کشف بیش از ۵۰۰ کیلوگرم گوشت کوسه بسته‌بندی‌شده در یکی از سردخانه‌های آذربایجان شرقی، بار دیگر ماجرای فروش غیرمجاز و مخفیانه گوشت این گونه دریایی به بازار مصرف را بر سر زبان انداخته است.

شکار کوسه

همشهری‌آنلاین - مجیدجباری:بازرسان تعزیرات حکومتی در بازرسی از سردخانه‌ای در آذربایجان شرقی محموله‌ای از گوشت کوسه‌ را کشف کردند که متخلفان آن را با عناوین تجاری دیگر بسته‌بندی و آماده توزیع در بازار کرده بودند. این در حالی است که مسئولان محیط زیست تاکید دارند که در ایران هیچ مجوزی برای صید کوسه صادر نمی‌شود و خرید و فروش گوشت آن مصداق قاچاق و تخلف است. به گفته مسئولان، گوشت کوسه گاه به عنوان «شیرماهی»، «سنگسر» یا «اوزون‌ برون» در بازار ایران به فروش می‌رسد و مصرف کننده بدون اینکه بداند، به جای ماهی گوشت کوسه می‌خرد و مصرف می‌کند.

قائم‌ مقام یگان حفاظت محیط زیست کشور با تاکید بر غیرقانونی بودن صید کوسه گفت: در کشور چیزی به نام مجوز صید کوسه وجود ندارد و هیچ صیادی اجازه ندارد با هدف شکار کوسه وارد دریا شود.

منوچهر فلاحی در گفت‌وگو با همشهری‌آنلاین توضیح داد: بخشی از گوشت کوسه‌هایی که وارد بازار می‌شوند، حاصل صید ضمنی یا ناخواسته هستند. درواقع، صیادان هنگام صید گونه‌هایی مانند شیرماهی در آب‌های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان، تورهای گسترده‌ای را در دریا پهن می‌کنند و کوسه‌ها به‌ طور اتفاقی در این تورها گرفتار می‌شوند.

او ادامه داد: برخی تورهای صیادی تا ۱۰ کیلومتر طول و حدود ۳۰ متر ارتفاع دارند و زمانی که ماهی ‌های گرفتار در تور برای رهایی تقلا می‌کنند، زخمی می‌شوند و با انتشارخون این ماهی‌ها در آب کوسه‌ها نیز به سمت تور جذب شده و در دام می‌افتند.

قائم ‌مقام یگان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به جرایم سنگین شکار گونه‌های کوسه درکشور افزود: اگر این گونه‌ها توسط ماموران یگان حفاظت محیط زیست یا شیلات کشف شوند، متخلفان باید ضرر و زیان سنگینی پرداخت کنند. جریمه هر قطعه کوسه سرچکشی حدود ۱۹۷ میلیون تومان است و برخی گونه‌های دیگر نیز تا ۴۰ میلیون تومان جریمه دارند.

پیچیدگی‌های برخورد با متخلفان

فلاحی با بیان اینکه بخشی از این صیدهای ناخواسته سر از مراکز غیرمجاز فرآوری درمی‌آورند، گفت: گوشت کوسه پس از بسته‌بندی، به صورت قاچاق وارد بازار می‌شود و حتی در برخی سردخانه‌ها نیز موارد نگهداری آن کشف شده است.

این مسئول محیط زیست کشور یکی از مشکلات اصلی در مقابله با این تخلف را گستردگی نوار ساحلی جنوب کشور دانست و گفت: فقط سواحل بوشهر حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ کیلومتر طول دارد و کنترل و رصد کامل این مناطق به نیروی انسانی بسیار زیاد نیاز دارد که این موضوع، کار حفاظت در سواحل جنوبی را دشوار و حتی غیرممکنی می‌کند. از طرف دیگر در بسیاری موارد به دلیل اینکه صیادان عمدا کوسه صید نکرده‌اند، برخورد با این پدیده را پیچیده‌تر می‌کند.

او همچنین درباره شیوه عرضه این گوشت در بازار هشدار داد: گوشت کوسه معمولا به ‌صورت فیله وارد بازار می‌شود و تشخیص آن برای مردم دشوار است. چون تنها از طریق سر یا دم میتوان گونه را شناسایی کرد. حتی ممکن است در برخی رستوران‌ها گوشت کوسه را به جای گوشت شیرماهی و دیگرماهی‌ها عرضه می‌کنند.

قائم‌ مقام یگان حفاظت محیط زیست کشور تاکید کرد: مهم‌ترین راه مقابله با قاچاق گوشت کوسه، کاهش تقاضای مصرف است. تا زمانی که بازار خرید وجود داشته باشد، عرضه این گوشت نیز ادامه خواهد داشت.

فلاحی در پایان گفت: در صورت دریافت گزارش مردمی یا کشف نگهداری و عرضه گوشت کوسه در سردخانه‌ها، مراکز فروش و رستوران‌ها، یگان حفاظت محیط زیست بدون هیچ اغماضی با متخلفان برخورد قانونی می‌کند.

کد خبر 1038147
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha