منطقه می‌شود.

این کارشناس آلودگی هوا افزود: این ذرات گرد و غبار می‌توانند آلاینده‌های شهری وصنعتی یک منطقه را به خود جذب و به همراه خود به کشورهای دیگر منتقل کنند. درون این ریزگردها باکتری‌ها و قارچ‌هایی نیز موجود است که می‌تواند باعث ایجاد گلودرد و سرماخوردگی در افراد شود. جریان هوایی که از غرب به سمت ایران می‌وزد از کشورهایی مانند ایتالیا، سوریه و عراق عبور می‌کند و علاوه بر انواع باکتری و قارچ‌های بیماری‌زا آلاینده‌های صنعتی و شهری این کشورها را به همراه خود به ایران وارد می‌کند که باعث تاریک، تیره و آلوده شدن هوای شهرهایی از جمله تهران می‌شود.

او با اشاره به اینکه در ایران آلودگی‌های هوا در فصل پاییز فوق‌العاده افزایش پیدا می‌کند، خاطرنشان کرد: خطرات ناشی از آلودگی هوا در فصل زمستان نسبت به فصل پاییز به مراتب بیشتر است. چراکه در فصل زمستان سوخت‌های فسیلی مانند نفت و گازوئیل منابع اصلی آلودگی هوا محسوب می‌شوند.

  • پدیده وارونگی دما

این کارشناس آلودگی هوا همچنین دیگر عوامل موثر در افزایش آلودگی هوای برخی استان‌های کشور در فصل‌های سرد سال را پدیده وارونگی دما و حرکت جریان‌های باد از شمال و شمال غرب کشور عنوان کرد و گفت: پدیده وارونگی دما زمانی رخ می‌دهد که درجه حرارت پایین جو کمتر از طبقات فوقانی جو باشد و این پدیده باعث می‌شود آلاینده‌هایی که توسط انواع وسایل نقلیه و صنایع تولید می‌شوند در سطح نزدیک به زمین باقی بماند.

عزتی گفت: جریان‌های باد می‌توانند مانع از شکل‌گیری پدیده وارونگی هوا شوند. در برخی موارد جریان‌های باد بسیار قوی از سمت شمال و شمال غرب کشور یعنی کشور روسیه به سمت ایران حرکت می‌کنند و در صورتی که این جریان‌های باد با جریان‌های بادی که از سمت غرب کشور می‌وزند برخورد کنند شهرهایی مانند تهران از جریان‌های بادی که بتواند آلودگی‌های هوا را پراکنده کند و مانع از شکل‌گیری پدیده وارونگی دما شوند محروم می‌ماند.

او تاکید کرد: از مسئولان کشور درخواست دارم که خودروهای گازسوز را جایگزین خودروهایی کنند که از سوخت بنزین و گازوئیل استفاده می‌کنند و در عین حال عوارض مالیات خودروهای گازسوز را کاهش دهند تا مردم نسبت به خریداری آن‌ها تشویق شوند.

کد خبر 550503

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha