همشهری آنلاین: رئیس سازمان برنامه و بودجه دلایل تصمیم شامگاه ۲۰ فروردین برای اعلام ارز تک نرخی و تبعات آن را تشریح کرد.

نوبخت

به گزارش ايسنا، گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه بعد از اینکه بانک مرکزی در اواخر سال گذشته برخی سیاست‌ها از جمله انتشار اوراق ۲۰ درصد و یا پیش فروش سکه را برای کنترل بازار ارز اجرایی کرد و ثبات نسبی برقرار شد، در نهایت بعد از تعطیلات نوروز مشخص شد که این سیاست‌ها به دلایلی باید اصلاح شود و دیگر از کارایی بالایی برخوردار نیست. بر این اساس در شرایطی که بازار آشفته است و قیمت‌ها در حال بالا رفتن، نمی‌توانستیم بیش از این صبر کنیم. اگر دیشب تصمیم خود ر ا برای دلار اعلام نمی‌کردیم، شاید امروز قیمت‌ها بالاتر از این بود و در نهایت مجبور می‌شدیم سیاست‌های دیگری اجرا کنیم.

وی اشاره‌ای هم به تغییرات قیمت دلار ۴۲۰۰ تومانی داشت و گفت: چرا نمی‌شود این قیمت پایین بیاید؟ این نرخ قابلیت تغییر دارد چرا که نظام ارزی شناور مدیریت شده است و بر اساس بازار حرکت خواهد کرد و حتی می‌توان آن را رها کرد و جریان بازار آن را مشخص کند. اما اطمینان می‌دهم که دیگر شک و نوسان ارزی نداریم.

اما با توجه به جریان و ابعاد اجرایی شدن این سیاست تک نرخی شدن دلار محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، در ادامه این نشست ماجرای این تصمیم را تشریح کرد.

‌وی گفت: مردم بدانند درست است که بازار ارز مهم و روی بسیاری از بخش‌ها اثر می‌گذارد، اما تمام شاخص‌های اقتصادی نیست و اکنون بر اساس اعلام بین‌المللی وضعیت مناسبی در اقتصاد برقرار است. پس بازار ارز را با سایر بازار ها و وضعیت اقتصادی یکی نکنیم.

‌نوبخت با اشاره به عوامل بی ثباتی بازار ارز در مدت اخیر گفت: بازار ارز مثل همه بازارها از دو سوی عرضه و تقاضا تشکیل می‌شود که عرضه ما از دو محل است، اول درآمد نفتی که حدود٥٠ میلیارد دلار است و بخش دیگر صادرات غیر نفتی که مثلا حدود ٤٧ میلیارد دلار است که در مجموع به بیش از ٩٠ میلیارد دلار می‌رسد. در مقابل دو تقاضا داریم یکی واردات کالا و دیگری واردات خدمات. حدود ٥١ میلیارد دلار واردات کالا داریم که حداکثر واردات این بخش ٥٥ میلیارد دلار است که باید به آن واردات خدمات اضافه شود که مسافران هم در این سرفصل قرار دارند که در نهایت واردات خدمات حدود ٢٥ میلیارد دلار است که جمع تقاضای ارز داخلی به مرز٨٠ میلیارد دلار به صورت متعارف می رسد. با توجه به اینکه عمدتا تراز بازرگانی ما مثبت است، اغلب دچار نوسان ارزی نمی‌شویم و در مواردی در برخی فصول ایجاد می‌شود که قابل کنترل است.

‌وی ادامه داد: اما در نیمه دوم سال قبل اتفاق دیگری افتاد و تقاضای بیشتری به بازار آمد که بخشی به همان استدلال قبل یعنی تقاضای فصلی اختصاص داشت، اما رخداد دیگر به غیر از واردات بیشتری که برای خودرو انجام شد عده‌ای وارد بازار ارز شدند که نه برای واردات کالا لازم داشتند و نه خدمات. این افراد برای جابجایی ریال به دلار آمدند تا ارزش پولشان حفظ شود.

‌رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در بازار به غیر از تقاضای واردات، تقاضای غیر واقعی داریم که به هر طریقی از سوی برخی افراد وجود دارد و ما اجازه نمی‌دهیم وقتی که هجوم غیر متعارفی برای خرید دلار وجود دارد منابع ارزی را در اختیار قرار دهیم.

‌به گفته سخنگوی دولت با تصمیات اتخاذ شده این امید وجود دارد که بازار به تعادل برسد.

کد خبر 402435

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بيمه و بانك

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha