رئیس سازمان امورمالیاتی با بیان اینکه این سازمان به منظور کاهش فرارهای مالیاتی پوزها و درگاه‌های پرداخت را مورد بررسی قرار می‌دهد، گفت: طی دو تا سه ماه گذشته با همکاری بانک مرکزی به سمت ساماندهی پوزها حرکت کردیم. در نتیجه این روند شاهد افزایش محسوس تعداد مودیان در کشور بودیم.

كارتخوان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، داود منظور که در یک برنامه تلویزیون حاضر شده بود در پاسخ به سئوالی در خصوص افزایش سهم درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ و چگونگی تحقق آنها گفت: در دولت مدرن به مالیات فقط به عنوان منبع مالی نگاه نمی‌شود.

وی افزود: روشن است که دولت‌ها برای آنکه بتوانند خدمات بهتری در همه حوزه‌ها به مردم ارائه کنند، نیاز به منابع مالی پایدار دارند. در بین تمام منابع درآمدی مالیات‌ها پایدارترین، پاک‌ترین و موثرترین مسیر تامین مالی دولت محسوب می‌شود. نقش دیگر مالیات تنظیم‌گری است و می‌تواند به جهت‌دهی فعالان اقتصادی کمک کند.

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور ادامه داد: به طور مثال وقتی می‌خواهیم در برخی از مناطق محروم توسعه بیشتری ایجاد شود معافیت مالیاتی در نظر می‌گیریم یا اگر بخواهیم فعالیت‌های مخرب اقتصادی را کاهش دهیم، مالیات‌های آن حوزه را افزایش می‌دهیم. در عین حال باید توجه داشت که مالیات ابزاری برای باز توزیع درآمدها، اصلاح توزیع و برقراری عدالت اجتماعی محسوب می‌شود.

وی اظهار کرد: می‌توانیم به کمک مالیات‌های تساعدی از کسانی که برخورداری بیشتری دارند مالیات‌ستانی کنیم و از منابع که به دست می‌آید برای رسیدگی بیشتر به اقشار پایین‌تر جامعه استفاده کنیم.

منظور در خصوص افزایش ۶۲ درصدی سهم مالیات در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، گفت: رشد بودجه عمومی برخلاف سال‌های قبل محدودتر شده و صرفا تنظیم‌کنندگان لایحه یک رشد هفت درصدی را منابع در نظر گرفتند و این موضوع نشان می‌دهد که دولت قصد دارد کشور را با صرفه‌جویی و کارآمدی بیشتر اداره کند.

وی تاکید کرد: طبیعتا هرچقدر که رشد بودجه را افزایش دهیم، بیشتر به سراغ منابع ناپایدار حرکت می‌کنیم و در صورت بروز کسری بودجه ممکن است به ابزارهای تورمی تامین مالی دولت از جمله استفاده از منابع بانک مرکزی دست بزنیم. در نتیجه می‌نوانیم بگوییم از این جهت تحول مثبتی در بودجه رخ داده است.

رشد متوازن بخش‌های مختلف مالیات‌ستانی برای تحقق درآمدهای ۱۴۰۱

رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه ترکیب درآمدهای دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ منطقی‌تر شده است، گفت: در لایحه دولت سه منبع اصلی درآمدی را در بودجه مشاهده می‌کنیم. درآمدهای عمومی که عمده آن شامل درآمدهای مالیاتی می‌شود، درآمدهای حاصل از فروش دارایی‌های مالی و سرمایه‌ای نیز از دیگر منابع درامدی دولت است.

وی تاکید کرد:  در این دوره برای آنکه دولت تامین مالی سالم‌تری داشته باشد سهم مالیات به نسبت سایر منابع درآمدی رشد بیشتری پیدا کرده است. درآمدهای مالیاتی دولت از  ۳۲۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۵۲۶ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ افزایش پیدا کرده است که بخش کوچکی از آن را درآمد حاصل از مالیات بر واردات تشکیل می‌دهد.

منظور ادامه داد: رقم درآمد حاصل از مالیات بر واردات از ۵۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۷۷ هزار میلیارد تومان در ۱۴۰۱ افزایش یافته است. اما مالیات‌ها که شامل مالیات‌های مستقیم و مالیات‌های غیرمستقیم(شامل کالا و خدمات) از ۲۷۰ هزار میلیارد تومان در سال جاری به ۴۴۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

وی گفت: توزیع این افزایش پیش‌بینی درآمدهای مالیاتی به شکلی متوازن بین منابع مختلف مالیاتی انجام شده است. در بخش مالیات‌های مستقیم مالیات بر اشخاص حقوقی، مالیات بر اشخاص خقیقی و مالیات بر مشاغل همان افزایش حدود ۶۰ درصدی را در هر کدام از این موارد شاهد هستیم.

تعداد قابل توجهی مودی جدید شناسایی شد

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در پاسخ به این سئوال که آیا رشد درآمدهای مالیاتی سبب فشار بیشتر به تولیدکنندگان و حقوق‌بگیران خواهد شد؟ گفت: اعتقاد داریم که بخش رسمی اقتصاد که به صورت منظم مالیات پرداخت می‌کند، نباید فشار بیشتری برای وصول مالیات متحمل شوند.

وی افزود: در لایحه بودجه ۱۴۰۱ با وجود اینکه درآمدهای مالیاتی افزایش یافته، نرخ مالیات بر شرکت‌های تولیدی از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافته است. تلاش ما بر این است که به تدریج نرخ مالیات بر تولید را کاهش دهیم. قصد داریم در بخش‌های دیگر مالیات به سراغ منابعی حرکت کنیم که فرار مالیات محسوب می‌شوند.

منظور با اشاره به اینکه می‌توانیم با برنامه‌های در نظر گرفته شده تور مالیاتی را گسترش دهیم و افرادی که فعالیت اقتصادی دارند اما مودی نیستند را به جمع مودیان اضافه کنیم، گفت: با روش‌های شناسایی مودیان جدید که با استفاده از داده‌هایی که در اختیار  سازمان امور مالیاتی (به صورت سیستمی) و یا استفاده از واحدهای میدانی انجام خواهد شد، امیدوار هستیم در سال آینده افزایش قابل توجهی در تعداد مودیان رخ دهد.

وی اظهار کرد: در رسیدگی به پوزهای مورد استفاده توسط فعالان اقتصادی و همچنین درگاه‌های پرداخت به این نتیجه رسیدیم که بخش بزرگی از  کسانی که از این ابزارهای استفاده می‌کنند مودی مالیاتی نیستند. طی دو تا سه ماه گذشته با همکاری بانک مرکزی به سمت ساماندهی پوزها حرکت کردیم. در نتیجه این روند شاهد افزایش محسوس تعداد مودیان در کشور بودیم.

رئیس سازمان امور مالیاتی برنامه و بودجه تاکید کرد:‌ در حال حاضر با استفاده از روش‌های واحدیابی سیستمی که براساس بررسی پوزها و داده‌هایی که در چارچوب ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم(شامل بارنامه‌ها، بیمه‌نامه‌ها، اجاره‌نامه‌ها و اسناد مربوط به واردات و صادرات) به دست می‌آوریم، تلاش می‌کنیم تا افرادی که فعالیت اقتصادی دارند اما تاکنون مودی مالیاتی نبودند را شناسایی کنیم.

تحقق بیش از  ۸۰ درصد درآمدهای مالیاتی در ۹ ماهه ۱۴۰۰

وی در خصوص تحقق درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۰ گفت: از ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی که در بودجه سال جاری به عنوان سهم مالیات تعیین شده بود، ۲۲۰ هزار میلیارد تومان (۸۱ درصد) تحقق پیدا کرده است و امیدوار هستیم تا پایان سال دقیقا آنچه تکلیف شده محقق شود.

افزایش سه درصدی نسبت مالیات به GDP

منظور در مورد سهم مالیات‌ها از تولید ناخالص داخلی در مقایسه با برنامه ششم توسعه گفت: براساس برنامه‌های تعیین شده ما باید یک افزایش ۵۰ درصدی را در نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی اعمال کنیم. در حال حاضر این نسبت کم‌تر از هفت درصد است و ما پیش‌بینی می‌کنیم تا پایان دولت این رقم به ۱۰ درصد افزایش یابد.

وی افزود: به منظور تحقق این هدف چند برنامه مهم در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است. یکی از این برنامه‌ها کوشش مالیاتی است. به این معنا که ما از ظرفیت‌های قانونی موجود استفاده موثر کنیم تا بتوانیم مالیات‌ها را بهتر وصول کنیم. به عبارت دیگر تصور می‌کنیم که ظرفیت‌های قانون امکان وصول مالیات‌های بیشتری را به ما می‌هد که تا امروز  به آن توجه نشده است.

بررسی تراکنش‌های بانکی به منظور گسترش تور مالیاتی

رئیس سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه این ظرفیت خالی به موضوع فرارهای مالیاتی باز می‌گردد، گفت: برای شناسایی فرارهای مالیاتی برنامه‌هایی از جمله بررسی تراکنش‌های بانکی را دنبال می‌کنیم. فعالان اقتصادی برای انجام هرگونه فعالیت از نظام بانکی استفاده می‌کنند. در نتیجه با بررسی تراکنش‌های بانکی می‌توانیم افرادی که تراکنش‌های بالا دارند و تا به الان مودی مالیاتی نبودند را شناسایی کنیم.

وی گفت: در دولت جدید یک رابطه نزدیکی بین سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی به خصوص در بخش فناوری برقرار شده است. برهمین اساس اطلاعات تراکنش‌های بانکی به صورت منظم در اختیار ما قرار می‌گیرد و با بررسی این اطلاعات می‌توانیم مواردی که شامل فرارهای مالیاتی می‌شود را شناسایی کنیم.

ماجرای شناسایی فعال اقتصادی با ۱۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی که پرونده مالیاتی ندارد

منظور با اشاره به صحبت‌های وزیر اقتصاد در خصوص افرادی که در بازار ارز فعالیت داشتند اما مودی مالیاتی نبودند، گفت: این آمارها را ما از بانک مرکزی دریافت کردیم. بانک مرکزی اطلاعات هفت هزار نفر را که فعالیت اقتصادی داشتند و عمدتا در بازار ارز نیز دخالت می‌کردند به نظام مالیاتی معرفی کرد.

وی اظهار کرد: بررسی اطلاعات این افراد نشان داد که بیش از  ۶۰ درصد از آنها فاقد پرونده مالیاتی هستند و یکی از این فعالان در سال جاری ۱۰ هزار میلیارد تومان عملیات بانکی داشته است.

کد خبر 648782

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha