رئیس‌جمهور سوریه با اشاره به این‌که چین با ایفای نقش در شورای امنیت و مجامع بین المللی از نظر سیاسی در کنار سوریه ایستاده، گفت، زمانی که پکن از مشارکت صحبت می کند، به دنبال هژمونی نیست.

بشار اسد

به گزارش همشهری آنلاین، «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه در مصاحبه با تلویزیون مرکزی چین (CCTV)، تصریح کرد که چین کشور بزرگی است که امروز نقش مهمی در سطح جهان ایفا می‌کند. پکن زمانی که از مشارکت صحبت می‌کند، از یک اصل جدید سخن می‌گوید و از هژمونی حرف نمی‌زند.

وی افزود: کشورهای کوچک به این مشارکت نیاز دارند و این نقشی است که چین ایفا می‌کند. این کشور علاوه  بر اتخاذ مواضع روشن سیاسی به دور از هرگونه تعارفی از طریق ایفای نقش در شورای امنیت و برخی دیگر از مجامع بین‌المللی از نظر سیاسی در کنار سوریه ایستاده است.

رئیس‌جمهور سوریه تصریح کرد: «جنبه توسعه برای دمشق بسیار مهم است، زیرا سوریه اکنون در معرض یک محاصره اقتصادی بد، خشن و خطرناک از سوی غرب است. هدف از آن، گرسنگی دادن به مردم سوریه است. همین موضوع، یکی از موضوعاتی است که با مقامات چینی به آن پرداخته شد و دارای ابعاد مختلف است. پکن به سوریه کمک‌های بشردوستانه می‌کند و نقش مهمی در کاهش درد و رنج دارد».

در همین راستا، اسد اعلام کرد که دیدارها و نشست‌هایی در دمشق برای بررسی سازوکارهایی برای تبدیل چندین موضوع بررسی شده به پروژه‌های کاری و کاربردی برگزار خواهد شد.

رئیس‌جمهور سوریه با اشاره به این‌که باید پروژه‌های مشترک و تعامل بین تخصص چین و سوریه در پروژه‌هایی با ماهیت اقتصادی صنعتی وجود داشته باشد، گفت که شرایط چین چند دهه پیش مشابه شرایط بسیاری از کشورهای جهان سوم بود. اما دلیل دوم ضرورت این تعامل « مفاهیم اجتماعی و ارزشی است که نقش اساسی در فرآیند توسعه ایفا می‌کند، زیرا توسعه فنی را نمی‌توان از وضعیت اجتماعی جدا کرد» لذا سوریه می‌تواند از تجربه چین در بسیاری از جنبه‌ها بهره‌مند شود. ضمن این‌که بسیاری از کشورهای منطقه سعی کردند از تجربیات غربی‌هابهره ببرند، اما شکست خوردند و به نتایج معکوس دست یافتند.

اسد در گفت‌وگو با تلویزیون مرکزی چین اسد در خصوص سفر به چین و تغییرات در این کشور گفت که از زمان سفرش در نوزده سال پیش به چین تا امروز جهش‌های بسیار بزرگی در این کشور رخ داده و مقایسه آن دو کار دشواری است. در آن زمان می‌گفتند چین کارخانه جهان یا کارخانه کالای جهان است اما امروز می‌توان گفت که چین «کارخانه خلاقیت» است.

رئیس جمهوری سوریه درخصوص طرح «یک کمربند و یک جاده» نیز گفت که نمی‌توان این ابتکار را از سایر ابتکارات پیشنهادی رئیس جمهور شی جین پینگ، ابتکار تمدن جهانی، توسعه جهانی و امنیت جهانی جدا کرد زیرا توسعه بدون امنیت میسر نیست. اگر جنبه‌های تمدنی، اخلاقی و فرهنگی روابط بین کشورها حفظ نشود، توسعه و امنیت حاصل نمی شود، توسعه نمی تواند به معنای درهم شکستن هویت یک کشور دیگر باشد این غیرممکن است بنابراین نمی‌تواند بگوید که این ابتکار الان یک ابتکار چینی است، بلکه باید بگوید که این به یک ابتکار جهانی تبدیل شده است.

جنگ به پایان نرسیده و ما در حال حاضر در دل جنگ قرار داریم | چین به دنبال مشارکت است نه هژمونی | آمریکا با تروریست‌ها شراکت دارد

آمریکا با تروریست‌ها شراکت دارد

بشار اسد در ادامه تاکید کرد که جنگ در این کشور هنوز به پایان نرسیده و مردم سوریه از بحران معیشتی رنج می‌برند.

رئیس‌جمهور سوریه در این باره گفت: «جنگ به پایان نرسیده و ما در حال حاضر در دل جنگ قرار داریم. اما من می‌خواهم بگویم که سوریه به عنوان یک موقعیت جغرافیایی که در طول تاریخ و از مانی که تاریخ نگاشته شده همواره گذرگاه تهاجم بوده است. هر بار که اشغالگری می‌آمده، شهرهای [سوریه] را ویران می‌کرده است. این تاریخ کشور است. با این حال سوریه همواره خود را بازسازی می‌کرده است. بی‌شک مردم سوریه قادر هستند زمانی که جنگ به پایان می‌رسد و محاصره به متوقف می‌شود، کشورشان را بازسازی کنند».

بشار اسد اضافه کرد: «منطقه شمال شرقی سوریه که تروریست‌ها آنجا را تحت اشغال دارند، درست همان جایی است که آمریکایی‌ها بر آن اشراف دارند. بنابراین مسئله تنها سرقت نیست، بلکه مسئله شراکت با تروریست‌ها در تقسیم سود است. این در عین حال مشکل دومی را ایجاد می‌کند و آن این است که یک کشور بزرگ با تروریست‌ها شراکت دارد. این حقیقتی است که در سوریه جریان دارد».

اسد اظهار داشت: «وضعیت کنونی البته که خوب نیست یا شاید بگوییم بد است. اگر رُک باشیم، باید بگوییم وضعیت بد است، چراکه مشکل مردم سوریه هم‌اکنون مشکل معیشت است. منظورم مشکل معیشتی در ارتباط با اوضاع اقتصادی است. درد و رنج تشدید می‌شود».

او در پایان گفت: «اگر بازسازی صورت گیرد، سوریه آینده بسیار بزرگی خواهد داشت. من الان از فرض، امید و بیش‌بینی‌ها صحبت نمی‌کنم، بلکه از وضعیت قبل جنگ سخن می‌گویم. پیش از جنگ رشد سوریه در بهترین سطح خود یعنی ۷ درصد بود که برای یک کشور با ظرفیت‌های محدود نسبت بسیار بالایی به شمار می‌آمد. ما بدهی نداشتیم و کشور بدهکاری نبودیم، استقراض می‌کردیم و بدهی را مستقیما پرداخت می‌کردیم. به‌اندازه کافی گندم داشتیم و به چند کشور گندم صادر می‌کردیم. ما سبزیجات و میوه صادر می‌کردیم و در آغاز جنگ و اوایل توسعه صنعتی، صنایع خود را توسعه می‌دادیم. بنابراین می‌توانم با اطمینان کامل بگویم که متوقف شدن جنگ و بازسازی کشور، سوریه را بسیار بهتر از زمان قبل از جنگ خواهد کرد».

بشار اسد، ۲۱ سپتامبر جاری در نخستین سفر رسمی پس از نزدیک به دو دهه در پاسخ به دعوت همتای چینی وارد پکن شد و با طی آن با شی جین پینگ دیدار و یک توافقنامه همکاری راهبردی سوری – چینی امضا کرد.

رئیس‌جمهور سوریه در این دیدار تصریح کرد که کشورش از نقش سازنده چین در عرصه بین‌المللی استقبال می‌کند و تلاش‌ها برای تضعیف این نقش را رد می‌کند.

رئیس‌جمهور چین نیز تاکید کرد که کشورش آماده توسعه همکاری سوریه و دفاع مشترک از عدالت بین‌المللی در سایه بی‌ثباتی کنونی است. وی با تاکید بر استحکام روابط دو کشور در مواجهه با تغییرات شرایط بین المللی طی ۶۷ سال گذشته گفت که رابطه دوستی دو کشور همچنان استوار است.

کد خبر 792323
منبع: فارس

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha