شرکت در کار خیر و گرفتن دست نیازمندان از ویژگی‌های خاص ایرانیان است. در محله‌های منطقه ما هم کم نیستند افرادی که وضعیت اقتصادی چندان خوبی ندارند، اما همواره سعی می‌کنند داشته‌های خود را با دیگر هم‌محله‌ای‌هایشان تقسیم کنند.

نذر نيازمندان

همشهری آنلاین-مرضیه کاویانی: محله شهرک صادقیه از جمله محله‌های منطقه به شمار می‌رود که ساکنانش در کار خیر و کمک به همنوع پیشقدم هستند. آنها نه تنها در طول سال با کمک‌های نقدی و سبدهای ارزاق، دست نیازمندان محله‌شان را می‌گیرند، بلکه در ایام ماه محرم و سایر مناسبت‌های مذهبی هم سعی می‌کنند تا گوشت نذری خود را بین خانواده‌های نیازمند توزیع کنند. این روزها اگر سری به مسجد امام‌حسن ‌عسکری(ع) بزنید خواهید دید گوسفندانی که برای نذری به این مسجد اهدا می‌شود، سهم خانواده‌های بی‌بضاعت محله صادقیه می‌شود. پای صحبت‌های خیّران این امر خیر نشستیم تا حرف‌هایشان را از نحوه کمک‌رسانی اهالی به خانواده‌های نیازمند محله‌شان بشنویم.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

پذیرایی از نیازمندان با گوشت نذری 

چند روزی از شروع ماه محرم می‌گذرد. یک بار دیگر کوچه‌ها و محله‌های منطقه در ماتم و عزای‌سالار شهیدان سیاهپوش شده است. محرم برای ساکنان شهرک صادقیه، نه تنها روزهای عزای امام‌حسین(ع) و یارانش محسوب می‌شود، بلکه فرصتی برای کمک‌رسانی اهالی به هم‌محله‌ای‌های بی‌بضاعتشان است.  
«مجید محمودی» شورایار محله صادقیه در این‌باره می‌گوید: «سال‌هاست با شروع ماه محرم، اهالی گوسفندان نذری خود را به هیئت اهدا می‌کنند. این گوسفندان سهم نیازمندان محله از نذری اهالی هستند.» هیئت عزاداری مسجد امام حسن عسگری(ع) در دهه اول ماه محرم در کنار برنامه‌های عزاداری و مداحی، هر شب غذای نذری بین عزاداران توزیع می‌کند. محمودی با اشاره به این موضوع می‌گوید: «در طول ۱۳ شب عزاداری، هر شب با نذورات اهالی غذای نذری در هیئت تهیه می‌شود که پس از توزیع میان خانواده‌های نیازمند، در بین عزاداران هم توزیع می‌شود.»

نذری‌هایی که سهم نیازمندان می‌شود

غذاهایی که با کارت توزیع می‌شود

علاوه بر اعضای هیئت امام حسن عسگری(ع)، برخی از ساکنان این محله هم در کارهای خیر شرکت می‌کنند. شورایار محله صادقیه به فعالیت‌های خیرخواهانه ساکنان محله‌اش اشاره می‌کند و می‌گوید: «یکی از قصابان محله که دوست ندارد نامش را بیان کنیم در طول سال چندین نوبت گوشت بین خانواده‌های بی‌بضاعت توزیع می‌کند. او در ایام ماه محرم و ماه رمضان در این کار پیشقدم است.» علاوه بر قصاب محله صادقیه، خانواده حاج حسن، یکی از ساکنان قدیمی محله هم در روز عاشورا، نیازمندان محله‌شان را با غذای نذری پذیرایی می‌کند.

محمودی درباره این هم‌محله‌ای خود می‌گوید: «روز عاشورا، این خانواده برای ۶۰۰ نفر غذا می‌پزند. آنها از ساکنان بی‌بضاعت محله‌شان با این غذای نذری پذیرایی می‌کنند. البته در این روز، هیئت عزاداری محله هم مهمان این خانواده هستند.» از دیگر کارهایی که توسط اهالی این محله انجام می‌شود توزیع کارت برای غذای نذری است. محمودی با بیان این موضوع می‌افزاید: «یکی دیگر از ساکنان قدیمی محله در ایام ماه محرم میان ساکنان محله کارت‌های غذا توزیع می‌کند تا اهالی با آن کارت‌ها غذای نذریشان را بگیرند.»

راه خوب پدر ادامه دارد 

خانواده «نور محمدی» هم یکی دیگر از بانیان برگزاری مراسم عزاداری امام‌ حسین(ع) و غذای نذری در محله صادقیه هستند. محمد نورمحمدی، دبیر شورایاری محله شهرک صادقیه با اشاره به این موضوع می‌گوید: «نزدیک به ۵۰ سال است که هر سال در روز تاسوعا، گوساله‌ای قربانی کرده و با آن غذای نذری پخته و بین اهالی محله توزیع می‌کنیم. اگرچه ۴ سالی می‌شود که پدرم فوت کرده، من و برادرانم همچنان نذر پدر را ادا می‌کنیم.» نورمحمدی در ادامه از کارهای خیر پدرش می‌گوید: «مرحوم پدرم فرد خیرخواهی بود که همواره دست افراد نیازمند و بی‌بضاعت را می‌گرفت. او حتی در گرفتن رضایت از خانواده مقتولی که حکم اعدام برای قاتل فرزندشان صادر شده بود هم پیشقدم شده و رضایت گرفت. همه اهالی پدرم را می‌شناختند. آنها در مشکلات از پدر راه چاره می‌گرفتند.»

مرحوم عربعلی، پدر خانواده نورمحمدی قبل از فوتش وصیت کرده بود، اثاثیه منزلش را به خانواده‌های نیازمند و نوعروسان نیازمند محله‌اش بدهند. دبیر شورایاری محله و برادرانش، بعد از فوت پدر، نه تنها به وصیت او عمل می‌کنند، بلکه چون از علاقه پدر به کارهای خیر با خبر بودند، خانه پدر را در اختیار اهالی محله‌شان قرار دادند تا افراد نیازمند، مراسم‌ عروسی یا ختم خود را در خانه او برگزار کنند.  

نذری‌هایی که سهم نیازمندان می‌شود

سبدهای ارزاق برای نیازمندان

اعضای هیئت امنای مسجد امام حسن عسکری(ع) محله صادقیه علاوه بر ویژه‌برنامه‌های ماه محرم، برنامه خاص دیگری هم در کمک به نیازمندان محله‌شان اجرا می‌کنند. شورایار محله صادقیه درباره برنامه‌های مختلف خیرخواهانه مسجد محله‌اش می‌گوید: «هر هفته در روز پنجشنبه، اهالی و نمازگزاران، صندوق‌های صدقات خود را به مسجد اهدا می‌کنند. با هزینه‌های جمع‌آوری شده، سبدهای ارزاقی به مبلغ یکصد هزار تومان که شامل روغن، برنج، ماکارونی، قندوشکر و چای و... است تهیه شده و بین خانوارهای بی‌بضاعت محله توزیع می‌شود.»

حدود ۷۳ خانوار نیازمند در محله صادقیه شناسایی شده‌اند. شورایار محله صادقیه نحوه شناسایی این افراد را این‌گونه بیان می‌کند: «به دلیل حضورمان در شورایاری، این خانوارها توسط اهالی معرفی می‌شوند. ۲ نفر از بانوان عضو بسیج مسجد، مسئولیت تحقیق و بررسی وضعیت این خانواده‌ها را برعهده دارند. با تأیید وضعیت مالی آنها، این خانوارها تحت پوشش مسجد قرار می‌گیرند. هیئت امنای مسجد هم هر هفته با توزیع سبد کالا در بین این خانواده‌ها سعی می‌کند تا حدودی نیازشان را تأمین کنند.»

محمودی در ادامه به دیگر کمک‌های مسجد برای خانواده‌های نیازمند اشاره می‌کند و می‌افزاید: «علاوه بر سبد ارزاق، آن دسته از خانواده‌هایی که گرفتاری مالی داشته باشند با کمک خیّران محلـــه سعی می‌شــود که مشکلشــــان را حل کنیـم. بنویسیـــد در این محله همه پشت یگدیگر هستند.»

۵ گوساله در روز تاسوعا توسط عده‌ای از خیّران محله شهرک صادقیه ذبح می‌شود و گوشتشان بین خانواده‌های بی‌بضاعت با توجه به تعداد اعضای خانواده توزیع می‌شود.  

۲۰۰۰ غذا در روز عاشورا بین عزاداران محله صادقیه و خانواده‌های بی‌بضاعت توزیع می‌شود. امسال قرار است که این تعداد غذای نذری بیشتر هم بشود.  

۳۳ خانه شهید محله صادقیه در ماه محرم پذیرای دسته‌های عزاداری هیئت محله صادقیه است. هیئت‌ها صبح روز تاسوعا، مراسم عزاداری خود را با حضور در جلوی منزل خانواده ۳۳ شهید محله‌شان برگزار می‌کنند.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۸ در تاریخ ۱۳۹۴/۰۷/۲۶

کد خبر 781771

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha