پژوهشگران نشان داده‌اند که پرتوهای ماورای بنفش می‌توانند برای ضد عفونی کردن سطوح و از بین بردن ویروس‌ها در هوای محیط به کار برده شوند تا از سرایت ویروس کرونا در فضاهای عمومی جلوگیری کرد.

َUVC

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یاهو نیوزاین هفته پژوهشگران وابسته به دولت آمریکا نتایج تحقیقی را درباره تاثیرات دما و رطوبت محیطی و پرتوهای ماورای بنفش بر ویروس جدید کرونا اعلام کردند.

اکنون این پرسش مطرح می‌شود که با توجه به این نتایج آیا می‌توان از منابع مصنوعی پرتوهای ماورای بنفش برای ضدعفونی کردن هوا درمحیط‌های دربسته استفاده کرد یا نه.

مقاله‌ای که در سال ۲۰۱۸ در ژورنال «گزارش‌های علمی» منتشر شد، به این نتیجه‌گیری می‌رسد که تابش مداوم دوزهای پایین پرتوهای ماورای بنفش نوع C یا UVC ابزاری امیدبخش، ارزان و بی‌خطر برای کاهش میکروب‌های منتقل‌شونده از راه هوا است»

اگر فراورده‌های تابش‌دهنده ماورای بنفش موجود در بازار بتوانند تا حدی خطر سرایت ویروس کرونا را کاهش دهند، ممکن است در دوره بازگشایی پس از قرنطینه کامل کمک کنند.

پژوهشگران در مقاله‌شان در سال ۲۰۱۸ نوشته بودند: «این شیوه ممکن است به محدود کردن همه‌گیری‌های آنفلوانزای فصلی، سرایت بیماری سل  و نیز پاندمی‌های عمده کمک کند.»

کلید این موضوع در تکنولوژی تابش ماورای‌بنفش به خصوص اختراع لامپ‌ها «far-UVC» است که در طول موج ۲۲۲ نانومتر عمل می‌کنند که در لایه بیرونی پوست یا لایه بیرونی چشم نفوذ نمی‌کند. پیش از این لامپ‌های ماورای بنفش ضدعفونی‌کننده قابل‌استفاده از فضاهای عمومی نبودند زیرا طول موج نو آنها ۲۵۴ نانومتر و بالاتر بود که می‌تواند باعث سرطان پوست و آسیب به چشم بشود.

اما پژوهش سال ۲۰۱۸ نشان داد که نور far- UVC نمی‌تواند حتی در لایه بیرونی شاخی و غیرزنده پوست انسان یا لایه بیرونی چشم نفوذ کند، اما «از آنجایی که باکتری‌ها و ویروس‌ها ابعاد در حد میکرون (میکرومتر) و پایین‌تر دارند، این نوع پرتوها می‌توانند در آنها نفوذ و غیرفعالشان کنند.

دیوید برنر، رئیس مرکز پژوهش‌های رادیولوژیکی دانشگاه کلمبیا در آمریکا می‌گوید که پرتوهای far-UVC را «می‌توان به طور ایمن در فضاهای عمومی پرازدحام به کار برد و این پرتوها عوامل بیماری‌زا در هوا را پیش از آنکه آنها را تنفس کنیم، از بین می‌برند.»

پژوهشگران در مرکز پژوهش‌های رادیولوژیکی قبلا در یک بررسی در سال ۲۰۱۷ «این فرضیه را آزمایش کردند که طیف باریک طول موجی در منطقه far-UVC وجود دارد که می‌تواند تاثیر نابودکننده قابل‌توجهی روی باکتری‌ها دارد، اما به سلول‌ها در بافت‌های بدن آسیب نمی‌زند.»

این بررسی نشان داد که پرتوهای far-UVC عوامل بیماری‌زا را «بدون ایجاد اثرات آسیب‌رسان پوستی که در لامپ‌های ماورای‌بنفش ضدعفونی‌کننده عادی دیده می شود، از بین ببرد.»

دو بررسی دیگر هم اثرات این نوع لامپ‌های ماورای بنفش بر پوست موش‌های آزمایشگاهی بررسی کرند و به این نتیجه رسیدند: «لامپ‌های UVC با طول موج ۲۲۲ نانومتری می‌توانند به طور بی‌خطری برای استریل کردن پوست انسان به کار برد.»

یک شرکت به نام Healthe از هم اکنون لامپ‌های far-UVC را برای مکان‌های عمومی به فروش می‌رساند. یک نوع از این لامپ‌ها در سقف یک اتاق متوسط قابل نصب شدن هستند. نوع دیگر این لامپ‌ها شبیه فلزیاب‌ها در فرودگاه‌ها در ورودی محل نصب می‌شوند و به ادعای شرکت سازنده این نوع لامپ «اگر شخص با دست‌ها باز داخل این وروردی برای ۱۰ تا ۱۲ ثانیه بایستد، بیش از ۹۰ عوامل آلاینده را غیرفعال می‌کند.»

این شرکت همچنین می‌گوید راه دیگر استفاه از این نوع پرتوهای ماورای بنفش تاباندن آنها به هوا هنگام عبور آن واحدهای هوابندی‌شده مثلا سیستم تهویه مطبوع ساختمان است. از آنجایی که در این شیوه افراد در معرض پرتوهای قرار نمی‌گیرند، می‌توان از طول‌ موج‌های متفاوت و قویتر برای ضدعفونی کردن استفاده کرد.

کد خبر 504960

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۶
    1 0
    در این مورد ایده بهتر از این هم در ایران وجود دارد. شاید روزی ایده ایرانی تبدیل به محصول ارزش آفرین شود