همشهری‌آنلاین: همزمان با روز جهانی کتاب و حق‌مولف (23 آوریل)، مدیرکل یونسکو در پیامی ضمن اشاره به 800 میلیون انسانی که فرصت خواندن ندارند،از نگرانی‌ها درباره دانلود کردن مطالب و کتاب‌ها بدون کسب اجازه از مولفان در اینترنت سخن گفت.

یونسکو

 به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از سایت یونسکو در ایران ،خانم ایرینا بوکووا ،مدیر کل یونسکو  در  پیامی به مناسبت روز جهانی کتاب و حق مؤلف (23 آوریل 2011) یا کپی‌رایت نکات مهمی را مورد اشاره قرار داده است که متن آن در زیر آمده است:

کتاب هم ماده است و هم ایده. مادی در ظاهر و معنوی در محتوا، کتاب‌ بیانگر ذهن نویسنده، و در تصورات خوانندگان است که معنا و مفهوم می‌یابد. خواندن، خصوصی گفتگوکردن است. اما حرف کتاب فقط به اشتراک گذاشتن و سهیم کردن دیگران است ... به اشتراک گذاشتن تجارب، دانش و درک.

و این میراث کتاب ثروتی است که ما آن را در روز جهانی کتاب و حق مؤلف گرامی می داریم. کتاب‌ قدرتمندترین ابزار گفتگو میان افراد در اجتماع های مختلف بشری و در میان نسل‌ها و جوامع است. به این ترتیب، حفظ و نگهداری از این ابزار ویژه برای گفتگو الزامی است. با وجود قدیمی‌بودن، فن‌آوری‌ کتاب‌ها همچنان پیشرو، کاربردی و گاه نیز بدون جایگزین است. آنچه گفته شد به این معنا نیست که تغییر و تحولی در کار نیست یا اینکه ما باید در مقابل تغییر مقاومت کنیم.

وظیفه یونسکو بررسی همه جوانب و همه آثار احتمالی تغییرات و در نهایت استفاده بهینه از آنها ضمن حفظ همه ارزش‌ها و بیان‌های متفاوتی است که بین افراد مشترک بوده و مورد احترام است. نقش یونسکو زمینه‌سازی برای گفتگو و عمل به عنوان واسطه‌ای برای انتقال دانش با هدف بررسی و پژوهش در مورد افکار و ایده‌های جدید و قدیم است.

بازار جهانی کتاب به شدت تحت تأثیر افزایش کتاب‌های الکترونیکی و محتوای قابل دریافت از فضای اینترنت (داونلود) است. این پدیده تغییر و تحولاتی در صنعت کتاب ایجاد کرده است. این پدیده آثاری برای ناشران داشته است. این پدیده نویسندگان و خوانندگان (کتاب‌ها) را تحت تأثیر قرار داده است. این تحول اثری عمیق و البته طولانی مدت خواهد داشت.

تغییر، زمینه‌ساز گفتگو و بحث‌های داغ شده است ... بحث‌هایی در ارتباط با نقاط قوت و ضعف کالاهای متنوعِ متفاوت، در مورد ماهیت حق مؤلف در جهان امروز، در مورد نقش کتابخانه‌ها در ارتباط با دانشِ بر خط و همین طور در مورد مفهوم «مؤلف» در دنیای وب‌نوشت‌ها (وبلاگ) و پایگاه‌های متعدد اینترنتی مثل ویکی‌ها (wiki).

بررسی این موضوع های پیچیده عاملِ گفتگو از الزامات است. یونسکو در این مورد نقشی رهبری‌کننده را عهده‌دار شده است. دومین مجمع جهانی یونسکو در حوزه فرهنگ و صنایع فرهنگی در ماه ژوئن در شهر مونزا (Monza) در ایتالیا برگزار خواهد شد. موضوع این نشست ارتباطی بسیار نزدیک با مسائل روز ما دارد: «کتابِ فردا؛ آینده نوشتار».

کتاب‌ها ابزاری برای عینیت بخشیدن به ظرفیت‌های انسانی برای ترکیب کردن دنیای واقعیت با جهان تخیل و ابراز آن است. آنها بهترین ابزار بیان (و آموزش) بردباری و حامل بهترین نشانه‌های امیدند. کتاب‌ها ستون‌های جوامع باز و آزادند.

بر عهده ما است که از کتاب پاسداری کنیم. باید بکوشیم تا همه، به‌ویژه 800 میلیون بزرگسالی که در سراسر جهان هنوز امکان خواندن ندارند از میراث منتقل شده در کتاب‌ها بهره گیرند. باید تمام جوانب و جنبه‌های تغییر و تحول کتاب را در جهان امروز بررسی کنیم. این است تقاضای من از شما در این روز جهانی کتاب و حق مؤلف.

کد خبر 133034
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ادبیات و کتاب

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز