آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)، با بارگاه شریف حضرت امامزاده حمزه(ع) و امامزاده طاهر(ع) در شهرری، از گذشته‌های دور به‌عنوان یکی از مشهورترین اماکن زیارتی و سیاحتی ایران مورد توجه دوستداران اهل‌بیت(ع) بوده و در طول این سال‌ها زائران بسیاری دور و نزدیک به زیارت مرقد این ۳ بزرگوار می‌آیند.

حرم عبدالعظیم

همشهری آنلاین-محسن شریف نیا: حوزه علمیه، موزه، کتابخانه و مرکز اسناد، دانشگاه قرآن و حدیث، حوزه علمیه حضرت عبدالعظیم(ع)، دارالشفاء، مجتمع آموزشی حکمت، مرکز آموزش قرآن کریم، مرکز نجوم و آسمان‌نما از امکانات حرم مطهر  حضرت عبدالعظیم(ه) است.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

 ۱۰ نکته طلایی: 

حضور در آستان حضرت عبدالعظیم(ع) مانند تمام اماکن متبرک آداب خود را دارد؛ برخی از این آداب را بخوانید:  

- خوابیدن شبانه در حرم و صحن‌های آن ممنوع است.  
- عکاسی با دوربین حرفه‌ای در داخل صحن‌ها فقط با دریافت مجوز امکان‌پذیر است.  
- اگر در ماه‌های گرم به زیارت می‌روید حتماً نظافت شخصی را رعایت کنید تا مزاحم دیگر زائران نشوید.  
- هنگام زیارت حتماً کفش‌های خود را به کفشداری تحویل دهید و مراقب شماره‌ای که کفشدار به شما می‌دهد باشید و آن را گم نکنید.  
- اگر در حرم اشیایی را گم کردید نگران نباشید. می‌توانید به بخش اشیای گم شده مراجعه کنید. مردم چیزهایی را که پیدا می‌کنند به آنجا تحویل می‌دهند.  
- اگر با مترو قصد زیارت حرم حضرت عبدالعظیم(ع) را دارید حتماً برنامه‌ریزی کنید که بین ساعت‌های ۵ تا ۸ بعدازظهر که شلوغ‌ترین ساعت‌های خط یک مترو تهران است در مترو نباشید.  
- مراقب کودکان باشید چون صحن و رواق‌های شبیه هم هستند و کودکان ممکن است به راحتی به راه اشتباه بروند.  
- اگر در صحن‌ها غذا یا خوراکی می‌خورید، حتماً زباله‌ها را در سطل آشغال بریزد و چیزی روی فرش‌ها باقی نگذارید.  
 -اگر به گورستان‌های تاریخی سری زدید، مراقب سنگ قبرهای فرسوده باشید تا به آنها آسیب نزنید.  
- کوچه‌های باریک اطراف حرم بسیار شلوغ است، باید مراقب موتورسوارها در این کوچه‌ها باشید.  

 برخی مشاهیر مدفون در حرم

 مفسّر والامقام شیخ ابوالفتوح رازی  آیت‌الله ‌شاه‌آبادی (از استادان حضرت امام خمینی(ره))آیت‌الله ‌کاشانی آیت‌الله ‌اثنی عشری (عالم متقی و مفسر ارزشمند قرآن) علامه سیدمحمدکاظم عصار حجت‌الاسلام والمسلمین محمدتقی فلسفی (خطیب توانا) امیری فیروزکوهی (از نویسندگان و شعرای بزرگ و غزلسرای معاصر) قائم‌مقام فراهانی شهید شیخ محمد خیابانی  شهید طیب حاج رضایی حاج محمد اسماعیل رضایی آیت‌الله ‌ابوالقاسم تهرانی سید محمد طباطبایی سنگلجی (از علمای فاضل و ادبای جلیل‌القدر تهران) ابوتراب امامی کاشانی (پدر آیت‌الله ‌امامی کاشانی و از اعلام و دانشمندان دارالمؤمنین کاشان) احمد خان نصیرالدوله بَدِر سید احمد طباطبایی سنگلجی (از فقهای عالی مقام تهران) ادیب الممالک فراهانی اسماعیل آشتیانی (ادیب، شاعر و نگارگر بزرگ معاصر ایران) اسماعیل مرآت (استاندار کرمان و وزیر فرهنگ وقت) شهید افتخارالعلما آشتیانی (عالم شهیر و ادیب دانشمند) استاد دکتر بدیع‌الزمان فروزانفر جعفر آشتیانی فقیه، حکیم و ادیب دانشمند  دکتر سیدجلال‌الدین محدث ارموی آیت‌الله ‌حاج شیخ جواد فومنی حائری جواد مؤذنی ابوالفضل تهرانی حبیب‌الله ‌ جندقی علّامه حبیب‌الله ‌خویی شاعر حبیب‌الله ‌شیرازی (قآنی) آیت‌الله ‌حسن آشتیانی حسن بن محمّد خان صدیق اسفندیاری (نویسنده و شاعر توانا) استاد سید حسن مشکان طبسی حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسن معینی آیت‌الله ‌علّامه ابوالحسن شعرانی ستارخان سردار ملی سید ضیاء‌الدین طباطبایی عباس اقبال آشتیانی (استاد نامور پژوهش‌های تاریخ و ادب ایران) آیت‌الله ‌احمد آشتیانی استاد عبدالعظیم قریب گرکانی آیت‌الله ‌عبداللّه نوری آیت‌الله ‌سید علی‌اکبر تفرشی علی قلی اعتضادالسلطنه آیت‌الله ‌علی کنیدکتر غلامحسین رهنما آیت‌الله ‌عبدالکریم حق‌شناس  آیت‌الله ‌عزیزالله خوشوقت  آیت‌الله ‌مجتبی تهرانی  آیت‌الله ‌محمدرضا مهدوی کنی.

حـریم  یـار | آداب زیارت در قبله تهران

آشنایی با حضرت عبدالعظیم(ع)

ایشان دانشمندی فرهیخته و محدثی امین بودند که در سال ۱۷۳ هجری قمری و در زمان امامت حضرت موسی کاظم(ع) در شهر مدینه متولد شدند و افتخار حضور در مکتب امام رضا(ع)، امام جواد و امام هادی (ع) را داشتند. حضرت عبدالعظیم(ع) را می‌توان از مبارزان، ستمدیدگان و قربانیانی دانست که به دلیل ارادت به پیشوایان معصوم و پیروی از آنان مورد خشم عباسیان قرار گرفتند و آنگاه با راهنمایی امام هادی(ع) به‌عنوان نماینده آن حضرت راهی دیار ری شدند و در این منطقه به هدایت و حل مشکلات مردم پرداختند. ایشان همچنین دارای تألیفاتی به نام خطب (خطبه‌های امام علی(ع)) و یوم و لیل (روز و شب) است. آن حضرت سرانجام در سال ۲۵۲ هجری قمری در زمان امامت امام حسن عسکری(ع) و در شهرری وفات یافته و در این منطقه به خاک سپرده شدند.  

امامزاده حمزه(ع)

ایشان از فرزندان امام موسی کاظم(ع) هستند و مرقد ایشان در ضلع جنوبی حرم حضرت عبدالعظیم(ع) قرار دارد. حکایت است که حضرت عبدالعظیم(ع) در زمان حیات خود به زیارت حضرت حمزه(ع) می‌رفتند. حضرت حمزه(ع) که از علمای بزرگ زمان خود بود در سفر برادر بزرگوار خود امام رضا(ع) به طوس ایشان را همراهی می‌کرد و سرانجام توسط مأموران عباسی در ری به شهادت رسید.  

 امامزاده طاهر(ع)


در قسمت شمال شرقی صحن حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) بقعه امامزاده طاهر(ع) از نوادگان امام سجاد(ع) قرار دارد که همه روزه هزاران نفر از راه دور و نزدیک به زیارتش مشرف می‌شوند. ایشان از جمله علمای اوایل قرن چهارم هجری بوده و در شهرری شخصیت برجسته‌ای داشتند و به رتق و فتق امور اهالی ری می‌پرداختند. بر اساس برخی از مدارک پس از آنکه قبر آن حضرت ناشناخته مانده بود تقریباً بعد از گذشت هزار سال جسد ایشان پس از تخریب قبرستان به‌صورت کاملاً سالم مشخص شد.

فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم(ع) 


شخصی از اهل ری گفت بر امام هادی(ع) وارد شدم، آن جناب از من پرسید کجا بودی؟ عرض کردم: به زیارت سیدالشهدا(ع) رفته بودم، فرمود: آگاه و متوجه‌ باش اگر قبر عبدالعظیم حسنی(ع) را که در نزد شما است زیارت کرده بودی، مثل این بود که حسین بن علی(ع) را زیارت کرده باشی.

آداب زیارت

۱. انجام زیارت با قصد قربت و برای رضایت خدا باشد.  
۲. شناخت امامزادگان مدفون در حرم مطهر در حد مقدور.  
۳. دوری از گناه و توبه نسبت به گناهان گذشته.  
۴. زیارت با مال حلال.  
۵. حلالیت طلبیدن از خانواده، دوستان و آشنایان.  
۶. نیکی کردن به همراهان و کمک کردن به آنان.  
۷. طهارت داشتن (وضو یا غسل)
۸. پوشیدن لباس پاکیزه و خوشبو کردن بدن و لباس.  
۹. پرهیز از گفتار و رفتار اضافی.  
۱۰. حضور قلب توأم با فروتنی و مشغول به ذکر خدا بودن.  
۱۱. قرائت اذن دخول.  
۱۲.خواندن نماز زیارت پس از قرائت زیارت‌نامه امامزادگان(ع). 
۱۳. دعا برای سلامتی و تعجیل در ظهور امام زمان(عج) و نیز سلامتی همه مؤمنان.  
۱۴. قرائت قرآن و اهدای ثواب آن به امامزادگان(ع) مدفون در حرم.  
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۲۰ به تاریخ ۱۳۹۵/۲/۲۷

کد خبر 757018

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha