چرا جمهوری اسلامی همچنان اصرار دارد که در منطقه حضور داشته باشد و از گروه‌های مقاومت اسلامی در منطقه حمایت همه‌جانبه کند که طبیعتاً بخش مهمی از آن، حمایت اقتصادی و زیرساختی است؟!

نقشه منطقه

به گزارش همشهری آنلاین، کیهان نوست: این یک پرسش اساسی در افکار عمومی و شبکه‌های اجتماعی با منشأ تولید محتوای خارجی است که چرا با وجود مشکلات اقتصادی و معیشتی که در کشور وجود دارد، جمهوری اسلامی همچنان اصرار دارد که در منطقه حضور داشته باشد و از گروه‌های مقاومت اسلامی در منطقه حمایت همه‌جانبه کند که طبیعتاً بخش مهمی از آن، حمایت اقتصادی و زیرساختی است؟

* اولاً، حضور و فعالیت ایران در منطقه اعم از سوریه، عراق، لبنان، یمن، سرزمین‌های اشغالی و... یک انتخاب و مبتنی بر اختیار نیست؛ بلکه یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر و راهبردی است. دولت آمریکا با وجود فاصله ۱۲ هزار کیلومتری از غرب آسیا، ولی حضور و مداخله بسیار پررنگی در این منطقه دارد. آیا با وجود چنین وضعیتی، منطقی است که ایران فقط به مرزهای ملی و سرزمینی خود بسنده کند؟! اگر در دوران جنگ سرد در دنیا دو اردوگاه (شوروی و آمریکا) وجود داشت که هر یک بنا به اقتضائات و ضروریاتی ناچار به تقویت خود بودند، امروز نیز در دنیا تنها دو کشور جبهه دارند؛ آمریکا و ایران. یک نظام سلطه با مرکزیت آمریکا وجود دارد و یک جریان مقاومت با مرکزیت جمهوری اسلامی ایران.

جبهه و جریان منطقه‌ای که ایران در رأس آن قرار دارد، هویت‌ساز است و تشخصی برای جمهوری اسلامی در عرصه بین‌الملل ایجاد می‌کند. در همین حال، به جمهوری اسلامی ایران اجازه می‌دهد که در یک طیف درازمدت بتواند یک تمدن خاص اسلامی ایرانی در جهان به‌وجود آورد و به نتیجه برساند.

* ثانیاً، این شبهه که جمهوری اسلامی ایران دارای مشکلات اقتصادی فراوان است، سخن درستی نیست. وضعیت اقتصادی یک کشور را با شاخص‌ها و داده‌های علمی که مورد قبول مراکز معتبر داخلی و جهانی است، می‌سنجند، نه فضاسازی‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی و القائاتی که در این زمینه با اهداف و مقاصد خاص وجود دارد. اتفاقاً ارقامی که وجود دارد، حاکی از نگاه مثبت و رو به رشد به اقتصاد کشور است. به عنوان مثال صندوق بین‌المللی پول با بررسی ۱۰ شاخص کلان اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۲، از رشد ۳ درصدی بخش غیرنفتی اقتصاد ایران، صادرات ۱۲۱ میلیارد دلاری کالا و خدمات و افزایش سه برابری تراز حساب‌های جاری ایران در این سال خبر داد.

اگر هم در کشور مشکلات و معضلات اقتصادی وجود دارد، باوجود تحریم‌های شدید بین‌المللی که از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون علیه جمهوری اسلامی اعمال شده و در طول تاریخ بشری بی‌سابقه است و هر روز هم تقویت می‌شود، یک امر طبیعی است؛ اما نباید این مشکلات را بزرگ‌نمایی کرد و اقتصاد کشور را با یک نگاه بدبینانه دید. مشکلات اقتصادی ایران هیچ ارتباطی به هزینه‌هایی که ایران در منطقه می‌کند، ندارد. اساساً منشأ این مشکلات در جای دیگری است که باید در جای دیگری درباره آن بحث کرد یا مطالبی را نوشت.

* ثالثاً، در مورد هزینه‌های مالی و اقتصادی جمهوری اسلامی در منطقه، آنچه روشن است، این است که اغراق می‌شود. کل هزینه‌ای که ایران در بیش از ۲۰ سال گذشته در منطقه صرف کرده است، بیشتر از ۱۸ میلیارد دلار نمی‌شود. این هزینه در مقابل فرصت‌ها و دستاوردهایی که برای جمهوری اسلامی ایران به وجود آمده است و همچنین هزینه ۷ تریلیون دلاری آمریکا در منطقه در ۲۰ سال اخیر، بسیار ناچیز است. سؤال این است، آن چیزی که جمهوری اسلامی در منطقه‌ایجاد کرد، از افغانستان تا پاکستان، ایران، عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و یمن، قیمتش چقدر است؟ آیا این یک چیز بسیار پرارزشی یا از لحاظ ارزش، متوسط یا اینکه کم ارزش است؟ اول باید تکلیف این را معلوم کرد، اگر معلوم شد، آن وقت هزینه‌ها و فایده‌هایش را باید در بستر زمان مورد ملاحظه قرار داد؛ چون ماجرایی نیست که بگوییم پرونده‌اش بسته شده و حال می‌خواهیم حساب و کتاب کنیم که چند ریال هزینه کردیم و چند ریال فایده بردیم.

جمهوری اسلامی ایران در حالی وارد سوریه شد و در این کشور اقدام به فعالیت‌هایی در راستای نابودی داعش و حفظ نظام سیاسی سوریه کرد که همان موقع، ملک عبدالله پادشاه سابق عربستان اعلام کرده بود برای سرنگونی دولت سوریه ۲۰۰ میلیارد دلار کنار گذاشته است و همین مبالغ را کمابیش دیگران هم قائل شده بودند. قطر و امارات هم مبلغ بالایی هزینه کردند برای اینکه آن وضعیت سوریه را بعد از بحران، مطابق با منافع و مصالح خودشان به نوعی رقم بزنند.

جمهوری اسلامی با یک پدیده دنباله‌داری مواجه بوده و وضعیتی به نام جبهه مقاومت ایجاد کرده است که برای ایران منافع امنیتی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ارزشمندی دارد.

* رابعاً، جمهوری اسلامی ایران در یک منطقه پرآشوب قرار دارد که چاره‌ای جز اتخاذ اقدامات و سیاست‌های منطقه‌ای برای تأمین منافع ملی و صیانت از امنیت و تمامیت ارضی خود ندارد؛ لذا هر هزینه‌ای هم که در این زمینه شود، در واقع سرمایه‌گذاری است. به عبارتی هزینه برای امنیت، یک سرمایه‌گذاری پیشگیرانه برای جلوگیری از پرداخت هزینه‌های سنگین‌تر در بحران‌های بزرگ‌تر است.

پرسشی که ممکن است این موضوع را در ذهن ایجاد کند، این است که آیا هزینه‌کردن برای گروه‌های هم‌پیمان جمهوری اسلامی به‌صرفه است؟ آیا بهتر نیست هزینه‌هایی را که صرف گروه‌های مقاومت می‌شود، صرف امور دیگری در کشور، مانند کارهای عمرانی، خدماتی و... کرد؟ پاسخ به پرسش ساده است، هزینه‌هایی که امروز جمهوری اسلامی ایران صرف تقویت گروه‌های مقاومت در منطقه می‌کند تا بتواند موازنه قدرت و امنیت را در منطقه به‌نفع خود حفظ کند، بسیار کمتر از هزینه‌هایی است که برقرار نبودن این موازنه می‌تواند به کشور و فعالیت‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... آن تحمیل کند.

کد خبر 735910
منبع: کیهان

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 12
  • نظرات غیرقابل انتشار: 21
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    74 73
    فقط بیست میلیارددلار هزینه شده؟؟پس قیمت این تحریما و بلاهایی که کل جهان باهم متحد شدن دارن به سرمون میارن قیمت نداره؟؟چه طوره عربستان دویست ملیارد دلار هزینه کرده روز به روز هم پیشرفت میکنه اونوقت ما با بیست ملیارد دلار به فلاکت افتادیم.ضمنا پیشرفت اقتصادی ما رو خیالات شما وسازمانایی که نام بردی تععین نمیکنه جیب ما مردم تعیین میکنه که ماشین نوزده سال قبل قراضه لگن شدم را نمیتونم عوض کنم لباسشوییم خراب میشه میخوام سکته کنم الی آخر وایضا بقیه مردم حقوقم به پانزده روز نمیکشه
  • احمد IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    65 76
    حق ندارید منابع ایران را به هدر بدهید
  • فریبرز IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    77 76
    چشم هر کسی نمیتونه ببینه کور. در 20 سال گذشته جمهوری اسلامی در کشور و مخصوصا در سطح منطقه و بین الملل چیزهای خیلی خوبی ایجاد کرده
    • IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
      41 45
      چیزهای خوب؟
  • IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    75 38
    در واقع اگر ما در زمان بسیار دور چنین هزینه هایی را انجام داده بودیم و برای خودمان محور مقاومت ساخته بودیم شاید در همان زمان ها شاهد جدا شدن افغانستان و آذربایجان و بحرین از خاک ایران نبودیم و یا حتی جنگ عراق هم رخ نمی داد. همه اینها بخاطر عدم داشتن قدرت نظامی و تسلیحاتی در کشور و همچنین کم هزینه بودن جنگ با ایران بوده است. وقتی ما ضعیف بودیم شوروی توانست قطعنامه های ترکمنچای را به ما تحمیل کند و بخشی از شمال ایران را جدا کند و یا انگلستان توانست افغانستان و بحرین را از ایران جدا کند و یا صدام چشم طمع به چاه های نفت جنوب ایران داشت اما امروز ارقدرتی مثل آمریکا هم جرات جنگ با ایران را ندارد چون ایران قدرتمند شده است و علاوه بر ایران محور مقاومتی وجود دارد که هر جنگی را برای دشمنان همچون باتلاقی مرگبار خواهد نمود. آیا هزینه و خسارت ناشی از وقوع یک جنگ تمام عیار شبیه اوکراین یا سوریه بیش از چند صد میلیارد دلار نیست؟ اما ایران فقط با 18 میلیارد دلار توانسته است حتی احتمال رخداد جنگ را تا حد زیادی محو نماید و این یعنی هزینه برای پیشگیری بهتر از هزینه برای درمان است
  • IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    56 6
    شما اصلاً هزاران میلیارد دلار برای یمن و عراق و سوریه و ... هزینه بکنید به خودتون مربوطه فقط از بیت المال نباشه که روز قیامت باید به درگاه خدا حساب پس بدهید.
  • IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    51 71
    ۱۸ میلیارد دلار!! تمدن ایرانی اسلامی!! اقتصاد رو به رشد هست؟ این ها رو کیهان گفته؟ یا خدا!!!!
  • نیما IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    46 63
    در تقابل آمریکا و شوروی...هرکدوم کلی کشور متحد داشتن،آمریکا متحدانش بیشتر شدن...ولی کدوم کشور الان متحد شماست
  • IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    51 7
    فکر نکنم مخالفت مردم ایران با سیاست های منطقه هزینه‌هاش باشه. جمهوری اسلامی در بیرون مرزهای در خاورمیانه دلبری میکرد و میکنه به مردم خودش که میرسه باهاشون رفتار دیگه ای میکنه.
  • IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    48 42
    درزمینه این سیاست منطقه ای باید ازمردم نظرخواهی شود.
  • سعید IR ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    55 6
    من شخصا با نظرات نویسنده این متن مخالف هستم. دلیل من هم وضع بد اقتصادی و به دنبال آن اجتماعی ایران هستش که این موارد باعث شده امنیت در داخل کشور از بین رفته. دزدی های خشن، قتل های فجیع که فقط در ایران اتفاق افتاده و ... قضاوت با مردم
  • علی IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    45 47
    قانع شدیم.دلایل کاملا درست و منطقی بود...تشکر داریم
  • IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    22 7
    به نظرم فقط غرامت جنگ روازعراق بگیریم به خاطر هم برگزاری وهم دفاع ازاسم جعلی خلیج عربی وتکراران ...حاج قاسم جوانان روشهیدندادیم تااینطوری مسخره مان کنن باید تاوان بدن
  • اصغر IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    67 38
    کسانیکه میگویند برای چه ایران در سوریه و یمن ولبنان و عراق و.... هزینه میکند واقعا از سیاست چیزی نمیدانند و دید آنها فقط تا نوک دماغ آنهاست چون اگر ایران در خارج از ایران این هزینه ها را نمی‌کرد و جبهه مقاومت را راه نمی انداخت باید در مرزهای خود ایران و حتی داخل ایران با کروه هابی امثال داعش وارد جنگ میشد و در حقیقت کاری که ایران کرد تمام نقشه های آمریکا و سهیونیستها را نقش بر آب کرد و آنها را در خارج از مرزهای ایران زمینگیر کرد و دلیل اصلی درخواست پارلمان اروپا برای تروریستی قرار دادن سپاه پاسداران نیز همین است و اگر بر مبنای ادعاهای آنها بخواهیم حساب کنیم تمام نیروی دریایی آمریکا و ناوگان دریایی آمریکا و پایگاه هوایی که در منطقه و کلا در دیگر نقاط جهان دارند نیز مشمول همین قانون میشوند پس تمام ارتش آمریکا و دولت آمریکا در واقع تروریست هستند
  • IR ۲۳:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    40 63
    اگر می خواهید حرفاتون درسته یانه با ملت ایرا ن آزادانه نظرسنجی کنید ببینید.ملت چه می گویند.اینهمه سروت پول این ملت بخت برگشته را دادید به گفته خودتون مقاومت وفلسطین. صدام راشهیداعلام کردند
  • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
    36 19
    اقای شریعتمداری اگر مملکت دست شما بود تا الان یک وجب هم باقی نمانده بود اینقدر برطبل جنگ نکوب هزینه های زندگی کمر ها را خم کرده است.