دانشمندان در هنگ‌کنگ از نخستین مورد ثابت‌شده از عفونت دوباره با ویروس کرونا خبر داده‌اند و از طرف دیگر ‌ ابتلای مجدد دو نفر در بلژیک و هلند به گرونا گزاش شده است.

coronavirus

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از آسوشیتدپرس دانشگاه هنگ‌کنک نخستین مورد ثابت‌شده عفونت مجدد با کروناویروس جدید عامل کووید-۱۹ را روز دوشنبه ۲۷ مرداد در یک مرد ۳۳ ساله گزارش کردند که پنج ماه پیش دچار عفونت اولش شده بود.

این بیمار ابتدا در ۲۶ مارس (اوائل فروردین) آزمایشش مثبت شد و علائم کلاسیک کووید-۱۹ مانند سرفه، گلودرد و تب را بروز دارد. علائم او مدتی بعد برطرف و آزمایشش منفی شد. اما آزمایش کرونای  این مرد در ۱۵ اوت (۲۵ مرداد) در جریان یک غربالگری معمول پس از سفر به اروپا مثبت اعلام شد.

پژوهشگران با بررسی توالی ژنتیکی ویروس توانستند نشان دهد بیش از ۲۰ تفاوت ژنتیکی میان دو گونه ویروسی که مرد به آن مبتلا شده بود، وجود دارد – یعنی بیشتر از مقداری که ممکن است در نتیجه جهش‌های طبیعی در یک عفونت رخ دهد.

بر اسای این بررسی، آنان توانستند امکان اینکه قطعات ویروسی باقیمانده از عفونت اول باعث آزمایش مثبت دوم شده باشد، را رد کنند.

این مرد ۳۳ ساله در عفونت دومش هیچ علامتی از خود بروز نداده بود که ممکن است خبر خوبی باشد یعنی نشانه‌ای از پاسخ ایمنی به ویروس کرونا. گرچه این پاسخ در بار دوم آنقدر کافی نبوده است که به طور کلی مانع عفونت شود، اما بروز بیماری با علامت در فرد جلوگیری کرده است.

گرچه آزمایش آنتی‌بادی این مرد در عفونت اولش مثبت نشده بود، اما ظاهرا مقداری از ایمنی در بدن او باقی‌مانده است که پایین حد شناسایی آزمایش آنتی‌بادی مورد استفاده ساخت شرکت ابوت بوده است. اگر این موضوع در ست باشد، «خاطره ایمنی» یا در واقع سلول‌های T خاطره‌ای در بار دوم واکنش نشان داده‌اند و عفونت را کنترل کرده‌اند.

البته تا زمان انتشار گزارش این بیمار در یک ژورنال پزشکی پس از بازبینی کارشناسان مستقل باید با این یافته محتاطانه برخورد کرد.

پژوهشگران هنگ‌کنگی هم اشاره کردند که عفوت مجدد در «کروناویروس‌های فصلی» عامل سرماخوردگی هم شایع است و حتی در موارد وجود میزان ثابتی از آنتی‌بادی‌های خاص ممکن است رخ دهد.

  • دو مورد جدید عفونت دوباره از هلند و بلژیک

اما روز سه‌شنبه ۲۸ مرداد هم رویترز از عفونت دو بیمار اروپایی با کروناویروس جدید خبرداد که در هلند و بلژیک رخ داده‌اند.

مارک فان رانست، ویروس‌شناس بلژیکی گفت که مورد عفونت مجدد در این کشور در زنی رخ داده است که برای نخستین بار در ماه مارس (اواخر اسفند) دچار کووید-۱۹ و بعد در ماه ژوئن (اوائل خرداد) با گونه متفاوتی از ویروس کرونا دوباره عفونت پیدا کرده بود. او معتقد است که موارد بیشتر عفونت‌دوباره احتمالا در آینده کشف خوهند شد.

به گفته فان رانست ، این زن که در دهه ۵۰ زندگیش بود در بار اول عفونت میزان کمی از آنتی‌بادی در بدنش داشت، اما در عین حال بیماری‌اش علائم اندکی داشت. او معتقد است کمه موارد عفونت دوباره احتمالا استثناهای محدودی خواهند بود، هر چند اکنون با اطمینان نمی‌توان چه تعدادی از این موارد در هفته‌های آینده شناسایی خواهند شد.

او افزود کروناویروس جدید پایدارتر از ویروس آنفلوآنزا به نظر می‌رسد، اما به هر حال تغییر می‌کند.

بنابراین احتمالا واکسن بالقوه‌ای که در نهایت برای کرونا تولید می‌شود، برای همیشه، برای ۱۰ سال یا حتی ۵ سال مصونیت ایجاد نخواهد کرد و ممکن است مانند آنفلوانزا لازم باشد به طور مرتب دوباره طراحی شود.

موسسه بهداشت عمومی هلند نیز یک مورد عفونت دوباره در این کشور را گزارش کرده است. ماریون کوپمانس، ویروس‌شناس هلندی گفت این مورد در یک شخص سالمند با دستگاه ایمنی ضعیف رخ داده است.

به گفته کوپمانس، موارد شعله‌ور شدن مجدد ویروس پس از مدتی دراز در بیماران بیشتر شناخته شده است. اما موارد عفونت دوباره حقیقی در این سه بیمار در هلند، بلژیک و هنگ‌کنگ که با آزمایش ژنتیکی ویروس‌های مسئول عفونت‌های اول و دوم شناسایی شده‌اند که نشان داده‌اند دو گونه ویروس با اندکی تفاوت وجود داشته‌اند.

مارگرت هریس، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت در پاسخ به گزارش این موارد گفت با اینکه گزارش‌های موردی از عفونت دوباره به طور گهگاهی داده شده است، اما برای ثابت شدن آن نیز به شواهد آشکار است.

برخی کارشناسان می‌گویند ظهور چنین مواردی ممکن است مربوط به افزایش میزان آزمایش در سطح جهان باشد، نه به این علت که شیوه انتشار ویروس عوض شده است.

در عین حال کارشناسان این  نکته را هم یادآور می‌شوند ممکن است چنین موارد به معنای محافظت ایجاد نکردن عفونت اول هم باشد و در این صورت نگرانی‌هایی درباره تاثیربخشی واکسن‌های مورد انتظار هم ایجاد می‌کند.

کد خبر 543710

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بشارتی IR ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۴
    1 0
    چرا راه دور میروید در کشور خودمان رییس مجلس سابق دو بار مبتلا شدند