سابقه کشت برنج در این منطقه بسیار طولانی است و هماکنون نیز این کار در آن رونق دارد. امسال حدود ۱۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی چرداول به کشت برنج اختصاص یافته است و در مجموع پیشبینی میشود بیش از ۴۵۰۰ تن برنج در این شهرستان برداشت شود.
کشت برنج منبع درآمد بسیار خوبی برای کشاورزان منطقه است و مردم که از نبود شغل در شهرستان در سختی بودند، با استفاده از کشت برنج به درآمد ثابت و پایدار خوبی رسیدهاند.
سالانه ۳۰ درصد برنج استان ایلام در چرداول تولید میشود. برنجی که در این شهرستان کشت میشود از ۳ نوع عنبربو، شمشیری و معمولی است و کیفیت بالای آن باعث شده است در خارج از استان هم به فروش برسد. در سالهای اخیر، به رغم کمآبی و حمایت نکردن جهاد کشاورزی، همچنان کشت برنج در شهرستان چرداول رونق داشته است و امسال نیز به دلیل بارشهای بسیار خوب، محصولی پربار در انتظار کشاورزان است.
- برنجکاری؛ تنها منبع درآمد مردم
یکی از کشاورزان شهرستان چرداول در گفتوگو با خبرنگار همشهری اظهار میکند: هر سال کشاورزان شهرستان اقدام به کشت برنج میکنند، اما مسئولان میگویند نباید در این منطقه برنج کشت شود. «علیعباس تیموری» میافزاید: تنها منبع درآمد مردم شهرستان برنجکاری است. این کار از قدیم شغل مردم منطقه بوده است.
وی با اشاره به رونق کشت برنج در منطقه میگوید: بیشتر مردم استان برنج عنبربوی چرداول را خریداری میکنند. دلیل اصلی آن هم کیفیت بالای این برنج محلی است. تیموری ادامه میدهد: این برنج با قیمت کیلویی ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان به فروش میرسد و خوشبختانه درآمد بسیاری خوبی نصیب کشاورزان شهرستان کرده است.
این کشاورز با اشاره به اینکه مردم علاوه بر فروش، نیازهای یک سال خانواده خود به برنج را تامین میکنند، میگوید: از مسئولان انتظار حمایت برای برداشت محصولات خود با تامین کمباین را داریم. وی میگوید: برنج محلی عنبربو که بیشتر مردم استان از آن استفاده میکنند، دارای طعم خاص و بوی دلانگیزی است و زنان استان از آن برای پخت انواع غذاها استفاده میکنند. تیموری میافزاید: گردشگران مناطق مختلف کشور نیز این برنج را به عنوان سوغات خریداری میکنند.
- درآمد ۷۵ میلیارد تومانی از محل فروش برنج
مدیر جهاد کشاورزی چرداول در گفتوگو با خبرنگار همشهری بیان میکند: در این شهرستان ۱۲۰۰ بهرهبردار در زمینه تولید برنج فعالیت دارند که نیازهای استان را تامین و برنج مازاد = خود را نیز به استانهای همجوار صادر میکنند. «اقبال گراوندی» میافزاید: امسال، به رغم محدودیتهایی که برای کشاورزان در زمینه کشت برنج به وجود آمد، ۱۵۰۰ هکتار از اراضی آبی شهرستان به کشت این محصول اختصاص یافته است.
وی میگوید: از این مقدار سطح زیر کشت، با عملکرد ۲/۳ تن در هر هکتار، پیشبینی میشود حدود ۷۵۰۰ تن شلتوک برداشت شود که از این میزان ۵ هزار تن برنج سفید تولید و روانه بازار مصرف میشود. این مسئول ادامه میدهد: کار برداشت برنج با استفاده از ۳۰ دستگاه کمباین آغاز شده است و پیشبینی میشود ۷۵ میلیارد تومان از محل فروش آن عاید کشاورزان شود. وی اظهار میکند: کشت برنج برای ۲ هزار نفر در شهرستان چرداول شغل ایجاد کرده است.
- برداشت ۲ نوع برنج
گراوندی ارقام کاشتهشده برنج را ۲ نوع محلی عنبربو و شمشیری ذکر میکند و میگوید: محصول تولیدی از مرغوبیت و بازارپسندی خوبی برخوردار است و بیشتر آن در خود استان و استانهای همجوار به فروش میرسد. مدیر جهاد کشاورزی چرداول میزان افزایش کشت را نسبت به سال گذشته حدود ۴۵ درصد اعلام میکند و علت آن را افزایش آب رودخانهها و چشمههای شهرستان بر اثر بارندگیهای قابل توجه سال گذشته میداند. وی میافزاید: حاصلخیزی خاک کشاورزی، مناسب بودن شرایط اقلیمی و وضعیت مناسب جوی و بارشهای سال گذشته در افزایش و بهبود عملکرد کشت برنج در واحد سطح تاثیرگذار بوده است.
- استقبال کشاورزان از مکانیزاسیون
مدیر جهاد کشاورزی چرداول با اشاره به اینکه در سالهای گذشته بیشتر کشاورزان با روشهای سنتی محصول برنج خود را برداشت میکردند، میگوید: هماکنون استقبال آنها از دستگاهها برای برداشت محصول افزایش یافته است و این کار باعث کاهش هزینه و میزان هدررفت محصول میشود. گراوندی ادامه میدهد: در کنار دستگاهها، کارگاههای سنتی و خانگی برنجکوبی در شهرستان وجود دارد که کار خشک کردن شلتوک و سفید کردن برنج را انجام میدهند.
مردم استان ایلام علاقه خاصی به برنج محلی عنبربو دارند و این برنج را در پخت غذاهای محلی هم به کار میبرند. میراث فرهنگی استان هر سال جشن برداشت برنج محلی عنبربو را برگزار میکند و زنان ایلامی غذاهای محلی پختهشده با این برنج را در معرض دید عموم قرار میدهند. استان ایلام، با داشتن ۳۵۰ هزار هکتار زمین و تولید سالانه یک میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، از مناطق استراتژیک کشور در بخش کشاورزی است چراکه ۳ محصول مهم گندم، برنج و ذرت در این استان تولید میشود. مزیت عمده کشت برنج در این شهرستان سالم بودن آن از نظر استانداردهای بهداشتی است چراکه کشاورزان با مصرف بهینه کودهای شیمیایی و عدم استفاده از سموم آفتکش اقدام به تولید این محصول میکنند.
نظر شما