سه‌شنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۹:۱۳
۰ نفر

محمود پیربداغی: 7ماه از آغاز اعتراضات مردمی در یمن گذشته و خیابان‌های صنعا در 3روز گذشته بار دیگر صحنه قتل‌عام مردم مظلوم یمن شده است. ماجرا زمانی آغاز شد که جوانان انقلابی برای رسیدن به پیروزی نهایی، تصمیم گرفتند به مناطق دیگر صنعا که در کنترل گارد ریاست‌جمهوری است حرکت کنند و به صورت مسالمت‌آمیز آن مناطق را تصرف نمایند

 اما نیروهای گارد اقدام مردم را بسیار خشن پاسخ دادند که نتیجه آن، شهادت 53 نفر و مجروح شدن یک‌هزار نفر از مردم معترض بود.

اکنون کشور یمن در آستانه فروپاشی اقتصادی قرار گرفته است. علاوه بر قتل‌عام مردم در خیابان‌های صنعا، تعز و دیگر شهرها، قبایل اطراف صنعا و برخی استان‌ها به جرم حمایت از انقلاب مردم، زیر آتش توپخانه و حملات تانک‌های گارد ریاست‌جمهوری، تلفات بسیار داده‌اند. ساختار نظام علی عبدالله‌صالح همچنان قدرت را در دست دارد و در مقابل اراده مردم برای تغییر، مقاومت می‌کند. با وجود حضور میلیونی مردم در همه شهرها، چرا انقلاب یمن تاکنون به پیروزی نرسیده است؟ 2عامل در بروز این تأخیر نقش داشته؛ اول) عامل داخلی: عدم انسجام نیروهای انقلابی و فقدان رهبری، دوم) عامل خارجی: اهمیت یمن برای آمریکا و عربستان سعودی و تلاش آنان برای حفظ سیطره بر این منطقه ژئوپلیتیک.

بنابراین سقوط نظام علی‌عبدالله‌صالح و به‌دنبال آن تأسیس نظام جدید (یا فرایند انتقال قدرت)، زمانی محقق خواهد شد که نیروهای انقلابی اختلافات خود را کنار گذاشته و بتوانند اراده خود را بر عامل خارجی که مانع به قدرت رسیدن مردم است، تحمیل کنند یا با عامل خارجی بر سر نظام جایگزین مطابق طرح پیشنهادی شورای همکاری خلیج‌فارس، به توافق برسند. بر همین اساس، انقلاب مردم لیبی زمانی به پیروزی رسید که انقلابیون با قدرت‌های غربی درباره آینده لیبی به توافق رسیدند و به‌دنبال آن سقوط قذافی اتفاق افتاد. اما مردم یمن خصوصا جوانان انقلابی با طرح شورای همکاری خلیج‌فارس برای انتقال قدرت، مخالفت کرده‌اند درحالی که احزاب مخالف (اللقاء‌المشترک) مصلحت کشور را در پذیرش این طرح می‌بینند.

روز دوشنبه 28شهریور، 2فرستاده منطقه‌ای و بین‌المللی وارد صنعا شدند. جمال‌عمر، فرستاده ویژه سازمان‌ملل و عبداللطیف الزیانی، دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس که قبلا سفرهای ناموفقی به صنعا داشتند، تلاش‌های خود را برای مذاکره با همه طرف‌ها و نهایی کردن نحوه انتقال قدرت مطابق طرح شورای همکاری، از سر گرفته‌اند. برخی ناظران احتمال می‌دهند در روزهای آینده، عبدربه منصور، معاون رئیس‌جمهور یمن با امضای طرح شورای همکاری، فرایند انتقال قدرت در یمن را کلید بزند. اما مخالفت‌های مردمی با پذیرش این طرح ادامه خواهد داشت زیرا بدون ساقط شدن نظام علی عبدالله‌صالح، نظام جدید تشکیل خواهد شد که به معنای حضور بقایای نظام قبلی در حکومت جدید است. در خبرهای هفته پیش آمده بود علی عبدالله‌صالح به شرط ابقای فرزندش احمد در ترکیب دولت آینده، به عبدربه منصور اختیار امضای طرح شورای همکاری را تفویض کرده است.

شایان ذکر است عربستان سعودی در روزهای گذشته، میزان نامشخصی ماشین‌آلات و تجهیزات نظامی در اختیار گارد ریاست‌جمهوری یمن قرار داده است. مردم یمن به‌شدت از اقدامات عربستان، خشمگین هستند و وضعیت اسفبار کشور خود را نتیجه سیاست‌های همسایه شمالی می‌دانند. علاوه بر میزبانی از علی عبدالله صالح، عربستان تلاش می‌کند با امضای طرحی در شورای همکاری، روند تحولات یمن را براساس منافع خود مدیریت کند. همچنین در ماه‌های گذشته، عربستان 6 کشتی حاوی 360 هزار بشکه نفت خام، جهت تولید بنزین، به پالایشگاه عدن اهدا کرده تا بحران کمبود سوخت در یمن تا حدی کنترل شود. اکنون مردم انقلابی یمن تاوان ضعف و عدم انسجام خود را پرداخت می‌کنند و چنانچه بر این مشکل غلبه نیابند، ناچار خواهند بود علاوه بر تحمل بقایای نظام قبلی، شاهد وابستگی کشورشان به خارج هم باشند.

کد خبر 146213
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز