بررسی بارش‌های پاییز امسال در مقایسه با میانگین بلند مدت( ۳۰ ساله) از افزایش بیش از نرمال در ۱۲ استان حکایت دارد.

باران در تهران

همشهری آنلاین - مجید جباری: پاییز در ایران با خشکی شدید آغاز شد تا جایی که بارش‌ها تا پایان آبان در بسیاری از استان‌ها حتی به صفر هم رسید. اما چند موج بارشی در هفته‌های پایانی پاییز، ورق را برگرداند و نقشه بارش کشور را رنگی کرد و بسیاری از استان‌ها به ویژه در مناطق مرکزی، جنوبی و جنوب‌ شرق کشور بارش نرمال و حتی بالاتر از میانگین بلند مدت دشت کردند. در این میان، ۱۲ استان بارش فرانرمال را به ثبت رساندند اما ۳ استان هرمزگان، کرمان و خراسان جنوبی با فاصله زیاد به نسبت سایر استان‌ها در رتبه اول تا سوم استان‌های با بیشترین بارش‌ فرانرمال قرار گرفتند. ۹ استان سیستان و بلوچستان، کرمان، اصفهان، فارس، یزد، ایلام، کردستان، کرمانشاه، و لرستان نیز جزو استان‌هایی بودند که بارش‌های فرانرمال و نزدیک به نرمال را در پاییز ۱۴۰۴ ثبت کردند.

تهران و البرز همچنان بحرانی

یک اقلیم شناس و دکترای هواشناسی با اشاره به بررسی آمار بارش‌ها از افزایش بارش‌های پاییز امسال به نسبت میانگین بلند مدت بارش‌های پاییزی خبرداد و گفت: چند موج بارشی در کشور وضعیت هشدار دهنده‌ای که تا پایان آبان‌ ماه ثبت شده بود را دگرگون و میزان بارش‌های کشور را در پاییز امسال در محدوده نرمال قرار ثبت کرد. هرچند این وضعیت نرمال و فرانرمال بیشتر برای مناطق مرکزی و جنوبی کشور که کانون موج‌های بارشی رخداد، اتفاق افتاد.

بارش فرانرمال در ۱۲ استان؛ تهران و البرز همچنان بحرانی | ۳ استان رکورد بارش‌های پاییزی را شکستند + اینفوگرافیک
نیما فریدمجتهدی،اقلیم شناس و دکترای هواشناسی

نیما فرید مجتهدی درگفت‌وگو با همشهری‌آنلاین افزود: استان‌های اصفهان، خراسان‌های جنوبی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان و یزد بعد از مدت‌ها شرایط بالای نرمال را تجربه کردند و وضعیت کشور بعد از مدت‌ها بالای نرمال قرار گرفت. نکته قابل توجه اینکه برای بسیاری از این استان‌ها نام برده وضعیت در آبان ماه ۱۰۰ درصد کاهش بارش بود که در آخر پاییز به بیش از ۱۰۰ درصد بالای بلندمدت رسید که به معنای تغییر از شرایط خشکی شدید به شرایط مرطوب شدید است.

این دکترای هواشناسی با بیان اینکه در استان‌های دیگر هم، نشانه‌های از تعدیل خشکی دیده می‌شود، تصریح کرد: برای برخی استان‌ها مثل تهران و البرز اعداد خشکی همچنان بالاست. در این میان تهران همچنان با ۹۰ درصد کاهش بارش شرایط بغرنجی را تجربه می‌کند و استان البرز نیز تنها توانست ۱۰ درصد این کسری را جبران کند اما همچنان با ۸۰ درصد کاهش بارش از شرایط بحرانی رنج می‌برد.

فرید مجتهدی به شرایط بارش استان‌های شمالی هم اشاره کرد و گفت: نکته قابل توجه دیگر، ادامه شرایط خشکی در استان‌های کرانه جنوبی دریای خزر است که موج‌های بارشی پیش آمده، تا انتهای پاییز نتوانست شرایط آن‌ها را به نرمال برساند. هم گیلان و هم مازندارن همچنان با ۵۰ درصد کاهش در انتهای پاییز شرایط مناسبی را تجربه نکردند. بارش‌های دی‌ماه تا ۱۴ دی نیز امیدوارکننده بود و پیش‌بینی‌های بلندمدت نشان می‌دهد بخشی از بحران آب در ایران و استان‌های فرانرمال کاهش یابد. با این حال، تثبیت منابع آب، مستلزم تداوم بارش‌ها در سال‌های آینده است.

بارش فرانرمال در ۱۲ استان؛ تهران و البرز همچنان بحرانی | ۳ استان رکورد بارش‌های پاییزی را شکستند + اینفوگرافیک
عنوان

کد خبر 1007636
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • اصغر IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۴/۱۰/۱۵
    0 0
    مقدار افزایش بارندگی را اشتباهی محاسبه کرده اید مثلا استان کرمان افزایش 269 درصد است نه 369 درصدلطفا دقت فرمایید در محاسبات چون خیلی مهم است