دولت سیزدهم با تأکید مؤکد سیدابراهیم رئیسی به‌دنبال فقرزدایی است و بنا بر آخرین دستور رئیس‌جمهور، برنامه‌های رفع فقر، مطلقا نباید به آینده موکول شود.

کارگر صنعتی

به گزارش همشهری آنلاین، دولت سیزدهم با تأکید مؤکد سیدابراهیم رئیسی به‌دنبال فقرزدایی است و بنا بر آخرین دستور رئیس‌جمهور، برنامه‌های رفع فقر، مطلقا نباید به آینده موکول شود. در این میان، یکی از پیش‌شرط‌های اصلی فقرزدایی، ترمیم قدرت خرید مزد و حقوق‌بگیران است که گرچه خبرهایی از تلاش دولت برای تحقق آن حکایت دارد، اما هنوز چنین اجماعی در صنف کارفرمایی ایجاد نشده و بالعکس آنها خواستار تشدید سرکوب مزدی هستند.

کمتر از یک هفته تا ضرب‌الاجل تعیین دستمزد کارگران در سال۱۴۰۱ باقی‌مانده و آنگونه که از اظهارات نمایندگان کارفرمایان برمی‌آید، آنها موانع بسیار سختگیرانه‌ای برای افزایش مزد دارند و در نشست هم‌اندیشی تشکل‌های کارفرمایی که ابتدای هفته جاری برگزار شد، بالا رفتن دستمزد را تورم‌زا عنوان کرده و نسبت به ریزش اشتغال در بنگاه‌های کوچک در سایه افزایش زیاد مزد هشدار داده‌اند.

لابی کارفرمایی علیه دستمزد کارگران

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های کارفرمایی درباره حقوق و دستمزدهای سال آینده با حضور نمایندگان تشکل‌های کارفرمایی در همه بخش‌های خصوصی، اصناف، تعاون و نمایندگانی از خانه صنعت و معدن و انجمن مدیران صنایع برگزار شد و حاضران در این نشست بر ضرورت ایجاد انسجام فکری نمایندگان کارفرمایی برای دفاع از مواضع کارفرمایان در جلسات نهایی تعیین مزد و جلوگیری از افزایش بار مالی کارفرمایان از این حوزه تأکید کرده‌اند.

براساس گزارش اتاق ایران، نمایندگان کارفرمایی در این نشست، تورم قابل‌توجه امسال و کاهش قدرت خرید مردم به‌خصوص طبقه مزدبگیر را تأیید کرده‌اند، اما با استناد به اینکه دولت کارفرمای بزرگ است و افزایش دستمزد به‌واسطه جبر دولت در چاپ پول و انبساط مالی، اثر تورمی خواهد داشت، معقول دانسته‌اند که دولت موافق خواسته بخش کارگری برای افزایش قابل‌توجه مزد نباشد. نکته قابل‌تأمل که نمایندگان کارفرمایی در این نشست مطرح کرده‌اند این است که به‌نظر می‌رسد دولت سیزدهم موافق خواسته جامعه کارگری باشد.

به گزارش همشهری، همین احتمال همراهی دولت با خواسته ترمیم مزد کارگران است که گویا زنگ هشدار را برای کارفرمایان به صدا درآورده و آنها را ناگزیر به برگزاری جلسه هم‌اندیشی برای جلوگیری از افزایش زیاد دستمزد کرده است؛ چراکه به عقیده کارفرمایان، موافقت دولت با افزایش زیاد مزد کارگران ممکن است در وضعیت بنگاه‌های بزرگ تأثیر چندانی نداشته باشد، اما در سرنوشت بنگاه‌های کوچک و متوسط اثرگذار است و می‌تواند به ریزش اشتغال منجر شود.

معایب افزایش مزد از نگاه کارفرمایی

در این نشست، افزایش بالای دستمزد به‌عنوان عامل بالا رفتن تورم و بروز بیماری هلندی در اقتصاد معرفی شده که البته درصورت چاپ پول توسط دولت برای پرداخت دستمزدها امکان‌پذیر است، اما از منظر کارشناسی، تأثیر دستمزد دریافتی کارگر بر تورم بسیار ناچیز بوده و بالعکس، سرکوب آن می‌تواند به تضعیف تقاضا، تعمیق رکود و تشدید بحران اقتصادی منجر شود.

نکته دیگری که در این نشست عنوان شده این است که هر نوع افزایش دستمزد درنهایت در قیمت تمام‌شده اثرگذار خواهد بود؛ این در حالی است که به عقیده کارشناسان سهم مزد در قیمت تمام‌شده در اقتصاد ایران بین ۹ تا ۱۳درصد است و کارگران انتظار دارند همانگونه که کارفرمایان افزایش هزینه مواداولیه، بسته‌بندی، حمل‌ونقل و... را در قیمت تمام‌شده اعمال می‌کنند، هزینه افزایش مزد را نیز به‌صورت کارشناسی در قیمت کالا اعمال کنند و مزد واقعی کارگر را برای تأمین معیشت بپردازند.

در این نشست، خطر ریزش اشتغال موجود نیز به‌عنوان یکی از تبعات افزایش دستمزد با نرخ بالا عنوان شده و گفته‌اند اگر دولت معتقد به افزایش دستمزد با نرخ بالاست، می‌تواند در سبد معیشتی، حق مسکن و حق بیمه سهم کارفرما مساعدت کرده و مثلا با نظارت خود و با کمک جامعه کارفرمایی در ساخت مسکن و رهن به کارگران کمک کند.

سناریوی افزایش مزد

اظهارات جسته‌وگریخته کارفرمایان حاکی از این است که آنها افزایش ۱۰ تا ۲۰درصدی مزد را مطلوب می‌دانند و تعیین مزدهای بالاتر را منوط به منطقه‌ای شدن دستمزد و تفکیک تهران و کلانشهرها کرده‌اند که البته در این زمینه هم اطلاع دارند که تا زیرساخت‌های موردنیاز و شرایط اجتماعی و امنیتی مهیا نباشد نمی‌توان اقدامی کرد.

کارفرمایان در نشست دیروز تأکید کرده‌اند که باید در تعیین سایر سطوح مزدی، دستمزدها به‌نحوی تعیین شود که هزینه کل کارفرمایی پایین بیاید و ترجیحا افزایش‌ها محدود به پایه حقوق بوده و سایر مزایای مستمر افزایش پیدا نکند؛ چراکه اولا به‌زعم کارفرمایان هرقدر کمک‌هزینه مسکن و بن خواربار به نیروی کار پرداخت شود، کارگران فکر می‌کند این ارقام را دولت پرداخت کرده و از سوی دیگر، وقتی حداقل مزد افزایش پیدا کند، درصد بالا رفتن مزد سایر سطوح مزدی بسیار کمتر از حداقلی‌بگیران خواهد شد؛ درحالی‌که اگر مزایا نیز افزایش پیدا کند، کارفرمایان مجبور هستند به کل کارگران اعم از حداقلی‌بگیر و سایر سطوح مزدی این ارقام را پرداخت کنند که نتیجه‌اش افزایش هزینه‌ها خواهد بود.

مزد و فقرزدایی

چندی پیش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گزارش جامعی در مورد خط فقر منتشر کرده که نشان می‌دهد در سال۱۳۹۸ حدود یک‌سوم خانوارهای ایرانی زیرخط فقر هستند و نمی‌توانند حداقل هزینه‌های ماهانه برای نیازهای ضروری را تأمین کنند. براساس این گزارش خط فقر سرانه در سال۱۳۹۸ معادل ۹۰۶هزار تومان برای یک نفر بوده، اما در محاسبه خط فقر خانوار به‌دلیل هزینه‌های اشتراکی افراد نظیر مسکن، انرژی و سرشکن‌ شدن برخی هزینه‌ها، لزوما خط فقر یک خانوار ۲نفره معادل دوبرابر ۹۰۶هزار تومان نیست و باید با نسبت کمتری محاسبه شود.

طبق این آمارها در سال۱۳۹۸ خط فقر یک خانوار ۳.۳نفره که ملاک تعیین هزینه معیشت کارگران قرار می‌گیرد معادل ۲میلیون‌و۱۳۸هزار تومان در ماه بوده که در سال۱۳۹۹ با ۳۸درصد افزایش به ۲میلیون‌و۹۵۹هزار تومان رسیده و برآوردها نشان می‌دهد با درنظر گرفتن تورم سال۱۴۰۰، این رقم در سال‌جاری به حدود ۴میلیون و ۲۰۰هزار تومان رسیده است.

با این حساب، دستمزد ۴میلیون و ۵۰هزار تومانی یک خانوار ۳.۳نفره کارگری در سال۱۴۰۰ عملا نتوانسته خانوار را به بالای خط فقر برساند و در سال آینده نیز حتی درصورت تحقق تورم ۳۰درصدی مدنظر دولت در لایحه بودجه، خط فقر این خانوار به ۵میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد رسید و برای رساندن حداقل حقوق مزایای کارگران به این رقم از محل افزایش حقوق پایه، باید حداقل مزد۱۴۰۱ معادل ۵۵درصد افزایش پیدا کند تا با احتساب مزایا، قدرت خرید خانوار به کف خط فقر برسد.

کد خبر 662264

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • اسی IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۶
    6 0
    دیگه گارفرما شورشو با لابی گری دکتر آهنی ها و مجلس در آوردن کارگر ایرانی مجانی داره کار میکنه نرخ دستمزد جهانی هست مثل اقلام معدنی طلا و شیمیایی و گندم و.... ساعتی 12 یورو و 20 دلار کارگر صفر دنیاست حداقل به طلا و دلار حقوق بدن دولت با دستمزد کارگر بیچاره تورم رو کنترل میکنه کارگر مرد بابا
  • اسی IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۶
    7 0
    چرا پست میزارم انتشار نمیدی؟
  • IR ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۶
    2 0
    من نمیدونم اگر حقوق کارگراضافه نشه تورم اضافه نمیشه آخه حقوق کارگرچه ربطی به تورم داره،کارفرماها هم که دیگه شورشو درآوردن،سودهای چندبرابریشون چرا تورم ایجادنمیکنه،فقط حقوق کارگرتورم ایجادمیکنه؟
  • محمد تقی رشیدی IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۸
    2 0
    این همه در مملکت ما حقوق نجومی است ودر سال چند بار تورم رفت بالا وکارفرمایان اجناسشون گران کردند در سال فقط یکبار حقوق کارگر بالا رفت چند مرتبه دیگر که تورم رفت بالا بخاطر چی بود کارگر فقط باید نظاره گر تورم وفشار تورمی باشد کارگر حقوق قانونیش طلی میکند که طبق قانون اداره کار وتامین اجتماعی امده وبر حسب تورم باید حقوق بالا رود کارفرما سواره خبر از پیاده ندارد
  • رضا IR ۰۵:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۹
    0 0
    همین الان هم کارگاهای کوچیک فقط خالص پایه حقوق را به کارگر میدهند،وبسیاراز کاخانه‌های بزرگ درمزایای مزدی تخلف میکنند واز سرته حقوق کارگر میرنند.این حرفها را کسی میگوید که ۱۵ سال است که در چند استان کارگری کرده‌ام.وبه جز ظلم وحق خوری چیزی ندیدم.