-
چاقوی ضامندار و چاقوکشی از چه زمانی در تهران باب شد؟
استفاده از چاقوی ضامندار در نزاع لوطیان و داشها نظیر آنچه در فیلمفارسی شاهد آن بودیم، سابقه چندانی ندارد و به اوایل دوره پهلوی اول باز میگردد؛ جالب اینکه به قول یکی از لوطیان قدیم و همدوره طیب، چاقوی ضامندار نخستین بار در تهران ابداع و به کار گرفته شده است.
-
فیلم | اولین کارخانه یخسازی کجا بود؟
نخستین کارخانه یخسازی تهران کجا ساخته شد و چه کسی آن را راهانداری کرد؟ نصرالله حدادی، تهرانشناس، روایتهای جالبی از این موضوع تعریف میکند.
-
یخچال سید استخوانی تهران کجاست؟
پهلوان اکبر قاسم، میراب معروف محله نفرآباد آنقدر نزد اهالی به نیکی و مردمداری شهره بود که وقتی جان به جانآفرین تسلیم کرد یک محله برایش به سوگ نشستند.
-
خانه های ییلاقی درباریان قاجار و غلامان در شهرری کجا بود؟
محلههای نفرآباد - هاشمآباد محلههای کوچهپسکوچههای تو درتو است. ابتدای یک کوچه انتهای کوچه دیگری است و هرکدام همچون دالانهای باریک به هم تنیده و پیوستهاند.
-
فیلم | دیروز و امروز هتل هشتادساله دربند را تماشا کنید
یکی از نوستالژیک ترین اقامتگاه های تفریحی در تهران هتل دربند بود. هتلی که بانی باز شدن پای گردشگران به محدوده دربند شد و بهترین مامن برای استراحت کوهنوردان و علاقه مندان به این ورزش سنگین در سال های اولیه قرن گذشته بود.
-
عجایب آتشفشانی تهران کجا هستند؟
یکی از زیباییهای کمتر شناخته شده تهران، سنگ تراشههای پهنه غربی پایتخت است. این مجموعه سنگی در حد فاصل ۲ روستای وردیج و واریش قرار گرفته و گردشگران در طول جاده منتهی به این دو روستا سنگهایی در اشکال مختلف را میبینند.
-
رنگارنگترین خیابان تهران
زرتشت، پیامبر باستانی ایرانی آیینش را عرضه کرد تا جهان را از تیرگیها برهاند و نیکی و روشنایی را رواج دهد. در تهران و در بزرگداشت این روشنگری، نام خیابانی قدیمی در منطقه ۶تهران را زرتشت نهادهاند.
-
اولین دستفروشان ریلی تهران چه کسانی بودند؟
با راهاندازی ماشیندودی در تهران، اتفاقات بامزهای در این وسیله نقلیه رخ میداد. یکی از این اتفاقات آن بود که وقتی مردم با ماشیندودی به سمت حرم حضرت عبدالعظیم میرفتند، کمکم به این نتیجه رسیدند که در راه چایی بخورند و قلیانی چاق کنند و سایر امور زندگیشان را در طول مسیر انجام دهند.
-
اولین سرویس مدرسه چه زمانی در تهران راه اندازی شد؟
جابهجایی دانشآموزان از خانه تا مدرسه و برعکس در دوران سلطنت پهلوی در ایران باب شد. این سیستم حملونقل بیشتر مختص فرزندان رجال و پولدارها بود.
-
کدام دره تهران مورد پسند شاهان بوده است؟
اگرچه محلههای شمال شهر دیگر کمتر نشانی از شمایل روستایی خود دارند، اما هنوز در محله سوهانک میشود از کوچهباغها، درختان کهنسال و حتی خانههای قدیمی بهجامانده از گذشته سراغ گرفت.
-
نجات معجزهآسای هیاتیها | لحظهای که تیغه علم به کابل برق گیر کرد
قدیمیترین تکیه باقیمانده در تهران تکیه نفرآباد است. تاریخ از سر و روی این تکیه میبارد. قرنهاست زمزمه یا حسین (ع) در این تکیه طنینانداز است.
-
رازهای پوشش در تهران قدیم | چه کسانی لباده میپوشیدند، کیا کتوشلوار و بند تنبان؟
یکی از ویژگیهای جالب محله نفرآباد-هاشم آباد در گذشته طبخ غذاهای خاص و سبک لباس پوشیدن آنها است.
-
فیلم|کارگران این کارخانه برای نخستین بارپرتقال خوردند
سال ۱۳۹۷ زمانی که کارخانه سیمان ری در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت اسناد و مدارک بی شماری از کارگرها و معاملات کارخانه مورد توجه قرار گرفت.
-
عکس های کمتر دیده شده از میدان ونک | وقتی ونک میزبان تخت جمشید بود
یکی از گرههای ترافیکی کلانشهر تهران میدان ونک است؛ میدانی که پذیرای شرقنشینها از بزرگراه حقانی است و در مسیر جنوب به شمال خیابان ولیعصر(عج) قرار دارد و شهروندان را از خیابان ملاصدرا به غرب تهران هم هدایت میکند.
-
فیلم | ایران از این نقطه پایتخت صنعتی شد
۹۲ سال پیش با افتتاح کارخانه سیمان ری انقلاب صنعتی عظیمی در کشوراتفاق افتاد. انقلاب صنعتی که از شهرری شروع شد وتاثیرات مهمی برتوسعه زیرساخت های کشورداشت.
-
شال پر از پول در نفرآباد به چه کسی میرسد؟
شیوه خاص برگزاری جشنها و مراسم در محله نفرآباد-هاشمآباد موضوع جالبی است که یکی از پژوهشگران این محله دربارهاش صحبت میکند.
-
ماست خیکی این محله در تهران تَک بود | تهران برای خرید این ماست صف میکشید!
در روزگاران قدیم کشاورزی و دامداری شغل اصلی اهالی محله نفرآباد-هاشمآباد بود اما به مرور زمان با افزایش جمعیت و شکلگیری کارخانهها در دل این محله شغلهایی مثل کارگری و کارمندی هم در اینجا رواج پیدا کرد.
-
کوچه گرد ۷۹؛ نگارستان، باغی که رنگ خون دید، بدون خون ریختن!
نگارستان باغی است که فتحعلیشاه برای ییلاق تابستانی ساخت. اما کسی فکرش را نمیکرد که این باغ روزی شاهد خونریزی باشد، بدون آنکه حتی خون ریخته شود. کوچهگرد امروز روایت مرگ یکی از وطنپرستترین ایرانیان تاریخ در باغ نگارستان است ؛ قائممقام فراهانی.
-
فیلم | تخت جمشید و برجطغرل در قلب تهران
تئاتر شهر فقط یک سالن نمایش نیست؛ روایتیست از هنر و معماری، با الهام از برج طغرل و تخت جمشید.در این ویدیو، قصهی ساختمانی را میگوییم که گذشته و حال در آن گره خوردهاند.
-
امینالدوله با این سوغاتی فرنگی تهران را زیباتر کرد
پیچ امینالدوله گیاهی بوتهای و بالا رونده است و روی دیوار، تنه درختان و چَپَرها رشد میکند و بالا میرود. به همین دلیل از این گیاه برای پوشش آلاچیقها و نرده خانههای قدیمی استفاده میشد و رویش آن در تهران از دوره ناصرالدینشاه شروع شده است.
-
تصویری کمتر دیده شده از میدان محمدیه، ۹۴سال پیش
تصویری که مشاهده میکنید، نمایی از میدان اعدام یا میدان محمدیه امروزی در اوایل دهه ۱۳۱۰ است. میدان اعدام از قدیمیترین میدانهای تهران است که در زمان قاجار و دوران سلطنت ناصرالدین شاه ساخته شد.
-
رابین هود شهرری لقب چه کسی بود؟
مشتی بود و سفرهدار. بعضیها هم او را رابینهود شهرری لقب دادهاند. مرحوم پهلوان حسین کمره ای با آن هیبت و رخ مردانهاش نماد مردانگی و غیرت میان اهالی نفرآباد بود.
-
تاریخچه یک سبک خاص مداحی در قلب شهرری | پیچیدگی و سختی این سبک پرطرفدار را بخوانید
در گذشته «زمینهخوانی» مانند سبک حسین گویی ممتد که امروز بین جوانان طرفدار زیاد دارد سبک پرطرفداری شده بود منتها پیچیدگی و سختی یادگیری این سبک باعث شد تا حد زیادی از بین برود.
-
کوچه گرد ۷۷؛ دوستکامی؛ رفاقت به سبک تهرونی، بدون فالو و لایک...
«دوستکامی» واژهای که از دل کوچه و بازار تهران بیآب بیرون آمد و تبدیل به نماد رفاقت شد. درکوچه گرد امروز چرایی به وجود آمدن این واژهای را بشنوید که چنان جاندار است که حس یک آدم را از قلب او تا معماری و هنرهای تجسمی میبرد.
-
تصویر کمتر دیده شده از پمپ بنزین قدیمی میدان بهارستان
در این تصویر رنگی کمتر دیدهشده از سال۱۳۳۸، پمپ بنزین خیابان بهارستان در ضلع شمالشرقی میدان، نرسیده به سهراه خیابان ژاله، روبهروی ساختمانهای مجلس و نبش خیابان کمالالملک با تابلوی «شرکت ملی نفت ایران» به چشم میخورد.
-
این دادگاه حل اختلاف، خورد و خوراک هم میداد
کوچه ای با خاطرات کهن اهالی هاشمآباد در ضلع جنوبی حرم شاه عبدالعظیم (ع) دقیقا جایی که ساختمان پر رنگ و لعابی در آن در حال ساخت است، به خانه قدیمی و تاریخ خاندان ابوترابیها منتهی میشود. خانهای با حوض بزرگ، دیوارهای کاهگلی و معماری قدیمی که دور تا دور حیاطش را اتاقهای بیشماری احاطه کرده است.
-
نخستین شهید شهرری که بود؟
محله نفرآباد – هاشم آباد نزدیک به 50 شهید برای حفظ تمامیت ارضی کشور تقدیم کرده است.شهید «قاسم سبزعلی» نخستین شهید محله نفر بود که نقش مهم و کلیدی در شکلگیری قیامهای مردمی ری در روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران داشت.
-
پشت پرده نامگذاری نفرآباد | روایتی خواندنی از محلهای با ۴۵۰ سال قدمت
روایتهای مختلفی درباره تاریخچه شکلگیری محله نفرآباد-هاشمآباد وجود دارد.
-
کوچه گرد ۷۶؛ از گلولای تا سنگفرش؛ اولین طراحی شهری کجای تهران بود؟
ناصرخسرو خیابانی است که نخستینهای زیادی را در خود جای داده و البته جزو اولین نقاطی که در تهران طراحی شهری شد. در کوچهگرد امروز با جذابیتهای این خیابان قدیمی آشنا شوید.
-
ماجرای شیخ بافقی و ارشاد همسر رضا پهلوی چه بود؟ | چرا رضا میرپنج دیوانهوار به قم رفت
شیخ محمدتقی بافقی چهره برجسته شیعه سال ها همنشین و همراه اهالی شهرری بود و در محله نفرآباد میزیست. مردی مجاهد و مؤمن که جسارت خاندان پهلوی به دین و مذهب را برنتابید و سرانجام از قم به ری تبعید شد.