مجموع نظرات: ۰
دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۳
۰ نفر

پس از اتمام فصل برداشت محصول گوجه در جنوب کرمان و ورشکستگی کشاورزان، مسئولان از آغاز طرح خرید حمایتی این محصول خبر دادند.

گوجه فرنگی

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، فصل برداشت گوجه در جنوب کرمان از اوایل فروردین هر سال شروع و تا نیمه خرداد به پایان می‌رسد اما در سال ۹۹ داستان برداشت محصول برای کشاورزان غمناک بود. کشاورزانی که برای تولید هر کیلو گوجه سه هزار و ۵۰۰ تومان هزینه کرده بودند این محصول را با قیمت ۵۰۰ تومان و گاه کمتر به دلالان فروختند.

۴۵ درصد از تولید این محصول در کشور طی فصل بهار در جنوب کرمان انجام می‌شود و طبق اعلام مسئولان جهاد کشاورزی جنوب کرمان هیچ افزایش تولید و خارج شدن کشاورزان از الگوی کشت در منطقه روی نداده است. با این وجود نبود نظارت و مدیریت در خصوص انتقال محصول به بازار هدف، حذف نشدن دلالان و واگذار کردن بازار به سیستم عرضه و تقاضا کار را به جایی رساند که سبد ۲۰ کیلویی محصول که ابتدا ۱۸ هزار تومان خرید و فروش می‌شد حالا ۴ هزار تومان بین دلالان دست به دست می‌شود.

از مجموع ۴۸۰ هزار تن محصول گوجه که از سه ماه قبل کار برداشت آن در دمای ۴۰ درجه‌ای جنوب کرمان آغاز شده بود، بخش زیادی توسط دلالان با قیمت بسیار کم خریداری شد و بخش دیگری نیز به دلیل نبود صرفه در مزارع تخریب شد.

انتشار یک خبر عجیب

در حالی که به گفته رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان برداشت این محصول از فروردین آغاز و تا نیمه خرداد به پایان می‌رسد به تازگی خبر عجیبی در خبرگزاری‌ها منتشر شد و آن «آغاز طرح حمایتی از کشاورزان در روزهای پایانی زمان برداشت» بود.

انتقاد کشاورزان در فضای مجازی در جنوب کرمان از این اقدام دیرهنگام دولت در حالی ادامه دارد که "علیرضا غنی‌زاده"، معاون وزیر جهاد کشاورزی به تازگی اعلام کرده خرید حمایتی به صورت نامحدود از شنبه این هفته آغاز شده است.

گویا در این طرح کشاورز محصول خود را به هر قیمتی که بفروشد مابه‌التفاوت آن را تا سقف هزار تومان از سازمان تعاون روستایی دریافت خواهد کرد، این در حالی است که قیمت تمام شده تولید هر کیلو گوجه فرنگی در جنوب کرمان حداقل ۳ هزار و ۵۰۰ تومان است.

به نظر می‌رسد تعاون روستایی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرده است که هر کیلو گوجه توسط ۷ کارخانه رب گوجه در جنوب استان به قیمت ۶۰۰ تومان خریداری و ۴۰۰ تومان نیز توسط دولت پرداخت شود.

گوجه‌ای برای فروش باقی نمانده است

تمام این اعداد و ارقام در حالی بیان می‌شود که دیگر گوجه‌ای برای فرو باقی نمانده است. البته معاون وزیر جهاد کشاورزی وعده داد است که برنامه‌ریزی کرده‌اند در سال‌های آینده چنین مشکلاتی روی ندهد. اقدام دیرهنگام دولت در حالی کلید خورده است که از بهمن سال ۹۸ رسانه‌ها و مسئولان محلی بارها در خصوص احتمال افت محصولات کشاورزی هشدار داده بودند.

هر چند بارها رعایت نکردن الگوی کشت دلیل افت قیمت محصول بیان یا از بروز سیل به عنوان بهانه‌ای برای کاهش کیفیت محصول نام برده شده که سطح زیر کشت گوجه در سال ۹۹، ۱۲ هزار هکتار بوده و این رقم بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی خارج از برنامه الگوی کشت نیست. کیفیت تولید گوجه نیز بنا به گفته کشاورزان و مشاهدات میدانی افت نداشته است.

در این خصوص به میدان‌های میوه و تره‌بار جنوب کرمان در شهرهای جیرفت و عنبرآباد و کارخانه رب گوجه فرنگی در کهنوج رفتیم. این روزها دیگر از آن صف‌های شلوغ ایام پر ازدحام برداشت گوجه خبری نیست.

وانت‌های مملو از گوجه در گوشه و کنار دیده می‌شود و بیشترین مراجعه کشاورزان به کارخانه‌های رب گوجه‌ای است که هنوز از سال ۹۸ به کشاورزان بدهکارند و محصول هم به دلیل محدودیت‌های کرونایی فروش نرفته و در کارخانه‌ها انبار شده است.

چرا مسئولان دیر بیدار شدند

کشاورز عنبرآبادی در میدان میوه و تره‌بار عنبرآباد در انتظار مشتری است.  کمال قربانی گفت: محصول را بار زده‌ام و منتظرم کسی پیدا شود و آن را خریداری کند.

وی بیان کرد: ما از سال ۹۸ از کارخانه‌های رب طلب دارم و هنوز پرداخت نشده است، ضمن اینکه اگر بتوانم گوجه را اینجا کیلویی ۸۰۰ تومان هم بفروشم راضی هستم و نباید کرایه وانت و پول بنزین بدهم و چند روز در صف کارخانه‌های رب گوجه معطل باشم.

وی افزود: ما از ابتدای فصل برداشت محصول بارها گفتیم که دولت به حالمان چاره‌ای کند اما حالا که دیگر محصولی نمانده می‌گوید محصول را می‌خریم آن هم زیر قیمتی که برای تولید هزینه کرده‌ایم.

یکی دیگر از کشاورزان گفت: صف کارخانه‌های رب هنوز طولانی است چون اکثر گوجه باقیمانده به دلیل شدت گرما به محصول درجه دو تبدیل شده و دیگر کسی جز این کارخانه‌ها خریدار محصول نیست.

میثم علیخانی بیان کرد: اینکه مسئولان صبر کنند تا فصل برداشت تمام شود و بعد اعلام کنند که محصول ما را می‌خرند کمی عجیب است. اگر این طرح هم اجرا نمی‌شود بهتر بود و حداقل نمک بر زخم کشاورزان نمی‌پاشید.

وی افزود: سه ماه گذشت و ما هر چه گفتیم کسی نشنید. همه کشاورزان محصول را برداشت کردند و به دلالان فروختند یا به دلیل افت قیمت، محصول در مزارع و مقابل نور خورشید خراب شد. حالا چرا الان فروش حمایتی شروع شده؟ چرا مسئولان اینقدر کند و دیر تصمیم گرفته‌اند؟

به زودی فصل برداشت هندوانه در جنوب کرمان آغاز می‌شود و مسئولان به جای تصمیم‌گیری در خصوص برداشت محصولی که فصلش تمام شده باید از هم اکنون فکری به حال برداشت هزاران تن هندوانه کنند.

کد خبر 516767

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha