همشهری آنلاین: رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سه اصل، ایمنی، پادمان وکمک کردن به کشورهای عضو برای ارتقای فناوری هسته‌ای متوازن نیست.

صالحی

به گزارش واحد مرکزی خبر، علی اکبر صالحی در مصاحبه با برنامه صبح به خیر ایران شبکه یک سیما، با اشاره به اینکه اژانس بین المللی انرژی اتمی بر اساس اساسنامه خود باید سه اصل، ایمنی، پادمان (مسائل امنیتی) و کمک کردن به کشورهای عضو برای ارتقای سطح فناوری هسته‌ای را مدیریت کند، افزود: اما هم اکنون این سه اصل در اژانس توازن ندارد.

وی با اشاره به اینکه ما به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره رعایت نکردن سه اصل یادشده نقد داریم، گفت: آژانس بیش از اینکه به بخش ایمنی و کمک‌های فنی کشورهای عضو کمک کند به بخش پادمانی یعنی بررسی فعالیت‌های هسته‌ای کشورهای عضو می پردازد.

صالحی افزود: ما براساس تعهداتمان برای بازرسی مشکلی نداریم اما آژانس باید در سه اصل یادشده توازن را برقرار کند.

رئیس سازمان انرژی اتمی دربخش دیگری از سخنانش درباره مقررات ان پی تی گفت: ان پی تی، معاهده‌ای بین‌المللی است که بر اساس کشورهایی که به ان، پی، تی پیوسته اند هر کدام تعهدی را پذیرفتند.

صالحی با بیان اینکه ان، پی، تی کشورها را به دو گروه تقسیم کرده است افزود: یک گروه کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای که شامل 5 کشور چین، روسیه، آمریکا، فرانسه و انگلیس است که این 5 کشور اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند.

رییس سازمان انرژی اتمی افزود: اژانس بین المللی انرژی اتمی به این کشورها اجازه داده است که دارای سلاح هسته‌ای باشند و به بقیه کشورها گفته است که شما در پی سلاح هسته‌ای نباشید اما می توانید از فناوری صلح امیز هسته‌ای برخوردار باشید که ما اینجا هم نقدی بر ان، پی، تی داریم.

وی گفت: این معاهده در سال های 1995، 2000، 2005 و 2010 شروع به بازنگری شد اما این بازنگری صوری است نه یک بازنگری ماهوی.

صالحی افزود : نقد ما این است که این معاهده ، تبعیض امیز است چرا که در ان به یک سری کشورها حق داشتن سلاح را داده است.

وی گفت : بعد نیز گفته است ان کشورهایی که دارای سلاح هسته‌ای هستند در اینده باید از سلاح‌های خودشان صرفه نظر کنند اما آن کشورهایی که سلاح ندارند و می‌خواهند از فناوری صلح امیز هسته ای بهره مند باشند باید همه گونه تعهدی بدهند که مبادا به مقاصد غیر صلح آمیز منحرف شوند.

صالحی افزود: آژانس آن قسمتی را که کشورها به سمت سلاح هسته‌ای غیر صلح امیز نروند خیلی تقویت کرده و صدها بازرس گذاشته است که دائم کشورها را بازرسی می کند اما ان قسمت خلع سلاحی که باز در ان ، پی ،تی پیش بینی شده که کشورها باید خلع سلاح بشوند، انجا را مسکوت گذاشته است.

کد خبر 114821
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز