سه‌شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۸
۰ نفر

حمله احتمالی به رفح می‌تواند منطقه را به یک جنگ همه جانبه و چند جبهه ای سوق خواهد داد.

جنگ رفح

گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: تمام چشم ها به شهر رفح در نوار غزه دوخته شده است، جایی که این روزها پناهگاه صدها هزار فلسطینی آواره است و صهیونیست‌ها خود را برای حمله به آن آماده می‌کنند.

توفیق شومان خبرنگار و محقق روزنامه لبنانی النهار در تارنمای خبری تحلیلی کرادل می نویسد: آتش بس موقتی که ۲۴ نوامبر بین جنبش مقاومت حماس و دولت اسرائیل برقرار شد می توانست راه را برای آتش بس های متوالی و به طور بالقوه آتش بس پایدار در نوار غزه هموار کند اما این فرصت توسط تل‌آویو از دست رفت و صهیونیست‌ها در عوض به جنگ نسل‌کشانه خود در غزه با هدف تغییر چشم انداز سیاسی و امنیتی منطقه ادامه دادند. اکنون اگرچه نزدیک به 6ماه از آغاز تجاوز نظامی دولت اشغالگر به غزه می‌گذرد اما صهیونیست‌ها هنوز نتوانسته اند حماس را از این منطقه یا عرصه سیاسی وسیع‌تر فلسطینی برکنار کنند.

مذاکرات غیرمستقیم اخیر حماس و اسرائیل که در پاریس، قاهره و دوحه برگزار شد، یک واقعیت سخت سیاسی را آشکار کرد: حماس اولین طرف مذاکره کننده فلسطینی در مورد غزه است. این اعتراف ضمنی تل آویو نشان دهنده شکست استراتژیک در تحقق یکی از اهداف تعیین شده برای جنگ امروز غزه است، یعنی ریشه کن کردن حماس و گروه‌های مقاومت.


بیشتر بخوانید:

روایات شاهدان عینی از جنایت هولناک ارتش اسرائیل در غزه؛ تجاوز نظامیان اسرائیلی به زنان فلسطینی

افشاگری آمریکا از اختلافاتش با اسرائیل و نگرانی واشنگتن از ارتکاب«یک اشتباه استراتژیک» توسط این رژیم


حماس از بین رفتنی نیست

واقعیت شکست اسرائیلی‌ها در نابودی حماس در غزه تردیدهای جدی را در مورد مسیرهای بالقوه ای که پیش روی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل قرار دارد ایجاد کرده است، کسی که این روزها با فشار بین المللی گسترده‌ای برای متوقف کردن قتل عام در غزه روبه‌رو است. آیا نتانیاهو جنگ غزه را به قیمت از دست رفتن جایگاه بین‌المللی خود ادامه خواهد داد؟ یا مجبور خواهد شد به دنبال یک توافق سیاسی گران قیمت باشد؟ باید توجه داشت که گزینه دوم، راه حلی آسان نخواهد بود. این امر می تواند به طور بالقوه یک طوفان مهیب از واکنش داخلی در داخل سرزمین‌های اشغالی را در پی داشته باشد. به‌ویژه اینکه جناح‌های سیاسی مختلفی در سرزمین‌های اشغالی هستند که مشتاقانه به‌دنبال پایان دادن به حیات سیاسی نتانیاهو هستند.

تا امروز مشخص شده که نتانیاهو به طور قاطعانه با حل و فصل جنگ مخالف است. در عوض، او بر لزوم از بین بردن توانایی های نظامی حماس و متحدانش تاکید کرده و ظاهراً به‌دنبال پیروزی مطلق از طریق جنگ تمام عیار است. نقشه راه نتانیاهو بر ادامه پاکسازی قومی در غزه استوار است. در این سناریو، او نبرد رفح را به عنوان نقطه عطف تعیین‌کننده ای در نظر می گیرد که به طور قطعی «راه حل دو دولتی» را منسوخ می کند.

پیامدهای منطقه ای و معضل مصر

این مسئله پرسش های پیچیده ای را مطرح می کند که آیا نتانیاهو می تواند جنگ را طولانی کند و بازیگران منطقه ای و بین المللی از جمله مصر را تحت تاثیر قرار دهد. برای مصر نبرد رفح یک چالش چند سطحی است که ابعاد سیاسی، امنیتی و مردمی دارد. اگر ارتش اسرائیل به رفح حمله کند، علاوه بر پیامدهای جدی که چشم انداز امنیت داخلی مصر را تهدید می‌کند، این امر پیامدهای مهمی برای روابط قاهره و تل آویو خواهد داشت. به‌ویژه اینکه یک نظرسنجی که اخیرا توسط موسسه واشنگتن انجام شده حاکی از آن است که سه چهارم مصری ها نگاه مثبتی به حماس دارند. این اندازه حمایت افکار عمومی مصر از حماس قطعا بر سیاست مصر در مورد اقدامات احتمالی اسرائیل در رفح تأثیر می گذارد.

نبرد رفح می تواند منطقه را تغییر دهد

اما مصر تنها بازیگر منطقه ای نیست که به حمله احتمالی صهیونیست ها به رفح واکنش نشان خواهد داد. حمله به رفح احتمالا پیامدهای گسترده منطقه ای خواهد داشت که به طور بالقوه شامل توافقنامه های ابراهیم هم خواهد شد. محور مقاومت نشان داده که از بین بردن حماس غیرقابل قبول است و تلاش برای تحقق این هدف می‌تواند باعث جنگ منطقه ای شود.

جنبش انصارالله یمن نیز که هفته گذشته عملیات دریایی خود را به اقیانوس هند گسترش داد نسبت به حمله به رفح هشدار جدی داده و تهدید کرده که عملیات دریایی و هوایی خود را گسترش داده و حتی ممکن است که به مسدود کردن تنگه باب المندب متوسل شود. به طور مشابه، جبهه لبنان نیز از نزدیک تحولات رفح را دنبال می کند. به طور کلی، نبرد رفح احتمالاً منطقه‎ای را تغییر داده و لایه های جدیدی به تنش‎های امروز اضافه خواهد کرد. چیزی که در این میان وضعیت را پیچیده‌تر می‌کند نبود فشار واقعی آمریکا بر اسرائیل برای متوقف کردن جنگ در غزه است، امری که نتانیاهو را برای آغاز تجاوز به رفح بیش از پیش ترغیب می کند.

کد خبر 840684

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha