در ماه‌های اخیر تب و تاب سرمایه‌گذاری در بازار بورس سبب شده تا اقشار مختلفی در کشور از جمله کارمندان با هرتوان مالی وارد این عرصه شوند. باتوجه به ساعت فعالیت در این بازار، بحث «کارمندان بورس‌باز» و مشکلات برای انجام وظایف آنها سبب شده تا راه‌های مختلفی برای حل این مساله پیشنهاد شود.

کارمند

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، ابتدای هفته گذشته بود که حسین فهیمی رئیس شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، از صدور چهار میلیون کد بورسی جدید در سال جاری خبر داد.

مقایسه ورود افراد به بورس در مدت حدود چهار ماه اخیر و سال گذشته نشان می‌دهد استقبال از بورس در سال جاری رشد چشمگیری داشته است.تعداد کدهای صادر شده در سال ۱۳۹۷ معادل ۱۰۰ هزار و در سال ۱۳۹۸ نیز ۹۰۰ هزار بوده است.

در واقع استقبال از بازار سهام، تعداد فعالان این بازار را افزایش داده به‌طوری که براساس اعلام امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران، در حال حاضر به جز سهامداران عدالت، ۱۵ میلیون نفر دارای کد بورسی فعال هستند.

همه این ۱۵ میلیون نفر را نمی‌توان تنها و تنها سرمایه‌گذار یا معامله‌گر بورس دانست. برخی از این فعالان بورسی، در بخش خصوصی یا دولتی مشغول به‌کارند. بورس‌بازانی که بازدهی قابل توجه این بازار، موجب شده رفتارهای تازه‌ای از آنها سر بزند و مسائل جدیدی را هم مقابل مدیرانشان قرار داده است.

یا بورس یا استعفا

در ماه‌های اخیر، دیده شده برخی کارمندان درخواست تغییر ساعات کاری و شروع کار بعد از ساعت ۱۲:۳۰ یعنی زمان بسته‌شدن بورس را مطرح کرده‌اند. آنهایی که با پاسخ منفی مواجه شدند، شغل خود را ترک کردند.

به نظر می‌رسد استقبال از بورس و فعالیت در این بازار، موجب تغییر رفتار نیروی کار و منابع انسانی شده است. با اینکه می‌دانیم حضور در بازار سهام لزوماً با ادامه فعالیت شغلی تداخل ندارد، اما گروهی از فعالان بازار با اینکه جزو سهامداران خُرد هستند، ترجیح می‌دهند در ساعت فعالیت بورس، بازار را رصد کنند و این به معنای تحت تأثیر قرار گرفتن حدود نیمی از ساعت حضور آنها در محل کار است. همین موضوع،‌ واکنش برخی کارفرمایان را به همراه داشته و حتی موجب شده است موضوع توسط برخی مراجع نیز پیگری شود.

پیگرد کارمندان بورس‌باز

به‌عنوان نمونه چندی پیش حجت‌الاسلام اسماعیل صادقی‌نیارکی رئیس‌کل دادگستری استان زنجان اعلام کرد، کارمندانی که ساعت اداری در بورس فعالیت می‌کنند، متخلف بوده و تحت پیگرد قرار می‌گیرند.

فتح‌الله حقیقی استاندار زنجان نیز با بیان اینکه برخی از مدیران و کارمندان در ساعت اداری در بورس معامله می‌کنند، گفته بود، مدیر بورس باید این موارد را اطلاع دهد. با این حال، فعالیت در بورس تنها مساله بخش دولتی نیست و بخش خصوصی نیز نسبت به بهره‌وری نیروی کار و تخصیص ساعات کاری به وظایف شغلی حساسیت‌هایی دارد.

مهرداد پیدایی مدرس دانشگاه و کارشناس مدیریت منابع انسانی درباره علت تغییر رفتار نیروی کار پس از حضور در بورس به ایرنا پلاس گفت: یک علت اصلی این موضوع مسائل معیشتی است.‌ کارمندان می‌بینند که بدون سرمایه کلان می‌توانند وارد بازار سودآوری شوند که بازدهی بالاتری نسبت به شغل فعلی‌شان دارد. بنابراین این تغییر رفتار، بیشتر ناشی از عوامل برون‌سازمانی است. در واقع بازارهای رقیب، کارایی بیشتری حتی برای سرمایه‌های اندک به‌وجود آورده‌اند و جذابیت استخدام و ادامه فعالیت کارمندی را کاهش داده‌اند.

پیدایی افزود: دیدگاه نیروی کار نیز در این زمینه مهم است. فرد می‌گوید اگر بتوانم با تخصیص زمان کمتر، درآمدی بیشتر از حقوق کنونی خود داشته باشم، چرا باید در استخدام فرد دیگری باشم؟

گره خوردن معیشت برخی افراد به نوسان‌های بورسی

این مدرس دانشگاه با یادآوری مشاهدات خود در ماه‌های اخیر گفت: موارد زیادی را در این مدت دیده‌ام که کارمندان و کارشناسان به‌دلیل گرایش به معامله در بورس، از شغل خود استعفا کرده‌اند زیرا بورس جذابیت مالی بیشتری برای آنها داشته است. این موضوع ممکن است در بُعد فردی مزایایی را به‌همراه داشته باشد، اما سازمان‌ها را با چالش مواجه کرده؛ در واقع به‌نظر می‌رسد معیشت افراد به‌جای اینکه به میزان تلاششان وابسته باشد، به برخی نوسان‌های بورسی وابسته شده است.

تورم، انگیزه‌های شغلی را کاهش داده است

وی افزود: در حال حاضر از آنجایی که بورس در مسیر صعودی قرار دارد، این تصمیم می‌تواند در سطح فردی درست باشد زیرا وقتی افراد تورم را به‌عنوان تهدید برای پس‌انداز خود می‌بینند و از طرف دیگر، حقوق ثابت دربافت می‌کنند، هیچ جایگزین بهتری غیر از بورس پیدا نمی‌کنند که پس‌اندازشان را حفظ کند و بازدهی قابل قبولی برایشان داشته باشد.


به گفته وی، بدون شک این موضوع، روی بهره‌وری نیروی انسانی در سازمان‌ها مؤثر بوده و حتی انگیره ارتقای شغلی را نیز از نیروی انسانی آنها گرفته است زیرا افزایش حقوقی که در اثر ارتقا دریافت می‌کنند نیز در مقایسه با معامله‌گری بورس برایشان جذابیت کافی را به‌همراه ندارد. یعنی تمایل و انگیزه‌های درون سازمانی را کاهش داده است.

کنترل صد درصدی نیروی کار امکان‌پذیر نیست

پیدایی درباره راهکارهایی که برخی سازمان‌ها برای جلوگیری از فعالیت بورسی کارکنان خود در ساعات کاری استفاده می‌کنند، گفت: برخی سازمان‌ها از روش‌هایی مانند گنبد آهنین استفاده می‌کنند که به شکل ایحاد محدودیت دسترسی به وب‌سایت‌ها، اجبار و حتی تهدید کارکنان در استفاده از موارد غیرکاری مانند معاملات بورسی در ساعت کاری است.

«راه حل دیگر، آموزش و آگاهی‌بخشی به نیروی کار است. کارمندان باید بدانند بورس همواره روی مسیر صعودی قرار ندارد و احتمال ضرر را در نظر بگیرند. روش دیگر، آموزش‌هایی است که سازمان می‌تواند در قالب اقتصاد خانواده برای سایر اعضای غیر شاغل کارکنان خود برگزار کند تا فعالیت در بورس را برعهده بگیرند و خللی در فعالیت کاری عضو شاغل خانواده ایجاد نشود. در این حالت، علاوه بر اینکه ریسک خانوار کاهش می‌یابد، سازمان نیز نیروهای خود را از دست نمی‌دهد و بهره‌وری نیز تحت تأثیر منفی قرار نمی‌گیرد. با این حال، کنترل ۱۰۰ درصدی این موضوع، امکان‌پذیر نیست.»

حفظ نیروی کار با کمک صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های سبدگردان

این کارشناس منابع انسانی با یادآوری ساختار سازمان‌ها و اداره‌ها، از ظرفیت واحدی که در بیشتر موارد، با عنوان «واحد امور رفاهی» یا عناوین مشابه در ساختار سازمانی و اداری وجود دارد، برای مدیریت تمایل به فعالت بورسی کارمندان اشاره کرد و گفت: راه‌حل کاربردی که هر دو طرف، یعنی کارفرما و کارکنان را منتفع می‌کند، مراجعه به مشاوران سرمایه‌گذاری، سبدگردان‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری است. در اینجا نقش واحدهای امور رفاهی ادارات و سازمان‌ها پررنگ می‌شود.

پیدایی توضیح داد: در گذشته واحد رفاه هر سازمان، امور مربوط به تعاونی‌ها و مانند آن را از طرف کارکنان ب عهده می‌گرفت‌. در حال حاضر با گسترش استقبال از بورس و بازار سهام، می‌توان وظیفه جدیدی را برای این واحدها تعریف کرد تا با شناسایی صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا شرکت‌های سبدگردان، کارکنان را به استفاده از این خدمات ترغیب و تشویق کنند.

«افراد حاضر در این نهادهای مالی، تحلیل‌گران خبره بازار سرمایه هستند و چه‌ بسا سودآوری بالاتری نسبت به فعالیت مستقیم فرد در بورس به‌همراه داشته باشند و نیروی کار نیز فعالیت شغلی خود را با کیفیت گذشته در سازمان ادامه خواهد داد. در نتیجه هم شغل خود را حفظ کرده و هم فعالیت در بورس را به‌طور غیر مستقیم دنبال می‌کند.

کد خبر 531580

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا NL ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    51 26
    متاسفانه در مدارس هم نیمی از معلمان در ساعات استراحت بحث بورس و قیمت ها را دارند!!!
    • IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      11 8
      حالا معلم ها باز خوبن
    • مجتبی IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      54 17
      اقا رضا کدوم مدرسه؟ کدوم ساعت بیکاری؟مدارس چند ماهه که بسته شده.چرا تا مشکلی پیش میاد معلمها رو سیبل میکنید؟من معلم نیستم ولی گفتم درجریان باشی.ازخواب بیدارشو
    • ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      20 3
      احسنت از فروردین مدارس بسته بوده قشنگه خارج نشین
    • AE ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      21 3
      مدرسه ها که پنج ماهه تعطیلن و بورس هم همین پنج ماه جذاب شده
  • حسین SG ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    55 0
    سالها نیروی کار دونبال ادارات میافتادن ، حالا چند سالی ادارات دونبال نیروی کار باشن.....
  • مجید IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    76 1
    شرایط سخت اقتصادی باعث شده که حقوق کارمندی حتی به 15 روز هم نرسد
    • حسین IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      37 1
      باز خوبه حقوق شما تا ۱۵ روز دوام میاره. حقوق ما قراردادمعین ها که دیگه بعد از ۱۰ روز جوابگوی هزینه رفت و آمد به محل کار هم نیست و مجبوریم بیشتر روزها رو پیاده بریم.
  • لیبا IR ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    51 15
    داداش معلما که هر روز و هر ثانیه تو فاز استراحتن
  • آرمان IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    55 16
    کارمندا قبلا به زور کار میکردن و همیشه از زیر کار درمیرفتن و ارباب روجوع کلی معطل میشد ، حالا هم شده کارشون معامله کردن
    • پارسا IR ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      8 5
      امسال هم معلمان تعطیل اندر تعطیل اندر.
    • AE ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      10 14
      اگه معلما استراحتن چرا همه دست به دست هم دادن دولت وملت نتونستن 3ماهکار معلما را یه روز انجام بدن عزیزم
  • محمد GB ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    41 8
    خانه از پای بست ویران است
  • بی نام IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    65 5
    نمی دانم این نویسندگان بیکار هر از چند گاهی به بورس گیر می دهند یه روز می گویند بورس حباب داره یه روز می گویند کارمندان بورس بازی می کنند آیا کارمندان جزء ملت نیستند شما انتظار دارید با این حقوقهای نازل کارمند می تونه زندگی کنه
  • کاظم TW ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    46 13
    از نظر من ت ایران هیچ وقت با یک شغل نمیتوان زندگی زندگی کرد. بنده کارمند بانک با 14 سال خدمت از ابتدایی سال 99 پس از افزایش حقوق بانک اقدام به حذف کامل اضافه کار و به نصف رساندن حقوق نمود . کارمند بانک با این همه حجم کاری و استرس و نبود مرخصی و حقوق 6 میلیون و وضع اقتصادی نابسامان کشور ایا میتونه زندگی کنه
    • IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      11 1
      چون نمیتونن ببینن مردم درآمد دارن
  • علی IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    31 7
    عزیز من حساب دو دو تا چهارتاست شما راحت میتونی با نوسان گیری روزی ۵ درصد بگیری ۱۰۰ تومن بزاری وسط میشه ۵ میلیون نه بگو ۳ تومن اخه کدام احمقی هر روز میره سرکار واسه ماهی ۳ تومن وقتی روزی ۳ تومن در میاره
    • مرضیه IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      35 0
      حقوق ۶ میلیون که خوبه من یه خانم هستم با سابقه طراحی توی زمینه تبلیغات و طراحی گرافیک حقوقم طبق وزارت کار هست یعنی ۱۸۰۰ که تازگی دولت حقوق رو کرده ۲ تومن و توی این شغل هیچ کارفرمایی بیمه نمیکنه بیمه ندارم و ماهی ۹۰۰ تومن اجاره خونه میدم اجاره خونه ای که سال به سال داره افزایش پیدا می‌کنه
  • کاظم TW ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    24 6
    مسئولین لحظه علت این کار کارمندان را جویا باشید کارمندان از وضعیت پرداخت حقوق و مزایا و اضافه کاری و مرخصی شدیدا ناراضی هستند
  • حمزه غفاری IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    18 4
    این سودی که افراد امروزه از بورس بدست میاره پول رشد بازار سرمایه و بنگاههای اقتصادی نیست سود تورم است و الان هم اکثر نمادها به حباب و بحران قیمت رسیده و خیلی ها سودی را که در عرض یکسال بدست آوردند یک شبه از دست خواهند داد .چون بنگاهها و شرکتها رشد نکرده اند بلکه قیمت سهام آنها در بازار ثانویه دست به دست شده و قیمت کاذب حباب گرفته. مثلا نمادی که eps آن منفی است در عرض دو ماه قیمتش دو برابر شده بس معلوم خیلی از ‌کسانی که تو بورس فعالند با الفبای بورس هم آشنایی ندارند حالا کی سرمایه خود را از دست می دهند معلوم نیست.چون قیمت سهام اکثر شرکتها چند برابر ارزش ذاتی آنها بالا رفته است.بعد چند ماه خیلی ها به درآمد بادآورده می رسند و خیلی ها سرخورده از بازار بورس خداحافظی می کنند.
  • محمد IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    27 12
    زمانی میتونیم ایراد بگیریم که واقعا دستمزد مناسب برای معلم و کارمند پرداخت کنیم وقتی خرج به دلار و حقوق به ریال باشه همینطور میشه معلم حواسش جای دیگه هست و یا توی بورسه و اون کسی که با این وضعیت بیاد دکتر بشه فقط اس دکتر و متخص رو داره هیچی حالیش نیست اما شما به کارمند حقوق مناسب بدید اون موقع میتونید ایراد بگیرید ژاپن بی دین وضعیتش رو تحلیل کنید میفهمید
  • IR ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    22 10
    من خودم معلم ھستم دو مورد باعث لطمہ دیدن آموزش شدہ یکی بورس بازی ویکی دیگر ضمانت وام
  • رسول IR ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    7 4
    از این نظر هم به نفعه جامعست . یه عده بیکار میرن جانشینون میشن .ر معظل بیکاری هم تا حدی حل میشه . این چه ایرادی داره ؟
  • IR ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    11 2
    بعد میگن کشورهای غربی نظام سرمایه داری اند و فلان و بهمان ، همین بورس و بورس بازی کمر ملتو بریده یکی مثل ما که نمیخواد دلالی میخوان‌کل ملت ایرانو دلال کنن
  • IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    17 7
    بورس به زودی سقوط کرده و خیلیها را بدبخت خواهد کرد ..
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    17 12
    وقتی من با مدرک مهندسی با ۱۱ سال سابقه کار ۳ میلیون حقوقم باشه و هیچ انگیزه ای ندارم و کارفرما حتی حاضر نیست ۱۰۰۰ تومن بهم اضافه حقوق بده و معیشت و آینده من براش مهم نیست خب منم به نوبه خودم دلم نه برای کار میسوزه نه کارفرما ...
  • محسن IR ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    18 6
    با این حقوقا نمیشه کارمند رو نگه داشت.
  • الینا IR ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    13 0
    وقتی که مردم از لحاظ درآمد و اقتصادی رفاه نسبی نداشته باشن، هرروز که از خواب پا میشن سرمایه و قدرت خریدشون نسبت به دیروز نصف شده باشه و هیچ آسایش روحی از این بابت نداشته باشن، بدتر از این ها هم پیش رو خواهیم داشت. هرچند به نظر من بیکارترین شاغل ها کارمندان دولتی هستن.
  • کارمند IR ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    7 0
    با سلام با این تورم افسار گسیخته که در یافتی کارمندان و حقوق بگیران ثانیه ای در حال کم ارزش شدن و توان خرید به صفر رسیدن هست واز سوی دیگر دولت از بابت مزایا و اضافه کاری و حق ماموریت شرمنده حقوق بگیران هست ایا راه دیگری برای کارمند برای جبران دارد ؟ ای کاش دادستان محترم به عنوان مدعی عموم در این زمان کرونایی و بیداد اقتصادی یه فکر به اقشار حقوق بگیر و بدبخت چه دولتی یا خصوصی می فرمودند
  • علیرضا IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    10 0
    اداره ما از اول فروردین اضافه کار رو بخاطر کاهش درآمد ناشی از کرونا حذف کرده. صاحب کار بعدازظهر هم گفته بازار خوب نیست دیگه نیا سر کار. صاحب خونه راحت یک میلیون تومن نقد به اجاره اضافه کرده. بانک هم زنگ زد و گفت از اردیبهشت به حساب پس اندازت به جای ۲۰ درصد فقط ۱۰ درصد سود تعلق میگیره. ماهی فلان قدر هم پول ماسک و الکل و دستکش و شوینده میدیم. همه چیز از قبل عید قیمتش دوبرابر شده. از استرس کرونا همه مون زخم معده گرفتیم و داریم دیوونه میشیم. خودتون به زور سهام عدالت واسه همه کد بورسی صادر کردین. اینها رو نمیبینین ولی ۳۰ ثانیه اپلیکیشن بورس رو چک کنیم که ببینین چندغاز سود کردیم یا ضرر کردیم اقتصاد مملکت ورشکسته میشه!!!
  • مجید IR ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    16 0
    من خودم کارمند بانک هستم من خودم برای این بانک چه کارا که نکردم تجهیز منابع شارپی تازه حالا فهمیدم که ما کارمندا رو هر روز فقیر فقیر تر نگه میدارن حالا چهارتا کارمند اومدن دارن کاسبی میکنن زور بهشون اومده
  • احسان IR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    11 0
    یه نکته رو یادتون باشه. هیچ وقت قرار نیست همه مردم پولدار بشن. اگه دیدید اینطور شده فقط فرار کنید. اقتصاد هرگز اجازه نمیده پول زیادی گیر عوام بیاد.ما همه عوامیم چه دکترا باشیم چه سیکل
  • حمید IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    6 0
    وقتی اضافه کار ندارید. وقتی حقوقتون رو علیالحساب دریافت میکنید وقتی جلوی چشم شما که یک عمر وعده ارتقا دادن فردی از بیرون سازمان جایگاه شما رو میگیرد. و وقتی یک روز بورس اندازه ده ها ساعت کار برای شما درامد دارد مگر روانیم کار کنیم
  • IR ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
    8 1
    نه اینکه قبل از بحث به وجود اومده بورس کارمندان و مسولان فقط فکر خدمت بودن
  • ماری IR ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
    3 1
    بهتر نیروی جدید میگیرن جوونا از بیکاری در میان
  • US ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
    3 0
    به هر حال هر کسی حق انتخاب داره و فعال بودن در بورس خوبه. ولی خطری که داره اینه که هیچ بازار اقتصادی تا ابد رشد نمی کنه و طبیعتا سرازیر شدن این همه سرمایه - ولو سرمایه ی خرد - در بورس اوراق بهادار در نهایت منجر به تشکیل یک حباب خواهد شد. این تجربیات برای بسیاری از هموطن های ما تازه هست٬‌ ولی مردم بسیاری کشور ها بارها و بارها سقوط بازار های سهام و از دست دادن سرمایه هاشون رو تجربه کردند. امیدوارم مردم متوجه ریسک پذیری این بازار باشند و خودشون رو دانسته برای خطرات احتمالی اون آماده کنن.
  • یونس IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
    0 1
    ازآنجایی دیدند صبح ها فضای خونه دیگه خلوت نیست دارند از بابت بچه هاشان دیوانه میشند، هی به تعطیلی معلم ها گیر میدند طفلک ها نوشتن و خواندن را معلم به انهایاد داده حالا اینجور آدم ها زبان گفتاری،نوشتاری شان رخ نموده درکجفهی.