سه‌شنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۵
۰ نفر

لخته‌های خونی کوچکی که در ریه‌ها و سایر اندام‌های عمده دیگر بدن تشکیل می‌شوند ممکن است دلیل مرگبار بودن ویروس جدید کرونا باشند.

blood clots

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از هلث‌دی نیوز پزشکان مشاهده‌ کرده‌اند برخی از افراد دچار بیماری شدید کووید-۱۹ دچار لخته‌های خونی کوچک در رگ‌های ریه‌ها و سایر اندام‌های عمده بدن می‌شوند.

به گفته کارشناسان این لخته‌های خونی کوچک ممکن است یک دلیل نارسایی تنفسی در مبتلایان به کووید-۱۹ باشد. ایجاد لخته‌های خونی فقط در ریه‌ها مشاهده نمی‌شود. مشاهدات پزشکان نشان می‌دهد بیماران کووید-۱۹ که به علت نارسایی کلیه به دیالیز نیزا پیدا می‌کنند، به طور مکرر دچار لخته شدن خون در کاتترهای قرار گرفته در رگ‌هایشان می‌شوند.

همین لخته‌های خونی ممکن است مسئول ایجاد یک علامت منحصر به فرد کووید-۱۹ یعنی از دست رفتن ناگهانی بویایی باشد. همچنین ایجاد لخته های خونی در رگ‌ها ممکن است توضیح‌دهنده علت بدتر شدن ناگهانی حال بیمارانی باشد که علائمشان خفیف است یا رو به بهبودی دارند.

لخته شدن خون در بیماران کووید-۱۹ آنقدر پدیده بارزی است که تجویز داروهای رقیق‌کننده خون را برای مبتلایان به بیماری شدید کووید-۱۹ پیشنهاد شده است.

اخیرا پزشکان از دانشکده پزشکی ایکان در مونت‌ سنایی در نیویورک گزارشی از درمان پنج بیمار کووید-۱۹ در وضعیت بحرانی را با tPA (فعال‌کننده پلاسمینوژن بافتی) یک داروی حل‌کننده لخته که برای بیماران سکته مغزی به کار می‌رود، منتشر کردند.

این پنج بیمار در ابتدای بیماری‌شان دچار نارسایی تنفسی شده بودند. میزان‌های اکسیژن خون و شاخص‌های پروتئینی مربوط به لخته‌ شدن خون در این بیماران بیانگر ایجاد لخته‌های خونی در رگ‌های ریه این بیماران بود.

تجویز داروی حل‌کننده لخت باعث بهبودی فوری در تنفس و میزان اکسیژن خون این بیماران شد، هر چند پیامد نهایی بیماری در این افراد خوب نبود.

پژوهشگران معتقدند که همین لخته‌های خونی هستند که باعث «نشانگان زجر تنفسی حاد» (ARDS) در مبتلایان به ویروس کرونا می‌شود، چرا که ذات‌الریه در کووید-۱۹ به اندازه اندازه ذات‌الریه ناشی از ویروس‌های دیگر، باعث سفتی ریه‌ها نمی‌شود.

پژوهشگران هلندی نیز در مقاله‌ای در ژورنال Thrombosis Research گزارش کرده‌اند که یک سوم ۱۸۴ بیمار مبتلا به ویروس کرونا که در بخش مراقبت‌های ویژه بستری بودند، دچار عوارض مربوط به لخته شدن خون – در ریه‌ها یا در پاها شده بودند یا حتی موارد از سکته مغزی یا حمله قلبی ناشی از لخته شدن خون در میان این بیماران رخ داده بود.

دانشمندان معتقدند ویروس کرونا به شکلی به سلول‌های انسانی آسیب می‌زند که روند لخته شدن خون را فعال می‌کند. بیماران مبتلا به کووید-۱۹ میزان‌های بالارفته یک قطعه پروتئینی کوچک به نام D-dimer را در خونشان ارد که روند لخته شدن آن را تولید می‌کند.

از طرف دیگر، یک بررسی اخیر که در ژورنال «بازبینی‌های فیزیولوژیکی» منتشر شده است، نشان داد که افراد که میزان «پلاسمین»، یک آنزیم کلیدی مسئول حل کردن لخته خون، در خونشان بالا است، دچار شکل شدیدتر بیماری کووید-۱۹ می‌شوند.

به نظر می‌رسد پلاسمین به ویروس جدید کرونا کمک می‌کند که راحت‌تر به سلول‌های انسانی متصل شود. برای همین است که استفاده از داروهای حل‌کننده لخته ممکن است به طور متناقضی باعث تشدید عفونت بیماران کووید-۱۹ شود و همچنین آنها را در معرض خطر خونریزی در اندام‌های مهم بدن قرار دهد.

کد خبر 503765

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha