سناریوهای مختلف در مواجهه با شیوع کرونا در ایران در پژوهشی که توسط چند نفر از اساتید دانشگاه شهید بهشتی انجام شده بررسی شده است.

قم پس از ورود کرونا

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، در مقالۀ این پژوهش اعلام شده که یکی از استراتژی‌ها در برابر شیوع کرونا، ایمنی جمعی است که از آن به عنوان ایمنی گله‌ای هم یاد می‌کنند؛ اما در این صورت میلیون‌ها نفر مبتلا خواهند شد و دست‌کم به صدها هزار تخت بیمارستانی نیاز است در حالی که در ایران ۱۴۷ هزار تخت بیمارستانی فعال وجود دارد که با نسبت ۱۹ درصد نیازِ بیماران به بستری، حداکثر برای ۷۷۴ هزار نفر کفایت می‌کند.

اینفوگرافیک زیر نتایج حاصل از پیاده سازی این استراتژی را نشان می‌دهد.

برخی چهره‌های سیاسی و غیرسیاسی در هفته‌های گذشته و بر اساس برداشتشان از برخی اظهارات رئیس جمهور ادعا کردند که شیوه‌ای که رئیس جمهور کشورمان برای مقابله با کرونا در نظر گرفته همین سیستم ایمنی گله‌ای است. در یکی از این اظهارنظرها می‌توان به اظهارات عبدالله شهبازی پژوهشگر تاریخ سیاسی معاصر اشاره کرد.

او درباره سیاست روحانی درباره کرونا نوشت: آنگونه که در ویدئوی سخنان حسن روحانی دیده می‌شود، الگوی او برای مقابله با کرونا سیاست «ایمنی گله‌ای» Herd Immunity بوریس جانسون است که اعتراض و خشم شدید مردم بریتانیا را برانگیخت.

ادعای عبدالله شهبازی و برخی دیگر کارشناسان در این زمینه از سوی وزارت بهداشت و مدیران مرتبط با این وزارتخانه تکذیب شده است.

  • طرح ایمن سازی دسته جمعی یا گله‌ای از نظر علمی منسوخ شده است

دکتر زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا طرح ایمن سازی گله ای را روشی منسوخ شده برشمرد که در مورد بیماری‌های نوپدید غیر قابل اجرا هستند.

وی گفت: ایمنی جمعی یا مصونیت دسته‌جمعی (Herd immunity) که به آن ایمنی گله‌ای نیز می‌گویند، شکلی از مصونیت غیرمستقیم در برابر بیماری واگیر است که این بحث در ایمنی شناسی جهانی و بیماری های نوپدید هیچ جایگاهی ندارد و این نوع ایمن سازی تقریبا در مورد بیماری‌های نوپدید غیرقابل اجراست.

وی تاکید کرد:  اگر این الگوی مصون سازی بخواهد اجرا شود باید  تعداد بسیار زیادی از افراد جامعه به این بیماری مبتلا شوند که این امر منجر به بستری شدن تعداد زیادی از افراد در بیمارستان و همچنین فوت عده کثیری از مبتلایان خواهد شد و یک آمار وحشتناک از مرگ و میر در اثر این روش ایجاد می‌شود.  

  • سازمان جهانی بهداشت مخالف ایمن سازی گله‌ای یا دسته جمعی است 

فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران این روش مصون سازی زا کاملا منسوخ برشمرد و خاطرنشان کرد که در هیچ کشوری تاکنون توصیه نشده و سازمان جهانی بهداشت نیز صراحتا مخالفت خود را با این کار اعلام کرده است. هیچ کشوری بصورت متقن و ثابت شده این اقدام را در دستور کار خود قرار نداده است واین روش کاملا غیر علمی و غیر استاندارد است.

دکتر زالی با اشاره به این مطلب که کرونا یک ویروس نوپدید است و از ظرفیت بالای تنوع ژنتیکی برخوردار است گفت : این ویروس  متناسب با شرایط بیماریزایی که دارد و ساختار ایمنی افراد، در هر فرد مبتلا  تابلوی کاملا متفاوتی را ایجاد می‌کند و هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر امروز فردی در معرض اتفاقی ویروس قرار گیرد حتما به سلامت از آن عبور کند و ممکن است که منجر به مرگ و میر فرد شود.

به گفته فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران در جامعه ما که جمعیت زیادی از افراد سالمند، مبتلایان به بیماریهای زمینه‌ای، قلبی عروقی، دیابت، گیرندگان اعضای پیوند ومصرف کنندگان  داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی وجود دارد استفاده از این روش مصون سازی به استقبال مرگ رفتن است و اساسا هیچ گروهی از ایمنی شناسی جهانی و داخلی و اپیدمیولوژییست‌ها مطلقا این روش را توصیه نمی کنند.

به گفته وی شاید در این نوع طرح کرونا با بیماریهایی مثل سرخک و اوریون اشتباه گرفته شده درصورتی که الگوی بیماری زایی، انتشار و گسترش و سرایت  کرونا ویروس با سایر بیماری های که از قبل می شناختیم کاملا متفاوت است.

  • ایمن سازی جمعی  با اخلاق پزشکی در تناقض است

دکتر زالی این روش مصون سازی را مربوط به قرنها بسیار دور برشمرد؛  زمانی که دارو، واکسن، امکان ایزولاسیون و غربالگری و قرنطینیه سازی در منزل وجود نداشت و افزود: این روش از نظر پزشکی، اجتماعی، علمی و اجرایی توصیه نمی‌شود و استفاده از آن در مورد کرونا به شدت می‌تواند با اخلاق پزشکی در تناقض باشد. به این معنی که در این بیماری باید مداخلات فعالانه انجام دهیم و استفاده از این روشها که مردم منفعلانه در معرض یک بیماری قرار گیرند اساسا کاری غیراخلاقی و غیرحرفه‌ای تلقی می‌شود بنابراین ما مطلقا این روش را توصیه نمی کنیم.

وی در ادامه  تاکید کرد که با تمام تلاش باید مانع از بروز چنین اتفاقی در جامعه شویم که ۶۰ تا ۷۰ درصد از مردم به بیماری کرونا مبتلا شوند چون یک تابلوی بسیار ترسناک و هولناکی را در ادامه مسیر خواهیم داشت.

کد خبر 500595

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    8 1
    چرا خودش جز قله نیست و با چهار متر فاصله در جلسات حاضر میشه
  • سعید IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    2 0
    "اشکالی در ارسال نظر شما رخ داده‌است!" سایت دائم الاشکال! نشد یکبار پیام من را بی دردسر بگیره.
  • علی IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    9 0
    ریس جمهور با این حرفهای که میگوید اگر عمل شود فاجعه در کشور ایجاد میشود وعواقب خطر ناکی به دنبال دارد
  • IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    5 0
    در کشوری که جهل و خرافات بر علم غلبه کنه عاقبت خوشی در انتظارش نخواهد بود
  • محمدرضارضایی IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    4 1
    باسلام به نطرمن کاردرستی دولت نکرد چون جون خیلی ازمردم درخطراست اگرعرضه داشتند ازنظراقتصادی مردم رو شارژمیکردن تامردم درخانه بمانند تااین ویروس ریشه کن شود
  • ناشناس IR ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    2 0
    به نظر منم خودایمنی جمعی هم با وجدان هم با انسانیت وهم با اخلاق پزشکی منافات داره
  • علیرضا IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    3 0
    مشکل مملکت ما اینکه هرکی قدرتش بیشتر میتونه تو مساعلی ک سر رشته نداره نظر بده و تصمیم گیری کنه بهداشت و جان مردم رو سیاسی نکنن بسپارن به اونای که سر رشته دارن
  • IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    2 1
    ایمنی گله ای منسوخ ،درست،حالا راهکارچیه؟یه عده توی أین مملکت فقط ایراد گرفتن را بلدند، دکتر کذا و کذا وکذا،آخه مردحسابی،من دوماهه کارمو تعطیل کردم،بادرآمدناچبز،پس اندازی درکارنیس. پس من اگه امروزسرکارنرم ،فردا ازگشنگی میمیرم،ولی کرونا،دوهفته مهلت میده،کدوم بهنره
    • سجاد IR ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
      0 0
      متاسفانه اقای روحانی خودش به صراحت گفت که ما هم طبق نظر ریس جمهور المان و انگلیس هفتاد درصدمون مبتلا میشه و اینکه با بازگشایی امکان غیر ضروری طمینه رو برای ایمنی گله ای فراهم کرده و حتی مسئولین بهداشتی مثل در کرمانشاه گفته تا اخر تابستان 49 درصد مردم کرمانشاه کرونا میگیرن این نشون میده مسئولین بهداشت و دولت اقای روحانی دست در دست هم ایذان بسمت ایمنی گله ای منتها بصورت تدریجی میبرن که یکدفعه نباشه که ظرفیت بیمارستانها پر بشه در واقع ایکنی گله ای تدریجی