همشهری آنلاین: معاون وزیر بهداشت آمارهای متنوعی از مرگ تهرانی‌ها به دلیل آلودگی هوا، بحران ایدز میان کودکان خیابانی، آمار مرگ ناشی از سکته قلبی و مغزی، مصرف فراوان سیگار، مصرف روانگردان‌ها در میان جوانان را بیان کرد

دکتر علی‌اکبر سیاری

به گزارش ایسنا، دکتر علی‌اکبر سیاری در همایش هفته سلامت گفت: هفته سلامت فرصتی است که دستاوردها، مسائل، مشکلات و برنامه‌هایی که در این حوزه را داریم مرور کنیم و به اطلاع مردم برسانیم.

وی سلامت را ودیعه و امانتی از سوی خدا دانست و گفت:‌ ما می‌توانیم 85 سال عمر مفید داشته باشیم، خداوند از نظر بیولوژی این امکان را به انسان داده است البته نقش خودمراقبتی در سلامت افراد بسیار مهم است.

سیاری سلامت را برخورداری کامل از رفاه جسمی، روانی، معنوی و اجتماعی خواند و گفت: سلامت به معنی نبود بیماری، ناتوانی و معلولیت نیست بلکه باید تمام ابعاد مذکور در آن در نظر گرفته شود. از طرف دیگر تنها 25 درصد عوامل اثرگذار بر سلامت به حوزه بیومدیکال مربوط می‌شود ، 10 درصد آن به مباحث ژنتیک و مابقی به حوزه اجتماعی باز می‌گردد.

ایدز در کودکان کار و خیابان 45 برابر سایرین

وی بیماریهای واگیردار، غیرواگیر، آسیب‌های اجتماعی و هزینه‌های کمرشکن سلامت را چهار عامل تهدید سلامت شهرنشینان خواند و گفت: میزان ایدز در کودکان کار و خیابان 45 برابر افراد دیگر است. در مجموع با خود مراقبتی می‌توان از این عوامل دوری کرد و سلامت را تامین کرد.

وی افزود:‌ هرچه در جامعه بیکاری، بی‌عدالتی، فقر و خشونت کمتر باشد و در مقابل ایمان، تقوا و مسئولیت پذیری و همچنین آموزش توسعه یافته و پوشش بیمه همگانی را در جامعه داشته باشیم، آن جامعه شاداب تر و سالم تر خواهد بود. بحث خودمراقبتی در تمام حیطه‌ها کارساز است.

سیاری به دستاوردهای حوزه سلامت در سالهای پس از انقلاب اشاره کرد و افزود: افزایش امید به زندگی، کاهش مرگ و میر مادران و کودکان، بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی و افزایش نیروی انسانی متخصص از جمله این دستاوردهاست.

وی در عین حال تصویب بیمه همگانی در سال 73 را مورد اشاره قرار داد و گفت: متاسفانه به دلیل گرانی و افزایش هزینه‌ها، این بیمه کفایت کافی برای تامین هزینه‌ها را ندارد البته مشکل هزینه‌های درمان مشکلی جهانی است.

سیاری بیماریهای غیرواگیر را مورد اشاره قرار داد و گفت: این بیماری‌ها به سه عامل خطر شامل تحرک، عادات غذایی و مصرف سیگار باز می‌گردند که تمام این عوامل در اختیار ما هستند. 26 میلیون ایرانی دچار اضافه وزن و چاقی هستند که بیماریهایی نظیر دیابت، فشار خون، چربی خون و مرگ زودرس قلبی از عوارض آن است. سالانه 91 هزار نفر به علت سکته قلبی و 43 هزار نفر نیز به علت سکته مغزی جان خود را از دست می‌دهند این در حالی است که 80 درصد این موارد با خودمراقبتی قابل پیشگیری است.

صرف روزانه 10 میلیارد تومان برای سیگار

به گفته سیاری 5.5 میلیون ایرانی سیگاری هستند. روزانه 70 میلیارد نخ سیگار به ارزش 10 میلیارد تومان هزینه می‌شود این در حالی است که سیگار عوارضی نظیر آسم، فشار خون، سرطان ریه و غیره را به دنبال دارد و دولت و مردم باید هزینه‌های آن را بپردازند.

هر یکساعت دو تهرانی به دلیل آلودگی هوا می‌میرند

وی افزود: 88 درصد مردم یعنی 48 میلیون نفر روزانه پنج واحد میوه و سبزی مصرف نمی‌کنند این در حالی است که میوه و سبزی عاملی هستند برای سلامتی.

سیاری آلودگی هوا را یکی از معضلات کشور خواند و افزود: در سال 91 تنها پنج درصد روزهای تهران هوای پاک داشت. 70 هزار خودرو فرسوده و خارج از استاندارد در تهران تردد می‌کند. این در حالی است که هر خودروی فرسوده سه برابر خودروی استاندارد آلودگی هوا ایجاد می‌کند. در مجموع در هر یک ساعت دو تهرانی به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. چه کسی مسئولیت این امر را می‌پذیرد؟

وی در عین حال مسئله اعتیاد و مواد مخدر در جوانان و نوجوانان را یادآور شد‌ و افزود: جوانان و نوجوانان ما در معرض روانگردان‌ها و شیشه هستند. این در حالی است که مصرف چنین موادی رفتارهای پرخطر نظیر قتل، خودکشی، رفتار جنسی مخاطره آمیز، ایدز، هپاتیت و ... را به دنبال دارد. در این زمینه مشکل کشور ما مسئله ایدز و اعتیاد تزریقی است. تمام این موارد با خود مراقبتی قابل کنترل است.

معاون بهداشت وزیر بهداشت پیشگیری را مقدم بر درمان دانست و با اشاره به اعتبارات در نظر گرفته شده از محل هدفمندی یارانه‌ها برای حوزه سلامت ادامه داد: تا زمانی که نتوانیم نظام منسجم سطح‌بندی، نظام ارجاع، نظام پرداخت عادلانه، نظام اطلاعات و نظارت صحیح داشته باشیم، مسائل و مشکلات سلامتی همچنان ادامه خواهند داشت.

برنامه‌های معاونت بهداشت در سال جاری

وی به برنامه‌های در نظر گرفته شده برای امسال حوزه بهداشت اشاره کرد و گفت: برنامه امسالمان برای 23 میلیون‌ روستایی، ارتقای خدمات است به این ترتیب روستاییان در صورت ارجاع به بیمارستان تنها پنج درصد هزینه‌های درمان را خواهند پرداخت.

همچنین برای نخستین بار خدمات اولیه را برای 8.5 میلیون نفر در حاشیه شهرها فراهیم خواهیم کرد. به دستور وزیر بهداشت شبکه جامع همگانی را در شهرستان‌ها طراحی خواهیم کرد تا به این ترتیب مردم نگرانی از بابت هزینه‌های درمان نداشته باشند.

کد خبر 257358
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز