بانک مرکزی با صدور بخشنامه‌ای به شبکه بانکی اعلام کرد: دریافت طلا و سکه مردم و صدور گواهی سپرده بابت آن از سوی بانک‌ها باید متوقف شود و این کار فقط با مجوز بانک مرکزی، قابل انجام است.بانک مرکز تاکید کرده مسکوکات و شمش های طلای دریافت شده از سوی بانک ها باید فورا به مردم مسترد شود.

بانک مرکزی

به‌گزارش همشهری آنلاین، به دنبال صعود قیمت طلا و سکه از اواخر هفته قبل تا روز یکشنبه بانک مرکزی اقدامات تازه ای را برای ایجاد تعادل در بازار آغاز کرده است بر همین اساس روز یکشنبه محمد رضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی از عرضه سکه های جدید بانک مرکزی و ضرب روزانه ۲۰ هزار سکه خبر داد و در عین حال تاکید کرد مبادلات شمش طلا از چهارشنبه در مرکز مبادله طلا و ارز آغاز می شود. همین موضوع منجر به افت قیمت سکه و طلا شد. حالا در تازه ترین گام بانک مرکزی با صدور بخش نامه ای جدید اعلام کرد دریافت مسکوکات طلا و شمش طلا از سوی بانک ها و صدور گواهی سپرده بابت آنها از سوی بانک ها فقط با مجوز بانک مرکزی امکان پذیری است.این بخشنامه با هدف مبارزه با سفته بازی در بازار طلا و سکه صادر شده است.

به تازگی برخی مؤسسات اعتباری با ارائه طرح‌هایی با عنوان دریافت و نگهداری اشیا گران‌بها، اشیا گران‌قیمت مردم را که عمدتا سکه و شمش طلاست دریافت و در قبال آن گواهی سپرده صادر می‌کردند. این مؤسسات، همچنین به مشتریان اعلام می‌کردند که این گواهی سپرده‌ها قابلیت معامله دارند. انجام این رویه از سوی برخی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری فضای بازار طلا را ملتهب کرده بود، ‌طوری که طبق نظر بانک مرکزی این اقدام، موجب ایجاد فضای سفته‌بازی و افزایش قیمت‌ها به‌صورت کاذب و غیرواقعی و حبابی شده بود. برهمین‌اساس بانک مرکزی با صدور بخشنامه‌ای این کار را ممنوع و منوط به دریافت مجوز از بانک مرکزی کرد.

طبق اعلام بانک مرکزی از تاریخ ابلاغ این بخشنامه دریافت مسکوکات و شمش طلا از اشخاص ولو به‌صورت امانت که منتج به صدور گواهی از طریق سازوکار بورس کالا و غیرآن شود، صرفا پس از دریافت مجوز از بانک مرکزی امکان‌پذیر است.

به‌زعم نهاد ناظر نظام بانکی تداوم این رویه می‌توانست از یک سو تفاوت قیمت مبادلاتی با ارزش ذاتی شمش و مسکوکات طلا را تشدید کند و از سوی دیگر، منجر به تضییع حقوق مردم شود. بانک مرکزی همچنین تأکید کرده‌است: لازم است به قید فوریت، هر اقدامی در این زمینه متوقف و با فراخوان مناسب، تمام مسکوکات و شمش‌های طلای دریافت شده در کوتاه‌ترین زمان ممکن به مردم مسترد شود.

بانک مرکزی در توضیحات بیشتری تاکید کرده است: برخی مؤسسات اعتباری بر خلاف روال و قواعد متعارف اجاره صندوق امانات، در لوای ارایه خدمات دریافت و نگهداری اشیاء گرانبهای اشخاص، مبادرت به دریافت مسکوکات طلا و شمش طلا از مشتریان کرده و در قبال تأییدیه‌ای که در این رابطه صادر می کنند، موجبات صدور گواهی برای ‌شخص امانت ‌دهنده با استفاده از سازوکارهای بورس کالا را فراهم می‌کنند که قابلیت معامله دارد.بدیهی است این اقدام موجب ایجاد فضای سفته‌بازی و افزایش قیمت‌ها به صورت کاذب و غیرواقعی و حبابی شده و می‌تواند از یک سو تفاوت قیمت مبادلاتی با ارزش ذاتی شمش و مسکوکات طلا را تشدید کند و از سوی دیگر، اسباب تضییع حقوق و منافع عامه را فراهم کند.

این بانک به استناد اختیارات خود مقرر در قوانین بالادستی به ویژه قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، برای انتظام‌بخشی و تسهیل مبادلات طلا، تدابیر خاصی را در این رابطه از طریق سازوکار مرکز مبادله ارز و طلای ایران در دستور کار دارد که متعاقباً جزییات آن اعلام خواهد شد.

کد خبر 824697
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ارز و طلا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha