پرورش شترمرغ از جمله حرفه‌هایی است که امروزه رونق بسیاری یافته. افراد بسیاری را می‌توان پیدا کرد که در نقاط مختلف کشورمان با اشتغال در این شغل به کسب درآمد مشغولند.

پرورش شترمرغ

همشهری آنلاین-معصومه ماه‌پیکر: شاید در نگاه اول تصور کنید برای اشتغال در این حرفه باید ساکن روستا بود، اما «علی‌اکبر زندیه» ساکن ۵۱ ساله محله یافت‌آباد خلاف این موضوع را ثابت کرده است. او سال‌هاست در همین نزدیکی‌ها و در محله شمس‌آباد به پرورش شترمرغ می‌پردازد و آن را حرفه‌ای کم دردسر می‌داند. سراغ او رفتیم تا دانسته‌هایش درباره پرورش شتر مرغ را در اختیار کسانی که علاقه‌مند به اشتغال در این کار هستند، بگذارد.  

 قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید 

حرفه اصلی‌اش کشاورزی و دامداری است، اما علاقه‌اش به نگهداری و پرورش شترمرغ باعث شد تا در این شغل هم مشغول کار شود. «علی‌اکبر زندیه» پرورش شترمرغ را با ۳ شترمرغ شروع کرد و حالا حدود ۵۰ شترمرغ دارد. وقتی از شروع کارش در این حرفه می‌پرسیم در پاسخ‌مان می‌گوید: «به کارهای دامداری علاقه‌مندم. پرورش دام همواره باعث آرامشم می‌شود. دوست داشتم کار متفاوتی را شروع کنم به همین دلیل به فکر پرورش شترمرغ افتادم. حالا ۵ سالی می‌شود که شتر مرغ پرورش می‌دهم.» زندیه برای نگهداری شترمرغ‌ها گوشه‌ای از زمین کشاورزی‌اش در محله شمس‌آباد را به این کار اختصاص داده است. او اعتقاد دارد: «چون شترمرغ‌ها می‌دوند به فضای وسیعی برای زندگی نیاز دارند. معمولاً برای نگهداری ۱۰ شترمرغ باید فضایی بیش از هزارمترمربع در نظر گرفت، البته چون فضای این محل پاسخگوی نگهداری همه شترمرغ‌هایم نیست ناچار شدم تعدادی از آنها را در محلی دیگر نگهداری کنم.» 

شروع کار با ۱۵جوجه 

اگر علاقه‌مند به فعالیت در حرفه پرورش شترمرغ هستید برای شروع این کار لازم نیست شتر مرغ بالغ تهیه کنید، بلکه با خرید ۱۵ تا۲۰ جوجه ۲ تا ۳ ماهه هم می‌توانید کار را شروع کنید. زندیه در این‌باره می‌گوید: «جوجه‌های ۳ ماهه تلفات و مرگ ومیر کمتری دارند که در مدت یک سال برای کشتار و ۲ سال هم بالغ شده و به مرحله جوجه‌کشی می‌رسند.» شترمرغ‌ها از جمله حیواناتی هستند که عمر طولانی دارند و غذایشان (جو، گندم، یونجه و سبوس) به راحتی یافت می‌شود. البته فراموش نکنید محل نگهداری شترمرغ باید همواره پاکیزه و عاری از هرگونه آلودگی باشد.

پرورش‌دهنده شترمرغ منطقه بهترین مکان برای نگهداری شترمرغ را محدوده‌هایی دور از دام و طیور یا ماهی می‌داند. فراموش نکنید شترمرغ بهتر است ۲ تا۳ مرتبه در ماه توسط دامپزشک معاینه شود. زندیه در ادامه به هزینه دامپزشک هم اشاره‌ای کرده و می‌گوید: «این کار حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان در ماه هزینه دارد.» 

شغلی که مهارت نمی‌خواهد | باور می‌کنید که در محله ما شترمرغ هم پرورش می‌دهند؟

پرورش شترمرغ در هر دمایی 

شترمرغ‌ها از جمله حیواناتی هستند که در هر دمایی می‌توان آنها را پرورش داد، البته ممکن است نگهداری آنها در هوای شرجی کمی سخت‌تر باشد. اگر دوست دارید با پرورش شترمرغ، حرفه‌ای راه‌اندازی کرده و درآمدی کسب کنید باید بدانید برای اشتغال در این حرفه با توجه به تعداد شترمرغ‌ها یا جوجه‌هایشان باید فضا را انتخاب کنید. پس از آماده شدن فضا می‌توانید شترمرغ و جوجه‌هایش را از مکان‌های پرورش شترمرغ در اطراف تهران یا ورامین و حتی از محل پرورش شترمرغ زندیه که تنها مرکز نگهداری شترمرغ منطقه است، خریداری کنید. قیمت جوجه‌ها هم برحسب سن یک تا ۳ ماه بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ هزار تومان متفاوت است. البته باید بدانید هرچه سن جوجه بیشتر باشد تلفات کمتری دارد.

برای پرورش هم نیاز به آموزش و مهارت نیست، بلکه با آگاهی وکسب اطلاع از پرورش‌دهندگان هم می‌توانید کار را شروع کنید. پرورش‌دهنده شترمرغ منطقه قدرت و توانایی فرد را برای این کار کافی می‌داند و می‌گوید: «برای اشتغال در این کار سن خاصی لازم نیست و فرد در هر سنی می‌تواند به این کار بپردازد.» زندیه در منطقه به‌عنوان تنها پرورش‌دهنده شترمرغ فعالیت می‌کند. او دوست دارد با اشتغالزایی زمینه فعالیت هم‌محله‌ای‌هایش را هم فراهم کند.  

حرفه‌ای پردرآمد برای شما

در نگاه اول شاید تصور کنید تنها گوشت شترمرغ مورد استفاده است. اما باید بدانید شترمرغ‌ها از جمله حیواناتی هستند که تمام اجزای بدنشان مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌توان با هر عضو آن در آمدی مناسب کسب کرد. زندیه به درآمد این حرفه اشاره کرده و می‌گوید: «گوشت شترمرغ به دلیل خواص منحصربه‌فردش از قیمت بالایی برخوردار است و با قیمتی حدود ۴۰ هزار تومان در هرکیلو به فروش می‌رسد که گران‌تر از گوشت گوسفند و گاو است و برای مبتلایان به فشار خون مفید است.» البته چربی یا روغن این حیوان هم خواص دارویی دارد و معمولاً برای درمان بیماری‌های مفصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. روغن این حیوان هم در بازار با قیمتی حدود هرکیلو ۳۰۰ هزار تومان فروخته می‌شود. باید بدانید پرهای شتر مرغ هم جزء محصولاتی است که صادر می‌شود و چرم یا پوست آن هم از گران‌ترین پوست‌ها به شمار می‌رود که در صنعت چرم‌سازی کاربرد دارد. علاوه بر اجزای شتر مرغ بالغ، پوست تخم شترمرغ را هم در اغلب کارهای تزیینی می‌توان استفاده کرد. فراموش نکنید شتر مرغ را نمی‌توان در هر مکانی ذبح کرد. برای جلوگیری از آلوده شدن گوشت و سالم ماندن پوست و... بهتر است در کشتارگاه‌ها ذبح شوند.

۷ میلیون تومان قیمت تقریبی یک شتر مرغ بالغ است. برای شروع این حرفه حتماً لازم نیست شترمرغ‌های بالغ خریداری کنید و می‌توان با جوجه شترمرغ‌ها این کار را شروع کرد.  

۱۵۰ هزار تومان معمولاً پوست شتر مرغ خرید و فروش می‌شود. این یکی از راه‌های کسب درآمد از حرفه پرورش شترمرغ است که درآمد نسبتاً خوبی هم دارد.  

۸۰۰ هزار تومان، درآمدی است که معمولاً می‌توان از فروش گوشت یک شتر مرغ کسب کرد. خیلی‌ها از گوشت‌ شترمرغ برای درمان فشارخون استفاده می‌کنند.  

-----------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۸ در تاریخ ۱۳۹۳/۰۵/۰۵

کد خبر 787967

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha