شاخص بورس این روزها به روند کاهشی خود ادامه می‌دهد تا جایی که بسیاری از سهامداران به صورت روزانه شاهد ریزش سرمایه‌های خود در بورس هستند. عده زیادی می‌خواهند از این بازار بروند و عده‌ کمتری مانده‌اند تا شاید بتوانند اندکی از ضررهای خود را جبران کنند؛ بازاری که همچنان روی قرمز خود را به سهامداران نشان می‌دهد و اخبار مثبت نیز تاثیر زیادی بر آن ندارد.

بورس

همشهری آنلاین- مریم موسی پور: مفقط گذشتن چند روز از اعلام خبر نامتقارن شدن دامنه نوسان در بورس از منفی ۲ تا مثبت ۶ و تنها گذشتن دو روز از اجرای آن از تاریخ ۲۵ بهمن ماه ۹۹ کافی بود تا نشان دهد بازار با این تصمیمات روی خوش به آنها که سرمایه خود را وارد بورس کرده‌اند، نشان نخواهد داد تا جایی که دیروز ۹ اسفند ماه پس از ریزش‌های پیاپی از اواخر بهمن ماه، شاخص مجددا به کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی عقب نشینی کرد و امروز ۱۰ اسفند ماه نیز بازار سرمایه همچنان روی نمودار منفی به راه خود ادامه داد.

بسیاری از سهامداران و کارشناسان روند فعلی بازار را فرسایشی عنوان می‌کنند. هرچند عده زیادی از کارشناسان و سیاستگذاران بورس، سهامداران به خصوص سهامداران خرد را به صبر بیشتر دعوت می‌کنند اما به نظر می‌رسد جو بی اعتمادی حاکم بر بازار موجب شده است که تعداد سهامدارانی که فرار را بر قرار در بازار سرمایه ترجیح می‌دهند، بیشتر باشد، آنها که در صف‌های طولانی فروش نشسته‌اند تا فقط بروند.  تعدادی از آنها نیز با فروش سهم‌های خود در شرایط ضرر ترجیح می‌دهند برای جبران وارد بازارهای پرریسک‌تری همچون ارزهای دیجیتالی شوند. بازاری که اکنون تعداد زیادی از کارشناسان و حتی ثروتمندان خارجی نسبت به حباب قیمت ها در آن هشدار می‌دهند.

بورس در شرایط عادی نیست

احسان رضاپور کارشناس بازار سرمایه معتقد است که در شرایط فعلی، بورس در شرایط عادی نیست و مکانیزم‌های اصلی بورس مانند امکان خرید و فروش و داد و ستد و اصل نقدشوندگی سهام شرکت‌ها در این بازار متعارف نیست.

وی در گفت‌گو با همشهری آنلاین، ادامه داد: شرایط بازار سرمایه در شرایط کنونی به صورتی شده است که کسی انتظار سود کوتاه مدت در آن ندارد ضمن اینکه انتظارها در بازار نزولی است و کسانی هم که نقد هستند، خرید را به آینده موکول می‌کنند. از همین روست که تصمیمات شورای عالی بورس که از جمله آن نامتقارن کردن دامنه نوسان بود، نتوانست برای بازار کاری انجام دهد.

رضاپور گفت: نامتقارن کردن دامنه نوسان موجب شد تا در بازه ای کوتاه مدت، افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی در قیمت برخی سهم‌ها رخ دهد که این سود برای گروه زیادی همچنان جذاب است و نسبت به عرضه سهام خود اقدام می‌کنند زیرا می‌دانند نزدیک شدن به محدوده های قبلی زمان زیادی را طلب می‌کند بنابراین پس از مثبت شدن بازار، بورس دوباره با افزایش عرضه راه نزولی شدن را در پیش گرفت.

وی با ااشاره به اینکه سازمان بورس و سیاستگذاران بازار سرمایه نیز می‌دانند که این تصمیمات مقطعی نمی‌تواند بازار را از شرایط فعلی خارج کند، تصریح کرد: احتمالا تصمیم این بوده است که تا رسیدن خبرهای خوب به بازار و متعادل کردن وضعیت آن، روند ریزشی بازار را کند و فرسایشی کنند تا روند عرضه سهام از سوی تازه‌واردان خرد نیز در این بازار کاهش یابد اما در نهایت بازار به روند قبلی خود بازگشته است و تنها نقدشوندگی بازار قربانی شده است.

خبرهای خوب برای بورس

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه خاطرنشان کرد: البته جدیدا خبرهای خوبی در حوزه سیاست و اقتصاد کشور اعلام می‌شود که تاثیرگذاری آنها بر بورس باید مثبت باشد اما انتظارات کاهشی در این بازار مانع رخ نمودن تاثیر آنهاست و به نظر می‌رسد باید در زمان طولانی‌تری منتظر این اثرگذاری باشیم که شاید تصمیم شورای عالی بورس هم به دور از این مسائل و انتظار برای تاثیرگذاری این خبرهای خود در بازار نبوده است.

رضاپور، کمتر شدن سایه بحث‌های امنیتی در کشور، شفاف شدن برخی متغیرهای بودجه برای بازار، افزایش قیمت‌های جهانی برخی کالاها و نرخ نسبتا باثبات دلار نیمایی که بر نرخ‌گذاری محصولات شرکت‌ها تاثیر دارد را از جمله خبرهای خوب برای بازار سرمایه عنوان کرد که نگرانی تحلیلگران را کم کرده است.

وی گفت: با این وجود به واسطه وضعیت کسالت بار بازار و برنده بودن فروشنده‌ها، اهمیت این اخبار در بازار نمود آنچنانی نداشته‌اند و با ادامه روند فرسایشی و کاهشی، بسیاری از سهامداران به خروج از بازار متمایل شده‌اند.

به گفته او، سهامداران باید بدانند که خروج قیمت سهام‌ها از محدوده ارزش ذاتی آنها چه در قیمت‌های بالا و چه در قیمت‌های پایین و همچنین رفتارهای هیجانی در بلند مدت پایدار نیست و حالا با رسیدن خبرهای خوب به بازار که امکان وصول پول شرکت‌ها را افزایش می‌دهد باید منتظر بود تا وضعیت بازار بهبود یابد.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: تزریق محرک‌ها به بازار با اخبار و اطلاع‌رسانی خوب، موجب می شود تا فضای احساسی حاکم بر بازار فروکش کند هرچند که در کوتاه مدت نمی‌توان چنین انتظاری داشت اما می‌توانیم امیدوار باشیم که در هفته‌های پایانی امسال یا در سال آینده بازار به سمت تعادل حرکت و سال جددی را با شرایط بهتر شروع کند.

وی تاکید کرد: البته نباید منتظر رشد پرشتاب همانند آنچه در ماه‌های ابتدای امسال رخ داد باشیم اما  می‌توان امیدوار بود که با رسیدن اخبار خوب، بازار روند متعادلی را پیش بگیرد.

کد خبر 587756

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • غلامحسین محمد نژاد IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۱۰
    6 1
    دلار 4000 تومن بود شاخص حدود 370 هزار دلار 6 برابر شده شاخص سه برابر ؛ مشخص است که دولت مشخصا برای بورس و آنچه اتفاق افتاده و قراره در ادامه بیافته برنامه ریزی دقیق کرده است . به قول وزیر محترم اقتصاد که یکی از عاملین اصلی ریزش بازار است کسب درامد 500 هزار میلیاردی از جیب مردم است که محقق شده است . این دولت باید روزی پاسخ عملکردش را بدهد .