بهزاد رنجبر - برآوردهای به نسبت دقیق همشهری نشان می دهد آغاز دوباره معاملات در بازار طلا و ارز، پس از ۴۰ روز تعطیلی، به عرضه گسترده ارزهای خانگی منجر شده؛ به نظر می‌رسد برخی صاحبان کسب‌وکارها هم برای تامین نقدینگی مورد نیاز برای گشایش محل‌های کسب خود و جبران عقب‌ماندگی‌ها، ناشی از دوره طولانی قرن

صرافی

همشهری آنلاین - علی ابراهیمی: روز یک‌شنبه سبزه میدان و چهارراه استانبول، به عنوان مراکز اصلی مبادلات ارز و طلا در تهران، استقبالی پر شور از بازگشت معامله‌گران و گشایش بازارها به عمل آوردند.

به گزارش همشهری، همیشه دلال‌ها به عنوان متهمان اصلی نوسان نرخ در بزارهای ارز و طلا معرفی می‌شوند اما تجربه ۴۰ روز گذشته نشان داد در نبود معامله گران حرفه‌ای بر سر روند شفاف کشف‌قیمت در بازار چه بلایی نازل می‌شود.

قیمت هر دلار آمریکا ظرف دو هفته گذشته، با وجود تعطیلی یک‌پارچه بازارها، تا مرز ۱۷ هزار تومان هم پیش روی کرده بود؛ اما حالا در واکنش به انتشار خبر بازگشایی بازارها، به ویژه بازار تهران، آن‌هم پس از ۴۰ روز و آغاز معاملات ارز در بازار نقدی و اسکناس، نرخ دلار با نزول مواجه شده و تا مرز ۱۵ هزارو ۵۰۰ تومان عقب نشینی کرده است. روز یک شنبه قیمت طلا و سکه هم به تبع کاهش قیمت ارز نزولی شد. البته باید در نظر داشت که افزایش امیدواری‌ها نسبت به رشد جریانات ورودی ارز به داخل کشور نیز تاثیر مهمی بر روند کاهنده قیمت ارز و طلا داشته است.

طبق اعلام اتاق اصناف ایران فعالیت پاساژها از امروز اول اردیبهشت آغاز می‌شود. فعالیت اغلب کسب و کارها از اسفندماه به دلیل شیوع کرونا به حالت تعلیق یا نیمه تعلیق در آمده بود حالا قرار است از امروز فعالیت بازار تهران، پاساژها و برخی اصناف با راعیت ضوابط، دوباره آغاز شود. البته از روز شنبه برخی فعالان بازار، از جمله بازار طلا و ارز، به صورت پراکنده فعالیت خود را آغاز کرده بودند و همین بازگشایی نصفه و نیمه اثر خود را بر بازار طلا و ارز گذاشته و زمینه کاهش قیمت را فراهم کرده است.

شیب صعودی قیمت دلار که از اسفند ماه پارسال شروع شده بود در سال جاری هم ادامه یافت و از اول امسال تا ۲ هفته پیش ۱۰ درصد رشد کرده بود به طوری که قیمت هر دلار آمریکا ابتدا در میانه تعطیلات نوروزی تا ۱۶ هزار تومان و سپس تا محدوده ۱۶ هزارو ۸۰۰ تومان پیش روی کرد با این حال دیروز همزمان با انتشار خبر بازگشت برخی کسب و کارها به عرصه فعالیت و همین طور آغاز به کار بازار طلا و ارز، از آتش التهاب بازار ارز کاسته شد.

  • احتمالات افت قیمت دلار

روز یک شنبه همزمان با آغاز فعالیت پراکنده فعالان بازار ارز و طلا قیمت هر دلار آمریکا در روندی محسوس، از محدوده ۱۶ هزارو ۱۵۰ تومان به سطح ۱۵ هزارو ۵۰۰ تومان عقب نشینی کرد. درعین حال قیمت هر دلارآمریکا در برخی ساعات روزیک شنبه ۳۱ فروردین، تا محدوده ۱۵ هزارو ۴۰۰ تومان هم عقب نشست.

این احتمال وجود دارد که با آغاز فعالیت اصناف از روز دوشنبه قیمت دلار با نزول بیشتری هم مواجه شود، نمودارهای تکنیکالی این احتمال را مطرح می‌کنند که امکان تداوم نزول دلار تا محدوده ۱۴ هزارو ۸۰۰ تومان هم وجود دارد. از نظر تکنیکی چنان‌چه قیمت هر دلار آمریکا به زیر مرز ۱۵ هزار تومان برسد؛ این امکان فراهم می شود که قیمت هر دلار ابتدا تا محدوده ۱۴ هزارو ۸۰۰ تومان و در صورت شکست این منطقه حمایت، تا محدوده ۱۴ هزارو ۲۰۰ تومان نزول کند. با وجود این نزول و هرچند چشم انداز و روند درآمد های ارزی دولت اندکی بهبود یافته اما بررسی مولفه های کلان اقتصادی چشم انداز نزول بیشتری را برای قیمت دلار ترسیم نمی کند.

  • ارزهای خانگی در راه بازار

برآوردهای به نسبت دقیق همشهری نشان می دهد آغاز دوباره معاملات در بازار طلا و ارز، پس از ۴۰ روز تعطیلی، به عرضه گسترده ارزهای خانگی منجر شده است. در ضمن به نظر می‌رسد برخی صاحبان کسب‌وکارها هم برای تامین نقدینگی مورد نیاز برای گشایش محل‌های کسب خود و جبران عقب‌ماندگی‌ها، ناشی از دوره طولانی قرنطینه، به ناچار ارزهای خود را در بازار عرضه کرده‌اند. آن دسته از فعالان بازار که با همشهری گفت‌وگو کرده‌اند می‌گویند این احتمال وجود دارد که نیاز صاحبان کسب‌وکارهای زیان دیده به ریال، احتمالا به تداوم عرضه ارز و سکه در روزهای آینده منجر می‌شود.

  • سایر دلایل افت

بخش عمده رشد قیمت دلار، از اواخر اسفند پارسال تا هفته پیش، ناشی از کاهش جریانات وروی ارز به کشور و همچنین کاهش درآمدهای ارزی دولت بر اثر بسته شدن مرزها پس از شیوع کرونا بود. درواقع فعالان بازار انتظار داشتند جریانات ورودی ارز به کشور، تحت تاثیر کاهش قیمت نفت، کندی روابط تجاری ایران با کشورهای همسایه به دلیل شیوع کرونا و افزایش هزینه های دولت تحت تاثیر کرونا، محدود تر شود و این خود عامل اصلی رشد قیمت دلار تا مرز ۱۷ هزار تومان بود.

اما از هفته پیش خبر رفع توقیف یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از دارایی های ارزی ایران در لوکزامبورگ و همچنین احتمال اعطای وام صندوق بین‌المللی پول  به ایران، امیدواری ها را نسبت به افزایش ذخایر ارزی ایران افزایش داده و همین موضوع در گام نخست منجر به کاهش اندک التهاب بازار ارز شد.

ایران در تلاش است برای مقابله با شیوع کرونا ۵ میلیارد دلار از صندوق بین المللی پول وام دریافت کند. اگرچه هنوز مشخص نیست با پرداخت این وام به ایران موافقت شود اما به نظر می رسد در صورت اعطای این وام به ایران قیمت دلار بار دیگر کاهش یابد.

  • نزول قیمت طلا

به موازات کاهش قیمت ارز در مبادلات روز یک شنبه، قیمت طلا و سکه همه که تابعی از قیمت ارز هستند با کاهش مواجه شد، به طوری که در این روز قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار، که در هفته دوم فروردین ماه تا محدوده ۶۶۰ هزار تومان هم پیش روی کرده بود، به سطح ۶۱۰ هزار تومان کاهش یابد و قیمت هر سکه بهار آزادی هم که ۲ هفته پیش از مرز  ۶ میلیون ۵۵۰ هزار تومان گذشته بود به سطح ۶ میلیون ۲۵۰ هزار تومان بازگردد. انتظار می رود با تداوم روند نزولی قیمت دلار، قیمت سکه هم با افت مواجه شود.

محمد کشتی‌آرای عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر درباره دلایل نزول قیمت طلا و ارز، گفت: بعد از ۴۰ روز بسته بودن بازارها تعدادی از واحدهای مجاز در سطح شهرفعالیتشان را آغاز و به خرید و فروش و دادوستد طلا و سکه اقدام می‌کنند.

او با تاکید بر اینکه معاملات در بازار طلا آغاز شده اضافه کرد: با این حال باید فاکتورهای اثرگذار بر بازار طلا از جمله کاهش قیمت جهانی طلا و نزول قیمت دلار را مدنظر داشت اما باید گفت علت کاهش قیمت طلا و ارز نیاز خانوارها به نقدینگی است.

کشتی آرای توضیح داد: با افزایش میزان عرضه و تقاضا، قیمت طلا و سکه از دیروز به شدت سیر نزولی پیدا کرده زیرا شهروندان برای بدست آوردن نقدینگی به فروش طلا و سکه اقدام کرده‌اند و افزایش میزان عرضه، قیمت‌ها را بازهم کاهش داده است.

کد خبر 502862

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha