بنای تخت گوهر از آثار دوران هخامنشی در فارس، وضعیت حفاظتی مناسبی ندارد و حال و روز سختی را سپری می‌کند.

تخت رستم

به گزارش همشهری آنلاین، بنای تخت گوهر، سکوی سنگی در میانه راه محوطه نقش رستم به تخت جمشید است. این بنا در ۵۰۰ متری غرب آثار ساسانی نقش رجب (نقش قهرمانان) قرار دارد، که سده هاست برای پژوهشگران شناخته شده است. این سکوی سنگی دو پله‌ای که به طرح، اندازه و سبک و شیوه چیدمان قطعه‌های سنگی، به دو پلکان نخست آرامگاه کورش بزرگ در پاسارگاد می‌ماند در نوشته‌ها به نام‌های مختلفی همچون تخت رستم، تخت گوهر و تخت طاووس نامیده شده است.

فاجعه در شیراز ؛ گیاهان هرز به جان اثر تاریخی دوران هخامنشی افتادند + تصاویر
رخنه خارها درون سنگ های تخت گوهر

سیاوش آریا فعال و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس با انتشار تصاویری از بنای هخامنشی تخت گوهر، از وضعیت ناخوش این اثر تاریخی خبر داد.

پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی اظهار کرد: تخت گوهر که به تخت رستم نیز شهرت دارد نام برجای مانده از بنایی است که در اوایل دوره هخامنشیان برپا شده است.

او ادامه داد: با توجه به شواهد باستان شناختی، معماری و پژوهش‌های تاریخی این اثر تاریخی، بنایی نیمه تمام بوده که به انگیزه‌های گوناگون، هیچ گاه در زمان خود کامل ساخته نشده است. 

این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: برجای مانده‌های این بنای باستانی و تاریخی از دیدگاه پژوهش‌ها و مطالعه‌های باستان شناختی، هنر، تاریخ اجتماعی و معماری دارای اهمیت بسیار فراوانی است و نزد کارشناسان و پژوهشگران دارای جایگاه ویژه‌ای است.

فاجعه در شیراز ؛ گیاهان هرز به جان اثر تاریخی دوران هخامنشی افتادند + تصاویر
رخنه خارها و گیاهان هرز درون سنگ های بنای هخامنشی تخت گوهر

پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس گفت: بنای تاریخی تخت گوهر یا تخت رستم از وضعیت حفاظتی و نگهداری خوبی برخوردار نیست و روزگار سختی را پشت سر می‌گذارد و به دست فراموشی سپرده شده است.

او بیان کرد: یادمان‌های تاریخی در بیرون از شهرها به حال خود رها و به دست فراموشی سپرده شده و یکی پس از دیگری از از صفحه روزگار پاک شده یا آسیب‌های فراوانی دیده اند.

این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: درک درستی از گردشگری وجود ندارند و در عمل هیچ رخداد مهم و شایسته‌ای در زمینه گردشگری روی نمی‌دهد. 

آریا افزود: تا میراث فرهنگی و یادمان‌های تاریخی را نشناخته و درباره آن‌ها بررسی و پژوهشی انجام ندهیم، بی گمان به درک و شناختی از موضوع میراث فرهنگی نخواهیم رسید. 

او اضافه کرد: باید دانست که گردشگری زیر مجموعه میراث فرهنگی است و اگر میراث فرهنگی (که در اینجا منظور یادمان‌های تاریخی است)، نباشد گردشگری معنا و مفهومی نمی‌یابد و از آغاز شکل نمی‌گیرد.

 پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس اظهار کرد: بنای هخامنشی تخت گوهر از وضعیت حفاظتی و نگهداری خوبی برخوردار نیست و به حال خود رها شده است. 

او تصریح کرد: گیاهان خودرو و علف‌های هرز در بلوک‌های سنگی این بنای باستانی و به درون پوسته سنگ‌ها رخنه کرده و موجب فرسودگی و پوسیدگی سنگ‌ها و نابودی آن‌ها می‌شود. 

فاجعه در شیراز ؛ گیاهان هرز به جان اثر تاریخی دوران هخامنشی افتادند + تصاویر
یادگارنویسی با خراش سنگ ها بر روی بنای تخت گوهر

آریا گفت: همچنین زمین داران و کشاورزان به حریم و عرصه این بنای هخامنشی دست درازی و تعرض کرده و تهدیدی برای محوطه آن به شمار می‌آیند.

او افزود: اداره میراث فرهنگی استان و شهرستان مرودشت و پایگاه میراث جهانی پارسه (تخت جمشید) که این بنا در حریم درجه یک آن قار دارد به علت کمبود بودجه و نیروی کار در یگان حفاظت، توانایی نگهبانی و محافظت از یادگار هخامنشیان را به درستی ندارند و آن را به حال خود رها کرده اند. 

این فعال میراث فرهنگی معتقد است: با توجه به وضعیت موجود، آنچه ضرورت دارد تعیین حریم و عرصه بنای تخت گوهر از سوی مسئولان میراث فرهنگی است که باید در اولویت کار آن‌ها قرار گرفته و هرچه زودتر اجرا شود تا بتوان دست کم از دست درازی‌های زمین داران آن را در امان داشته و از حفاظت نسبی برخوردار باشد. از سویی، برای حفاظت از آن از دید قانونی دست بازتر است و می‌توان از اهرم‌ها و موارد بازدارنده، بهره برد.

ضرورت وجود نیروی انسانی برای نگهبانی از بنای تخت گوهر 
پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس گفت: یکی از موارد حفاظتی بسیار مهم درباره بنای هخامنشی تخت گوهر یا تخت رستم، ضرورت راه اندازی اتاقک نگهبانی دائم و همیشگی است.

او یادآوری کرد: در گذشته‌های نه چندان دور اتاقک فلزی که هنوز هم ویرانه‌های آن برجاست در نزدیکی بنای تخت گوهر وجود داشته و همواره از یک نگهبان ثابت و همیشگی برخوردار بوده است. این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: چند سالی است که همین حفاظت اندک و نگهبانی نیز، حذف شده و یادگار هخامنشیان را بی دفاع و تنها به حال خود رها کرده اند.

فاجعه در شیراز ؛ گیاهان هرز به جان اثر تاریخی دوران هخامنشی افتادند + تصاویر
این اثر تاریخی با ارزش بدون نگهبان به حال خود رها شده است

تخریب و شکستن بخشی از سنگ های بنای تخت گوهر که نیاز به وجود نگهبان دارد

آریا تصریح کرد: مشکلات بنای تخت گوهر را به رضا نوروزی سرپرست پایگاه میراث جهانی پارسه (تخت جمشید) اطلاع رسانی کردم که او نیز در این خصوص گفت: موضوع نگهبان ثابت و همیشگی برای حفاظت بهتر از بنای تخت گوهر اقدامی شایسته است و ما با کمبود شدید نیروی کار رو به رو هستیم و بارها من این موضوع را در نشست‌های سراسری عنوان کرده ام و حتی خودم در تهران و در وزارت میراث فرهنگی پیگیری کرده و درخواست نیروی کار داده ام که تا کنون کمکی در این زمینه اَنجام نشده است.

سرپرست پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، همچنین در ادامه صحبت هایش به آریا اعلام کرده که در پایگاه جهانی پارسه نیز، نیروی کافی در اختیار نداریم که بتوانیم جا به جا کرده و از آن‌ها برای نگهبانی همیشگی از بنای تخت گوهر یا تخت رستم استفاده کرده و بهره ببریم.

سیاوش آریا پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس ادامه داد: رخنه عوامل بیولوژیکی همچون گُل سنگ‌ها در درون سنگ‌های بنای تخت گوهر یادگار هخامنشیان را به سمت نابودی پیش برده و انبوه گیاهان خودرو و علف‌های هرز در پوسته و بدنه بلوک‌های سنگی موجب فرسودگی و پوسیدگی سنگ‌ها شده است. 

او افزود: همچنین برجای ماندن زباله‌های اندک بازدیدکنندگان و دست درازی‌های افراد سودجو به بنای تخت گوهر از دیگر مشکلات یادگار هخامنشیان است. 

فاجعه در شیراز ؛ گیاهان هرز به جان اثر تاریخی دوران هخامنشی افتادند + تصاویر
عنوان

گُل سنگ‌ها بر روی سنگ‌های بنای تخت گوهر

فعال میراث فرهنگی اظهار کرد: از جمله مشکلات بنای تخت گوهر را که به اطلاع رضا نوروزی سرپرست پایگاه میراث جهانی پارسه (تخت جمشید) رساندم رخنه عوامل بیولوژیکی (گل سنگ ها) در درون سنگ‌های این اثر تاریخی بود که او ضمن تائید این موضوع، اقدام به اعزام چند نیرو به بنای تخت گوهر و پاکسازی و جمع آوری خارها و علف‌ها کردند.

آریا ضمن قدردانی از سرپرست پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به جهت پیگیری مشکلات بنای تخت گوهر، گفت: این موضوع، بیانگر تفاوت مدیرانی است که نخست درک و شناختی از جایگاه میراث فرهنگی و یادمان‌های تاریخی دارند و دلسوزانه اقدام به کار کرده و از مسئولیت خویش شانه خالی نمی‌کنند و در گامی مهم تر، نشانه پیوند و تعامل با رسانه‌ها و فعالان میراث فرهنگی است که امید را در دل‌ها زنده نگاه می‌دارد.

میراث فرهنگی برای نگهداری از آثار تاریخی با مشکلاتی روبروست که از آن جمله این است که نیروی کافی برای نگهبانی از آثار تاریخی در اختیار ندارد و در این زمینه باید اقدامات لازم را انجام دهد، اما وجود رسانه‌ها و فعالان میراث فرهنگی غنیمتی است که این اداره کل باید قدردان زحمات آن‌ها باشد چرا که آن‌ها با حضور میدانی در صحنه و نگاه تیزبینانه به بررسی و مشکلات آثار تاریخی می‌پردازند و میراث فرهنگی را از چالش‌های بنای باستانی مطلع می‌کنند. رسانه‌ها و فعالان میراث فرهنگی خود نگهبانان آثار تاریخی و باستانی کشور به شمار می‌روند که میراث فرهنگی باید با تعامل با رسانه‌ها و فعالان از وجود آن‌ها بهره ببرد. 

بنای تخت گوهر در شهرستان مرودشت و در بخش مرکزی قرار دارد و با شماره ۱۳۳۴۰ در ۲۲ مردادماه ۱۳۸۴ خورشیدی به ثبت ملی رسیده است.

کد خبر 799262
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 50
  • مدرس دانشگاه FI ۱۵:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    9 76
    جناب سیاوش آریا خودتان هم می دانید که بسیاری از این آثار متعلق به هخامنشیان نیست و باقی مانده آثار اعیلامیان و سلوکیان است ...
    • طبا IR ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
      73 12
      حالا که چی!!؟؟ مثلاً با این پُست، می خوی دوران پرشکوه ایران باستان رو نفی کنی !!؟؟؟؟ حالا بفرض اگر هم متعلق به اون دوران باشه( سلوکیان هم از تبار و جانشینان اسکندری بودند که سلسله هخامنشیان رو نابود کرد) نباید مورد حفاظت قرار بگیره !!!؟؟؟؟؟
    • IR ۰۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      4 67
      اصلا خاخامنشی در کار نیست تاریخ سازی جعلی ۹۰ سال اخیر
    • محمد IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      21 3
      پانترکی ؟🙂
    • محسن IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۳۰
      24 2
      در پاسخ به اون بی وطن پانتورچ که میگه هخامنشی مال ۹۰سال پیش هست. اخه ۲۵۰۰ سال پیش تو کجا بودی که داری...... میخوری
    • بنده خدا IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
      1 0
      درود
  • IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    به یزدان که گر ما خرد داشتیم کجا این سرانجام بد داشتیم.. از ماست که برماست..
    • IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      1 11
      شما از اول هم !!!!!! نبودید .
  • سپیده IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    63 2
    نیروی ثابت هم که نباشد اگر حتی یکی مثل جنگلبانها دور بزند و به اینها سر بزند این طوری نمی‌شود. اگر بازدیدکننده و پول نباشد خیلی نمی‌شود کاری کرد پس مشکل اصلی در جذب گردشگر است. خارج از هیچی با یک داستان تخیلی آدم فضایی کلی سرگرمی می‌سازند.
  • محمد IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    28 15
    چه فاجعه ای؟ ... .... .... این گیاهان چند صد سال روئیده اند و خشک شده اند
  • محمد IR ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    73 8
    دست هایی در کار است که تاریخ ایران نابود شود. ... ... ... ... ... ... ... اخیرا " برای کاهش رونق گردشگری و تمام درختان مسیر ورودی از مرودشت به تخت جمشید خشکانده شده بطوریکه که مسافر یا توریست برای استراحت موقت جایی ندارد. باورتان میشود بزرگترین و بارارزش ترین محوطه تاریخی ایران و جهان هنوز یک پارک یا بوستان کوچک برای مهمانان و گردشگران ندارد!؟
  • علی دبیری IR ۱۸:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    65 3
    حیف این همه آسار تاریخی در این کشور کهن دیار ایران که اگر در ترکیه بود سروتمند ترین کشور جهان میشد ولی با تعسف قریبانه نابود میشه
  • IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    59 2
    هیچ جای دنیا مثل مل گذشته وتاریخ خود را نابود نمیکنند بلکه آنها را مدال افتخار وشناسنامه خود میدانند وبه رخ جهانیان میکشند
  • IR ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    60 4
    جاوید وماندگار تا ابد آمین
  • شهلا US ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    43 3
    همان بهتر که سنگها را از ایران خارج کردند و در موزه لور گذاشتند آنجا مثل گل از آنها مراقبت می شود
  • مردم IR ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    39 3
    به نظرم اینها جدید هستند و بذر اینها در اینجا آورده شده و پخش شده، برای نابودی تاریخ ایران
  • معلم IR ۱۹:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    24 13
    این تخت متعلق به هرکسی بوده،خاری درچشم مردم دورانش بوده،که حالا اون خارها ازاین سنگ ها سردرآوردند.
  • من ایرانیم IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    44 3
    نه آتار باستانی بخصوص مرتبط با امپراطوری ایران نه منابع طبیعی و محیط زیست هیچکدوم برای اینا ذره ای اهمیت نداره، نه جنگلی مونده و نه دریاچه ای و نه تفرجگاهی و نه آثاری از باستان ایرانی خودتون رو خسته نکنید.
  • ناشناس IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    17 0
    اینهمه هزینه برای خیلی چیزا میشه اثار تاریخی که هویت ملت ماست اینجوری داره خراب میشه مکه مادزیر میراث فرهنگی نداریم مگه مسولیت ایشون محافطت ازاثارتاریخی کشورنیست جرابه این راحتی خراب میشن حفاط ونرده براشون بذارن حیف امیدوارم مسول میراث فرهنگی به این موارد توجه کنه واجازه نده این آثار فاخر تخریب بشه
  • Hesam IR ۲۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۸
    10 0
    این امکان وجود داشت که تهیه کننده خبر به جای تهیه تیتر خبر اقدام به رفع وتخلیه این اثر تاریخی از علف های هرز کنه وبعد از پایان اقدام به تهیه خبر با تیتر بیشینه این اثر تاریخی به جهت توجه بیشتر اهالی محل باشه...فرهنگ وتمدن نیاز به نشروفرهنگ سازی داره....
  • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    16 0
    اراده ای برای حفظ این اثار وجود نداده چون از خداشونه که از بین بره که مردم اطلاعات کمتری از پیشینه وفرهنگ خودشون داشته باشن
  • کوروش IR ۰۱:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    20 0
    درود بر مردان و زنان ایرانی نگذارید تاریخ و تمدن و ریشه ایرانی ما وایندگان آز بین برود به یزدان پاک قسم می دهم شما را هر دین و آیینی دارید قبل از آن دارای تمدن و فرهنگ مدرن و یکتاپرستی بوده اید و این افتخار بزرگی است نگویید ما مسلمان هستیم به ما ربطی ندارد آیندگان از ما توقع و انتظار دارند که تاریخ گذشته ایران را برای آنها حفاظت و مرمت و تحویل آنها دهیم ...
  • تانیا IR ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    3 9
    آثار باستانی درحقیقت آثار دخالت انسانها در طبیعته پس اون علفهای به گمان شما هرز هم بخشی از طبیعت هستن و باید درمقابل دخالت‌های بی‌رحمانه آدمها حفظ بشن نه اینکه طبیعت را نابود کنید که آثار دخالت بشر در طبیعت حفظ شه واقعا متاسفم برای محیط زیست
  • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    9 0
    آثاری که از طرف دولت بی ارزش کردن و برای نگهداری آنان هیچ تلاشی نشده
  • Sassanid cataphract IR ۱۲:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    15 1
    لعنت بر دشمنان جان وجودی ایران
  • هدایت نیا IR ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    12 0
    دولت بایستی در اسرع وقت به حفظ آثار تخت جمشید اهمیت ویژه ای بدهد و آن مجموعه را سر و سامان و دیوار کشی نماید زیرا اصالت فرهنگ ایران زمین در آن نهفته است. انسان ها می آیند و می روند ولی آنچه باقی می ماند آثار فرهنگی و باستانی است.
  • م.ن IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    3 0
    دور متوجه شدید
  • کریم DE ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    11 0
    تمام کشورها از آثار تاریخی کشورشان مثل چشم خودشان نگه داری می‌کنند متاسفانه در ایران ... ... این آثار تاریخی بی‌همتا را به حال خود رها کرده ... ... ... ...
  • IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    1 4
    اینکه چهار تا سنگ . اثر تاریخی مجسمه های ۷۰۰۰ ساله شهر یری مشگین شهر.
    • صادق IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۳۰
      5 0
      تمام اثار باستانی از همین ۴ تا گرفته داری ارزش بسیار‌ برای ایرانیان هستن
  • هادی IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۳۰
    6 0
    من نمیدونم این پانتورک چرا به زبان پاک و مقدس فارسی حرف میزنند از سایت خوب همشهری بابت اطلاع رسانی درباره اثار تاریخی ایران تشکر دارم
  • حبیب‌الله IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۱
    0 0
    از مسئوالین درخواست میکنم مراقب آثار باستانی که میگوید اجدادمون چه کاره بودن و چقد واسمون زحمت کشیدن و... بهتر مورد حفاظت قرار بدهند تشکر