شنبه ۳۰ تیر ۱۳۸۶ - ۱۴:۳۷
۰ نفر

گروه سلامت: عکس‌برداری از سینه به وسیله اشعه ایکس ماموگرافی نامیده می‌شود.

گفته می‌شود اگر خانمی هیچ عامل خطری برای سرطان سینه نداشته باشد بایستی اولین ماموگرافی را در سن 35 سالگی انجام داده و از سن 40 الی 50 سالگی هر یک تا سه سال یک بار ماموگرافی انجام دهد و از سن 50 سال به بالا هم سالانه یک ماموگرافی توصیه می‌شود.‏ دکتر معصومه گیتی، استادیار گروه رادیولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این‌باره توضیح می‌دهد.

  • جایگاه واقعی ماموگرافی در غربالگری سرطان سینه چیست؟

در بسیاری از کشورها، ماموگرافی به عنوان روش غربالگری و بیماریابی روی کلیه زنان سالم اجرا می‌شود. تلاش پزشکان این است که با دست یافتن به آمار صحیح برای تخمین میزان و سن شیوع سرطان سینه در ایران، ‌بیماری‌های بدخیم سینه را در مراحل اولیه و قابل علاج شناسایی کنیم.

سرطان سینه در کشور ما دو ‏ویژگی مهم دارد: ‏اول اینکه متاسفانه سن بروز سرطان سینه در کشور ما نسبت به کشورهای غربی پائین‌تر است و ‏دوم اینکه متاسفانه بیماری زمانی تشخیص داده می‌شود که سرطان منتشر شده و از نظر درمانی کار ‏زیادی نمی‌توان برای بیمار انجام داد.

  • کدام خانم‌ها باید بیشتر مراقب این بیماری باشند؟

بیشتر از همه، کسانی‌که سابقه فامیلی ابتلا به سرطان سینه ‏دارند. البته عوامل ‏دیگری هم دست‌اندرکارند. مثلا قاعدگی زودرس و یائسگی دیررس خطر ابتلاء به سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

یا ‏در صورتی که سن شما در اولین بارداری بالاتر از 30 سال باشد، خطر ابتلا به سرطان سینه ‏بیشتر است. نازائی هم خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد‌. استعمال دخانیات  و چاقی پس از یائسگی و مصرف چربی زیاد ‏هم از دیگر عوامل خطرند.

  • مصرف داروهای ضدبارداری ‏چه طور؟

برخی معتقدند که مصرف این داروها به مدت 4 سال یا بیشتر، قبل از اولین حاملگی، خطر ‏سرطان سینه را افزایش می‌دهد و ممکن است این اثرات تا 10 سال پس از مصرف باقی بماند.

  • در مورد راه‌های تشخیص زودرس سرطان سینه توضیح دهید؟

در درجه اول، معاینه ماهانه توسط خود فرد ‏و بعد معاینه توسط پزشک ‏و در نهایت  ماموگرافی. ماموگرافی تشخیصی در واقع انجام تستX-Ray‏ از سینه است که به منظور آشکارسازی موارد بیماری با انجام یک تست فیزیکی یا با ماموگرافی تصویری صورت می‌پذیرد.

در واقع ماموگرافی تشخیصی و ماموگرافی تصویربرداری دو مقوله متفاوت محسوب می‌شود.

در ماموگرافی تشخیصی‏، سینه از جهات مختلف تحت بررسی قرار می‌گیرد در حالی که در ماموگرافی تصویری تنها از دو جهت معمول تحت بررسی است. بنابراین ماموگرافی تشخیصی به مراتب از ماموگرافی تصویری، وقت‌گیرتر و پرهزینه‌تر است.‏

  • روش‌های دیگری هم برای ارزیابی موارد غیرطبیعی سینه وجود دارد؟

ماموگرافی به تنهایی نمی‌تواند وجود سرطان را در منطقه غیر‌طبیعی اثبات کند. چنانچه در ماموگرام مشکوک به سرطان باشیم، دیگر تصویربرداریهای سینه یا بیوپسی از سینه به منظور انتخاب نمونه از بافت و آزمایش زیر میکروسکوپ می‌بایست صورت پذیرد.

این تنها روش مسلم به منظور آشکارسازی سرطان سینه است. البته در حدود 65درصد تا 80درصد بیوپسی‌های انجام شده، خوش‌خیم گزارش می‌شود.

کد خبر 27086

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز