دوشنبه ۲۷ فروردین ۱۳۸۶ - ۱۲:۴۴
۰ نفر

همشهری آنلاین: دهمین جلسه باشگاه هنر و طبیعت با بزرگداشت محمد علی اینانلو برگزار شد.

به گزارش همشهری آنلاین در این نشست دوستان و همکاران محمد علی اینانلو خاطراتی را از او به عنوان کسی که زندگی‌اش با طبیعت گره خورده است به یاد آوردند.

محمد علی اینانلو تازگی‌ها وارد دهه 60 زندگی‌اش شده است. او را با صدای خوش و کارهای عجیبش در شناساندن طبیعت ایران می‌شناسیم. برای یاد آوری ذکر چند نمونه از سابقه کاری‌اش سودمند است.

 او مجری برنامه ایران، جهانی در یک مرز، مجری برنامه مردم ایران سلام، سردبیر مجلات ایرانشناسی، جاده ابریشم، شکار و طبیعت، جهانگردان، طبیعت و....، مجری برنامه رادیویی صبح بخیر ایران از سال 56، مجری برنامه تلویزیونی ورزش از نگاه 2 ، کارگزدان فیلم‌های مستند با طبیعت، جهانگردی به جای نفت، اسب در ایران، طبیعت استان مرکزی، طبیعت نصف جهان، توازن، فوتبال شاد، گل زرین، سلاح و شکار ایران، طبیعت و طبیعت‌گردی ، بینش، مدرس اکوتوریسم د ر موسسه طبیعت  و ..... بوده است.

این‌ها بخشی از آثار و فعالیت‌های اینانلو در طی سال‌های زیستن در طبیعت‌ است.

عشقی به وسعت دماوند

در ابتدای مراسم بزرگداشت محمد اینانلو، جهانگیر فیلم ساز و روزنامه‌نگار خاطراتی از فعالیت‌های مطبوعاتی اینانلو و جسارت‌هایش در بر ملا کردن روابط پنهان گروه ها در سال‌های قبل از انقلاب تعریف کرد.

او که از دوستان قدیمی محمد اینانلو است گفت: در مورد کسی صحبت می‌کنیم که در تمام این سالها با آثارش بر روی نهاد‌های اجتماعی تاثیر گذاشته است. نگاه محمد نگاه دماوند است بر طبیعت و عشق‌اش به ایران.

او محمد اینانلو را به عنوان یک عصیان‌گر می‌شناسد که به هم نسلان و شاگردانش شجاعت در نوشتن را آموخته است. اینانلو در بین دوستانش به عنوان کسی که خط‌های قرمز را می‌شکند معروف است.

وی در مورد فیلم‌های محمد اینانلو گفت: واقع‌گرایی درونی، ذاتی محمد است. ثبت لحظاتی از طبیعت نشان از رئالیست بودن وی دارد.

در ادامه محمد مقدم فیلم بردار، استاد دانشگاه و همسفر اینانلو در تهیه برنامه‌های مستند خاطراتی را از مقاومت و سازگاری او در طبیعت تعریف کرد.

فیلم " یک روز با طبیعت ، مرد" کاری از علی رزاقی با تهیه‌کنندگی محمد وهمیان به نمایش گذاشته شد. " یک روز با طبیعت ، مرد" مستندی از نحوه کار محمد اینانلو در طبیعت است. او در این فیلم می‌گوید: راحتی و یا سختی زندگی در طبیعت بستگی به دیدگاهتان دارد. اگر خیلی از طبیعت دور افتاده باشی و تجملات زندگی را ترجیح بدهی ، زیستن در طبیعت برایت سخت می‌شود. اما اگر علاقه‌مند باشی که روزها را در بیابان و جنگل و دشت سپری کنی و شب‌ها را در زیر آسمان پر ستاره ، به زندگی در طبیعت عادت خواهی کرد."

60 سال اول را گل کاشتی

سپس دکتر کهرم استاد دانشگاه خاطراتش را در مورد محمد علی اینانلو را تعریف کرد. او در مورد مستند سازی او گفت: خیلی از افراد با در دست داشتن یک دوربین هندی‌کم از طبیعت فیلم برداری می‌کنند. ولی چند تای آنها قابل استناد است.

چندی پیش برای دیدن فیلم مستند فردی از 7 قلاده یوزپلنگ دعوت شدیم . اگر بگذریم از این‌که اصولا به دلیل اجتماعی نبودن یوزپلنگ ، 7 یوز در کنار هم نمی‌توانند زندگی کنند، فیلم شامل  صحنه‌های بسیار دور از چند موجود در حال جست و خیز بود که خیلی قابل تشخیص نبود.فرق آقای اینانلو با آماتورها  در تمرکز وی در کارشان است.یک یوز پلنگ وقتی در لانه‌اش نشسته است بهترین مادر دنیا است. اما وقتی قرار است شکار تمام حواسش را صرف این کار می‌کند.

وی سه عامل را دلیل تفاوت فیلم‌های مستند ایرانی و نشریات و رسانه‌هایی مثل BBC  و نشنال جئوگرافیک ، دیسکاوری و ...دانست و گفت: تکنولوژی ضعیف ، منطقه وسیع و گونه‌های نادر و کم و ناهماهنگی و همکاری نکردن مسئولان دولتی عوامل تفاوت محصولات مستند تولیدی است.

قسمتی از فیلم مستند ایران، جهانی در یک مرز به کارگردانی محمدعلی اینانلو مدرس موسسه طبیعت گردان

وی افزود: در خوش‌بینانه‌‌ترین حالت 150 قلاده یوزپلنگ در یک میلیون و 600 هزار کیلومتر وسعت ایران وجود دارد. این در حالی است که در 14 هزار کیلومتر پارک ملی سرنگیتی 5 هزار قلاده یوزپلنگ وجود دارد. این دسترسی بسیار به گونه‌ها کار را راحت‌تر می‌کند. دیگر اینکه کار کردن در اقیانوس بی‌تفاوتی‌‌های مسئولان  کار هر کسی نیست . فیلم‌بردار BBC می داند کارهایش مورد ارزیابی قرار می‌گیرد در حالی که سازمان حفاظت از محیط زیست  اجازه مصاحبه به کسی نمی‌دهد.

او در پایان گفت: "محمد اینانلو 60 سال اول را گل کاشتی ، ما منتظر 60 سال دوم هستیم"

اعتبار مردم ایران سلام

شهیدی‌فر یک سالی می‌شود که همکار محمد اینانلو  در  برنامه " مردم ایران سلام" است. او در مورد این همکار خود گفت:" مهجوری انسان در طبیعت حرف تازه‌ای نیست. هم در غرب فلاسفه بدان پرداخته‌اند هم در شرق. به قول هایدگر " آدم امروز عالم‌اش را از دست داده است."

در دنیای امروز کمتر کسی را می‌توانیم پیدا کنیم که عالمی داشته باشد و نسبتی با طبیعت و جهان پیرامون ایجاد کرده باشد. محمد اینانلو به واسطه حضور در طبیعت و تبلیغ آن چند فضیلت را به خود اضافه کرده است. این فضایل در بدست عالمی که هایدگر انسانهای امروزی را محروم از آن می‌داند کمک می‌کند.

او گفت: به اعتقاد محیط طباطبایی به نقل از احمد آرام کسی که بیشتر کلمه بداند صاحب اعتبار بیشتر و ارج و قرب بیشتری است. آقای اینانلو به خاطر دانششان در حوزه محیط زیست اعتبار و ارزش بالایی دارند.

دیگر اینکه امروزه رسانه‌ها اعتبارشان را از آدمهای می‌گیرند. اعتبار برنامه مردم ایران سلام به واسطه حضور اساتید حوزه‌های مختلف است.

نوستالژی در  دو میلیون کیلومتر

سخنران بعدی ناصر کرمی دبیر سرویس شهری روزنامه همشهری گفت: آقای اینانلو آخرین بازمانده از نسل روزنامه‌نگاران و سردبیران دهه 60 و70 است که دارای موضوع ، نگاه و قلم  مخصوص به خود هستند. افراد برای خواندن و یا شنیدن نظرات این افراد به رسانه‌ای خاص گرایش پیدا می‌کنند. در روزنامه‌نگاری فعلی ایران تعداد این گونه روزنامه نگاران بسیار اندک است.

وی در مورد شیوه نگارش اینانلو گفت:او بیشتر به سبک و سیاق مکتب تهران می نویسد. این عده از نویسندگان دیدگاهی نوستالژیک دارند و اغلب نگران از دست دادن گذشته هستند.

اینانلو در این دسته می‌گنجد ولی ساز و کاری که جوانان روزنامه‌نگار این نسل را  به مانند اینانلو بکند وجود ندارد.

وی در پایان با دو انتقاد از اینانلو کرد و گفت: اینانلو از مزیت نسبی روزنامة نگار بودن برخوردار است ولی متاسفانه مدت‌هاست این کار را رها کرده است. و دیگر اینکه ای کاش او به جای دو میلیون کیلومتر سفر و 100 ساعت فیلم برداری، 100 هزار کیلومتر  سفر می‌کرد و با تمرکز بیشتر یک فیلم می‌ساخت تاثیر بیشتری داشت.

چشمان محمد علی اینانلو در تمام مدت سخنرانی‌ها سخت قرمز است و اشک آلود، حتا زمانی که بیژن بی‌رنگ او را بزرگترین فضول طبیعت ایران خطاب می‌کند و معتقد است محمد دیوانه‌ای غریب است و بی شک دنیا را دیوانگان می‌سازند. آنجاست که باورتان می‌شود محمد علی اینانلو که زمانی اسلحه برای شکار در دست می‌گرفته است با دیدن مرگ پرنده‌ای بر اثر برخورد به شیشه یک مغازه گریه کند.

او موجود سوسولی است که صبح‌ها تا قهوه نخورد موتورش به کار نمی‌افتد . اسماعیل میرفخرایی او را گونه‌ای خاص می‌نامد که باید مورد مطالعه قرار بگیرد.

به قول بیژن بیرنگ آدمها سه دسته‌اند. یا راه گذشتگان را می روند یا اصلن جایی نمی‌روند و یا راهی غیر معمول را انتخاب می‌کنند. محمد اینانلو از آن دسته ‌از افراد است که با پوتین اسپانیایی‌اش که همیشه به پا دارد راه سوم را انتخاب کرده است.

کد خبر 19745

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز