سه شنبه 9 شهریور 1395 | به روز شده: 29 دقیقه قبل

HAMSHAHRIONLINE

The online version of the Iranian daily Hamshahri
ISSN 1735-6393
پنجشنبه 27 بهمن 1390 - 18:11:32 | کد مطلب: 160596 چاپ

آشنایی با روش تهیه آش ترخینه دوغ - غذای محلی اراک

زندگی > تغذیه - همشهری آنلاین:
ترخینه دوغ از جمله غذاهای محلی اراک است.

مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:

کشک: یک پیمانه

ترخینه دوغ: 3 قرص

لوبیا چیتی، نخود، عدس: 200 گرم

سبزی آش: 500 گرم

نمک، زردچوبه، فلفل ‏سیاه: یک قاشق‏ غذاخوری

نعنا داغ، سیر داغ، پیاز داغ: 3 قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

قرص ترخینه را حدود 2 ساعت در آب خیس کنید. سپس با حبوبات که از قبل خیس کرده‌اید به همراه یک لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا حبوبات پخته شود.

بعد سبزی را اضافه کرده و پس از چند جوش، نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را اضافه کرده و نمک آش را اندازه کنید.

بعد از آن که آش جا افتاده شد آن در ظرف کشیده و روی آن را با کشک و نعنا داغ و پیاز داغ، تزیین کنید.

مواد لازم برای تهیه ترخینه دوغ:

بلغور گندم (حلیمی): یک کیلو

ماست (دوغ) ترش پُرچرب: 3 کیلو

نمک: 2 قاشق‏ غذاخوری

زردچوبه، فلفل سیاه: یک قاشق غذاخوری

کلاله زعفران(پودر نشده): نیم مثقال

پونه خشک: 50 گرم

روش تهیه ترخینه دوغ:

ترخینه یا به گویش اراک (ترخنه) یک نوع آش بلغور است؛ در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست، ترخینه را درست می‌کردند و برای فصل ‌های دیگر انبار می‏‌کردند. ترخینه را شما نیز می ‌توانید درست کنید:

بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود 6 ساعت خیس کنید.

سپس آب آن را خالی کرده و ماست را که هم زده و یک دست شده است به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شود.

در پایان ساعت اول زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران را اضافه کرده و بعد از آن که مواد به حالت خمیر کته مانندی در آمد شعله را خاموش کنید و اجازه دهید تا خنک شود.

سپس به اندازه یک نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید. بعد آن را فشار داده تا صاف شود و در سینی بچینید و در جای خشک قرار دهید تا آب آن گرفته و خشک شود.

می‏ توان ترخینه‌‏ها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشک کردن ندارد.

این قرص‏‌ها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر می‌‏کند.

ترخینه به گونه‏‌های مختلفی درست می‏‌شود، می‌توان به جای ماست از آب انار استفاده کرد و به همان صورت خشک کرد.

گاهی حبوبات را نیز جداگانه می‌پزند و به ترخینه اضافه کرده و خشک می‏‌کنند.

ترخینه‏‌های خشک را بهتر است در یک کیسه پارچه‏‌ای و در جای خشک و خنک نگه‏‌داری کنید تا کپک نزند.

می‌توان به ترخینه‌ی گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشک شود.

انرژی کل: 1600 کیلو کالری

ترخینه دوغ

 

ماهنامه‌ی دنیای تغذیه

در همین زمینه: