یکشنبه ۳ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۶
۰ نفر

همزمان با قرار گرفتن تالاب دریاچه گهر در آستانه ثبت در کنوانسیون رامسر، این تالاب اکنون کاملاً پرآب است.

دریاچه گهر

به گزارش همشهری‌آنلاین، تالاب دریاچه گهر که در آستانه ثبت در کنوانسیون بین‌المللی رامسر قرار گرفته، به گفته احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، ۱۰۰ درصد پر از آب است.
دریاچه گهر در منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه و در ارتفاع ۲۳۶۰ متری از سطح دریا واقع شده است. این دریاچه شامل دو بخش مجزا است؛ گهر بزرگ و گهر کوچک که به ترتیب با نام‌های گهر بالا و پایین نیز شناخته می‌شوند. وسعت گهر بزرگ حدود ۱۰۰ هکتار است و عمق آن بین ۴ تا ۲۸ متر متغیر است. طول دریاچه تقریباً ۱۵۰۰ متر و عرض آن بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر است.
یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد این دریاچه، پایداری منابع آبی آن در طول سال است. بارش برف و باران در منطقه اشترانکوه به اندازه‌ای است که سطح آب دریاچه تقریباً هیچ‌گاه کاهش نمی‌یابد. کارشناسان محیط زیست معتقدند این شرایط باعث شده است گهر به یک اکوسیستم پایدار کوهستانی تبدیل شود که می‌تواند به عنوان نمونه‌ای ارزشمند برای مطالعات اکولوژیکی و حفظ تنوع زیستی در ارتفاعات کشور مورد استفاده قرار گیرد.

از نظر زمین‌شناسی نیز گهر اهمیت ویژه‌ای دارد. کارشناسان معتقدند شکل‌گیری این دریاچه ممکن است نتیجه زمین‌لرزه‌ای بزرگ در گذشته باشد. حرکت گسل زاگرس و سقوط سنگ‌های عظیم در دره‌های اطراف، شرایطی ایجاد کرده که منجر به تشکیل این دریاچه شده است. این موضوع ارزش علمی و زمین‌شناسی گهر را دوچندان کرده و آن را به نمونه‌ای منحصربه‌فرد در مطالعات زمین‌شناسی ایران تبدیل می‌کند.

فرزاد حسینی، کارشناس محیط زیست درباره تالاب دریاچه گهر گهر می‌گوید: «دریاچه‌های کوهستانی با ویژگی‌های منحصر به فرد خود، ذخایر زیست‌محیطی ارزشمندی هستند. ثبت جهانی گهر می‌تواند باعث شود حفاظت از این اکوسیستم پایدار در اولویت برنامه‌های ملی قرار گیرد و زمینه برای تحقیقات علمی و اکوتوریسم مسئولانه فراهم شود.»

علاوه بر اهمیت حفاظتی و علمی، ثبت جهانی دریاچه گهر می‌تواند تاثیرات اقتصادی و گردشگری مثبتی نیز داشته باشد. حضور گردشگران داخلی و خارجی در کنار رعایت اصول پایداری، می‌تواند توسعه محلی و حفاظت از محیط زیست را همزمان تضمین کند. کارشناسان تاکید دارند که آموزش جوامع محلی و مدیریت صحیح گردشگری، کلید حفظ تعادل میان استفاده از منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست است.

با توجه به ویژگی‌های طبیعی و زمین‌شناسی منحصر به فرد، پایداری منابع آبی، و تنوع زیستی بالا، ثبت جهانی دریاچه گهر فرصتی کم‌سابقه برای ایران و استان لرستان محسوب می‌شود. این اقدام نه تنها باعث ارتقای جایگاه بین‌المللی کشور در حفاظت از تالاب‌ها و اکوسیستم‌های حساس می‌شود، بلکه الگویی موفق برای حفاظت از دیگر زیست‌بوم‌های ارزشمند ایران خواهد بود.
در نهایت، اگر فرآیند ثبت جهانی این دریاچه به نتیجه برسد، گهر علاوه بر نقش اکولوژیکی و علمی خود، به نمادی از همزیستی انسان و طبیعت در ارتفاعات زاگرس تبدیل خواهد شد و اهمیت توجه به حفاظت محیط زیست را بیش از پیش به نمایش خواهد گذاشت.
 

کد خبر 1018737
منبع: فارس

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • علیرضا محمودی کوهی IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۴/۱۲/۰۳
    2 0
    گهر بسیار زیباست سال ۱۳۶۹ به همراه گروه کوهنوردی دانشکده آب وبرق به آنجا رفتیم یادش بخیر
  • جلالی IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۴/۱۲/۰۳
    1 1
    سلام، دولت سریعا نصبت به تخلیه اب دریاچه اقدام خواهد نمود،، بحران سازی اب برای دولت یک پروژه سود اور است