همشهری آنلاین: سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر به اعلام جدیدترین آمار کشفیات موادمخدر پرداخت و توضیحاتی را درباره وضعیت اعزام به خدمت سربازی مشمولان معتاد ارائه کرد.

پرویز افشار

به گزارش ایسنا، پرویز افشار در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت خدمت سربازان معتاد اظهار کرد: سربازان، فارغ‌التحصیل مدارس هستند و پیش‌بینی ما این است که نرخ شیوع اعتیاد در این جمعیت متاثر از نرخ شیوع اعتیاد در جمعیت دانش‌آموزی و جمعیت عمومی باشد.

وی ادامه داد: در سال 94 توفیق پیدا کردیم تا با مشارکت نهادهای نظامی ذی‌ربط دوره‌های آموزشی پیشگیرانه برگزار کنیم به طوری که ظرف 2 ماه گذشته 18 دوره آموزشی بزرگ برای سربازان وظیفه و پاره‌وقت به ویژه در نیروی زمینی ارتش برگزار شد. نیروی زمینی ارتش بیشترین میزان سربازان را در اختیار دارد و استقبال خوبی از این دوره‌ها شده است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه با نیروی زمینی ارتش به تفاهمی رسیدیم تا بتوانیم مشاوران و مددکاران آنها را تحت آموزش‌های تخصصی قرار دهیم، گفت: به این ترتیب مشاوران و مددکاران این نهاد خود اقدام به آموزش سربازان خواهند کرد.

افشار ادامه داد: معمولا قبل از اینکه مشمولان به خدمت اعزام شوند، تست‌ها و ارزیابی‌های سلامتی بر روی آنها انجام می‌شود و اگر اعتیاد داشته باشند، شناسایی خواهند شد. براساس مقررات وظیفه عمومی، هیچ معتادی نباید وارد دوره خدمت سربازی شود و لازم است ابتدا تحت درمان قرار بگیرد، البته باید گفت که این دوره درمان برای این افراد غیبت از سربازی محسوب نمی‌شود.

وی اضافه کرد: یک مشکل وجود داشت که این افراد در دوره درمان تحت پوشش بیمه نبوند. ما استفساریه‌ای از سازمان مدیریت گرفتیم و براساس آن به وزارت رفاه ابلاغ شد که در برنامه جامع درمان اعتیاد همه گروه‌های سنی و جسمی گرفتار اعتیاد را پوشش دهد. براین اساس مشمولان اعزام به سربازی نیز می‌توانند از این امکان استفاده کنند و سازمان بیمه سلامت موظف است آنان را در سامانه پابا ثبت‌نام کرده و بیمه آنها در دوره درمان تقبل کند.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه با اشاره به اینکه راجع به نرخ دقیق شیوع اعتیاد در جمعیت سربازی مطالعات گسترده‌ای انجام نشده است، اظهار کرد: قصد داریم در سنوات آتی با رعایت حریم‌ها و حساسیت‌هایی که وجود دارد، این اقدام را انجام دهیم و برای مشخص شدن نرخ شیوع اعتیاد در این جمعیت مطالعاتی انجام دهیم.

  • افزایش کشفیات هروئین، تریاک، حشیش و شیشه در سال جاری

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه به اعلام آمار کشفیات 11 ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته پرداخت و گفت: در 11 ماهه اول سال 94، کشفیات هروئین 22 درصد افزایش داشت. این میزان در سال گذشته 13 هزار کیلوگرم بود که در 11 ماهه امسال به 16 هزار کیلوگرم رسیده است. همچنین مرفین 23 درصد کاهش کشفیات دارد. میزان این کشفیات در سال 93 بیش از 10 هزار کیلوگرم بوده که در سال 94 به 7000 کیلوگرم رسیده است. کشفیات تریاک نیز از یک رشد 12 درصدی برخوردار است و از 393 هزار کیلوگرم در سال 93 به 439 هزار کیلوگرم در سال 94 رسیده است.

افشار ادامه داد: در 11 ماهه اول امسال با رشد 24 درصد کشفیات حشیش روبه‌رو هستیم و این میزان از 71 هزار کیلوگرم در سال 93 به 88 هزار کیلوگرم در سال 94 رسیده است. میزان کشفیات شیشه نیز 26 درصد رشد را نشان می‌دهد و می‌توان گفت مجموع کشفیات موادمخدر در 11 ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 15 درصد افزایش یافته است.

کاهش 80 درصدی کشفیات قرص و آمپول و افزایش 251 درصدی کشفیات پیش‌سازهای موادمخدر

  • کاهش 29 درصدی انهدام کارگاه‌های شیشه

وی در ادامه به کاهش 80 درصدی کشفیات قرص و آمپول و افزایش 251 درصدی کشفیات پیش‌سازهای مواد مخدر اشاره کرد و گفت: میزان عملیات و درگیری‌ها 13 درصد و میزان گروه‌های متلاشی شده، 3 درصد رشد را نشان می‌دهد. همچنین با کاهش 29 درصدی انهدام کارگاه‌های شیشه روبه‌رو هستیم و میزان شهدای موادمخدر 81 درصد رشد منفی را نشان می‌دهد که نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: کشته شدگان اشرار کاهش 25 درصدی داشته و دستگیری اشرار نیز 10 درصد رشد منفی را نشان می‌دهد اما در مقابل میزان جمع‌آوری معتادان متجاهر رشد 34 درصدی داشته که متاثر از اجرای طرح ساماندهی است.

  • کاهش قیمت تریاک و افزایش قیمت هروئین

سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر به اعلام تغییرات قیمتی مواد مخدر نیز پرداخت و گفت: قیمت خرده‌فروشی تریاک 46 درصد و عمده فروشی آن 8 درصد کاهش را نشان می‌دهد. همچنین قیمت خرده‌فروشی هروئین 13 درصد و قیمت عمده فروشی آن 20 درصد افزایش یافته است.

  • افزایش قیمت «شیشه»

افشار افزود: در خرده‌فروشی حشیش با کاهش 3 درصدی و در عمده‌فروشی آن با کاهش 9 درصدی قیمت روبه‌رو هستیم و آمارها حاکی از آن است که در 11 ماهه اول امسال، بالاترین میزان افزایش قیمت شیشه را در چند سال اخیر داشته‌ایم. به گونه‌ای که قیمت خرده‌فروشی آن 90 درصد و قیمت عمده‌فروشی آن 122 درصد افزایش یافته است.

  • آخرین وضعیت ساماندهی معتادان متجاهر و راه‌اندازی مراکز بهاران

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره آخرین وضعیت ساماندهی معتادان متجاهر جمع‌آوری شده اظهار کرد: در آذرماه امسال طرح ساماندهی آغاز شد و 5700 نفر جمع‌آوری شدند که 161 نفر از آنها از اتباع خارجی بودند و تعدادی از متکدیان بودند که به سامان‌سراهای شهرداری منتقل شدند. 4240 نفر در مراکز ماده 15 و 16 ما پذیرش شدند. متاسفانه حدود 3 ماه از اجرای این طرح می‌گذرد و علی‌رغم آنکه شهرداری متعهد شده بود که 44 مرکز تحت عنوان «بهاران» هرکدام به ظرفیت 150 نفر در 22 منطقه تهران راه‌اندازی کند، تا این افراد پس از یک دوره سم‌زدایی به این مراکز منتقل شوند،‌ اما تاکنون 3 تا 4 مرکز افتتاح شده است.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های ستاد مبارزه با موادم خدر ادامه داد: شهرداری به ما اعلام کرده که 12 مرکز آماده افتتاح است و تا پایان سال تعداد آن به 25 مرکز می‌رسد. باید منتظر بمانیم تا این وعده‌ها محقق شود. معتقدیم که هیچ‌کدام از افراد جمع‌آوری شده نباید بدون توانمندسازی رها شوند و باید همه به مراکز توانمندسازی بهاران بروند و دوره‌های توانمندسازی را حتما بگذرانند.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره آخرین وضعیت تامین تجهیزات مرزی اظهار کرد: مقابله با عرضه تنها به کشفیات موادمخدر محدود نمی‌شود و از موارد بسیاری متاثر است که از جمله آنها می‌توان به شاخص دسترسی به موادمخدر اشاره کرد. هرچقدر که زمان دسترسی به موادمخدر طولانی‌تر باشد، شاخص مطلوب‌تری است. ما هنوز به این شاخص دست نیافته‌ایم و در حال کار بر روی آن هستیم.

  • واردات مواد محرک از مرزهای شرقی با بسته‌بندی ایرانی

وی ادامه داد: یکی دیگر از موارد قیمت مواد مخدر است. به عنوان مثال افزایش قیمت شیشه به این معناست که میزان دسترسی کاهش یافته است که از دو موضوع منشاء می‌گیرید، یا ورود پیش‌سازها کنترل شده و یا کارگاه‌های شیشه منهدم شده است. ما در سال جاری، هر دو اقدام را به طور ویژه در دستور کار داشتیم و در کمیته پیش‌سازها مکانیسم‌های قانونمندی طراحی شد و کارگاه‌های بسیاری منهدم شدند، به طوری که می‌توان گفت بیشتر واردکننده شیشه شده‌ایم.

وی ادامه داد: گزارشاتی از ورود مواد محرک از مرزهای شرقی کشور داشتیم و برخی سوداگران مرگ در خارج از کشور، اقدام به تولید شیشه با بسته‌بندی‌های ایرانی می‌کنند و آنها به صورت قاچاق وارد ایران می‌کنند که ما رصدهای کاملی انجام دادیم و محموله‌هایی را نیز کشف کرده‌ایم. جمهوری اسلامی ایران در چند دهه اخیر در امر مبارزه با موادمخدر با دست‌های خالی اقدامات قابل توجهی انجام داده است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه باید بیشتر بر روی مرزهای آبی تمرکز کنیم، گفت: استان‌هایی چون هرمزگان، بوشهر و خوزستان که در کناره دریا هستند باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.

افشار درباره مهم‌ترین برنامه‌ها و سیاست‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال آینده اظهار کرد: چندین برنامه جدی در حوزه کاهش تقاضا داریم. در موضوع پیشگیری در محیط‌های نظامی و افزایش پوشش برای آموزش و پیشگیری در سربازان وظیفه را به طور جد در دستور کار قرار داده‌ایم. در محیط‌های صنعتی نیز آموزش‌های پیشگیرانه مدنظر است و ما سند جامع پیشگیری در محیط‌های صنعتی را تدوین کردیم که از سال گذشته در عسلویه به اجرا در آمد. همچنین مناطق ویژه آزاد اقتصادی را در دستور کار برای سال آینده گذاشتیم و از 7 منطقه آزاد، 5 منطقه اروند، قشم، کیش، انزلی و چابهار در اولویت هستند.

  • همکاری با آموزش و پرورش و بهزیستی برای ارائه برنامه‌های پیشگیری از اعتیاد

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه در محیط‌های آموزشی با آموزش و پرورش همکاری ویژه برای پیشگیری داریم، گفت: یکی از این برنامه‌ها غربالگری و مداخلات زودرس است که برای دوره پیش‌دبستانی و دو سال اول ابتدایی اجرایی می‌شود. برای این آموزش‌ها و رصدها در مهدهای کودک با بهزیستی رایزنی‌هایی انجام دادیم.

سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر اظهار کرد: یک طرح دیگر ویژه دانش‌آموزان متوسطه دوم داریم که براساس آن دانش‌آموزان، خانواده‌های آنان و معلمان باید تحت مشاوره چهره به چهره قرار بگیرند. صدها هزار دانش‌آموز، خانواده و معلم در سه استان مرکزی، قم و لرستان تحت این مشاوره و آموزش‌های چهره به چهره قرار گرفتند و این طرح در سال 95 تعمیم پیدا خواهد کرد، به ویژه در استان‌های پرخطر این برنامه جدی‌تر دنبال می‌شود.

افشار در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه 130 تا 140 هزار دانش‌آموز معتاد داریم، گفت: این آمار کاملا غلط است. ممکن است اشاره به 130 هزار مصرف کننده مواد مخدر باشد نه معتاد و این آمارها معرف دانش‌آموزان معتاد نیست. در مدیریت مصرف مواد مخدر در مدارس برنامه داریم و آن را با سرعت بیشتری در سال 95 دنبال خواهیم کرد و تلاش می‌کنیم دانش‌آموزان معتاد پس از شناسایی سریع‌تر تحت درمان قرار بگیرند.

وی به برنامه‌های دیگری برای سال آینده از جمله ارائه خدمات مشاوره‌ای در مراکز دانشگاهی، مداخله موثرتر وزارت بهداشت در جمعیت‌های خاص و مناطق حاشیه‌ای، ساماندهی مراکز ماده 15 و بازنگری جدی در پروتکل‌ها و قواعد آن نظیر اعطای مجوز و بازنگری در ساختار کلینیک‌های ترک اعتیاد اشاره کرد و گفت: سطح‌بندی کلینیک‌های ترک اعتیاد را در سال 95 انجام می‌دهیم و به دنبال افزایش خدمات کاهش آسیب در سال 95 هستیم.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های ستاد مبارزه با موادمخدر در پاسخ به پرسش دیگری درباره ورود موادمخدر جدید به کشور گفت که به صورت تجاری و عمده در سال جاری چنین مخدری نداشته‌ایم.

  • مستنداتی از ورود مخدرهای صوتی وجود ندارد

سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر درباره مخدرهای صوتی نیز گفت: شواهد و مستندات علمی درخصوص اینگونه از موارد که بعضا نقل می‌شود، وجود ندارد.

افشار همچنین در پایان به پرسشی مبنی بر اینکه در سال 93 شهردار تهران وعده ساخت 4 کمپ ترک اعتیاد را داده بود که هنوز از آن خبری نشده است، گفت: در حال حاضر نگاه ما توسعه مراکز ماده 16 نیست. اگر تبصره ب ماده 15 را به خوبی انجام دهیم، کفایت می‌کند. دولت باید به سمت برون‌سپاری خدمت برود و ما باید بازپروری معتادان را به خوبی انجام دهیم. اکنون سیاست ما توسعه مراکز ماده 16 نیست.

کد خبر 327633

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دفاع-امنیت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha