تفاوت آموزش عالی در دوسوی ایران به حدی است که می‌توان گفت دانشگاه‌های افغانستان و ترکیه در ۲ جهان مختلف قرار دارند. ۲ دیدار پشت سر هم در وزارت علوم، به وضوح نشان داد که دانشگاه‌های ۲ ک همسایه چقدر با یکدیگر تفاوت دارند.

وزیر علوم و سفیر ترکیه

همشهری آنلاین- محمد سرابی: وزیر علوم ایران در گفت‌وگو با وزیر علوم امارت اسلامی افغانستان اصرار داشت که دختران باید در دانشگاه‌های افغانستان اجازه تحصیل پیدا کنند و ایران حاضر به همکاری و کمک در این زمینه است. در مقابل، گفت‌وگوی وزیر علوم با سفیر ترکیه در تهران به تعیین سطح علمی دانشگاه‌ها و فهرست برترین مراکز علمی و مدارک تحصیلی دکتری اختصاص پیدا کرد.

ناترازی دانشگاهی در دوسوی ایران

بررسی تعداد دانشجویانی که از ۲ کشور همسایه در ایران درس می‌خوانند یا از ایران به این کشورها رفته‌اند معیاری برای ارزیابی سطح فعالیت آموزش عالی در دوسوی ایران را نشان می‌دهد.

تعداد دانشجویان ایرانی در افغانستان: نامشخص

تعداد دانشجویان افغانستانی در ایران: ۱۲هزار نفر

تعداد دانشجویان ایرانی در ترکیه: ۳۰هزار نفر

تعداد دانشجویان ترکیه‌ای در ایران: ۴۵۰نفر

تعداد دانشجویان عراقی در ایران: ۴۰هزار نفر

ترکیه ۲۵۰دانشگاه دارد.

افغانستان ۳دانشگاه دارد.

افغانستان: بحث بر سر حق تحصیل دختران

حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران در دیدار با «ملا محمد ندیم» وزیر تحصیلات عالی افغانستان تأکید کرد که کسب علم منحصر به جنسیت نیست و از آنجا که زنان نیمی از جمعیت هر کشور هستند، نمی‌توان آنها را از جامعه حذف کرد.

ندیم در پاسخ به سیمایی صراف اعلام کرد که برخی علمای افغانستان با تحصیل زنان در مدرسه و دانشگاه مخالف هستند و اگر برخلاف نظر آنها اقدامی انجام شود، امنیت کشور به خطر خواهد افتاد. او همچنین تأکید کرد که در برخی مناطق افغانستان زنان حتی در نماز جماعت شرکت نمی‌کنند پس چگونه می‌توان اجازه ورود آنها به دانشگاه را صادر کرد. در ادامه وزیر علوم ایران با اصرار بر حق تحصیل زنان اظهار کرد که ایران می‌تواند با استفاده از فضای مجازی و تجربه دانشگاه پیام نور، امکان تحصیل دختران را فراهم کند و درصورتی که ارتباط اینترنتی فراهم باشد، کلاس‌ها را به‌صورت ویدئویی تشکیل دهد. بنا به آنچه در این جلسه گفته شد، از این نشست تصویربرداری نشد.

پذیرش مدارک؛ بحران دانشجویی

«حجابی کرلانگیچ» سفیر ترکیه در ایران که خود استاد ادبیات فارسی است در دیدار وزیر علوم از همان ابتدا موضوع جلسه را مشخص کرد و از رتبه‌بندی دانشگاه‌های این کشور در وزارت علوم ایران سخن گفت. به‌گفته او بعضی از دانشگاه‌های ترکیه در نظام آموزش عالی ایران شناخته نمی‌شود و بعضی از آنها اخیرا از فهرست مورد تأیید ایران خارج شده است. به همین دلیل مدارک برخی از فارغ‌التحصیلان این دانشگاه در ایران به رسمیت شناخته نمی‌شود. بیشتر این مشکل برای دانشجویان پزشکی بروز کرده است. وزیر علوم درباره فهرست دانشگاه‌های مورد تأیید ایران گفت که رده‌بندی مراکز آموزش عالی هم برای داخل و هم برای خارج از ایران دائما انجام و بازنگری می‌شود تا اعتبار هر یک از مراکز تحصیلات عالی معین شود. سیمایی صراف تأکید کرد که برای ارزیابی دانشگاه‌های خارجی از چند نظام رتبه‌بندی جهانی و همینطور نظام رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان اسلام ISC استفاده می‌شود. در ادامه تصمیم گرفته شد برای حل این مشکل کمیته مشترکی از ترکیه و ایران، فهرست دانشگاه‌های برتر ترکیه و همینطور رشته‌های برتر و مورد تأیید ایران را تهیه کنند.

کارت دانشجویی ۶میلیون تومانی

کارت اعتباری با ۶میلیون تومان موجودی به دانشجویان داده می‌شود. وزیر علوم در حاشیه نشست‌های روز دوشنبه گفت که کارت اعتباری دانشجویی با همکاری همراه اول و ۲ بانک طراحی و تهیه شده است که اکنون مراحل آزمایشی خود را می‌گذراند. درصورت رفع برخی خطاها پوشش این کارت به استادان و کارکنان دانشگاه‌ها - با سقف موجودی متفاوت - گسترش خواهد یافت و خدمات دیگری نیز از طریق این کارت ارائه می‌شود. حسین سیمایی صراف تأکید کرد که دانشگاه آزاد و دانشگاه‌های غیردولتی دیگر هم می‌توانند در طرح کارت اعتباری دانشجویان مشارکت داشته باشند. استفاده از این کارت در برخی مراکز شامل تخفیف خواهد شد.

کاهش سال‌های تحصیل ارشد و دکتری

مدتی قبل خبری از کاهش سال‌های تحصیل در دانشگاه منتشر شد. حسین سیمایی صراف، وزیر علوم در این‌باره گفت: با شتاب کنونی فناوری‌ و سرعت‌گرفتن انتقال اطلاعات باید در ساختار آموزش عالی تجدیدنظر کنیم، به همین دلیل نزدیک ۲۰۰نفر از استادان دانشگاه در حال پژوهش روی کاهش سال‌های تحصیل هستند و این طرح ابتدا برای دوره ارشد و دکتری انجام می‌شود. هدف از این کار بهبود کیفیت و سازگاری آموزش‌ها با فناوری جدید است.

کد خبر 1000890
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار جامعه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha