حالا که هر کس گوشی موبایل دارد می‌تواند عکاسی کند، بد نیست بعضی اصول را یاد بگیریم تا همین عکس‌های موبایلی هم حرفه‌ای از آب دربیاید یا لااقل چشم‌نواز باشد.

عكاسي با موبايل

همشهری-نیلوفر ذوالفقاری: تب ثبت لحظات این روزها سراغ بیشتر ما آمده، دوست داریم تصاویری را که به چشممان زیبا می‌رسند یا نمی‌خواهیم فراموششان کنیم، در یک قاب ثابت همیشگی کنیم. شبکه‌های اجتماعی هم باعث شده‌اند این تب داغ‌تر شود و حالا دیگر همه جا افرادی گوشی به‌دست، مشغول عکس گرفتن از یک اتفاق یا منظره هستند. موقع عکاسی با موبایل باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

کیفیت دوربین خوب باشد

از تلفن‌های هوشمند که دوربینشان با رزولوشن و وضوح تصویر بالا هستند استفاده کنید. برای عکاسی عالی با گوشی‌های هوشمند ابتدا باید همان موارد الزامی در عکاسی را رعایت کنید، یعنی دید عالی برای به تصویر کشیدن ایده‌ها، نورپردازی و درک عمیق از عکاسی. اما ترفندهایی وجود دارند که می‌توانند عکس‌های شما را از عکس‌های ساده و گاهی بد به عکس‌هایی عالی و جالب بدل کنند. داشتن گوشی هوشمندی با دوربینی کیفیت بالا و استفاده از نرم‌افزارهای مناسب، ترکیب عالی برای گرفتن عکس‌های فوق‌العاده است. اما اگر دید شما به عکاسی با دوربین گوشی جدی‌تر است و می‌خواهید سطح عکاسی خود را بالا ببرید، استفاده از لوازم جانبی عکاسی می‌تواند قابلیت‌های عکاسی شما را با گوشی‌های هوشمند به سطحی برساند که با دوربین‌های حرفه‌ای قابل مقایسه است.

شارژ باشید

 حواستان باشد که همیشه در هنگام عکاسی با موبایل گوشی تلفن هوشمند شما از شارژ بالایی برخوردار باشد. گوشی‌های هوشمند دارای لنز واید هستند، پیشنهاد می‌کنیم حتما در هنگام عکاسی، آن را به صورت افقی به سمت سوژه بگیرید.

تمیزکاری کنید

حتما قبل از عکاسی عدسی روی گوشی موبایل را با دستمال نخی خشک تمیز کنید. به دلیل کوچک بودن عدسی روی گوشی موبایل کوچکترین لکه و غبار روی تصویر و عکش شما تاثیر منفی می‌گذارد که قابل اصلاح نیست. اگر عادت دارید گوشی هوشمند خود را در جیب‌تان بگذارید، خوب است. اما اگر این‌طور نیست و بیشتر از گوشی خود برای عکاسی استفاده می‌کنید، سعی کنید، به‌طور مرتب لنز گوشی را تمیز کنید. در غیر این صورت، ممکن است عکس‌هایی که می‌گیرید، ناواضح و تار شوند. نکته شاید ساده باشد ولی کم اهمیت نیست! لنز دوربین شما ممکن است در طول روز در اثر تماس با دست شما و یا وسایل موجود در کیف یا جیبتان و یا حتی به دلیل گرد و غبار هوا کثیف شود. توجه داشت باشید که حتی کوچکترین اثرانگشت روی لنز می‌تواند موجب تارشدن عکس شما شود. اگر از لنز اکسترنال استفاده می‌کنید حتما قبل استفاده با دستمال و کیت مخصوص آن را تمیز کنید.

فلاش زدن ممنوع

از روی سیستم تنظیم نور دستی روی گوشی برای عکاسی استفاده کنید. یکی از مواردی که هنگام عکاسی با گوشی هوشمند خود باید همیشه به‌خاطر داشته باشید، این است که همواره فلاش گوشی خود را خاموش نگه دارید. نور زیاد فلش گوشی‌ها اغلب باعث می‌شود که عکس‌های شما زمینه‌ی تاری داشته باشند، رنگ‌های عکس مصنوعی شوند و چشمان سوژه‌ها هم قرمز شود. این موارد قطعا نمی‌تواند خوشایند باشد. از فوکوس بودن تصویر قبل از عکاسی مطمئن شوید در این غیر این صورت با زدن ضربه ای آرام روی سوژه بصورت اتوماتیک فوکوس روی سوژه قفل می شود.

از قانون یک‌سوم استفاده کنید

در عکاسی نیازی نیست سوژه شما در وسط تصویر باشد. باید با خلاقیت خود بهترین کادر را انتخاب کنید. در عکاسی به آن قانون یک سوم می‌گویند. سوژه می‌تواند در سمت راست یا چپ تصویر شما قرار بگیرد. قانون یک‌سوم، یکی از ترفندهای قدیمی عکاسی است که سال‌هاست استفاده می‌شود. براساس قانون یک‌سوم، مهم‌ترین عناصر یک عکس، در محل تلاقی خطوط افقی و عمودی (اگر تصویر را به سه قسمت تقسیم کنیم) قرار می‌گیرند. به‌این‌ترتیب، شما باید جالب‌ترین بخش‌های عکس خود (مانند یک درخت یا چهره‌ی فردی که از آن عکس می‌گیرد) را در نزدیکی این خطوط فرضی قرار دهید. بنابراین، برای بهبود ترکیب عکس‌های خود قانون یک‌سوم را امتحان کنید. مهم نیست از چه موضوعی عکاسی می‌کنید، از دوستان‌تان یا از یک منظره‌ی طبیعی، این ترفند ساده نتیجه‌ی کار شما را بهتر می‌کند. حتی ساده‌تر این که دیگر مجبور نیستند خطوط را در ذهن‌تان ترسیم کنید. در گوشی‌های اندرویدی، می‌توانید آیکون جدول (یا Grid) را در تنظمیات نرم‌افزار دوربین گوشی خود مشاهده کنید. در گوشی‌های آیفون هم می‌توانید در بخش تنظیمات در قسمت Photos & Camera به‌دنبال این جدول بگردید.

خلاقیت داشته باشید

به خاطر قدرت مانوری که در گوشی‌های هوشمند موبایل موجود دارد، شما می‌توانید با گوشی خود از روی زمین یا بالای سر از سوژه عکاسی کنید. در اینجا خلاقیت حرف اول را می‌زند. فقط از نماهای کلیشه‌ای استفاده نکنید، بلکه سعی کنید، همیشه از قوه‌ی تخیل و خلاقیت استفاده کنید. به‌عنوان مثال، اگر می‌خواهید عکس‌هایی از عابران در خیابان بگیرید، چرا از زاویه‌ی بالا استفاده نکنید؟ می‌توانید، از نمایی متفاوت، مانند نمای چشم پرنده (Birds Eye View) برای عکاسی استفاده کنید. همچنین می‌توانید از زاویه پایین استفاد کنید و زیبایی آسمان را به تصویر بکشید. همیشه خارج از چهارچوب فکر کنید و سعی کنید، جزئیات فوق‌العاده‌ را از دل اتفاقات عادی بیرون بکشید!

عکس‌ها را ویرایش کنید

از ابزارهای اصلاح عکس مخصوص موبایل‌های هوشمند برای پردازش و ادیت تصاویر استفاده کنید. البته باید از اصلاح بیش از اندازه و استاندارد خودداری شود. گرفتن عکس‌های خوب با گوشی‌های هوشمند، فقط به نرم‌افزار دوربین گوشی ختم نمی‌شود. بلکه در بیشتر موارد برای رسیدن به نتیجه‌ دل‌خواه، نیاز دارید که عکس‌های خود را با استفاده از نرم‌افزارهای ویرایش عکس تا حدی تغییر دهید. درنظر داشته باشید که فقط عکس‌های خود را فیلتر نکنید و تنها به تنظیم مواردی مانند روشنایی و کنتراست بسنده نکنید. در اغلب موارد نمی‌توانید به‌تنهایی به مهارت عکاسی خود برای دستیابی به نتیجه‌ مطلوب تکیه کنید؛ به‌ویژه هنگامی که نیازی به دست‌کاری عکس و تنظیم رنگ و موارد دیگر دارید تا تغییراتی را روی عکس‌های خود اعمال کنید. می‌توانید از نرم‌افزارهای کاربردی ویرایش عکس استفاده کنید.

یکی کافی نیست

به خاطر خطاهای عکاسی و سرعت پایین دوربین گوشی همراه و  لرزش دست و یا حرکت کردن سوژه، بیشتر از یک عکس بگیرید و در پایان عکس‌های بی‌کیفیت را پاک کنید. می‌توانید از ابزار جانبی هم استفاده کنید. برخی لوازم جانبی برای دوربین‌های گوشی هوشمند عبارت‌اند از: مونوپاد و گوریلاپاد برای ثابت نگه داشتن گوشی و لنزهای خارجی برای گسترش محدوده‌ دوربین‌های گوشی هوشمندهمچنین تجهیزات نورپردازی برای شب و مکان‌های کم‌نور گزینه خوبی هستند. برای افرادی هم که علاقه‌مند به سلفی هستند یک شاتر بی‌سیم از راه دور می‌تواند، ابزار بسیار مفیدی باشد.

نور طبیعی بهتر است

به خاطر ضعیف بودن سیستم عکاسی دوربین‌های تلفن‌های هوشمند از نظر نوردهی، پیشنهاد می‌شود از سوژه‌هایی که نور کافی دارند عکاسی کنید و یا با وسیله‌ای به آنها نور بتابانید. گوشی‌های هوشمند در نور کم، عکس‌های خوبی نمی‌گیرند، بنابراین بهتر است که از نور طبیعی استفاده کنید. اگر از خودتان عکس می‌گیرید، مطمئن شوید که نور کافی به صورت‌تان می‌رسد. اگر نوردهی بیش‌ازحد است یا صورت‌تان سایه‌دار شده، از نمای بهتری استفاده کنید یا جای خود را عوض کنید. ساعت‌های طلایی (غروب و طلوع آفتاب) بهترین زمان‌ها برای نورپردازی با نور طبیعی هستند. در این دو زمان، خورشید در آسمان پایین‌تر است و از این رو، نور در این زمان‌ها نسبت به نور خشن وسط روز خفیف‌تر است و به‌دلیلِ فاصله‌ی اضافی که نور خورشیدی باید برای عبور از جو زمین بپیماید، رنگ‌هایی با طول موج بلندتر مانند زرد، نارنجی و قرمز برجسته‌تر می‌شوند. همچنین صحنه‌های طلوع و غروب، با غبار و مه همراه است که باعث می‌شود، عکس‌های شما مناظر جذاب‌تر و مرموزتری را به تصویر بکشند. نور پنجره هم گزینه‌ خوبی است که کیفیت فوق‌العاده‌ای دارد. نور پنجره منبع نور بزرگ، روشن و پراکنده‌ای است که باعث می‌شود برای سوژه‌های مختلفی به‌خصوص پرتره مناسب باشد. سایه‌های نرم نور طبیعی پنجره می‌تواند باعث گرفتن عکس‌های مناسبی با نکات برجسته و سایه‌هایی شود که ویژگی‌های صورت را به ‌خوبی نشان می‌دهند.

پاناروما عکاسی کنید

از آپشن عکاسی پاناروما برای ثبت شعاع بیشترتصویر استفاده کنید. هرگز قابلیت پانورامای (Panorama) گوشی هوشمند خود را دست کم نگیرید. ممکن است مدتی طول بکشد تا استفاده از این قابلیت را به‌خوبی یاد بگیرید، اما مطمئنا وقتی نتیجه کار را ببینید، متوجه ارزش این ویژگی خواهید شد. نمای پانوراما برای عکاسی از مناظر و عکس‌های داخلی بهترین گزینه است. اکثر مدل‌های جدید گوشی‌های اندروید و آیفون دارای حالت پانوراما هستند. علاوه‌براین، نرم‌افزارهای زیادی برای عکاسی پانوراما وجود دارند که می‌توانید از آنها استفاده کنید.

اگر تاریک بود

هنگام عکاسی در یک محیط تاریک، می‌توانید این گزینه‌ها را به‌جای فلاش گوشی هوشمند امتحان کنید:به‌دنبال منبع نور مناسب بگردید. به‌عنوان مثال، اگر در یک رستوران یا کافه هستید، به‌دنبال تابلوی نئونی باشید یا اگر می‌خواهید از میز خود (احتمالا غذای خود) عکس بگیرید، سعی کنید از قبل، میز نزدیک به نور یا پنجره را انتخاب کنید.از قابلیت دامنه‌ دینامیک بالا (HDR) گوشی خود استفاده کنید. این قابلیت به‌طور هم‌زمان سه عکس را با سه نوردهی متفاوت می‌گیرد و آنها را با هم ترکیب می‌کند و نتیجه نهایی آن هم عکس‌های بهتر با جزئیات مطلوب‌تری است. فقط هنگام عکاسی با حالت HDR، از ثابت نگه داشتن گوشی خود اطمینان حاصل کنید.حساسیت ISO و نوردهی دوربین خود را افزایش دهید.از نرم‌افزارهای مخصوص عکاسی در شب (Night Vision Camera Apps) استفاده کنید.از یک منبع نور خارجی مصنوعی استفاده کنید.

زوم نکنید

از زوم دیجیتال گوشی استفاده نکنید. سعی کنید گوشی را به سوژه نزدیک کنید تا کادر تصویریش کامل شود. سعی کنید در زمان عکاسی با گوشی هوشمند خود، روی موضوع عکاسی خود بزرگ‌نمایی نکنید. دلیل این کار هم واضح است، بزرگ‌نمایی باعث کاهش کیفیت عکس می‌شود. درعوض، عکس خود را  برش دهید و المان‌های غیرضروری را از آن خود حذف کنید. اگر می‌خواهید یک عکس واضح‌تر بگیرید، به موضوع عکاسی خود نزدیک شوید تا بتوانید عکس باکیفیت‌تری با جزئیات بهتر بگیرید. دوربین‌ تلفن‌های هوشمند قابلیت زوم اپتیکال ندارند؛ بلکه مجهز به زوم دیجیتال هستند و این فورمت زوم موجب پایین آمدن کیفیت نور می‌شود. بهترین کار این است که تا حد امکان به سوژه نزدیک شوید، چرا که با این‌ کار می‌توانید جزئیات بیشتری را ثبت و حاشیه‌های اضافی را از تصویر خود حذف کنید.

عکاس شدن تصادفی نیست

عکاسی خوب و جذاب بیش از صرف عکس گرفتن تصادفی است. همیشه باید بدانید که چرا عکس می‌گیرید و می‌خواهید چه پیامی را به بینندگان عکس برسانید. بنابراین، قبل از اینکه گوشی خود را بردارید و شروع به عکس گرفتن کنید، به داستان‌های جالب و موضوعاتی که می‌خواهید از آنها عکاسی کنید، فکر کنید. همان‌طور که به طرح خود فکر می‌کنید، ترکیب عکس را هم در ذهن خود داشته باشید، اینکه می‌خواهید چه عناصری در عکس‌تان باشد، قاب‌بندی و پس‌زمینه و موارد دیگر تا بتوانید، پیامی را که در ذهن دارید، به‌خوبی به بیننده خود منتقل کنید. با ارتقای نسل جدید گوشی‌های هوشمند که قدرت عکاسی بالایی دارند با پدیده‌ای روبه‌رو هستیم که می‌توان نام آنها را «عکاسان موبایل به دست» نامید. پدیده‌ای که گرچه از نظر تکنولوژی‌های روزآمدتر و استفاده از آن ساده است اما این پرسش جدی مطرح می‌شود که آیا کسانی که موبایل به دست هستند را می‌توان «عکاس» نامید؟ حتی درباره کسانی که دوربین‌های مثلا نیمه حرفه‌ای یا حرفه‌ای عکاسی دارند،   این نقل قدیمی در عکاسی وجود دارد که با پرسشی ظنز آمیز همراه است؛ آیا  هر کسی دوربین به دست است «عکاس» است؟ ‌
در کنار قابلیت‌های استفاده ساده از دوربین‌های هوشمند تلفن همراه و حتی دوربین‌های عکاسی باید تاکید کنیم که عکاس کسی است که اصول اولیه عکاسی را بشناسد. این اصول اولیه در واقع غیر از قابلیت‌های فنی است که تکنولوژی‌های روز به شما به عنوان یک عکاس می‌دهد.

کد خبر 795246
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha