مجموع نظرات: ۰
چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۷:۵۶
۰ نفر

«عقاب‌کوه» یا «کوه عقاب» که برندی ملی و جهانی برای یزد به شمار می‌رود و همچون عقابی بزرگ در شهرستان تفت خودنمایی می‌کند، به دلیل ساختاری آهکی در حال تخریب است.

عقاب کوه

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، در این روزهای بهاری که همه درگیر اخبار کرونا هستند، عقاب‌کوه یزد در حال از دست رفتن است؛ جاذبه‌ای که یکی از نمادهای ارزشمند و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی استان به شمار می‌رود و منظر طبیعی آن به شماره ۳۴۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این جاذبه عظیم که برف، بوران و باران‌های زیادی را به تن سنگی خود خریده است، این روزها حال و روز خوشی ندارد و در گذر زمان، هر تکه از بدنه سنگی‌اش در حال فرو ریختن است به طوری که در آینده عقاب‌کوهی برای یزد باقی نخواهد ماند.

این عقاب عظیم‌الجثه که کوهی آهکی است، به تدریج تحت تاثیر برف و باران‌ها و بوران‌ها دچار تخریب و فرسایش می‌شود و اگر مسئولان متولی متوجه این جاذبه تاریخی و فرهنگی و طبیعی نشوند، دیگر عقاب‌کوهی در یزد بر جای نخواهد ماند.

نجات کوهی به این بزرگی و زیبایی، شاید به ظاهر غیرممکن به نظر برسد اما جالب است بدانید که در تمام دنیا جاذبه‌های طبیعی نیز قابل حفاظت هستند و برای نجات همه آن‌ها همیشه راهکارهایی وجود دارد؛ البته اگر متولیان امر برای حفظ آن همتی کنند.

تشکیل حفره

«مهدی یزدیان» رییس دانشکده فنی و مهندسی و مدیر گروه رشته عمران دانشگاه علم و هنر یزد با اشاره به جنس آهکی کوه‌ عقاب، گفت:: براساس یافته‌های زمین‌شناسی، پیدایش این کوه که بخشی از رشته‌کوه شیرکوه بوده، مربوط به دوره دوم زمین شناسی است و بر اثر فرایندهای فرسایشی آبی و بادی تشکیل شده است.

وی افزود: آهکی بودن کوه عقاب منجر به پدیدار شدن غارهای کوچکی در دل کوه در طول سالیان گذشته شده است. این حفره‌ها که محلی برای زندگی جانواران مختلف شده، در سال‌های اخیر ریزش کوه را به دنبال داشته و سنگ ریزه‌های فراوان دامنه کوه، نشان‌دهنده این اتفاق ناخوشایند است.

این مهندس عمران اضافه کرد: البته رفت‌وآمدهای گردشگران و نزولات جوی نیز مزید بر علت و باعث افزایش روز به روزی عمق و عرض این حفره‌ها شده است.

تزریق ملات آب آهک

وی ادامه داد: یکی از روش‌های پیشنهادی، تزریق نفوذی ملات است که در آن بتن به داخل فضاهای خالی و حفرات تزریق و از آن برای بهبود ساختار خاک استفاده می‌شود. ملات تزریق شده به طور معمول از سیمان، بنتونیت و آب تشکیل شده است. روش دیگری که می‌تواند مورد توجه قرار گیرد استفاده از تزریق آب آهک برای تثبیت این کوه است.

یزدیان گفت: روش مذکور باید ابتدا به صورت موردی برای بخشی از صخره‌ها مورد بررسی و آزمایش قرار بگیرد و در صورت پاسخگو بودن برای نجات کوه لحاظ شود.   سنگ‌های آهکی دارای درزهای فراوانی هستند که باعث شده این سنگ‌ها در مقیاس وسیع قابل نفوذ باشند، البته برای جلوگیری از فرسایش بیشتر و ریزش این کوه ابتدا باید مطالعات دقیق از جنس خاک و لایه‌هایی به میزان خلوص سنگ آهک و سایر موارد صورت گیرد.

تخصیص اعتبار

«سیدمصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی یزد نیز اظهار کرد: این کوه آهکی که روز به روز نیز تخریب و نمای آن در خطر است، نیازمند راهکارهایی برای حفاظت است، اما در این رابطه تاکنون اقدامی نشده است.

وی افزود: حفظ نمای عقاب‌کوه در اولویت تخصیص اعتبار نبوده است. حفظ این کوه نیازمند پژوهش، کار مطالعاتی و تعریف طرحی برای رفع مشکل آن است.

کد خبر 499056

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha