حدود ۷ نوع قابلمه رایج در خانه‌های ما پیدا می‌شود اما هر کدام کاربرد و نکات خاصی دارند که توجه به آنها سلامت غذا و بدن ما را در پی خواهد داشت.

انواع قابلمه

همشهری آنلاین - فاطمه عباسی: تماس طولانی مدت ظروف با غذا آن‌هم در گرما و سرما، اگر این ظروف به مرور زمان موادی مانند فلزات را وارد خوراک ما کنند، تاثیر زیادی روی سلامت بشقاب غذا می‌گذارد. یکی از نکات مهم در پخت غذا، آرام پختن مواد در دمای ملایم است؛ تکنیکی به نام سووید و پخت در دمای کنترل شده و زمان طولانی یکی از بهترین طعم‌ها را خلق می‌کند؛ در فرهنگ قدیمی ما هم رسم بود که بانوان صبح و بعد از نمازشان بساط ناهار آن روز را به اصلاح بار می‌گذاشتند؛ در این روش ریزمغذی‌های بیشتری به بدن ما می‌رسد.

اما زندگی پرسرعت مدرن پای زودپزها را به آشپزخانه باز کرد. اگر مجبور به استفاده از زودپز شدید حتما اجازه دهید در پایان پخت، بخار دیگ به صورت خود به خود و با گذشت زمان فروکش کند، این کار به حفظ درصد بالایی از ریزمغذی‌ها کمک می‌کند.

تصاویر | با این اصول ساده یک دکور جذاب بهاری بچینید

۵ نکته مهم برای نگهداری طولانی مدت و بهتر مواد غذایی

نکات مهم در انتخاب و استفاده از قابلمه | بی‌خطرترین ظروف برای آشپزی ؛ کدام ظرف برای سلامتی مضر است؟

دیگ‌های گلی و ظروف سفالی

در فرهنگ غذایی ما دیگ‌های گلی هم رواج داشته و دارد. گمج، دوگوله و دیزی‌های سفالی از این جمله‌اند. قاعده بر این است که خاک رس این ظرف‌ها از نظر میزان آلودگی فلزات سنگین آزمایش شود چراکه با غذا در تماس است و این مواد در خوراک آزاد می‌شود. با این حال شاید در کارگاه‌های سنتی این نکته رعایت نشود.

فراموش نکنید که سفال دارای منافذی است که می‌تواند باقیمانده مواد غذایی را در خود نگه دارد که باعث فساد و مشکلات سلامتی می‌شود. ظروف سفالی حتما باید لعاب سالم و استانداردی داشته باشند. موج، ترک و پوسته شدن لعاب این ظروف نیز زمینه‌ساز انتقال آلودگی به غذاست. با این حال انتقال ملایم حرارت در این ظروف طعم خاطره‌انگیزی به غذا می‌دهد. مخصوصا خوراکی مانند آبگوشت. ظروف لعابی برای استفاده در یخچال مناسبند.

نکات مهم در انتخاب و استفاده از قابلمه | بی‌خطرترین ظروف برای آشپزی ؛ کدام ظرف برای سلامتی مضر است؟

قابلمه‌ها و ظروف مسی

قابلمه‌های مسی ظروفی محبوب و البته پر عارضه هستند! این ظروف می‌توانند مواد تشکیل دهنده خود را به داخل خوراک وارد کنند و سرطان‌زا بشوند. این ظروف حتما باید با پوششی از قلع محافظت شوند و دقت کنید که با تکرار استفاده از این ظروف، به خصوص پخت مواد اسیدی در آن ممکن است روکش قلع آسیب ببیند؛ استفاده از قاشق چوبی برای حفظ روکش این ظروف بهتر است با این حال هر چند وقت یکبار باید برای تجدید روکش مجددا قلع اندود شوند تا هیچ جای ظرف مسی با غذا تماس پیدا نکند.

البته پخت مربای به در قابلمه مسی رنگ و طعم این مربای خوشمزه را دوچندان می‌کند. اخیرا هم استفاده از لیوان‌های مسی برای نوشیدن آب رواج پیدا کرده که آن هم باید به یکی دوبار در هفته محدود شود تا میزان مس ورودی به بدن در رقابت با آهن مشکل ایجاد نکند.

ظروف تفلون

ظروف تفلون شاید رایج‌ترین ظروف در آشپزخانه ما باشند و البته مادامی که پوشش تفلون این ظروف خط و خش برنداشته، بسیار هم عالی هستند. در استفاده از این ظروف باید دقت داشت، از قاشق چوبی استفاده کرد، پیش از حرارت روغن ریخت، حرارت را بالا نبرد، وقتی داغ است رویش آب سرد نریخت و برای شستن از ابر استفاده کرد؛ رعایت تمام این نکات به حفظ سلامت شما منجر خواهد شد.

این ظروف برای تهیه غذای شیرخواران، جوشاندن آب و شیر، پختن مربا مناسب نیستند و البته نباید فراموش کرد که قابل تعمیر هم نیستند. پس اگر خط و خش برداشت آن را دور بیندازید.

نکات مهم در انتخاب و استفاده از قابلمه | بی‌خطرترین ظروف برای آشپزی ؛ کدام ظرف برای سلامتی مضر است؟

قابلمه روحی

قدیم‌ترها مادربزرگ‌ها قابلمه روحی داشتند. اصولا این قابلمه‌های فلزی که وزن محسوسی داشتند به راحتی سیم کشیده می‌شدند و دم دست خانم خانه بودند اما امروزه به جای استفاده از فلز روی در ساخت این ظروف، آلومینیوم که ارزان‌تر و سبک‌تر است استفاده می‌شود و این ظروف را به ابزاری سرطان‌زا تبدیل کرده است. مواد آزاد شده از این ظروف برای مغز و کبد مضرند!

باید تصریح کنیم که عوارض استفاده از این ظروف به قیمت پایین آن نمی‌ارزد؛ و امروزه که استفاده از این ظروف به یک مد در فرهنگ رستورانی تبدیل شده بیشتر باید از آن دوری کرد.

ظروف شیشه‌ای؛ بی‌خطرترین ظروف برای آشپزی

ظروف شیشه‌ای مناسب آشپزی با نام تجاری پیرکس یکی از بی‌خطرترین ظروف هستند. ساخت اولین شیشه مقاوم به حرارت و ضربه حدود ۱۳۰ سال قبل در آلمان اتفاق افتاد و به سرعت در چراغ‌های راهنمای خطوط ریلی به کار گرفته شد. همسر یکی از این مهندسان که در استفاده از ظروف شیشه‌ای ناموفق بود (به دلیل شکستن) از همسرش خواست تا از شیشه‌های مقاوم آزمایشگاهش برای او ظرفی مناسب فر درست کند و بله! ظروف پیرکس در خانه این زوج آمریکایی متولد شدند.

نکات مهم در انتخاب و استفاده از قابلمه | بی‌خطرترین ظروف برای آشپزی ؛ کدام ظرف برای سلامتی مضر است؟

این ظروف هیچ ماده‌ای را به غذا اضافه نمی‌کنند و در برابر حرارت و شکستن مقاومند اما شاید شستن آنها کمی دشوار باشد. این ظروف را در یخچال نیز می‌توان استفاده کرد.

ظروف چدنی و استیل

ظروف چدنی و استیل استاندارد نیز که کفه ضخیمی دارند از جمله ظروف مرغوب در آشپزی هستند که البته قیمت بالایی هم دارند. این ظروف روی طعم غذا اثری ندارند و شست‌وشوی آسانی دارند. برای پخت‌وپز انواع غذا مناسبند و عمر مفید استفاده از آنها هم طولانی است. به هر حال این انتخاب ماست که ظروف آشپزی روزمره خود را از چه جنسی انتخاب کنید و چگونه آن را نگهداریم تا به سلامت و اقتصاد خانواده کمک کنیم.

کد خبر 663686
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار مهارت‌های زندگی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 12
  • نظرات غیرقابل انتشار: 13
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    37 1
    کلمه روحی بایدباکلمه روئی تعویض شود چون جنس ان از روی است نه روح
    • IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
      1 11
      فکر کنم روهی باشه
    • علی IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
      17 0
      همون کلمه روئی درسته؛ چون از فلز روی ساخته میشه.
    • IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۷
      1 0
      من فکر می کردم به خاطر اینکه باعث شادی و نشاط می شوند روحی می گویند
  • مهرداد IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    27 4
    منم فکر میکنم روئی درستش باشه در ضمن تا دیروز میگفتند مس از همه بهتره حالا ی چیز دیگه میگن ولا ما موندیم کدوم درسته کدوم غلط🤔
    • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
      21 3
      مس سم هست وکمترین عنصرموجود در بدن هرچی که تبلیغ شد خطر داره یه زمان میگفتن میوه رو با پوست بخورید در صورتی که سم روی میوه با شستن از بین نمیره سم ازنوع روغنی میزنن که موندگار باشه روی درخت و میوه وباعث سرطان میشه به خصوص خیارسبز موفق باشید
  • فرح از ملایر IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    20 2
    ممنون از مطالب خوبتون بنظر من قابلمه های استیل از همه بهتر و بی خطر ظروف پیرکس هم حرف ندارن اما خطر شکستنش خیلی زیاده
  • فرح IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    16 3
    ظرف روی صحییح می باشد اشتباه چاپی بوده که ذکر شده بود روحی
    • حمید IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
      3 3
      ظروف مسی قدیمی عالین
  • شهر بانو مدرسی IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    8 3
    من میگم چدن خوبه ولی الان چدن رو لعاب میدن میشه همون تفلون خودمون درسته?
  • IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    9 9
    روحی بهتره 🧐
  • IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    10 5
    با این حساب ظروف سنگی از همه بهتره😑😑
    • Amiri IR ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
      3 3
      ظروف سنگی بهتره ب نظر من
  • امین IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    6 6
    بهترین ظروف ظروف سنگی هست که ازقلم انداختید
  • IR ۰۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    8 4
    ظروف استیل هم مضره چون آهن و نیکل و کروم و تیتانیوم داره بعضی شرکتها هم از سرب😰استفاده میکنن فلزات ضد زنگ از آلیاژهای آهن قُراضه ممکنه حاوی رادیداکتیو هم باشن نمکهای کروم و نیکل هم ممکنه توی بدن ازبین نَره و مشکلاتی ایجاد کنه... والبته یه ایراد بزرگشم اینه که مواد غذایی هم مرتب بهش میچسبه باز باچشم بازتر تحقیق کنید روش های صحیح انتخاب ظروف حتی استیل و نحوه ی پخت مواد غذایی رو داخل ظروف استیل جستجو بزنید....
  • ترنم IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    7 3
    سلام دوستان به نظرم بی خطرترین ظروف استیل هست که هم طعم غذارو عالی میکنه هم چیزی مضرنداره بسیار خورشت توش خوشمزه میشه زود بزارین ومدام هم هم بزنین عالیه من همیشه استیل برای خورشت استفاده میکنم حرف نداره😍
  • علی IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    10 6
    به نظرمن ظروف باید طلای 24عیارباشه دیگه صددرصدسالمه
    • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
      7 0
      علی آقا خوش به حالت که اینقدر پول داری
  • جهانگیر IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    8 0
    مطلب نگارنده صحیح است ، ظروف استیل و شیشه ای کاملا بی خطر هستند ، ظروف روی خالص هم خوبه به شرطی که با آلومینیم آلیاژ نشده باشد ، مضرترین ظروف نوع کسی است که متاسفانه امروز مد شده و در خانه ها یافت میشود ، پوشش قلع هم مدت کوتاهی از بین میرود.
  • جهانگیر IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    7 3
    تصحیح فرمایید مسی .
  • سولین IR ۱۴:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    7 2
    اصلا غذا نخوریم چیه ...معلوم نیس چیکار کنیم تو کدوم بخوریم تو کدوم نخوریم ..
  • ا IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    11 1
    روحی همان الومینیوم است وروی نیست همه سمی هستند بجز شیشه و استیل وحتی مسی هم سمی است ۰
  • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    3 0
    روحی یا روی همان آلومینیوم است آن راهم توش سیم بکشیم نقطه سیاه پیدا می شه آیا برای سلامتی ضرر دارد
  • مهدی IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۶
    7 0
    تنها راهکار اینست که مثل نیاکانمان خام خوار باشیم تا آلودگی فلزی و میکروبی از طریق ظروف وارد بدنمان نشود یا نهایتا همه چیز را به استخوان حیوانات زده و کباب کنیم
  • محمو IR ۰۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۷
    1 1
    ظروفی که فلزش از بدنه هواپیما و هلی کوپتر درست میشه و از یک نوع آلومینیوم آلیاژی هست و هیچ پوششی نداره و هر چقدر میخوای توش سیمی بکش و تا ۱۰ سالم کار میکنه و به اصطلاح میگن آلومینیوم آنادایز و فقط تو ایران مارک کارال هست که تکنولوژی آمریکا رو داره و هیچ ضرری هم به بدن نمیرسونه.فقط باید خوب داغ بشه که غذا بهش نچسبه حالا بچسبه عوضش دیگه سم وارددبدن نمیکنه بنظرم خوبه
  • ناشاس IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۷
    1 1
    مفید بود
    • حسین IR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۷
      1 0
      سالهاست ازظروف می استفاده میکنم راضی ام وپخت غذا را کاملا خوشمزه می‌کنه سپاس
  • IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۷
    3 1
    دیزی سنگی چطور؟مزایا و مضرات چیه