منطقه ۴ در شمال شرق پایتخت قرار دارد و با حریم کوهستانی تلو و کمربند سبز پایتخت همجوار است،

سایه کرونا بر زندگی حیوانات

همشهری آنلاین_پریسا نوری:  از این‌رو حضور سگ‌های بدون صاحب در این منطقه به‌ویژه در محله‌های لویزان و حکیمیه که درست در همسایگی تپه‌های لویزان و کوهستان تلو قراردارند، زیاد است. به اعتقاد ساکنان این محله‌ها، حضور حیوانات در ماه‌های اخیر و با شیوع کرونا پررنگ‌تر شده است. آنها می‌گویند سگ‌ها نیمه‌شب به‌صورت تکی یا گله‌ای به دنبال غذا به داخل محله می‌آیند. تعداد آنها در ماه‌های اخیر بیشتر شده و سروصدایشان هم آزاردهنده است. از این‌رو لازم است مسئولان شهری و گروه‌های حامیان حیوانات به این موضوع رسیدگی کنند. در این گزارش پس از شنیدن صحبت‌های چند تن از شهروندان و حامیان حیوانات، با «کمالی تاری» رئیس اداره ساماندهی منطقه ۴ درباره اقدامات انجام شده و طرح‌های پیش رو برای ساماندهی سگ‌های بدون‌صاحب در این محله‌ها گفت‌وگو کرده‌ایم.  

حضور سگ‌ها در محله‌های حاشیه‌ای موضوع جدیدی نیست. آنها سالیان سال است به‌صورت مسالمت‌آمیز در همسایگی ما زندگی می‌کنند و اغلب دردسر چندانی نداشته‌اند. اما به گفته اهالی در ماه‌های اخیر تعداد سگ‌هایی که نیمه‌شب در محله‌ها و اطراف مخازن زباله پرسه می‌زنند و سروصدا می‌کنند، بیشتر از گذشته شده است. «لیلا مختاری» از ساکنان قدیمی محله لویزان در این‌باره می‌گوید: «مدتی است که جمعیت زیادی از سگ‌ها در نیمه‌شب به‌صورت تکی یا گله‌ای به داخل محله می‌آیند و سروصدای این حیوانات که گاهی تا صبح ادامه دارد ناراحت‌کننده است.» این شهروند با بیان اینکه کرونا زندگی‌ حیوانات شهری را هم سخت کرده و آنها برای پیدا کردن غذا و اعلام گرسنگی‌شان به انسان‌ها ناچارند به داخل محله بیایند، می‌گوید: «آنها گرسنه‌اند چون در ماه‌های گذشته رستوران‌ها، ساندویچی‌ها و غذاخوری‌ها باز و پر از مشتری بودند و با ته مانده غذاهایشان شکم این حیوانات سیر می‌شد، اما مدتی است که به دلیل شیوع کرونا این مغازه‌ها مشتری چندانی ندارند پس طبیعی است که غذای دورریزشان کم شود.» 

  • لزوم ایجاد دهکده مهربانی
حامد حجازی/ عضو شورایاری محله

به گفته یکی از اهالی، تعطیلی بوستان‌های جنگلی به دلیل شیوع کرونا یکی دیگر از دلایل گرسنگی حیوانات و حضورشان در محله است. «فرخی» از ساکنان خیابان فرشادی محله لویزان با اشاره به اینکه سگ‌ها در کوچه‌های منتهی به جنگل، تجمع می‌کنند، می‌گوید: «قبلاً که بوستان جنگلی لویزان تعطیل نبود، سگ‌ها با پس مانده غذای گردشگران بوستان، شکمشان را تا حدودی سیرمی کردند، اما با تعطیلی این بوستان، این زبان‌بسته‌ها گرسنه مانده‌اند.» او در ادامه می‌گوید: «حالا هم ما دلمان می‌خواهد به این حیوانات غذا بدهیم اما اگر این غذا که تکه‌ای استخوان یا پس مانده غذای سفره است را در گوشه و کنار محله بریزیم همه جا آلوده می‌شود.» این شهروند راهکاری برای حل این مشکل پیشنهاد می‌دهد: «اگر شهرداری منطقه ۴ هم مانند منطقه ۲۲ یک جایی مثل دهکده مهربانی ایجاد کند که این سگ‌ها در آنجا با کمک حامیان حیوانات و مردم نگهداری شوند، این مشکلات حل می‌شود.» او می‌افزاید: «البته تا آن زمان هم باید جایگاه‌های موقت برای غذارسانی به سگ‌ها در بیرون محله درست کنند، تا آنها به دنبال غذا به داخل محله نیایند.» علاوه بر ساکنان لویزان، اهالی محله حکیمیه هم از حضور پرتعداد سگ‌ها در روز و سروصدای شبانه آنها گلایه دارند.

«نیما وزیری» یکی از ساکنان خیابان بهشت می‌گوید: «معمولاً سگ‌ها در گله‌های چند تایی یا تکی در کوچه و خیابان پرسه می‌زنند و با وجودی که اغلب بی‌آزارند، اما حضورشان موجب ترس و اضطراب به‌خصوص برای خانم‌ها و بچه‌ها می‌شود.» او می‌افزاید: «شب‌ها تعداد سگ‌ها بیشتر می‌شود، مثلاً در همین خیابان بهشت از حدود ساعت ۱۱ تا ۲ نیمه‌شب یک دسته سگ دقیقاً زیر پنجره خانه ما سروصدا و دعوا می‌کنند.» اما چه دلیلی موجب افزایش تعداد سگ‌ها در حکیمیه شده است؟ «حامد حجازی» عضو شورایاری محله، انتقال سگ‌ها توسط حامیان و غذارسانی نادرست را عامل افزایش تعداد آنها می‌داند و می‌گوید: «افرادی که به اصطلاح حامی حیوانات هستند، در هر جا که سگی پیدا می‌کنند که مشکلی دارد، به حکیمیه می‌آورند، رسیدگی می‌کنند اما سگ‌ را همین‌جا رها می‌کنند، طبیعی است که سگ هم ماندگار شده و زاد و ولد می‌کند. همچنین گاهی اهالی از روی دلسوزی برای این حیوانات در داخل محله غذا می‌ریزند و آنها هم به تصور اینکه در محله همیشه برایشان غذا فراهم است به اینجا می‌آیند.» عضو شورایاری حکیمیه راه‌حل این موضوع را جمع‌آوری سگ‌ها و انتقال‌شان به مراکز نگهداری حیوانات می‌داند و می‌گوید: «پیمانکارانی که موظف به جمع‌آوری سگ‌ها هستند، ضعیف عمل ‌کنند. اگر آنها سگ‌ها را جمع و منتقل کنند، این مشکل حل می‌شود.» 

  • قلمرو سگ‌ها را عوض نکنید!  

برخلاف عده‌ای از اهالی که خواستار جمع‌آوری و انتقال سگ‌ها از محله‌اند، حامیان حیوانات با این موضوع مخالفند. آنها معتقدند جمع‌آوری و جابه‌جایی سگ‌ها فقط پاک کردن صورت مسئله است و مسئولان شهری باید با عقیم‌سازی، جمعیت این حیوانات خیابانی را کنترل کند. «حامد بلوری» از ساکنان حکیمیه که سال‌هاست با ایجاد پناهگاهی ایمن برای حیوانات خیابانی، سگ‌های آسیب دیده را نگهداری و درمان می‌کند، در این‌باره می‌گوید: «به لحاظ علمی و کارشناسی سگ‌ها موجوداتی هستند که برای خودشان قلمرو تعریف شده دارند و انتقال آنها به بیابان‌های تلو، کهریزک و... مشکلات زیادی را برایشان به وجود می‌آورد که کمترین آن درگیری بین آنها بر سر قلمرو است.» او با تأکید بر اینکه سگ‌هایی که در داخل حکیمیه دیده می‌شوند از کهریزک و غرب تهران به اینجا آورده شده‌اند، می‌گوید: «۴ سال پیش در محدوده حکیمیه و تلو فقط ۱۳۰ سگ بود که ما با کمک حامیان حیوانات بیشتر آنها را عقیم کردیم. اما الان بالغ بر ۲ هزار سگ در این محدوده هستند. علتش هم این است که برخی پیمانکاران شهرداری به دلیل اینکه تلو یک محدوده وسیع و حاشیه‌ای است سگ‌ها را با کامیون از کهریزک و سایر نقاط به اینجا می‌آورند و رها می‌کنند. طبیعی است که این حیوانات در بیابان غذا پیدا نمی‌کنند و برای پیدا کردن غذا به داخل محله می‌آیند.» این حامی حیوانات با تأکید بر اینکه عقیم کردن و کنترل جمعیت سگ‌ها بهترین راه‌حل برای وضعیت کنونی است، می‌گوید: «گروه‌های حامی حیوانات برای عقیم کردن سگ‌ها و نگهداری درست و اصولی از آنها حاضرند با مسئولان شهری همکاری کنند.» 

  • برپایی دهکده مهربانی شرق تهران
حسن کمالی تاری /رئیس اداره ساماندهی شهرداری منطقه 4

ایجاد مکانی برای نگهداری سگ‌های شمال شرق پایتخت از چند سال پیش در دستور کار شهرداری منطقه ۴ بوده، اما این موضوع به دلایلی مثل فراهم نبودن زیرساخت‌ها و نبود زمین مناسب هنوز محقق نشده است. ‌ «حسن کمالی‌تاری» رئیس اداره ساماندهی شهرداری منطقه ۴ در این‌باره می‌گوید: «موضوع اصلی و مهم پیدا کردن زمین مناسب برای نگهداری این حیوانات است. این زمین باید به لحاظ ترافیکی دسترسی مناسبی داشته باشد، همچنین آب و برق داشته باشد و از همه مهم‌تر اینکه معارض نداشته باشد.» او  می‌افزاید: «زمین مناسبی که این ویژگی‌ها را داشته باشد پیدا و اعتبار مالی‌اش هم تأمین شده است، از این‌رو به‌زودی کار محصورسازی و ساخت تجهیزات مورد نیاز را به‌زودی آغاز می‌کنیم.» کمالی با بیان اینکه نگهداری اصولی و درست سگ‌ها دغدغه مدیریت شهری است که با حمایت شهروندان و حامیان حیوانات محقق می‌شود، می‌گوید: «مدیریت و نظارت بر این مکان که به نوعی دهکده مهربانی شرق تهران است، به گروه‌های فعال حامیان حیوانات واگذار شود.» 

کد خبر 547066

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha