شنبه ۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۵
۰ نفر

افزایش تعداد زباله‌گردها که از آنها به عنوان ناقلان سیار کرونا هم نام برده‌ می‌شود، از معضلات و مشاغل کاذبی است که این روزها در سنندج روند صعودی پیدا کرده است.

زباله

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، میزان تولید پسماند اعم از شهری و بیمارستانی از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون در کشور به تبع استان کردستان افزایش چشمگیری پیدا کرده است، تولید زباله شهری در کردستان قبل از کرونا روزانه یک هزار و ۷۴ تُن بود و از اسفند سال ۹۸ تاکنون این میزان به یک هزار و ۲۳۰ تُن رسیده است.

آنچه در این بین نگرانی‌هایی ایجاد کرده تنها به افزایش میزان پسماند بر نمی‌گردد چرا که پسماندهای بیمارستانی بی‌خطرسازی و پسماندهای شهری هم دفن و بخشی از آن به کارخانه بازیافت منتقل می‌شوند بلکه افزایش تعداد افراد زباله‌گرد در سطح شهرهای استان به خصوص سنندج؛ دغدغه این روزهای اقشار مختلف مردم به‌ ویژه مسئولان حفاظت محیط زیست و فعالان این حوزه است.

 شرایط نامطلوب اقتصادی و ازدست رفتن بسیاری از مشاغل و همچنین افزایش قیمت ضایعات پلاستیکی موجب شده تعداد زباله گردها در کردستان بیشتر شود،  زباله گردی به شیوه کنونی اصولی و سازماندهی شده نیست و همین باعث شده در وضعیت شیوع بیماری کرونا از افراد شاغل در این حوزه به عنوان ناقلان سیار بیماری نام برده شود.

بی‌پولی از کرونا ترسناک‌تر است

زباله گردی با یک خودرو سه چرخ باری که در کردستان به آن سه قُل می‌گویند در شهرک ساحلی سنندج در سطلی مشغول زیرو رو کردن زباله‌ها بود از او درخواست کردم پاسخگوی چند سوالم باشد قبول نکرد و تنها گفت: زباله گردی دیگر حرفی برای گفتن ندارد و همه چیز آن مشخص است در ضمن به من نزدیک نشو برای سلامتی خودت می‌گویم.

در مسیر دیگری به زباله‌گردی برخوردم که ماسک نداشت و به همین دلیل از فاصله سه، چهار متری از او ایستادم و پرسیدم نمی‌ترسی به کرونا مبتلا شوی که با خنده پاسخ داد بی‌پولی و گرسنگی خودش بزرگترین بیماری و از کرونا ترسناک‌تر است.

او که حدودا ۳۸ سال سن داشت و دارای سه فرزند بود، افزود: وقتی نداری و بی‌پولی سراغت بیاید برای پر کردن شکم زن و بچه‌ات حاضر می‌شوی زباله‌ها را هم زیر و رو کنی تا چند قطعه پلاستیک پیدا کرده و آن را برای تامین مایحتاج زندگی بفروشی.

در این شرایط کرونایی سخت می‌توان با زباله‌گردها صحبت کرد بی‌شک چند لحظه ایستادن در کنار آنها هم ریسک بزرگی به شمار می‌رود ولی آنچه عیان است اینکه مجموعه عواملی دست به‌دست هم دادند تا اینگونه بر تعداد زباله‌گردها دراین روزها افزوده شود.

زباله گردها تهدیدی علیه بهداشت و سلامت عمومی هستند

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان اظهار کرد: میزان تولید سالانه پسماند بیمارستانی در استان تا قبل از شیوع کرونا یک هزار و ۵۲ تُن بوده است.  

اقبال حمیدی اضافه کرد: براساس آمار ۶ ماه اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی و معاونت درمان تامین اجتماعی استان  تولید پسماند در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی استان یک هزار و ۱۶۰ تن بوده است.

وی با اشاره به اینکه ۱۷ بیمارستان و مرکز درمانی استان مجهز به دستگاه بی‌خطرسازی زباله‌ هستند، افزود: کارشناسان محیط زیست استان و آزمایشگاه معتمد بر روند بی خطرسازی زباله در بیمارستان‌ها نظارت دارند و از این لحاظ جای نگرانی نیست.

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان به افزایش پسماند شهری هم اشاره کرد و گفت: از زمان شیوع کرونا تاکنون مصرف کیسه‌های پلاستیکی، ماسک، دستکش و استفاده از غذاهای بیرون‌بر افزایش یافته و همین موجب رشد میزان پسماند خانگی شده است.

حمیدی با اشاره به اینکه افزایش پسماند خانگی موجب افزایش تعداد زباله گردهاست، یادآور شد: زباله گردها تهدیدی علیه بهداشت و سلامت عمومی هستند و ارتباط مستقیمی هم با انتشار ویروس کرونا دارند.

وی تاکید کرد: سطل‌های زباله در برخی محلات روزانه بیش از ۱۵ مرتبه توسط این زباله گردها زیر و رو می‌شود و همین موجب شیوع بیشتر کرونا در جامعه هم خواهد شد.

تفکیک از مبدا زباله معضل زباله‌گردی را حل می‌کند

معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه با تفکیک از مبدا زباله بحث زباله گردی هم جمع می‌شود، گفت: برای تفکیک از مبدا زباله می‌توان از ظرفیت زباله گردهای کنونی استفاده و آنها را در این حوزه ساماندهی کرد.

حمیدی یادآور شد: وقتی در سطل‌های زباله پلاستیک،  کارتون،  کاغذ و دیگر اشیا و ضایعاتی که این روزها قیمتشان افزایش یافته وجود نداشته باشد دیگر زباله گرد به آن مراجعه نمی‌کند.

وی اضافه کرد: تا این باور ایجاد نشود که اولویت کار شهرداری‌ها آسفالت و زیباسازی نیست بلکه بحث سلامت مردم و موارد مربوط به زباله است، تغییری در این وضعیت ایجاد نمی‌شود.

افزایش ۳۰ درصدی تعداد زباله‌گردها در سنندج

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج نیز اظهار کرد: از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون یکی از معضلات شهری که با افزاش آن مواجه شدیم افزایش زباله در نتیجه رشد تعداد زباله‌گردها است.

سیروان غفوری اضافه کرد: علاوه بر مشکلات اقتصادی که موجب رشد تعداد زباله گردها شده،  افزایش قیمت پلاستیک، پد و کارتون هم منجر شده عده‌ای از این شرایط به نفع خود استفاده کرده و با بکارگیری افرادی که شغل و درآمدی ندارند اقدام به جمع‌آوری این ضایعات ‌کنند و اینگونه از این طریق بهره‌های میلیاردی بدست ‌آورند.

وی افزود: قبل از شیوع کرونا ۴۰۰ وانتی و سه قُل‌ (سه چرخه) در سنندج شناسایی شدند که شبانه روز به پاره کردن کیسه‌های زباله و گشتن سطل‌های زباله اقدام می‌کردند.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج با اعلام اینکه از اسفند ۹۸ تاکنون تعداد این زباله گردها به سه تا چهار برابر افزایش پیدا کرده است، گفت: اگر ساز وکارهای خاص تعریف و تفکیک از مبدا آغاز شود تعداد زباله گردها هم پایین می آید و ساماندهی این افراد هم راحت‌تر انجام می‌شود.

غفوری با بیان اینکه سازماندهی و صدور کارت شناسایی برای زباله‌گردها با اجرای طرح سرمایه‌گذاری در حوزه پسماند محقق می‌شود، یادآور شد: وقتی قیمت پت در بازار مثل دلار بالا و پایین می‌رود و صرفه اقتصادی برای زباله گردها دارد پس باید انتظار داشت در شرایط کنونی و وضعیت بیکاری بر تعداد شاغلان این حوزه هم افزوده ‌شود.

وی اظهار کرد: در بین زباله گردها افرادی وجود دارند دارای مدرک دانشگاهی لیسانس و حتی فوق لیسانس هستند.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج گفت: از دیگر مشکلاتی که به دلیل افزایش حجم زباله ایجاد شده زیادشدن تعداد سگ‌های ولگرد است که این نیز می‌تواند منجر به انتقال بیماری‌های مشترک به انسان ها شود.

غفوری تاکید کرد: نیروی انتظامی برای همکاری با ما در راستای جمع آوری زباله گردها و ممانعت از فعالیت آنها نیاز به صدور مجوز از سوی دادستانی مرکز استان دارد که امیدواریم در این خصوص ورود کنند.  

طرح سرمایه‌گذاری که بعد از یک سال هنوز اجرایی نشده است

اواخر خرداد سال ۹۸ رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج خبر از سرمایه‌گذاری در حوزه پسماند با میزان اولیه سرمایه گذاری ۷۰ میلیاردی را در سنندج داد که در این طرح قرار بود خط سورتینگ ۲۵۰ تُنی راه بیافتد و کود کمپوست آلی گرانوله تولید شود.

علاوه بر این برای اجرای این طرح در مرحله نخست ۱۵ نقطه توسط سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج به عنوان ایستگاه جمع آوری زباله شناسایی و انتخاب و در قرارداد سرمایه گذار هم ذکر شد ایستگاه‌های تفکیک از مبدا ایجاد شود و وانت بارهای مخصوص با کارت های شناسایی اقدام به جمع آوری زباله در نقاط تعیین شده، کنند.

حال بعد از گذشت بیش از یکسال از اعلام این خبر، هنوز طرح به مرحله اجرا نرسیده است،  رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج در این خصوص به بیان این جمله اکتفا کرد و گفت: تمام اقدامات لازم برای این سرمایه‌گذاری انجام و سرمایه‌گذار اکنون در مرحله تامین ضمانت‌نامه است.

امید می‌رود اقدامات مربوط به اجرای این طرح سرعت بیشتری پیدا کند چرا که با اجرایی شدن آن بخش زیادی از معضل زباله گردی در سنندج برطرف خواهد شد.  

کد خبر 534050

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha