حبیب‌الله چایچیان متخلص به «حسان» یکی از تأثیرگذارترین شاعران آیینی معاصر است که علامه امینی و رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها او را تحسین کرده‌اند. دو شعر «امشب شهادتنامه عشاق امضا می‌شود» و «آمدم‌ ای شاه پناهم بده» از معروف‌ترین سروده‌های اوست.

حبیب الله چایچیان

همشهری آنلاین- ثریا روزبهانی: پدر حبیب‌الله تاجر چای بود، به همین دلیل نام خانوادگی چایچیان را برگزید. او تحصیلات خود را در تهران در مدرسه ایرانی‌ـ آلمانی به پایان رساند، سپس به استخدام بانک ملی ایران درآمد. حبیب‌الله چایچیان تا مقطع فوق دیپلم در رشته طب ادامه تحصیل داد ولی از آنجا که به این رشته علاقهای نداشت آن را رها کرد. اما فوت ناگهانی پدر، مسیر دیگری پیش رویش قرار داد. پدر حبیب‌الله در چهلویکسالگی بعد از خواندن زیارت عاشورا و دو رکعت نماز زیارت، درحالی‌که از سجده بلند میشد، ‌دار فانی را وداع گفت. همین فوت ناگهانی پدر، باعث شد تا طبع شعر او بیش از پیش شکوفا شود. چایچیان پس از نخستین سفر کربلا با تشویق مادرش، طبع شعر خود را وقف چهارده معصوم(ع) کرد و فقط در مدح و مرثیه ائمه(ع) شعر میسرود.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

تأثیرپذیری از ۲ علامه

چایچیان تعریف میکرد که از اندیشههای علامه سیدرضی عسکری و علامه امینی بسیار تأثیر گرفته است. علت آشناییاش با علامه امینی، شعری بود که از زبان عباسبن علی(ع) در شب عاشورا خطاب به امام حسین(ع) سروده بود. چایچیان درباره نوشتن یکی از کتابهایش، خاطره جالبی تعریف میکرد: «کتاب «فاطمه زهرا امابیها» مجموعهای از مطالب علامه امینی درباره حضرت زهرا(س) است که بهحق، بعد از عنایت خداوند متعال، خواست علامه امینی بود که به من سپرده شد. دوست داشتم‌کاری برای حضرت زهرا(س) انجام دهم و یاد مجالسی از علامه افتادم که درباره حضرت فاطمه(س) صحبت میکردند. به نوارهای کاست سخنرانی دسترسی نداشتم. اجازه هم نداشتم که میتوانم این کار را انجام بدهم یا نه! علامه بزرگوار امینی را در خواب دیدم و ایشان نشانی نوارها را به من دادند و من آنها را پیادهسازی کردم و این مجموعهای شد که میبینید. البته مجموعهای هم در رابطه با «امر به معروف و نهی از منکر» نوشتهام که پسرم، زحمت طراحی و چاپ آن را کشیده است».

شاعری با لهجه تبریزی

استاد حسان تهلهجه تبریزی داشت و همین تهلهجه تبریزی در هنگام قرائت شعر، جذابیت سرودههایش را دوچندان میکرد. حبیب‌الله چایچیان، ۳ مجموعه شعر یا به تعبیر شاعرانه خود «دیوان» از شعرهای عاشوراییاش را منتشر کرده است. گلهای پرپر، خزان گلریز، باغستان عشق، سایههای غم، ‌ای اشکها بریزید (جلد اول دیوان اشعار)، خلوتگاه راز (جلد دوم دیوان اشعار) و چهل حدیث جالب از علیبن ابیطالب(ع) (جلد سوم دیوان اشعار) اوست. چایچیان کتاب «بَطَلَه کربلا»، اثر «دکتر بنتُ الشّاطی» را با نام «زینب (سلامالله علیها) بانوی قهرمان کربلا» به فارسی ترجمه کرده است. ماندگارترین سروده‌های این شاعر اهل‌بیت(ع)، شعر «امشب شهادتنامه عشاق امضا میشود» و «آمدم ای شاه پناهم بده» است.

امشب شهادتنامه عشاق امضا میشود

فردا ز خون عاشقان، این دشت دریا میشود

امشب کنار یکدگر، بنشسته آل مصطفی

فردا پریشان جمعشان چون قلب زهرا میشود

امشب بود برپا اگر این خیمه خون خدا

فردا به دست دشمنان، برکنده از جا میشود

آمدم‌ای شاه پناهم بده

 چایچیان همیشه از ارادت ویژه مادرش به اهل‌بیت(ع) میگفت و اینکه همه این دلدادگیها را از مادرش به ارث برده است. او در یکی از گفت‌وگوهایش تعریف میکرد: «مادرم ۲ بار پشت سر هم و در فاصله زمانی نزدیک به هم سکته کرد و حال و روز خوبی نداشت. به مادرم گفتم: چه آرزویی داری؟ گفت: آرزو دارم یکبار دیگر برای زیارت حضرت رضا(ع) به مشهد بروم. با وجود اینکه سفر برایش دشوار بود، به مشهد رفتیم. حرم مثل همیشه خیلی شلوغ و وارد شدن به حرم مشکل و برای مادرم غیرممکن بود. گفتم: مادرجان! از همین‌جا سلام بدهی زیارت است. گفت: ما قدیمیها تا ضریح را نبوسیم به دلمان نمیچسبد. گفتم: دلچسبیاش به این است که حضرت جواب بدهند. بازوی مادر را گرفته بودم و آرامآرام بهسمت ضریح حرکت میکردیم که در همین حال شعر آمدم‌ای شاه پناهم بده را سرودم».

خاطره خواندنی شاعر نام آشنا با علامه امینی

شعر با وضو

حبیب‌الله چایچیان، شاعر دائمالذکری بود که هرگز بدون وضو لب به ستایش حضرت سبحان و مدح خاندان رسالت (علیهمالسلام) باز نمیکرد؛ چراکه به خوبی دریافته بود راز و رمز راهیابی به خلوت انس حضرت دوست، نورانیت روح است.

۱۳۰۲

حبیب‌الله چایچیان در چهاردهمین روز از ماه شوال سال ۱۳۰۲ در شهر تبریز به دنیا آمد.

۱۳۱۷

نخستین شعرش را در پانزدهسالگی سرود.

۱۳۹۶

نهم آذرماه سال ۱۳۹۶ بود که دعوت حق را لبیک گفت.

کد خبر 704925

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha