موزه سردار آسمانی (دفینه) ‌ یکی از موزه‌هایی است که دهه فجر سال ۹۹ بعد از بازسازی دوباره بازگشایی شد و میزبان نمایش اثار فرهنگی و تاریخی از ۲۹ کشور جهان است. بیشترین آثار به نمایش آمده در این موزه از کشورهای ایران، ‌روسیه، فرانسه، چین، ایتالیا و هندوستان است.

موزه سردار آسماني(دفينه)

همشهری- مهدیه تقوی راد: این موزه برنده جایزه انجمن معماری جهانی ساختمانی است و اولین بنای پیش ساخته در ایران است که در طراحی نمای آن از یک قطعه قالب ریزی شده استفاده شده است. پنجره های بیضی شکل که در دورتادور این بنا استفاده شده نورطبیعی  فضای داخلی مجموعه را تامین می کند. هدف از طراحی و ساخت این بنا طراحی یک سوپر مارکت بزرگ به نام ایران سوپر، بود اما این ساختمان در سال ۱۹۸۰ تبدیل به نخستین موزه نگهداری دفینه های تاریخی و سکه و اسکناس شد. اکنون این موزه چهار بخش برای بازدید دارد:‌موزه هنر اسلامی، موزه هنر جهان، موزه گوهر وآرایه های تاریخی و موزه پول ایرانی.

موزه تماشاگه پول

 موزه پول، نخستین موزه تخصصی و دائمی انواع واسطه‌های مبادلاتی شامل سکه، اسکناس و نیز دیگر اوراق بهادار ایران، در تاریخ هفدهم تیر ماه سال ۱۳۷۶ در تهران آغاز به کار کرد. این مجموعه روایتگر تاریخی است که بر ایـران گذشته است اما از زبان سکه‌ها. در این موزه شاهد نخستین قطعه فلز مدوری که نقشی بر آن حک شده بود، در چه زمانی و در کجا ساخته شد و نیز اولین سکه‌های استانداردی که در کشور لیـدی ساخته شد هستیم. در موزه پول نخستین سکه‌های ایرانی که در دوره هخامنشیان به دستور داریوش اول ضرب شد، به نمایش در آمده تا گواهی باشد بر عظمت درایت ایرانیان. در بخش‌های دیگر این موزه سکه‌هایی مربوط به ساتراپ‌ها و امرای تابع هخامنشی با تصاویری هنرمندانه از ارابه و کشتی و… به نمایش گذاشته شده است. در این مجموعه سکه‌هایی نیز به چشم می‌خورد از اسکندر مقدونی، سلوکیان، اشکانیان و ساسانیان. در قسمت مهمی از موزه پول با سکه‌های اسلامی آشنا می‌شوید. سکه‌هایی از امویان، عباسیان، غزنویان، سلجوقیان و… که مروری بر تاریخ ورود و ظهور اسلام در ایران دارد.

موزه هنر اسلامی

اشیاء مرتبط با هنر اسلامی در جایگاهی ویژه در موزه هنرجهان به نمایش گذاشته شده است. معماری این بخش بصورت بسیار زیبا و فاخر یادآور ابتکارات هنر معماری اسلامی، همچون رواق ها و محراب‌های ایرانی اسلامی است. برخی آثار مربوط به این بخش شامل: دست‌بافته دوره عباسیان، پرده خانه خدا، کلام الله مجید (کتابت شده در محدوده حکومت‌های ایران، عثمانی و هند)، قلمدان‌ها، صندوقچه‌های لاکی، جنگ افزارهای مربوط به کشورهای اسلامی، فلزات و شیشه‌های اسلامی،   قالیچه‌های محرابی و ... است. کاشی‌های ستاره هشت‌پر دوره ایلخانی نیز به دیوار کوبیده شده‌اند تا بتوان این کاشی‌های زرین قلم با نقش برجسته قالبی را در کنار کاشی‌های زرین فام تماشا کرد. سه قطعه فرش متعلق به اواخر قرن سیزدهم هجری قمری نیز که مبدأ آن آذربایجان شرقی و کاشان است، با رنگ لاکی و جنس ابریشمی به نمایش گذاشته شده‌ است.

گردش در چهار موزه با یک بلیت

موزه گوهر و آرایه های تاریخی

موزه گوهر و آرایه‌های تاریخی که می‌توان ادعا کرد در بعضی‌ از آثار با موزه و خزانه ملی (موزه جواهرات) برابری می‌کند.   این بخش ازموزه به قسمت های مختلفی تقسیم شده است و ۹۰۰ شی از ایران باستان تا معاصر را به نمایش گذاشته است. آرایه‌ها و زینت‌بخش‌هایی از جنس صدف، سنگ، پوسته، شیشه، مفرغ، گل پخته‌شده، طلا و... که از حدود پنج هزار سال پیش زینت‌بخش مردمان این سرزمین بوده است، چشم‌نوازی می‌کنند.اما قطعه‌ای از عصای دربار هخامنشیان که در ویترینی جدا و در میانه موزه به نمایش گذاشته شده، شاید یکی از خاص‌ترین اشیای این موزه باشد؛ قطعه‌ای از طلا و با تزییناتی از سنگ لاجورد که شکوه تخت جمشید و شاهانش را یادآوری می‌کند.   تندیس طاووس فیروز نشان معروف که تنها سه عدد از آن تولید شده است، یکی به آیزنهاور، رئیس‌جمهور آمریکا و دیگری به محمدرضا پهلوی که در این موزه به نمایش گذاشته شده، ‌اهدا شده است و نسخه سوم آن که در اختیار خانواده مظفریان است، از دیگر آثاری است که در موزه به نمایش در آمده است. فندک‌های طلای کارتیه و ابزار دخانیات متعلق به خاندان پهلوی و خانواده‌های اشراف، جواهرات سفارشی از چشم ببر، الماس و مروارید ساخت معروف‌ترین برندها، درخت نخلی از طلا، سردوشی‌های الماس‌نشان قاجاری از آثار به نمایش گذاشته‌شده منحصربه‌فرد این بخش از موزه است.

منحصربه‌فردترین شیء این بخش، شمشیر زرین و سیمین فتحعلی‌شاه قاجار است. دسته شمشیر از جنس استخوان بوده که با غلافی از جنس مخمل بنفش آراسته شده است و با الماس، زمرد و یاقوت تزئین شده است. علاوه‌بر این، شمشیر الماس‌نشان محمدشاه قاجار و شمشیر طلایی شاه عباس صفوی به نمایش گذاشته شده است.

موزه هنر جهان

در این موزه  ۴۰۰‌ شیء را با گستره جغرافیای سراسر جهان هستی، با بازه زمانی هزاره چهارم پیش از میلاد تا قرن بیستم را در خود جای داده است؛ در این موزه آثاری از پیکاسو، سالوادور دالی، ایران درودی، مجسمه‌های برنزی و سنگی و آثاری از مکزیک و هند نیز دیده می‌شود؛ اما شاید چند اثر باشند که توجه هر بیننده‌ای را جلب می‌کند.

یکی از آثار درخورتوجه موزه هنر جهان تابلوی «منظره بازار در شب» اثر هنر پطروس فن خندل (petrus van schendel) هنرمند بلژیکی‌هلندی است. او در خلق صحنه‌های شبانه که با نور لامپ یا شمع روشن می‌شدند، مهارت داشته است. این تابلو با تکنیک رنگ روغن و به سبک رومانتیک رئالیسم به نمایش گذاشته شده است. کودک ماهیگیر اثر فردریش گلد شایر که با خمیر رس سفالگری ساخته شده است، پیکره هومر و پیرمرد قصه‌گوی یونانی، تندیس لائوکون به همراه پسرانش آثار هنرمندانی مانند پابلو پیکاسو، سالودار دالی و سهراب سپهری از آثار دیگر این موزه هستند.

موزه سردار آسمانی (دفینه) کجاست؟

این موزه در  بلوار میرداماد، نبش کوچه دفینه قرار دارد و همه‌روزه به‌جز شنبه‌ها و تعطیلات رسمی می توانید از ساعت ۹ صبح تا ۱۷:۳۰ از این محل بازدید کنی.

قیمت بلیت برای بازدید از کل پردیس ۷۵ هزار تومان و برای بازدید کنندگان غیر ایرانی ۵۰۰ هزار تومان است.

چطور برویم؟

- مترو: در ایستگاه مترو میرداماد پیاده شوید و ادامه مسیر را با تاکسی‌های مسیر ولیعصر طی کنید تا به نبش کوچه دفینه برسید.

- تاکسی از میدان ونک: تاکسی‌های ونک به میرداماد را سوار شده و در خیابان میرداماد نبش کوچه دفینه پیاده شوید.

اتوبوس بی‌آرتی: ایستگاه راه‌آهن به تجریش یا تجریش به راه‌آهن را سوار شوید و ایستگاه میرداماد پیاده شوید. ۵۰۰ متر به‌سمت پل میرداماد نبش کوچه دفینه پیاده‌روی کنید.

- خودروی شخصی:‌ به دلیل کمبود جای پارکینگ خودروی شخصی توصیه نمی شود اما اگر اصرار به بردن خودرو دارید بعد از رفتن به میدان ونک به سمت میرداماد بروید و ۵۰۰ متر بعد می توانید ساختمان بتونی موزه را مشاهده کنید.

آداب بازدید از موزه

- احساسات خود را کنترل کنید: گالری‌ ها و تالارهای هر موزه ای جای بلند صحبت کردن نیست. اولین قانون آداب بازدید از موزه این است که در موزه سکوت را رعایت کرده و یا با صدای آرام ‌تری صحبت کنید.

- دور یک اثر هنری تجمع نکنید:‌اگر چه هر کسی که یک اثر هنری را می بیند حق دارد که به تماشای آن بایستد و آن را با نگاه موشکافانه آن را مورد بازرسی قرار دهد اما لحظه ای به این فکر کنید که چندین نفر همانند شما هستند که می خواهند مانند شما این اثر را ببینند و موشکافی کنند؟

- به صحبت های راهنمای موزه توجه کنید: از آن جا که معمولا وقت کافی برای بازدید از آثار کل موزه را شما در یک روز ندارید و اگر هم داشتید، خارج از حوصله شما است. پس با کمک کتاب یا توضیحات راهنما، روی بهترین آثار تمرکز کنید و بعد که انرژی شما کمتر شد و اگر هم در نهایت وقتی برایتان باقی ماند، از بقیه ‌آثار و کارهای موزه نیز دیدن کنید.

- برای یکی دو ساعت به تلفن همراه خودبی توجه باشید: تلفن کردن و یا صحبت کردن با در حین تماشای آثار یک موزه نه تنها باعث آزار دیگران می ‌شود بلکه سبب می ‌شود شما نیز نتوانید به اندازه‌ کافی از حضور در این مکان فرهنگی، لذت ببرید. اگر مجبور هستید با دنیای بیرون از موزه ارتباط برقرار کنید یا می‌ خواهید موقعیت خود را به اطلاع دوستانتان برسانید، پیام زدن بهترین راه است.

- گزینشی عکس بیاندازید:‌ واقعا نیازی نیست تا از تمام اشیای موجود در موزه و در گوشه و کنار آن عکس بگیرید. بلکه فقط از آثاری که توجه شما را جلب می ‌کنند و برایتان خاص هستند عکس بیندازید. اگر دائم به فکر عکس انداختن باشید، نمی‌توانید به خوبی از بازدیدتان لذت ببرید و بخش‌ های مختلف موزه را ببینید.

کد خبر 792221

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha