عماد افروغ، جامعه شناس اصولگرا با ابراز نگرانی از وضعیت کشور اظهار کرد: ما به یک رجعت نیاز داریم؛ اگر امروز رجعت کنیم بهتر از فرداست، فردا دیر می شود. من نگران این نیستم که فردا انقلاب می شود یا به تعبیر امام یک یوم الله اتفاق می افتد، که اتفاقا خوب است. اما انقلاب نمی‌شود بلکه کشور متلاشی می‌شود.

عماد افروغ

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از جماران، عماد افروغ استاد جامعه شناسی و فعال سیاسی فضای جامعه و سیاست ایران را رادیکال توصیف کرد و گفت: رادیکالیسم در جامعه ما ریشه دوانده است؛ از این رادیکالیسم هم می توان قرائت چپگرایانه و هم می توان قرائت به اصطلاح محافظه کارانه داشت؛ جامعه ما یا به سمت تفکیک می رود و یا به سمت اقتدارگرایی و انسجام.

  • رادیکالیسم کنونی در دولت فعلی ریشه دارد

این جامعه شناس با بیان اینکه ریشه های این رادیکالیسم هم ساختاری و هم فردی است گفت: برای بررسی هر نوع رادیکالیسم باید آن را به گذشته ارجاع داد و نمی توان آن را به صورت مستقل از گذشته مورد بررسی کرد. اگر ما فضای رادیکال داریم و پیش بینی من این است که در فضای انتخاباتی هم این فضای رادیکالیزه را شاهد خواهیم بود؛ ریشه این رادیکالیسم دولت فعلی و وضع فعلی جامعه است.  

این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: دولت‌ها در نظام سیاسی ایران چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب جایگاه ویژه ای دارند؛ اگر دولت یک سویه پیش رود یعنی به برخی نیازها توجه کند و به برخی دیگر از نیازها بی توجه باشد باید منتظر افراط باشد. کمااینکه اگر به دولت های پس از جنگ نگاه کنیم مدام شاهد افراط و تفریط بوده‌ایم.

  • ممکن است مردم در انتخابات آینده حضور کمرنگ داشته باشند

افروغ ادامه داد: وقتی به سمت فردگرایی می رویم باید منتظر جمع گرایی باشیم. وقتی به سمت جمع گرایی می رویم باید منتظر فردگرایی باشیم. مثلا اصلاح طلبان مدعی هستند که هرگاه مردم در انتخابات حضور پرشور داشته باشند به آنها رای می دهند. اما سوال پیش می آید چرا هر وقت دولتهای اصلاح طلب سر کار می آیند حضور مردم در انتخابات های بعدی کمرنگ می شود؟ این اتفاق هم بعد از زمان ریاست جمهوری آقای خاتمی افتاد و هم اینکه ممکن است مردم در انتخابات آینده حضور کمرنگی داشته باشند.

وی ادامه داد: برخی می پرسند دلایل حضور کمرنگ مردم را به چیزهای دیگری ارجاع می دهند که البته من هم تا حدی با آنها موافقم. اما شما سیاست متعادلانه‌ای را پیش نبردید. مردم وقتی دلسرد و ناامید می شوند کمتر پای صندوق می آیند؛ ریشه این ناامیدی و کمرنگ شدن اعتماد مردم چیست؟

  • باید منتظر یک دولت پوپولیستی باشیم

این فعال سیاسی افزود: بر حسب پیمایش های ملی دولت فعلی، مردم بیشترین بی اعتمادی را به دولت نشان داده‌اند. این بی اعتمادی منتج به حضور کمرنگ مردم در انتخابات می شود. این یکی از دلایل عمده است. مشخص است که شما سیاست های یک سویه ای را پیش گرفته اید. شما به عدالت توجه نکردید. وقتی به عدالت توجه نمی کنید مردم خواهان عدالت می شوند، اینجا ریشه های پوپولیسم شکل می گیرد و به طور طبیعی باید منتظر یک دولت پوپولیستی باشیم. اما ریشه این دولت پوپولیستی قابل انتظار در کجاست؟

وی طرح این پرسش که در دولت فعلی چقدر عدالت و امحای نابرابری اجتماعی مطرح شد؟ افزود: چقدر به نتیجه پیمایش های ملی خود دولت فعلی که مهمترین دغدغه مردم اقتصادی است استناد شد؟ مردم عملا چیزی ندیدند. به این ترتیب طبیعی است که واکنش نشان دهند به سمت و سوی دیگر و خلاف آنچه تبلیغ می شود سمت و سو پیدا کنند.

  • تا دیروز سکوت کرده بودند، حالا معترض شده‌اند

این نماینده پیشین مجلس با تاکید بر اینکه در فضای کنونی همه چیز رادیکالیزه شده است، گفت: همه تفسیرها بوی افراط می دهد؛ چه تفسیر سیاسی، چه تفسیر امنیتی، چه تفسیر فرهنگی، چه تفسیر اقتصادی، انگار در این چهل سال در مملکت هیچ کاری انجام نشده و هیچ چیز مثبتی در این جامعه نداریم. همه کسانی که تا دیروز سکوت اختیار کرده بودند و مصلحت‌اندیش شده بودند معترض و نقاد شده اند. ناگهان می آیند چنان ندای اعتراض سر می دهند که انگار در این چهل سال ما در حال احتضار بوده‌ایم. این نشان می دهد که در فرهنگ سیاسی چپ و راست ما یک ناپختگی وجود دارد.

  • افرادی وقتی به قدرت می رسند منزلت پیدا می کنند

افروغ ادامه داد: رابطه قدرت و ثروت ما یک عامل بزرگ این ناپختگی است؛ چرا که در ایران بیشتر از آنکه ثروت به قدرت برسد قدرت به ثروت می رسد. کافی است شما به قدرت دولتی چنگ بزنید تا به سرمایه های اقتصادی، فرهنگی و سرمایه‌های سیاسی خود را بتوانید سامان دهید؛ افرادی از نظر قدرت مدنی منزلت ندارند اما وقتی به قدرت سیاسی می رسند منزلت پیدا می کنند. اینها دردی است که باید ریشه ای آن را حل کرد.

این فعال سیاسی با بیان اینکه باید قوت‌ها و ضعف ها، افراط و تفریط‌ها را دید و سیاست متعادل اتخاذ کرد افزود: باید درد انسجام و وحدت جامعه را داشت. این را کسی می گوید که در این سال‌ها مدام بحث نقد را مطرح کرده است. همیشه سعی کرده‌ایم نقد را تئوریزه کنیم. اما در کنار اینکه نقد باید تئوریزه شود شروطی را هم برای نقد خوب ذکر کرده ایم. اگر کسی می خواهد بحث نقد را مطرح کند باید شروط نقد را  هم لحاظ کند نقد او باید مستند، مستدل، محتوایی، مضمونی و نقد به فکر باشد و نه نقد به شخص.

وی رادیکالیزه فضای اجتماعی را متأثر از جایگاه قدرت دولتی خواند و گفت: قدرت دولتی در تاریخ ما جایگاه داشته و دارد؛ باید ریشه های هر اتفاقی که در قدرت اجتماعی و مدنی رخ می دهد را به قدرت دولتی برگرداند. با این حال ما می گوییم قدرت اجتماعی باید خط بدهد نه اینکه خط بگیرد.

  •  کاش مردم همه اعتمادشان را خرج حکومت نمی کردند

افروغ ادامه داد: با تفسیری که از جمهوری اسلامی به دست داده‌ایم پای اسلام و ایدئولوژی اسلامی را هم وسط کشیده ایم؛ مردم به هرحال اعتمادی داشتند و اعتماد تاریخی را خرج حکومت کردند. اما ای کاش همه اعتماد خود را خرج حکومت نمی کردند. چون وقتی همه اعتماد را صرف می کنند و آنچه مورد انتظارشان است اتفاق نمی افتد این احتمال هست که همه آن اعتماد را پس بگیرند و به موضوع اعتمادشان یعنی به دین و اصل انقلاب و اصل کارآمدی دین هم ضربه وارد شود.

  • در هر شبکه اجتماعی یک روحانی آمده و منتقد شده؛ اما تا دیروز کجا بودند؟

این فعال سیاسی با بیان اینکه مردم در همان اول نباید همه تخم مرغ هایشان را در این سبد قرار می دادند افزود: یک عده باید مانع می شدند و حالت تعادلی برقرار می کردند و با حضور نقادانه خود جلوی این اتفاق را می گرفتتد، اما ساکت شدند.

وی افزود: نهادهای مدنی دینی ما سال‌هاست ساکتند اما دفعتا بیرون آمده اند. شما به هر شبکه اجتماعی که نگاه می اندازید می بینید که یک روحانی آمده و دارد انتقادهای تند می کند. این انتقادها خیلی خوب است اما تا دیروز کجا بودید؟ اگر یک نقد مستمر سازنده و مستدل وجود داشت اوضاع به این شکل در نمی آمد که هر دولتی و هرطوری که خواست بتواند بتازد و آن نظارت های تاریخی اعم از روشنفکری، غیرروشنفکری و حوزوی وجود نداشته باشد.

به اعتقاد این استاد جامعه شناسی، همه این مساله به قدرت دولتی برنمی‌گردد که بگوییم مانع شدند، سانسور کردند و بگیر و ببند راه انداختند؛ این فقط بخشی از ماجراست، بخش دیگر مربوط به خود عاملیت، خلاقیت  روشنفکری اعم از حوزوی و غیرحوزوی است.

  • رادیکال شدن فضا شدن می تواند به آنارشیسم بینجامد

افروغ با تاکید بر اینکه باید جلوی رادیکالیزه شدن را گرفت گفت: این رادیکالیزه شدن فعلی می تواند به متلاشی شدن نظام، متلاشی شدن اجتماعی و یک آنارشیسم بینجامد.

وی همچنین با اشاره به اعتراضات فراگیر اخیر گفت: در این اعتراضات هیچ ساماندهی و سازماندهی تعریف شده ای نمی بینیم؛ هیچ رهبری وجود ندارد و این بد است. اولا مردم به حقوق خود اعتراض می کنند که این خوب است. بالاخره مردم حق اعتراض دارند. حق اعتراض برای مردم محفوظ و شناخته شده و به رسمیت شناخته شده است. باید سعی می کردیم معبرهایی برای اعتراض های مدنی تعبیه کنیم.

وی ادامه داد: برای اعتراض های مدنی معبری فراهم نکرده ایم و به این ترتیب فرصت اعتراض غیرمدنی فراهم می شود که آن هم به حق است. خود اعتراض غیرمدنی را نیز می توان سنخ شناسی کرد؛ بخشی از آنها امیدبخش است، اما بخشی از آن امیدبخش نیست، یعنی وقتی رهبری ندارد سازماندهی ندارد و هیچ جریان سیاسی متشکلی پشت سر آن نیست که پاسخ گو باشد مسلما نتیجه اش آنارشیسم می شود. ای کاش نتیجه انقلاب بود، چرا که انقلاب رهبری، سازماندهی و ایدئولوژی دارد.

نماینده پیشین مجلس تاکید کرد: باید خیلی از اتفاقات ناگواری که می تواند رخ دهد را پیش بینی کرد. نقدها باید کماکان باشد اما به صورت مستمر، منصفانه و مستدل؛ یعنی این گونه نباشد که هرکس هر چیزی بگوید بلکه باید به آمار، به شاهد و مدرک استناد شود و ترجیحا نقد درون گفتمانی با التزام به انقلاب اسلامی و اندیشه‌های امام راحل باشد.

  • با اندیشه امام برخورد گزینشی می شود

این فعال سیاسی گفت: یک عده اندیشه های امام راحل را در شبکه های مجازی منتشر می کنند، اما چرا تا دیروز این حرفها را منتشر نمی کردید؟ چه کسانی این حرفها را بیان می کنند؟ آیا واقعا امام را قبول دارند؟ آنها برخورد گزینشی می کنند. یک جا بحث امام را مطرح می کنند اما در جای دیگر امام را می کوبند. این با فرهنگ سیاسی هم سازگار نیست.

عماد افروغ با انتقاد از نحوه برخورد نهاد قدرت گفت: متاسفانه نهاد قدرت بر این عدم رضایت مردم می دمد و مردم را ناراضی نگه می دارد؛ بگذارید حرفم را با مثالی بیان کنم. من گاهی برای استراحت و مطالعه به شمال که در آن خانه دارم می روم. همیشه یک ایستگاه بازرسی به ما گیر می دهد. بعد از آنکه همه مدارک خودرو را چک کرد و دید همه چیز درست است یک بهانه برای گیر دادن پیدا می کند و می گوید چرا کمربند نبسته ای؟ بخشی اعظمی از مردم ماشین دارند و رانندگی می کنند. در این شرایط که اعصاب مردم به خاطر مسائل سیاسی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خرد است چرا روی اعصاب مردم راه می روید؟ ممکن است پلیس در ظاهر بگوید من مشکلی ندارم ما خیلی هم خوبیم. حتی ممکن است از کارشناسان دعوت کند و نظراتشان را بخواهد. اما ما در عمل چه می بینیم؟

  • آنقدر روی اعصاب مردم راه نروید

وی افزود: این مساله در سطح کلان هم وجود دارد؛ آنقدر روی اعصاب مردم راه نروید. این شکاف نظر و عمل فقط برخورد پلیس نیست. در بین ادارات، خود مقامات اداری و سیاسی کشور هم هست. یک چیزی را می گویند، اما چیز دیگر عمل می کنند. ما باید واقعا به مبانی انقلاب اسلامی که آزادی، اخلاق، عدالت و معنویت بود برگردیم. آنها اندیشه های امام راحل است که انقلاب اسلامی را رهبری کرد. اما متاسفانه ما آنها را رها کرده‌ایم.

این فعال سیاسی با بیان اینکه دردی به نام مصلحت اندیشی به جان ما افتاده است گفت: مصلحت اندیشی‌های کاذب به نام نظام، انقلاب اسلامی و حکومت است، اما عملا در جهت منافع اشخاص و گروه‌ها و جناح هاست و این مصلحت سنجی کار ما را به اینجا رسانده است.

  • راه چاره بازگشت به دهه اول انقلاب است

به اعتقاد افروغ، راه چاره رجعت و بازگشت به مبانی انقلاب اسلامی و بازگشت به دهه پرشور اول انقلاب اسلامی است. در دهه اول انقلاب همه حق خودشان را می شناختند کسی حق تبعیض و برخورد ناروا نداشت. همه حساب می بردند. دولتمرد و پلیس حساب می بردند؛ چرا که مردم آگاه بودند. مردم به حق خود واقف بودند و حق خود را مطالبه می کردند. یاد داستانی می افتم که حضرت امام نیز به آن استناد کرده اند؛ خلیفه دوم مسلمین می گوید اگر روزی خطا کردم آن را به من بگویید، در حضورش یک نفر بلند می شود و می گوید با همین شمشیر راستت می کنیم.

  • انقلاب نمی شود؛ کشور متلاشی می شود

این نماینده سابق مجلس با بیان اینکه فکر نکنید که ترس دوام می آورد گفت: ترس در نهایت منجر به طغیان می شود. امام می فرماید در زمان شاه یک آجان حکومت می کند. ما الان این را داریم می بینیم. ما به یک رجعت نیاز داریم؛ اگر امروز رجعت کنیم بهتر از فرداست، فردا دیر می شود. من نگران این نیستم که فردا انقلاب می شود یا به تعبیر امام یک یوم الله اتفاق می افتد، که اتفاقا خوب است. اما انقلاب نمی شود؛ انقلاب سازماندهی و رهبری دارد. ما هم با شناختی که از مردم ایران داریم می دانیم که اگر انقلاب شود چه صبغه ای خواهد داشت. اما انقلاب نمی شود بلکه کشور متلاشی می شود.

افروغ در پایان گفت: من نمی دانم چه کسی از متلاشی شدن کشور سود می برد. باید جلوی فضای رادیکالیسم را گرفت. اما برای جلوگیری از آن اول ریشه یابی باید و سپس به مبانی انقلاب اسلامی بازگردیم.

کد خبر 473038

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • CZ ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    16 5
    یه طرفه تحلیل نکنید تحلیل شما بیانگر درخواست پست مقام است
  • CA ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    40 0
    خانه از پي بست ويران است
  • ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    57 0
    ریگی از هواپیماش اومد پایین ولی این دلارها که اختلاس شد و رفت الان کجاست.بودجه سی سال حکومت همین طوری رفت و گم شد ولی کسی پاسخگو نشد.به نظر تو مردم چیکار کنن
    • IR ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
      4 0
      چون طهارت نَبَُوَد کعبه و بُتخانه یکیست نبود خِیر در آن خانه که عصمت نبود
  • IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    30 0
    سلام گوش شنوا نیست نیست نیست
  • ارومیه IR ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    30 7
    اینهمه جک گفتی ولی من یکی هیچوقت به اصولگراهای بیسواد رأی نمیدم
  • سعید IR ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    29 1
    شما فقط حرف میزنید فساد و تبعیض نه تنها از بین نرفته روز بروز بیشتر میشه جوان میخاد بره سر کار برای آزمون استخدامی کلی هزینه میکنه بعد میگید ایثارگر داشتیم با نمره منفی جذب کار میشه جوان میخاد بره دانشگاه ۳۰ درصد بهترین رشته مال ایثار گران و ۱۵ سهمیه دیگر برای بیسواد ها کارخانه ها را خصولتی کردید افراد غیر متخصص نابودشان کردند جوان پول تو جیبش نیست افسرده شده فکر کنم هنوز در خوابید باید باور کنید دیگه خیلی دیر شده ز عمل کار برآید به سخرانی نیست
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    55 10
    با ترس نمیشه زندگی کرد
  • سید محمد جواد ذاکر IR ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    14 9
    احسنت بر جناب آقای دکتر سید افروغ عزیز
  • IR ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    14 15
    اقای افروغ حکومت قبل از مردم در فروپاشی مملکت موثر است باید دید چه گونه عمل خواهد کرد آینده نشان خواهد دا د .
  • IR ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    40 7
    اقا شما نمیخواد منتظر یه پدیده ی رادیکالی باشید فقط اجازه بدید اون کسی که مردم انتخاب می کنند کار خودشو راحت و بدون دغدغه انجام بده
  • صادق US ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    12 5
    باید به مردم و جامعه امتیاز دهید . حق اعتراض مسالمت آمیز بدور از مداخلات امنیتی . سپس معیشت . اول معیشت و مردم ایران سپس دیگران...ولی الویت اول مردم ایران و درست کردن زیر ساختهای کشور. متاسفانه متفکیرین تصمیم گیرنده جمهوری اسلامی میخواهند با یک دست چند هندانه بلند کنند که نمشود الویت امروز ایران امید به آینده و معیشت و آزادی است. دیر بجنبید ایران از دست رفته و آمریکای جنایتکار و دیگران ایران را متلاشی و به چندین قسمت تقسیم میکنند و ما مردم نیز حواسمان باشد اشتباه کنیم ایران برده عربستان و آمریکا میشود .باید بدرستی به عاقبت کارها بياندیشیم تا از این گذرگاه خطرناک عبور کنیم
  • ناشناس ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    26 3
    استاد گرامی تمام زندگی مردم کشور بر پایه نظام عقاید و آرزوی های مسئولین از حالت عادی خارج شده و در هیچ جا هیچ چیز طبیعی دیده نمیشود نهادهای اجتماعی ما در بخشهای گوناگون سست شده در یک کشور جمهوری دیده شدن افراد تکراری در سمتهای مختلف و فقط جابجایی آنها در بین پستهای گوناگون دو راه برای مردم عادی باز میکند یا باید به باندهای قدرت بپیوندند یا مخالفان خاموش شوند که هردو برای کشور خطرناک است کاش زودتر فکری کنیم تا بخاطر اشتباه بعضی ها حاکمیت اسلام در کشور دستخوش بلا نشود و خون شهدا هدر نگردد
  • IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    35 14
    بازگشت به عدالت محوری قبل انقلاب حذف همه سهمیه های کنکور استفاده از کارشناسان رشته حقوق بیکار برای حل اختلاف استفاده از رشته های مرتبط با راه وساختمان برای شورای شهر مجازاف واقعی اختلاس گران شایسته سالاری درپستها می تواند کشوررا نجات دهد
  • حمید IR ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    32 5
    قسمت بازگشت به دهه اول انقلاب کمدی و طنز تلخی بود وقتی متفکر حکومتی عماد افروغ باشد حاصل همین می شود که میبینیم
  • ناشناس IR ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۳
    29 2
    آقای افروغ شما که استاد دانشگاه هستید چرا تا به حال و در زمانی که مسئولیت داشتید صدای خفته مردم و شکسته مردم را نشنیدید و به عنوان روشنفکران جامعه تذکرات لازم را در رسانه‌ها و تریبون های که در اختیارتان بود ندادید و در کنار حاکمیت گوشهایتان را بستید تا امروز که هزینه‌های بیشتری به جامعه و نظام اسلامی وارد شود چرا باید آموزش و پرورش ما که نهاد زیربنایی تربیت و هدایت جامعه است در زیر فشارهای اقتصادی گرفتار شود و بودجه‌ای که صرف آن باید بشود به نهادهای اعطا میشود که در این چهل ساله کارکرد آنها را امروزه در تمام مسائل مذهبی اجتماعی تربیتی میبینیم و نتیجه اش در نسل جوان مشاهده میکنیم
  • محمد IR ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    12 2
    جناب اقای دکتر کاملا با تحلیل شما موافقم همه روشنفکران و اندیشمندان و متفکرین و دلسوزان باید کمک کنن فضای نقد و نظر فراهم شود اما ایکاش زودتر از این اینگونه فضا ها فراهم میگردید جهت پیشگیری از اتفاقات ناگوار و برگشت اندکی اعتماد ابتدا بدون تعارف باید سالمندان صاحب قدرت را که مقصرین اصلی این شرایط هستن بازنشته کرد و از بدنه دولت خارج نمود و نیروهای جوانتر را فرصت داد الان زمان انقلابی و گسترده عمل نمودن هست تا اعتماد ملت برگردد و دهها و صدها تصمیم سریع و انقلابی دیگر
  • GB ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    5 6
    مردم این حرف ها را می فهمند مسئولین نا شنوا اما نه
  • فیض اله خوش نژاد IR ۰۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    9 2
    اگر کسانی ازشخصیتهای دلسوز انقلاب را درخطر میبینند. حتما راه چاره ان را هم میدانند. نباید چندین نفر شخصیت فاسد را به بهای ازبین رفتن انقلاب حفظ کنیم. میشود به خاطر ملت وخون شهدا فاسدان انقلاب را تصفیه کرد. مردم همین را میخواهند. ملت ایران خواهان حفظ ارزشهای انقلاب هستند.
  • مهرداد IR ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    13 11
    بزرگی گفت حق را از تکثر آرا فهمیدم. بگذارید مردم به سرنوشت خودشان مسلط باشن. بگذارید مردم خودشان انتخاب کنن به فهم مردم به شخصیت انسانی مردم احترام بگذارید. برایشان تصمیم نگیرید. مردم احمق نیستن وقتی بیستا جوجه رنگ وا رنگ تویک سبد گذاشتی میگی انتخاب کنید. اینها همه جوجه هستن رنگشان متفاوت است. بگذارید حتی مخالف قانون اساسی هم کاندید شود. مردم اختیار دارند سرنوشتشان را خودشان انتخاب کنن. بخواست مردم به شعور مردم احترام بگذارید همانطور که امام علی ع گذاشت. این حق مردم است و خدا هم راضی هست چرا که امام علی ع بخواست مردم احترام گذاشت و بخواست مردم تن داد... ما همه انسان عادی و ممکن الخطاییم، فقط معصومین سلام الله علیها عصمت از خطا دارند. پس خودمونو و مردمو بازی ندیم. فکر میکنیم، بله واقعا فکر میکنیم مردم چیزی حالیشون نیست، اگر وطن پرستیم به هوش باشیم که عقده ها وقتی منفجر بشوند. ایران بدست خود ایرانیها چند پاره میشود. به شعور ملت احترام بگذارید.
  • ساعد IR ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    27 1
    این نظرات را برخی مخالفین در داخل و بخصوص خارج کشور میزدند که اینده نگران کننده است . اصول گراها تازه فهمیده اند ؟
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    11 0
    حرفها بسیار خوب و سنجیده بود ای کاش عمل نیز بود امروز باید کاری کرد فردا دیر است
  • محمد موذنی IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    9 0
    جناب دکتر. راه بازگشتی وجود ندارد. اما راه رو به جلویی وجود دارد؛ و آن شنیدن صدای واقعی توده مردم است قبل از آنکه زمانی بشویم که بسیار دیر است. بیایم از تاریخ نه چندان دور ایران زمین؛ عصر پادشاهی محمد رضا که دیر صدا ی مردم را شنید عبرت بگیریم. التماس تفکر!
  • مجید AE ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    24 2
    یه زمانی من جبهه بودم و اگه به پول نیاز پیدا میکردم میرفتم امور مالی و فقط میپرسیدند چقدر نیاز داری و من وهمه اطرافیانم حد اقل رو بیان میکردیم. الان بعضی از این رجال مملکت اگه همه بیت المال رو بهشون بدی میگند بازم کمه . از کجا شروع کردیم و به کجا داریم میرسیم. فقط خدا کمکمون کنه.
  • علی IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    16 1
    واقعا این یکی از عباسی و رائفی هم پرت تره
  • محمود IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    17 6
    دوستان عزیزی که از کارشناسان دعوت می کنند و فکر می کننداونا یک فعال سیاسی هستند آیا مطالبی که فقط جنبه افعال واژه های قلمبه سلمبه را درست می کنند آیا این افراد صلاحیت نظر دادن برای یک کشور رو دارند یا نه به نظر من اینها فقط افرادی از هستند که با جملات بازی می کنند و هیچگونه کارشناس و شناختی نسبت به جامعه ندارند و این ها همه فقط برای حزب شون کار می کنند و حرف می زنند
  • IR ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    39 0
    سواد نراقی کجا، سواد صدیقی کجا، سواد توسلی کجا ، سواد شما کجا آقای جامعه شناس، کاش استاد جزوه ای نبودی، چقدر جامعه شناسی ایران فقیر شده
  • حسین IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    25 2
    بنظر من حکومت کردن بر مردم آنقدر پیچیده نیست اگر از روز اول که حکومت اسلامی بر پا شد قانونی تصویب می کردند مبنی بر اینکه کسانی که در رده بالای حکومتی هستند حق هیچ‌گونه استفاده از امتیاز و رانت دولتی ندارند و ممنوعیت حق داشتن شغل حکومتی و سرمایه گذاری برای فرزندانشان پیش بینی می شد، دیگر هیچ کس جز آدم‌های دلسوز و از جان گذشته وارد حکومت نمی‌شدند. دوم اینکه اگر دولت چند سال اول تمام وقت و پولش رو بجای عمران و آبادی کشور به صورت جهادی و انقلابی برای فقر زدایی هزینه بکنه، دیگر یک ملت پشت حکومته و احتیاجی به این مسایل پیچیده نیست.
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    13 0
    همه تان شبیه هم هستید زیاد حرف می زنید و کم عمل می کنید و البته مردم فریب هستید
  • milad IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    18 1
    واقعا برهه تاریخی بسیار حساسی برای "کشور ایران" هست...دقت کنید گفتم کشور ایران! مردم از مسئولین انتظار دارند...البته مسئولین رده بالا و مردان تصممیم.... من به عناون یک عضو کوچک که از نزدیک با خانواده های ضعیف جامعه در ارتباط هستم... این وظیفه رو میبینم که شرایط بسیاری از مردم به شدت سخت و طاقت فرسا شده و به فکر معیشت مردم باشین... این مردم رو که این همه پای کشورشون هستن به صورت ویژه حمایت کنین چون واقعا شرایط خاصی هست.... و از مردم انتظار دارم به صورت منطقی و متمدن که فرصت سو استفاده به یکسری ها رو ندارد مطالبه گر باشند امید که ایران عزیز این بار هم با افتخار و سربلند ازین شرایط گذر کند که این بار دیگر "این ققنوس" خواهد درخشید تا ابد
  • ظاهر قرشیخ IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    7 1
    واقعن برای چنین فردی بخاطر افکار و نگرشهای قرون وسطایی ... بشدت متاسفم.کی و چرا به شما‌ها می‌گویند جامعه شناس.استاد.نظریه پرداز.
  • علی IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۴
    3 0
    بابا دیر شده گفتن این حرفها مملکت اقتصادش متلاشی شده و اقتصاد پایه و بن هر اجتماعیه...
  • حق گو IR ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۵
    4 0
    ایشان درست میگویند ده اول انقلاب باید رادیو ضبط از رو ماشین برمیداشتی ..ی فیلم ویدیو کمیته ازت میگرفت یا لباس استین کوتاه تنت بود شلاق میخوردی ..گشت کمیته راس راه میرفتی کچت میکرد برا ی کپسول گاز 10ساعت صف. بود..منویات ایشان ارزوی قلبی که تحقق پیدا نمیکند اتفاقآ دهه دوم انقلاب رهبری اقای خامنه‌ای مردم ی مقدار نفس کشیدن .انشاءالله خواب ایشان و همفکرانشون بادرایت رهبری و اصول گرایان واقعی تعبیر نشود
  • IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۵
    7 2
    دیگه خیلی دیر شده و هیچ اعتمادی به شماها ندارم