برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از این است که دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام برای سومین‌بار قصد پاستور کرده است. قالیباف هم که شایعات آمدنش بسیار قوی است، چهارمین شانس خود را خواهد آزمود.

محسن رضایی قالیباف

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، گمانه‌زنی‌ها حاکی از بازگشت دوباره نظامی‌های پیشین به عرصه انتخابات ۱۴۰۰ است. دو سال پیش که بحث ریاست‌جمهوری یک فرد با سابقه نظامی در فضای رسانه‌ای مطرح شد، چهره‌هایی مانند محمدعلی پورمختار، حسین الله‌کرم و ابراهیم فیاض از روی‌کارآمدن یک رئیس‌جمهور با پیشینه نظامی دفاع و حمایت کرده بودند.

پورمختار در پاسخ به این پرسش که چرا در انتخابات ٨٨ به عنوان یک اصولگرا به جای اینکه نام محمود احمدی‌نژاد را روی برگه رأی بنویسد، نام محسن رضایی، سردار سابق سپاه را به صندوق انداخته است، گفته بود: «اگر یک نظامی رئیس‌جمهور شود حتما می‌تواند کشور را از مشکلات نجات بدهد». در حال حاضر تأثیرگذاری دو جناح اصلی سیاسی کمتر از گذشته شده و اختلاف و دودستگی بینشان به کاهش محبوبیت و بی‌اعتمادی مردم منجر شده است؛ تا جایی که در جریان اصلاح‌طلبی بحث از ناکارآمدی شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان، استعفای موسوی‌لاری و شایعه استعفای عارف مطرح می‌شود و در جریان اصولگرایی هم هنوز پای منتخبان به مجلس باز نشده، رقابت برای تسخیر صندلی مجلس آن‌قدر بالا گرفته که حداقل هفت نامزد بالقوه برای ریاست پارلمان پیدا شده است. در شرایطی که اوضاع اقتصادی در داخل و سیاسی از خارج با بحران‌هایی روبه‌رو است، بازگشت نظامی‌ها محتمل‌تر می‌شود. اگرچه برخی‌شان سال‌هاست رخت نظامی از تن کنده‌اند و بوروکرات شده‌اند، اما بعید نیست در این بزنگاه با برجسته‌سازی گذشته نظامی خود قصد فتح پاستور کنند.

  • محتمل ترین گزینه ها

برخی تحلیل‌ها می‌گوید اگر یک نظامی قدیمی رئیس‌جمهور شود، در مسیر لبخند زدن به جامعه مدنی قرار می‌گیرد؛ زیرا مسیر دیگری وجود ندارد. این تحول باعث می‌شود برخی به جای انتقاد، مجبور شوند نیروی خود را صرف حل چالش‌های آن دولتی کنند که این‌بار به‌طور کیفی‌تری از میانه خودشان برخاسته است. در این صورت انتقادهای «بیرون‌گودی» از متصدیان دولت واقعا محلی از اعراب نخواهد داشت.

محسن رضایی و محمدباقر قالیباف، دو چهره با پیشینه نظامی، محتمل‌ترین گزینه‌ها هستند. برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از این است که دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام برای سومین‌بار قصد پاستور کرده است. قالیباف هم که شایعات آمدنش بسیار قوی است، چهارمین شانس خود را خواهد آزمود. در این صورت دو فرمانده پیشین برای دومین‌بار خواهد بود که به مصاف یکدیگر خواهند رفت؛ سال ۱۳۹۲ و ۱۴۰۰. محسن رضایی سال ۸۴ هم قصد آمدن کرده بود که انصراف داد. یکی از دلایل تحرکات اخیر محسن رضایی و اوج‌گرفتن انتقادهای تند و تیزش به دولت نگاهی است که به ۱۴۰۰ دارد. محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت، اخیرا در توییتر نوشته بود: «توضیحات رئیس‌جمهور درباره بورس ناکافی و غیرکارشناسانه بود. اگر موانع تولید رفع نشوند، سرمایه در بورس از دست می‌رود».

  • نگاهی به زندگی و زمانه محسن رضایی

محسن رضایی از اعضای گروه «منصورون» بود که در سال ۶۰ فرمانده سپاه پاسداران شد. محسن رضایی بعدا تحصیلات خود را در حوزه اقتصاد ادامه داد و خود را در حوزه اقتصاد صاحب سبک و ایده می‌داند اما این اواخر بیشتر صحبت‌هایش رنگ‌وبوی سیاسی دارد تا اقتصادی. دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۸۴ تصمیم گرفت با رئیس خود رقابت کند، پس اعلام نامزدی کرد. یک ماه مانده به انتخابات، شایعاتی مبنی‌بر انصراف او از انتخابات دهان‌به‌دهان چرخید. نظرسنجی «ایرنا» در سال ۸۴ میزان رأی «رضایی» را چهار و هفت‌دهم درصد و «قالیباف» را ۱۶‌ونیم درصد اعلام کرده بود.

همان زمان اعلام شد که از ۷۰ عضو «فراکسیون وفاق» مجلس هفتم، ۲۰ نفر از «رضایی» حمایت می‌کنند، وضعیت برای فرمانده جنگ چندان امیدوارکننده نبود. شاید همین‌ها بود که باعث شد که خرداد ۸۴ در چرخشی بگوید: «در سطح کنونی برای جلوگیری از تشتت آرا و به نفع ملت ایران از انتخابات کناره‌گیری می‌کنم». او از جمله «من آبروی خودم را تقدیم ملت می‌کنم» استفاده کرد. چهار روز قبل هم حمیدرضا ترقی، از کناره‌گیری او خبر داده بود.

چند ماه بعد «رضایی» در برنامه صندلی داغ شرکت کرد و گفت: «حس کردم رأی لازم را ندارم. ۱۶ سال برنامه‌ای برای تحول کشور و فعالیت اقتصادی سیاسی اداره جامعه طراحی کردم. نخبگان به برنامه من اقبال نشان دادند؛ اما این موج به جامعه منتقل نشد و همین، دلیل انصراف من بود». شاید این روزها که کشور با انواع و اقسام مسائل اقتصادی روبه‌روست، محسن رضایی به این نتیجه رسیده است که فضا برای بازگشتش مهیاست و آن موج می‌تواند در ۱۴۰۰ به جامعه منتقل شود.

محسن رضایی سال ۸۸ در جریان مناظره‌های ریاست‌جمهوری هم با ورود به مستندات اقتصادی، رفتار دولت وقت را به نقد کشید. «منحنی فلاکت» را در برابر «احمدی‌نژاد» گذاشت و نسبت به عواقب رفتارهای اقتصادی دولت او هشدار داد. گفته شد مناظره او با احمدی‌نژاد با توسل به نگاه کارشناسی و به مدد آمار مستند، یکی از بهترین مناظره‌ها در برابر احمدی‌نژاد بوده است. در انتخابات ۹۲ هم باز اطلاعات اقتصادی‌اش را به رخ دیگران کشید. وقتی در مناظره‌ها تصویری از یک معدن در برابر نامزدهای انتخاباتی گذاشتند، محسن رضایی گفت این مشخص است که یک معدن است و مکانش هم حوالی یزد است! رئیس ستاد انتخاباتی او در سال ۹۲ داوود دانش جعفری، اقتصاددان و وزیر سابق دولت احمدی‌نژاد بود.

  • سردار، دکتر، خلبان، شهردار و شاید رئیس مجلس 

رقیب اصلی محسن رضایی اهل مشهد و از فرماندهان میانی جنگ است که در ۲۲ سالگی فرمانده لشکر پنج نصر خراسان و زیرمجموعه محسن رضایی بود؛ او سه بار بختش را در انتخابات آزموده است. سال ۸۴ با عنوان دکتر خلبان وارد کارزار شد اما در جناح خود، به رقیب تازه‌وارد، یعنی احمدی‌نژاد باخت.

قالیباف اما برخلاف فرمانده ارشد، وارد کارزار انتخابات ۸۸ نشد و پیش از انتخابات گفت: «با جمع‌بندی شرایط موجود فعلا داوطلب دهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیستم». سال‌های ۹۲ و ۹۶ قالیباف در اصل به جناخ خودش باخت تا مردم. در سال ۹۲، آرای اصولگرایان بین او و جلیلی پخش شد. بعد از انتخابات حامیان قالیباف به حامیان جلیلی حمله کردند و کنارنرفتن نامزد اصلح جبهه پایداری و آیت‌الله مصباح را عامل شکست اصولگرایان دانستند. قالیباف البته بیش از آنکه از مردم ناامید شود، از اصولگرایانی ناامید است که بزنگاه دیگری را به او ترجیح داده‌اند خاصه در انتخابات اخیر. بسیاری از گمانه‌زنی‌ها حاکی از این است که یکی از مهم‌ترین دلایل او برای آمدن به مجلس، فتح صندلی ریاست آن و بلافاصله جهش به صندلی پاستور است.

آمدن قالیباف برای ۱۴۰۰ آن‌قدر محتمل است که مرتضی طلایی از نزدیکان او سال پیش احتمال نامزدی او برای مجلس را رد اما ریاست‌جمهوری را تأیید کرده و گفته بود: «قالیباف نامزد انتخابات مجلس نمی‌شود اما درصورتی‌که به او تکلیف شود برای انتخابات ریاست‌جمهوری به میدان می‌آید». او اخیرا باز هم مصاحبه دیگری داشته و آمدن قالیباف برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را تلویحا تأیید کرده است. «گاهی شرایط کشور به‌گونه‌ای اقتضا می‌کند که نخبگان، بزرگان و دلسوزان در جریان اصولگرایی به این نتیجه برسند که یک نفر از افراد شاغل در مجلس باید در صحنه ریاست‌جمهوری حضور یابد، آن یک اجماع و اتفاق جمعی و جز استثنائات است».‌

  • سومین نظامی کاندیدای ۱۴۰۰ کیست؟

البته نظامی‌های سابق دیگری هم هستند که آمدنشان به کارزار ۱۴۰۰ محتمل است، وقتی محمدعلی پورمختار، نماینده اصولگرای مجلس از ضرورت روی‌کارآمدن یک رئیس‌جمهور نظامی سخن گفت همه صورت‌ها به سوی شهید سردار سلیمانی برگشت اما شنیده‌ها حاکی از آن است که سرتیپ حسین دهقان، وزیر دفاع دولت یازدهم، هم عزم خود را جزم کرده تا روزهای قبل از انتخابات ١٤٠٠ لباس نظامی را درآورده و کت‌وشلوار ریاست‌جمهوری به تن کند. او در سال‌های ٦١ تا ٦٣ فرمانده سپاه سوریه و لبنان و در سال‌های ٦٥ تا ٦٩ قائم‌مقام فرمانده نیروی هوایی سپاه و بعد از آن فرمانده نیروی هوایی سپاه بود.

کد خبر 506578

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 50
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    40 75
    یک نظامی خیلی مقتدرتر است و تعهد بیشتری به مملکت دارد .
    • shahed IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      22 19
      عجب کامنت بي وجهي
  • ن IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    13 28
    فقط فتاح به درد این کار می خورد که با آن برخوردی که با خبرنگار داشت و گفت مگه شما نماینده مردم هستید از چشم افتاد و معلوم کرد که خیلی از برخوردهاش صوری و ظاهر سازی است که در برابر یک سئوال حق آن چنان براشفت
    • محسن IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      3 2
      عجب پاسخ بی وجهی
  • پریچهر نصیری US ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    30 51
    هر بار آقای رضایی کاندیدا شدند من به ایشان رای دادم و اومیدوارم ایشان و آقای قالیباف کاندیدا شوند. خبر خوشی بود. نظامیان سالم و شحاع هستند.
    • IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      7 21
      فقط مرحوم هاشمی بدرد اینکار می خورد
  • رضا DE ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    19 16
    نظامیها میخان کاندیدبشن
  • FR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    16 20
    حسن بزرگ این مجلس برآمده از کودتای سفید این است که مردم دیگر حرص آرای به باد رفته خود را نمیخورند.
    • IR ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
      1 0
      یه جوری باهم مصالحه کنند وهرکدام صاحب جایی بشوند
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    16 11
    رکورد 25 درصد را خواهند زد.
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    14 21
    ببینیم ایندفعه در فرصتی که مردم به نطامیها میدهند،ازشرغرب،آمریکا،اسرائیل وعربستان خلاص میشویم
    • GB ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      2 1
      شورای نگهبان ممکن است چنین فرصتی به نظامیان بدهد بايد نظر مردم را هم پرسيد
  • یاسر IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    23 46
    آخه ریاست جمهوری مگه شوخیه .خدا رو شکر گذار باشید که دولت روحانی شر جنگ رو از سر این مملکت برداشت
    • ماریه IR ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      17 4
      جنگ کجا بوده فقط اصلاح طلبها توهم جنگ دارند
  • نادر IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    20 25
    قالیباف که اصلا نمیاد. تو مجلس سرش گرمه محسن هم نمیاد چون رای هاش همیشه کم بوده
    • علی IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      3 2
      کجایی برادر
    • امیر IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      6 2
      تفکر امثال تو باعث این حال و روز ماست.
  • IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    28 9
    آقای رضایی كه مدرک تحصیلی در رشته اقتصاد داره در صدا و سیما میگفت اگر آمریکا ایران تحریم کنه نفت به بشکه ۲۰۰ دلار میرسه. الان نفت شده ۱۰ دلار.
    • GB ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      6 2
      مدرک تحصیلی دارد ولی بهترین کار برای او دور اقتصاد را خط کشیدن است.
  • ارغنون IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    28 13
    نظامیها،حداقل سی سال تجربیات سختی را پشت سر گذاشتند. دزد نیستند، شجاعت ذاتی و اکتسابی،دارند
  • علی IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    38 55
    هرجا سخن از اعتماد ، اعتقاد، جانفشانی و مقاومت است نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برتارک کشورمان ایران می درخشد . پس سپاهی بهترین گزینه ریاست جمهوری است .
    • IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      12 9
      هیس باوو..بشین پای درس و مشقت چهار روز دیگه امتحان داری
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    9 14
    هم قالیباف و هم رضایی یک روز هم کلاس دانشگاه رفته اند؟
  • حسن IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    15 16
    نضامیان کاندیدا اگر از سپاه پاسداران باشند صد در صد به او رای خواهم داد .
  • NL ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    7 7
    ديگه از سن و سال شما گذشته اين كارها
  • US ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    11 15
    قالیباف تهران رو که به فلاکت کشید. مدیریتش در آتش سوزی پلاسکو هم که نمونه بود. فقط هنر مملکت داری اش مونده. رای دادن به قالیباف بی حرمتی به خون شهدای آتش نشانی هست.
    • سرباز IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      8 6
      این داستانها قدیمی شده حرف جدید چی دارید برای رای آوردن ؟؟
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    19 6
    سکان ریاست جمهوری باید به دست کسی بیفتد که بتواند کارهای بزرگ انجام و خلا عقب ماندگی دویست ساله کشور را پر و آن را به قله افتخار و عظمت و به جایگاه تاریخی آن برساند..چه شخصی بهتر و شایسته تر از دکتر قالیباف که در مدیریت شهری کارائی و لیاقت خود را به اثبات رسانیده است.
    • نا بینا IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
      0 0
      ماجرای واگذاری املاک شهرداری تهران در زمان اقا ممد باقر که باعث رسوایی شد را فراموش نکنید
  • ایرانی IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    17 12
    تا قانون اساسی اصلاح نشود . رئیس جمهور هرکه باشد تدارکاتچی خواهد بود.
  • محمود IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    11 12
    فقط دکتر احمدی نژاد بقیه به درد میخورند
    • مهدی IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
      1 1
      توی صد تا نظر حد اقل یک دونه حرف عقلانی شنیدم
  • M IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    11 9
    بنظر من هر کس ميخاد بشه.باید تفکرش با سپاه نزدیک باشه.وگرنه اون بالا همش اختلافاتی ک بوجود میاد مثل آلان ضرر فقط مردم میکنن.
  • محمود IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    9 8
    فقط احمدی نژاد خود مسئولین هم میداننددکتر خوبه ولی امان از مال ومال دنیا من همیشه در همه شرایط گفتم دکتر ندانم شکست به خلط دکتر احمد نژاد مرد خدا دکتر بی ریا دکتر ،من همیشه از او طوری حرف میزنم وتعریف میکنند میگن دکتر فامیل شماست
    • شاهرخ IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      1 5
      من خواستم مثبت بزنم اشتباهی منفی زدم،
  • گ IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    8 5
    عجب مملکتیه.چرا هیچ وقت از میون ادم های حرفه اي و متخصص کسی رو برای مسئولیت کشور داری انتخاب نمی کنند
  • م IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    12 7
    ورود احمدی نژاد همه را کنار میزنه.
  • IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    10 5
    تا حال مقام داشتند چکار کرده اند حالا مگه میخواهند چکار کنند
  • IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    8 1
    چرا کسی به اینها نمیگه تمایل برای این همه قدرت طلبی رایگان در مجلس کار کنید تا ببینیم چه کسی مخلصانه میاد روی صحنه و میدان برای تلاش و خدمت رسانی به مردم . چرا کسی نمی‌گوید این همه سال با سمت های اجرایی چه كرديد . حالا که باز هم دنبال مقام و منصب هستید بیایید بدون گرفتن دستمزد در مجلس کار کنید .
  • مهدی IR ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    6 11
    فقط احمدی نژاد
  • علی IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    7 12
    نظامیان حکومت کنند با روحیه و اخلاق نظامیگری با دنیا نمیتوانند تعامل کنند
  • IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    12 10
    تنها کسی که در میادین مختلف اجرایی به تمام معنا توانسته سربلند بیرون اید آقای قالیباف است
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    7 13
    من به رحیم پور ازغدی رای خواهم داد
  • احمد IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    5 20
    مردم یا باید به خاتمی رای بدن یا منتظر بدتر شدن وضعيت باشند
    • IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      7 2
      حالم بد شد
    • حسن IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      9 4
      اگر احمدی نژاد بیاید و تایید شود هیچ کسقابلیت رقابت را ندارد .
    • احسان IR ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
      5 4
      مگه اونم میخواد کاندید بشه؟
  • ابراهیم IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    5 6
    هردوتاشون کلی پرونده پشتشون هست ، به ویژه دکتر خلبان و آقازاده محترمشون
  • دبیر IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    1 5
    بنظرم،فقط شخصیت یک نفر حال با هر فکر وتحصیلات وجناح کار ساز نیست،،صد تا متغیر دیگر در موفقیت یک مدیر ارشد مملکتی موثر است،،،مثلا،رابط با دنیا،وضعیت وشرایط موجود جهان ،استراتژی فرد مورد نظر در اداره کشور،ووووووووو
  • حسن GB ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
    5 1
    سلام ان وقت که کشورامنیتی میشه و جایی برای پیشرفت کشور وجود نداره وارتباط بین المللی با دیگر کشورها دچار مشکل میشه.