چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۸
۰ نفر

سفالگری در سیستان و بلوچستان سابقه دیرینه‌ای دارد. زنان بلوچی در کلپورگان سراوان با دستان هنرمند خود سفال‌ می‌سازند و این هنر و آوازه آنها سبب شد تا موزه سفال کلپورگان در سازمان یونسکو به عنوان تنها موزه زنده سفال جهان به ثبت برسد.

کلپورگان

همشهری آنلاین، صنایع‌دستی سیستان وبلوچستان تنوع بسیاری دارد. حتی قدمت برخی از آنها به چند هزار سال قبل برمی‌گردد. برخی از این صنایع به ثبت‌ملی هم رسیده‌اند. در واقع تمدن چندهزار ساله سیستان و بلوچستان سبب شده است تا این استان در زمینه صنایع‌دستی پیشتاز باشد. قالی‌بافی، پلاس‌بافی، سفال‌گری، سوزن‌دوزی روی انواع لباس‌ها و لوازم کاربردی، خمک‌دوزی، سیاه‌دوزی، سکه‌دوزی، آینه‌دوزی، سیس‌بافی، حصیربافی، دودنی‌بافی و خولک‌بافی برخی از این صنایع دستی هستند.  

از دیگر رشته‌های صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان می‌توان به صنایع‌دستی دریایی، ساخت زیورآلات سنتی، پارچه‌بافی سنتی(جومه‌بافی)، کارت‌بافی(نواربافی)، تسبیح‌سازی، پریواردوزی، ساخت سواس و سفره‌بافی اشاره کرد.

سفالگری یکی دیگر از صنایع‌دستی و قدیمی سیستان و بلوچستان است که زنان بلوچ نسبت به مردان بیشتر در این کار توانایی و خلاقیت دارند. همچنین سفال‌های کشف شده در شهرسوخته گواه قدمت این هنر است. روستای کلپورگان مهم‌ترین مرکز تولید سفال در استان است که قدمتش در این هنر به حدود ۷ هزار سال می‌رسد.  

زنان بلوچ این سفال‌ها را با دست می‌سازند و به هیچ عنوان از چرخ سفالگری استفاده نمی‌کنند. سپس با یک تکه چوب نقوشی را روی سفال می‌کشند. رنگ نقوش هم قبل از پخت سفال‌ها قهوه‌ای متمایل به قرمز است که پس از حرارت سیاه می‌شود.

تنوع محصولات سفالی نیز بسیار است. کاسه، بشقاب، قندان، قوری، گلدان، سینی و کوزه فقط بخشی از این محصولات سفالی هستند. هرساله گردشگران زیادی به روستای کلپورگان در بخش مرکزی سراوان سفر می‌کنند تا ازموزه سفال کلپورگان که در سازمان یونسکو به عنوان تنها موزه زنده سفال جهان به ثبت رسیده است، دیدن و خرید کنند.

کد خبر 479677
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha