به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، رئیس جمهور با بیان این مطلب تصریح کرد: راه حل نهایی مشکلات جهان، اصلاح نظامات حاکم سیاسی و اقتصادی بینالمللی بر اساس عدالت، انسان دوستی، حفظ کرامت و حقوق انسانهاست.
دکتر محمود احمدی نژاد همچنین در این اجلاس پیشنهادهایی برای بهبود و بهینه کردن وضعیت بازار انرژی در جهان از جمله تاسیس بورس جدید نفت با همکاری کشورهای عضو، تاسیس بانک اوپک و تاسیس مرکزی برای تبادل فناوری های تولید و فرآوری نفت ارایه کرد.
متن کامل سخنان رییس جمهور در این اجلاس به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر واجعلنا من خیر انصاره و اعوانه و المستشهدین بین یدیه
آقای رئیس ، وزرا و هیات های محترم نمایندگی ، دبیرکل محترم صندوق اوپک و اعضای محترم هیات عامل
خانمها و آقایان
خداوند را سپاس می گویم که توفیق حضور در جمع شما را عنایت فرمود و ابتدا از همه کسانیکه از راههای دور و نزدیک برای شرکت در این اجلاس رنج سفر را تحمل کرده اند و به اصفهان این شهر تاریخی آمده اند تشکر میکنم و به آنان خوشامد میگویم. جمهوری اسلامی ایران خانه دوم شماست و امیدوارم اقامت خوبی در کشور ایران داشته و با خاطرات خوشی به کشورهای خود برگردید.
خانمها و آقایان
ما در اینجا جمع شدهایم تا راه کارهای مناسبی برای فعالتر نمودن صندوق اوپک پیدا کنیم. بدیهی است قبل از آن شناخت و ارزیابی وضعیت کنونی اقتصاد جهانی می تواند ما را در رسیدن به اهدافمان کمک نماید.
بسیاری از مردم امیدوار بودند با افزایش حجم و تنوع اقدامات اقتصادی، مالی و پولی در سطوح دو جانبه، چند جانبه و بینالمللی و انباشت تجربههای فراوان، نظامات کنونی اقتصادی در جهان بتوانند نقش موثری در شکوفایی اقتصادی، توسعه تجارت، تقویت بنیه اقتصادی کشورها به خصوص کشورهای ضعیف، حفظ ارزش ذخائر و سرمایه گذاریهای مختلف، حفظ امنیت و ثبات در بازار، کنترل نرخها و تورم و بالاخره افزایش رفاه عمومی، رفع فقر و بیکاری و ترسیم آیندهای روشن برای همه شهروندان داشته باشند.
اما متاسفانه با گذشت زمان علامتهای منفی بیشتر شده و زنگهای خطر به صدا در آمده است. بازار ثبات ندارد، ارزش پول ملی در کشورهای مختلف متاثر از عوامل گوناگون متلاطم بوده و امکان پیشبینیهای واقع گرایانه را در برنامهریزی و سرمایهگذاری و هر نوع فعالیت اقتصادی تا حد زیادی سلب نموده است. فاصله کشورها و طبقات فقیر و غنی زیادتر میشود.
قیمت مواد اولیه و مواد غذایی روزافزون است. تولید اقلام مهم و ضروری رو به کاهش است. رکود اقتصادی و تورم نگران کننده است. و مهمتر اینکه دولتها و شهروندان کشورهای مختلف نمی توانند آیندهای روشن از نظر اقتصادی و مالی برای خود ترسیم نمایند.
بدون تردید ادامه وضع موجود قابل دوام نخواهد بود و به تحولات سریع اجتماعی و سیاسی در بسیاری از نقاط و برهم خوردن موازنات موجود جهانی منجر خواهد شد. در اینجا این سئوال مطرح میشود علل بروز اختلالات و ناسامانیهای مزبور چیست ؟
بررسی و شناخت دقیق علل بروز این پدیده منطقیترین راه برای دستیابی به راه حلهای مناسب است. عدهای علت را در مسابقه بیفرجام برای افزایش رشد اقتصادی در بسیاری از کشورها، افزایش قیمت مواد اولیه صنعتی، افزایش قیمت انرژی، استفاده از محصولات کشاورزی برای تولید سوخت، کاهش ارزش دلار و تورم جهانی، تغییرات زیست محیطی، خشکسالیها و افزایش مصرف جهانی جستجو میکنند.
با فرض درست بودن عوامل مزبور سئوال این است که علت ریشهای همین عوامل در جهان چیست؟ آیا چنین شرایطی نتیجه طبیعی مدل توسعه جاری در جهان و مکانیزم بازار نیست ؟ یا اینکه عوامل خارج از آن با دخالتها و اعمال سیاستهای خاصی باعث این وضعیت نگران کننده شده اند. به نظرم پاسخ این است که هر دو عامل مؤثر و البته مکمل یکدیگرند.
اصولا نظام توسعه و مکانیسم بازار بدون یک کنترل قوی و تعیین کننده مسلط که روابط را به صورت عادلانه در جهان تنظیم کند فاقد اعتبار و دوام است و امروز از وجود چنین کنترل کنندهای بی بهره هستیم، و مهمتر دخالتهای سازمان یافته ، هدفمند و البته مخرب برخی قدرتهای سیاسی و اقتصادی در موازنات اقتصادی و در بازار است. اجازه دهید به یک مورد مهم به پردازم .
می دانید که کاهش ارزش برابری دلار و افزایش قیمت انرژی دو روی یک سکه هستند که از عوامل نابسامانیهای اخیر معرفی می شوند. به راستی علت این پدیده چیست ؟ می دانید که بخشی از کاهش ارزش دلار انعکاسی و بخشی دیگر ارادی است.
امروز برنامه ریزان برخی قدرتهای بزرگ به ناچار برای کاهش تبعات عملکرد دیروز خود و از سوی دیگر برای تحمیل اراده خود بر بازار اقدام به کاهش ارزش دلار میکنند.
سالهای طولانی تورم و مشکلات اقتصادی برخی از قدرتها از طریق تزریق دلار بدون پشتوانه به اقتصاد جهانی، به سایر ملتها تحمیل شده است و امروز که ظرفیت جذب اقتصاد جهانی کاهش یافته و دیگران نیز وارد این میدان شدهاند این آسیبها به کانون اصلی تولید آن بازگشت کرده است.
تأمین هزینه جنگها و اشغالگریها، جبران مصارف سنگین و اسراف گونه و همچنین برای پرکردن جیب سرمایهداری جهانی از جیب ملتها بطور گستردهای دلار بدون پشتوانه تزریق شده است به نحوی که امروز انعکاس آن در کاهش روزافزون ارزش دلار به خوبی قابل مشاهده است. پدیده ای که همه روابط اقتصادی جهان را در معرض تلاشی قرارداده است.
در موضوع انرژی نیز دخالتهای غیر مسئولانه کاملا مشهود است. در حالی که رشد مصرف کمتر از رشد تولید است و بازار انباشته از نفت است قیمتها روند تصاعدی خود را طی می کند و این وضعیت کاملا مصنوعی و تحمیلی است.
بسیار روشن است که دستهای پیدا و پنهان و با اهداف سیاسی و اقتصادی قیمت را به صورت کاذب کنترل میکنند. براستی چرا برخی از قدرتمندان و سرمایه سالاران بینالمللی چنین میکنند. آیا هدف آنها تامین مخارج جنگها و اشغالگریهاست.
آیا هدف آنان توجیه پذیر کردن سرمایهگذاری روی منابع جدید انرژی در عمق دریاها در قطب شمال و یا سایر مناطق است، یا مسائل دیگری در کار است. از یک سو به صورت مصنوعی قیمت نفت و انرژی و مالیات بر مصرف آن را بالا نگه می دارند و از سوی دیگر استحصال سوخت از مواد پایه کشاورزی را ترویج میکنند و همین را بهانه افزایش قیمت مواد غذایی قرار میدهند و بدتر از آن در برابر توسعه تولید و استفاده از انرژی پاک و ارزان هستهای صف آرایی میکنند.
به نام تجارت آزاد یک سوء مقرراتی نظیر کاهش تعرفه و اردات کشاورزی و بعضا صنعتی را به ملتها تحمیل می کنند و از سوی دیگر با اعطای یارانه به بخشهای مزبور در کشور خود کشاورزان، صنعتگران سایر کشورها را از پا درمیآورند. از نظر آنان تحمیل مناسبات ناعادلانه ولو اینکه منجر به فقر صدها میلیون نفر شود کارآسانی است. آنان مرزهای اخلاقی و انسانی را زیرپا می گذارند.
دوستان ؛
سوال این است که راه چاره چیست؟ آیا با سازوکارهای موجود می توان زیاده خواهی بی پایان و اشتهای سیری ناپذیر آنها را کنترل کرد. سازوکار سازمان ملل در حالی که برخی از این قدرتها برای شورای امنیت که بالاترین نهاد تصمیم گیری است، تکلیف تعیین میکنند و از آن استفاده ابزاری مینمایند چگونه میتواند شرایط را به سامان کند.
اصولاً در حالی که هر کشوری سیاستهای خاص و مبتنی بر منافع خود را دنبال میکند و همزمان ارادههای مختلف و انگیزههای گوناگون و بعضاً شیطانی و با امکانات وسیع دست اندرکار اعمال سیاستهای ناعادلانه در مناسبات جهانی هستند، سازوکارهای موجود چگونه قادر به حل مسائل هستند.
اگر قادر به اصلاح بودند آیا وضعیت جهان به اینجا میرسید که آمارهای رسمی از بیش از یک میلیارد فقیر خبر دهند در حالی که فقط سرانه جهانی تولید سالانه غلات بیش از چهارصد کیلوگرم به ازای هر نفر است.
بنابراین کاملا روشن است که وضع موجود حاصل اندیشه و مدیریت ناسالم و سازوکارهای حاکم میباشد و اصلاح آن مستلزم تغییر در اندیشه و مدیریت و نظامات حاکم بر جهان است. در چنین شرایطی ترویج اندیشه دینی و انسانی و ارزشهای اخلاقی و حاکمیت مدیران صالح و عدالت گستر بیش از پیش ضرورت مییابد.
مدیریتی که بر پایه سلامت، عشق به انسانها و خداپرستی استوار باشد. رقابتهای برای قدرت و ثروت باید به رقابت برای خدمت و دوستی تبدیل شود و سازو کارهای عادلانه جانشین مناسبات یکسویه و ظالمانه گردد .
اینک علیرغم گسترش یاس در بسیاری از ملتها از ناکارآمدی سازوکارهای موجود حاکم بر جهان به دلیل اهمیت مشکلاتی که با آن مواجه هستیم پیشنهادات زیر را ارائه مینمایم :
1- کاهش روزافزون ارزش دلار از مهمترین مشکلات امروز جهانی است خسارت ناشی از این امر اقتصاد جهانی بویژه کشورهای صادر کننده انرژی را تحت تاثیر قرار داده است. افزایش نرخ کالاهای اساسی نظیر گندم ، برنج ، دانههای روغنی و انواع فلزات تحت تاثیر این پدیده اند.
6 ماه پیش در اجلاس سران اوپک اعلام کردم قرائن و شواهد فراوانی حکایت از تداوم کاهش ارزش دلار دارد و اینک میبینیم این پدیده همچنان ادامه دارد و در این فاصله به ارزش ذخائر ارزی کشورهای اوپک ضربه وارد شده است. و لذا پیشنهاد خود را تکرار میکنم که باید ترکیبی از ارزهای معتبر مبنای معاملات نفتی قرار گیرد و یا کشورهای عضو ارز جدیدی را به همین منظور تعریف کنند.
2- تفاوت درآمد تولید و صادر کنندگان انرژی با برخی دولتهای وارد کننده نگران کننده و غیر عادلانه است. در این کشورها حدود 70% از نرخ فروش به مصرف کنندگان نهایی مالیات است. این یک اجحاف آشکار به مصرف کنندگان است کاهش مالیاتها راه برون رفت از تبعات افزایش نرخ انرژی در این کشورهاست.
3- تهدیدها و نا امنیهای تحمیلی ناشی از خودخواهیها و تصمیمات دولتهای زیاده طلب به خصوص در بعضی از مناطق انرژی خیز جهان با ایجاد التهاب روانی در بازار انرژی آثار منفی فزاینده ای بر اقتصاد جهانی تحمیل کرده است.
همچنین تامین هزینههای لشکر کشیها از طریق تحمیل مالیاتهای سنگین و کاهش ارزش دلار جبران میگردد. دولتها و ملتها باید جلوی چنین اقداماتی را سد کنند و آنان را وادار کنند به جای اشغالگری و جنگ به صلح و دوستی روی آورند و هزینههای نظامیگری خود را صرف کمک به مردم فقیر کشورهای خود کنند. این به نفع همه است.
4- مجدداً بر تاسیس بورس جدید نفت با همکاری اعضاء ، تبدیل ذخائر ارزی موجود به ارزهای معتبر و تاسیس بانک اوپک که ذخائر ارزی و منافع ملی اعضاء را صیانت میکند تاکید می ورزم. تاسیس بانک اوپک پیشنهاد آقای چاوز بود که پشتیبانی کامل خود را از آن اعلام می کنم .
5- تاسیس مرکزی برای تبادل فناوریهای تولید و فرآوری نفت که تجربیات اعضا را در اختیار یکدیگر قرار دهد، میتواند در کاهش هزینه تولید و کاهش استیلای دیگران بر منابع نفتی بسیار موثر باشد.
6- بسیاری از کشورهای ضعیف در نوسانات قیمت انرژی دچار خسارتهای فراوان میشوند. تقویت صندوق اوپک و تهیه برنامه راهبردی حمایت از این کشورها یک امر خداپسندانه ، انسانی و تاثیر گذار است.
خانمها و آقایان
راه حل نهایی مشکلات بازگشت به عدالت است. نظامات حاکم سیاسی و اقتصادی بین المللی باید مبتنی بر عدالت، انسان دوستی و حفظ کرامت و حقوق انسانها اصلاح شوند.
خداپرستی، اخلاق و معنویت رمز همه موفقیتهاست.
در پرتو این اصول است که خودخواهی ها و زروگویی ها کنار می رود و انسانهای صالح تربیت میشوند و با مدیریت و حکومت انسانهای صالح امر جهان اصلاح میشود. جهان امروز منتظر دگرگونی و اصلاح و صلح و ثبات و برادری است و همه میتوانیم در ساختن جهانی پر از عدالت و اخلاق و صلح نقش داشته باشیم.
بشریت به آینده امیدوار است و برای زندگی در جهانی پر از عدل و با حاکمان صالح خود را باید آماده کند. در پایان از برگزار کنندگان اجلاس و همه حضار محترم تشکر می کنم و امیدوارم دستاوردهای این اجلاس موثر و مفید باشد.