در اقتصاد متورم ایران، برای حفظ قدرت خرید دستمزد کارگران و جلوگیری از کاهش سطح معیشتی آنها نسبت به ابتدای سال۱۴۰۰، حداقل مزد و مزایای یک خانوار کارگری باید تا حدود ۶۰درصد افزایش پیدا کند؛ تا هم هزینه تحمیل شده به معیشت کارگران جبران شود و هم زمینه مساعد برای مقابله دولت با توسعه فقر فراهم آید.

حقوق

به گزارش همشهری آنلاین، رقم تعیین‌شده برای حداقل مزد کارگران یکی از عوامل مؤثر در تشدید یا تضعیف توسعه فقر در کشور است و هر چه این رقم به حداقل هزینه معیشت کارگران نزدیک‌تر باشد، دست دولت در ارتقای سطح معیشتی جامعه بازتر خواهد بود؛ اما اتهام‌هایی که در مورد تورم‌زا بودن افزایش مزد مطرح می‌شود عملا دولت‌ها را نیز در جبهه مخالف افزایش مزد قرار می‌دهد و این چالشی است که انتظار می‌رود در دولت سیزدهم و در سایه سیاست‌های مقابله با فقر که مورد تأکید رئیس‌جمهوری است، رفع شود.

فلسفه تعیین مزد سالانه

شورای‌عالی کار به‌عنوان بالاترین مرجع رسیدگی به مسائل حوزه کار و کارگری و مجری تعیین مزد کارگران در سال جدید، امروز با حضور نمایندگان دولت، کارفرما و کارگر تشکیل جلسه می‌دهد و با توجه به مشخص شدن هزینه معیشت کارگری، این احتمال وجود دارد که در همین جلسه، نظرات شرکای اجتماعی جمع‌بندی و حداقل مزد کارگران برای سال۱۴۰۱ تعیین شود.

به گزارش همشهری، در قانون کار اغلب کشورها، تمهیداتی برای بررسی و تعیین دوره‌های مزد کارگران اندیشیده شده و در برخی کشورها حتی سالانه بیش از یک‌بار جلسات بررسی و تعیین مزد برگزار می‌شود.

هدف اصلی این جلسات، رصد وضعیت قدرت خرید خانوارهای کارگری و همچنین وضعیت بنگاه‌های اقتصادی در پرداخت مزد است و به‌واسطه اینکه نرخ تورم در اغلب اقتصادها مهار شده، لزوما نتیجه این جلسات نیز افزایش رقم دستمزد نخواهد بود؛ اما در اقتصاد متورم ایران به دلایل مختلف داخلی و خارجی نظیر عملکرد بانک‌ها، سیاست‌های پولی، کسری بودجه دولت، تحریم‌های خارجی، در اغلب دوره‌ها، تغییرات قیمتی در طول سال نسبت به سال قبل بسیار قابل‌توجه است و به‌ناچار، هر ساله رقم ریالی مزد با رشد نسبتا بالایی نسبت به سال قبل مواجه می‌شود.

طرف کارگری همواره تأکید می‌کند که در مذاکرات مزدی، اصل اول حفظ قدرت خرید دستمزد است و در اغلب موارد، افزایشی روی قدرت خرید واقعی مزد انجام نمی‌شود مگر اینکه مانند سال‌های ۹۲ تا ۹۶، پس از یک یا چند سال سرکوب مزدی، شرایط برای افزایش اندک قدرت خرید واقعی دستمزد مهیا شود و میزان افزایش مزد بیش از مقدار تورم باشد.

سناریوی ایده‌آل تعیین مزد

نگاهی به نرخ تورم بهمن‌ماه و مقایسه آن با هزینه محاسبه شده برای معیشت کارگران در بهمن۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، حاکی از این است که بهترین سناریو برای حفظ قدرت خرید واقعی کارگران و جلوگیری از افزایش فشار به معیشت آنها، افزایش ۶۰درصدی حداقل مزد و مزایای کارگری و رساندن آن به مرز ۶.۵میلیون تومان است.

محاسبات نشان می‌دهد اگر در مذاکرات مزد۱۴۰۱، با این میزان افزایش موافقت شود، کارگران می‌توانند با امید به مهار تورم در سال پیش‌رو، به وضعیت معمولی زندگی خود در سال‌های قبل برگردند و همان کیفیت زندگی را تجربه کنند. پیش ‌از این، کمیته مزد شورای‌عالی کار در آخرین نشست امسال خود، هزینه معیشت یک خانوار ۳.۳نفره کارگری را با ۳۰.۲درصد افزایش نسبت به سال قبل ۸۹میلیون و ۷۹۸هزار و ۲۰۵ریال در ماه تعیین کرد.

این در حالی است که آخرین اطلاعات مرکز آمار ایران از رشد ۴۱.۴درصدی تورم مصرف‌کننده در بهمن‌ماه حکایت دارد و با این حساب، حتی اگر از غیرواقعی بودن افزایش ۳۰.۲درصدی هزینه معیشت کارگران نسبت به سال قبل چشم‌پوشی شود، باید در تعیین مزد آنها میزان افزایش بیشتری اعمال شود تا با واقعیت‌های اقتصادی همخوانی داشته باشد. از آنجا ‌که بخش عمده دهک چهارم هزینه‌ای را خانوارهای کارگری تشکیل می‌دهند، بررسی وضعیت تورمی این دهک در بهمن‌ماه می‌تواند راهنمای مناسبی برای تخمین شرایط گروه کارگری باشد.

طبق اعلام مرکز آمار ایران، در بهمن امسال و در شرایطی که میانگین نرخ تورم کشور ۴۱.۴درصد بوده، دهک چهارم تورم ۴۲.۵درصدی را تجربه کرده و این رقم حاصل افزایش ۵۳.۸درصدی تورم خوراکی‌ها و رشد ۳۳.۷درصدی تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات بوده است. همچنین در این آمارها، ضریب اهمیت خوراکی‌ها در سبد مصرفی دهک چهارم معادل ۳۶.۶درصد و ضریب اهمیت گروه غیرخوراکی و خدمات ۶۳.۴درصد بوده است.

با این تفاصیل، به‌واسطه تورم ۵۳.۸درصد خوراکی‌ها که بیش از یک‌سوم هزینه معیشت کارگران را شامل می‌شود، هرگونه اهمال‌کاری در ترمیم قدرت خرید مزد کارگران می‌تواند به قیمت سوق پیدا کردن خانوارهای کارگری به سمت خط فقر نسبی یا وخیم‌تر شدن وضعیت فقر آنها از وضعیت فقر نسبی به فقر مطلق تمام شود.

سناریوی محتمل برای تعیین مزد

در سال گذشته، هزینه معیشت یک خانوار کارگری ۳.۳نفره ۶میلیون و ۸۹۵هزار تومان تعیین شده بود و حداقل مزد و مزایای ۴میلیون و ۵۰هزارتومانی این خانوار حدود ۵۹درصد آن را پوشش می‌داد.

در سال آینده نیز اگر قرار باشد قدرت خرید دستمزد کارگران براساس قیمت‌های بهمن‌ماه، حدود ۵۹درصد هزینه معیشت ۸میلیون و ۹۷۹هزارتومانی (که اخیرا در کمیته مزد تعیین شد) را پوشش دهد، باید حداقل مزد و مزایای یک خانوار ۳.۳نفره نسبت به سال‌جاری ۳۰.۵درصد افزایش پیدا کند تا با رشد یک‌میلیون و ۲۴۰هزارتومانی، به مرز ۵.۳میلیون تومان برسد و فقط از منظر آمار قدرت خرید کارگران در همان سطح ابتدای سال۱۴۰۰ باقی بماند؛ اما نکته اینجاست که میزان افزایش نرخ سبد معیشت کارگران در سال‌جاری نسبت به هزینه واقعی تحمیل شده به این سبد بسیار کمتر است و رشد ۳۰.۲درصدی آن نه با تورم ۴۱.۴درصدی بهمن‌ماه، نه با تورم ۵۳.۸درصدی خوراکی‌ها در سبد مصرفی دهک چهارم و نه با تورم ۳۳.۷درصد کالاهای غیرخوراکی در سبد این دهک مناسبتی ندارد.

بر همین اساس است که انتظار می‌رود دولت سیزدهم با خط‌مشی فقرزدایی و مقابله با توسعه فقر، به‌دنبال احیای واقعی قدرت خرید مزد باشد و فقط به مساوات در آمارها بسنده نکند؛ در غیر این صورت، معضل افزایش شاغلان فقیر را نیز باید به مشکلات سال۱۴۰۱ در حوزه فقر و رفاه اضافه کرد.

حمید حاج‌اسماعیلی، کارشناس بازار کار نیز با اشاره به اینکه امسال رقم سبد معیشت با دخالت مستقیم دولت تعیین شده، می‌گوید: در ایران، نهایتا این دولت است که رقمی را برای دستمزد اعلام می‌کند؛ اما براساس چند مؤلفه می‌توان رقم دستمزد سال آینده را از هم‌اکنون تخمین زد که یکی از این مؤلفه‌ها حداقل حقوق تعیین شده برای کارمندان دولت است.

حاج‌اسماعیلی می‌افزاید: کمیسیون تلفیق رقم پیشنهادی دولت در لایحه بودجه۱۴۰۱ برای حداقل حقوق کارمندان را از ۴.۵به۵.۶ میلیون تومان افزایش داده که احتمالا شورای نگهبان هم با آن مخالفتی ندارد و از آنجا که طی سال‌های گذشته رقم تعیین‌شده برای حداقل مزد و مزایای کارگران از حداقل تعیین‌شده حقوق کارمندان بیشتر بوده، به‌نظر نمی‌رسد دستمزد تعیین‌شده برای سال۱۴۰۱ هم از رقم ۵.۶میلیون تومان کمتر باشد.

کد خبر 659950

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
    2 19
    چخبره خون کارگرا رنگین تر از بازنشستگان کشوریه ما ۱۰ درصد اونا حداقل ۶۰ درصد مگه ما چقدر میگیریم عیدیمونم ندادید که یه کیسه برنج باهاش بخریم عید گشنه نباشیم والا بیشترین حق بیمه رو از ما گرفتن الانم هیچ عدالتی نیست
    • علیرضا IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
      7 1
      واقعاچطور روت میشه به حقوق کارگر نکاه کنی؟ مرد حسابی حقوق کارگر فقط تعیین میشه و نصف ایران همون حقوق و هم‌ حتی نمیدن... بارها به بهانه تعدیل و تورم اخراجمون میکنن و باها حقوق ها رو با تاخیر ۶ ماهه میدن‌... چطور روت میشه این حرف رو بزنی...عیرت داشتی به دولت اعتراض میکردی نه حقوق کارگر بدبخت ...
    • مریم اسدی IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
      6 0
      سلام شما پشت میز نشستین ولی کار گر بدبخت کار کرده
  • احد IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
    6 2
    ما کارگران روز به روز فقیر تر و با این حقوق جمعیت کارگری از بین میرود قدیم یک نفر کار میکرد ده نفر میخورد ولی حالا ده نفر باید کارکند برای یک نفر خرج کند اینقدر جنس گران وحقوق کم ولی با این حقوق نمیشود زندگی کرد
    • سعید IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
      12 0
      سلام تویه بازنشسته اینو همو بگو که ۳۰سال کار کردی ومزایای وسنوات خوبی گرفتی برادر!این کارگر بدبخت هست که داره در سخت ترین شرایط آب وهوایی مثل عسلو با هوای شرجی بالای ۶۰درصد داره با کمترین حقوق وبدون امنیت شغلی،کار میکنه وزجر میکشه!جنابعالی از حق خودت دفاع بکن چکار به کارگرا داری!توی این ۳۰سال کار شما ودوستانتان با انواع مزایا و وام الان صاحب مسکن وماشین شدید والحمدالله اگه بازنشسته دولت بودی ک هستی،الان میتونی فرزند محترمت را بزاری جای خودت،وخودتان بنام بازنشستگی توی خونه نشستی پات رو پاهات،وکیف دنیارا میکنی وتا آخر عمر مبارک هم حقوق میگیری!چراناشکری میکنی آقا!!چرا حسودیت به کارگرا میاد!چه سالی وکجا حقوق کارگرا را طبق قانون معیشت وتورم بردن بالا!؟چون دوستان وهمکاران شما توی دولت ک الان جای شما نشستند خودشان یجورایی کارفرما هستند واز کارفرمایان حمایت میکردند!؟اگه همین کارگران بطور مثال کارگران پالایشگاهها نبودند چطور گاز به خونه جنابعالی میرسید وکنار بخاری گرم مینشستی!؟میدونی حقوق کارگر بیچاره که زن وبچه اش ازش دوره،باهزار فکر چنده؟پس لطفا جات گرمه حرف الکی نزن!🤐
    • محسن IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
      6 0
      حالاکارگراحقوقشون کم باشه جیب شماروپرمیکنن اگه شما راضی نیستین بگین ۵درصدافزایش بدن هان
    • IR ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
      4 0
      دم ذوب کار میکنم. میدونی چقدر دریافتیمه .منطقی صحبت کن عزیز خونه نشین هستی با وامهای دولت و همینتور معلمها هیچکی ب فکر کارگران نیست
  • IR ۰۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    5 0
    کارگران باید مزد مبنا شون افزایش پیدا کنه چون خیلی شرکت ها مابقی پرداختی ها رو نمیرن و الان خیلی کارگرها با ماهی ۲۷۰۰ کار می‌کنند و مجبورن فقط زنده بمونند... لطفا حداقل حقوق همون ۹م هزینه که باید بکنند باشه ... کارگرها نباشن صنعت کشور میخوابه
  • IR ۲۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    4 0
    این اقا خیلی پرویه......هرچی دولت داره به شما کارمندان بازنشستها میده......اخرشم سیرنمیشن....ازخودت مایه بزارازحقت دفاع کن.....چکاربه کارگرداری