شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۴:۴۵
۰ نفر

گروه ادب و هنر: درپی مخالفت‌هایی که با 2 فیلم اکران نوروزی صورت گرفت و درنهایت به از پرده پایین آمدن فیلم‌های «گشت ارشاد» و «خصوصی» منجر شد، ظاهرا این‌بار دولت پیشقدم شده تا از اکران فیلم‌های مسئله‌دار جلوگیری کند.

سینما - فیلم تلفن همراه رئیس‌جمهور

دیروز خبر توقیف فیلم تلفن همراه رئیس‌جمهورروی خروجی یکی از خبرگزاری‌ها آمد و شنیده‌ها از به مشکل خوردن فیلم‌هایی چون «ضدگلوله»،« برف روی کاج‌ها»، «بغض»، «من مادر هستم»،« من همسرش هستم»، «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» و« پل چوبی» حکایت دارد. نکته جالب‌توجه اینکه اغلب این فیلم‌ها در سی‌امین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده بودند و برخی از آنها برنده جایزه نیز شدند.

ضدگلوله ساخته مصطفی کیایی که برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه شد، با وجود دریافت پروانه نمایش، در بازبینی‌های مجدد مشکل‌دار ارزیابی شده و ظاهرا این فیلم پس از حذف سکانس پایانی‌اش می‌تواند اکران شود؛ نکته‌ای که هنوز سازندگان فیلم زیر بار آن نرفته‌اند.

بغض نخستین ساخته بلند سینمایی رضا درمیشیان که پس از نمایش در جشنواره مورد توجه منتقدان و کارشناسان سینمایی قرار گرفت نیز به‌علت آنچه تلخی بیش از حد و لحن ناامیدکننده خوانده شده، سرنوشت اکرانش نامعلوم است. این فیلم توسط غلامرضا موسوی رئیس شورای‌عالی تهیه‌کنندگان سینمای ایران تهیه شده است. جالب اینکه من مادر هستم دیگر فیلم تهیه شده توسط موسوی نیز گرفتار اصلاحیه‌هایی شده است. این فیلم توسط فریدون جیرانی کارگردانی شده؛ تهیه‌کننده و مجری برنامه سینمایی «هفت» که این روزها به عملکردش انتقادهای زیادی مطرح شده است.

خ مثل خیانت

افزایش تولید آثاری با تم خیانت ازجمله انتقادهایی است که پس از برگزاری جشنواره نسبت به فیلم‌ها و البته عملکرد و شیوه نظارت مدیران سینمایی انجام شد. در این میان چند فیلم بیشتر از بقیه در سیبل انتقاد قرار گرفتند. برف روی کاج‌ها برنده سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم یکی از این فیلم‌هاست. نخستین ساخته بلند سینمایی پیمان معادی که با بازی در فیلم اصغر فرهادی به شهرت رسید، ازجمله فیلم‌هایی بود که قبل از آغاز جشنواره، پروانه نمایش قطعی دریافت کرد، اما اتفاق‌هایی که در زمان اکران نوروزی رخ داد باعث شده تا اکران این فیلم نیز با اما و اگرهایی همراه شود. البته جمال ساداتیان تهیه‌کننده برف روی کاج‌ها هم چندان مایل به اکران فیلمش در شرایط کنونی نیست. به همین دلیل برف روی کاج‌ها از اکران دوم بهاری کنار رفت تا شاید وقتی دیگر روی پرده سینماها بیاید.

زندگی خصوصی آقا و خانم میم دیگر فیلمی است که نمایشش در جشنواره واکنش‌های متفاوتی را به‌همراه داشت. این فیلم توسط روح‌الله حجازی کارگردانی شده و ابراهیم حاتمی‌کیا در آن یکی از نقش‌های اصلی را بازی کرده است. زندگی خصوصی آقا و خانم میم ازجمله آثاری بود که اداره نظارت و ارزشیابی موافق حضورش در بخش مسابقه سینمای ایران نبود و به همین دلیل فیلم در بخش خارج از مسابقه به نمایش درآمد.

زندگی خصوصی... نیز ازجمله فیلم‌هایی است که به‌دلیل طرح شائبه خیانت در زندگی یک زوج مورد انتقاد واقع شد. دیگر فیلمی که چنین مضمونی در آن قابل مشاهده است من همسرش هستم ساخته مصطفی شایسته است. شایسته که پیش از این در مقام تهیه‌کننده، فیلم‌هایی چون «بوتیک»، «کافه ستاره» و «کنعان» را در دفتر هدایت فیلم تولید کرده، در نخستین تجربه کارگردانی‌اش یک ملودرام ساخته که حضور تم خیانت در آن باعث شده در فهرست آثاری قرار گیرد که فعلا صلاح نیست اکران شوند.پل چوبی ساخته مهدی کرم‌پور هم ظاهرا جزو آثاری است که در این فهرست قرار دارد. فیلم کرم‌پور علاوه بر مسئله خیانت، به‌لحاظ پس‌زمینه وقایع داستان نیز دچار مشکلاتی است.

شکست پروژه سینمای سیاسی

یکی از برنامه‌های جواد شمقدری از ابتدای حضورش بر مسند معاونت سینمایی، احیای پروژه سینمای سیاسی بود. با این برنامه، تولید فیلم‌هایی در دستور کار قرار گرفت که الزاما تمام آنها همسو و همراستا با سیاست‌های دولت نبودند. از میان این آثار اما کمتر فیلمی فرجام مناسبی پیدا کرد. تنها استثنا «قلاده‌های طلا»ست که تولید آن هم ربطی به معاونت سینمایی ندارد و پیگیری‌های ابوالقاسم طالبی باعث ساخته شدن این فیلم شد. از میان فیلم‌های سیاسی تولید شده در 2 سال اخیر، «گزارش یک جشن» ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا و «خیابان‌های آرام» به کارگردانی کمال تبریزی هنوز اجازه اکران عمومی نیافته‌اند. پارسال فیلمی چون «محرمانه تهران» در جشنواره فجر به نمایش درآمد که به‌لحاظ پرداخت سینمایی اثر ضعیفی محسوب می‌شد.
تلفن همراه رئیس‌جمهور هم یک کمدی سیاسی است که حالا گفته می‌شود اکرانش با اما و اگر مواجه شده است.

خبرگزاری مهر دیروز از توقیف تلفن همراه رئیس‌جمهور خبر داد و نوشت: شنیده‌ها حاکی است روز پنجشنبه پس از نمایش فیلم برای یکی از مقامات عالی‌رتبه دولتی، مجوز اکران عمومی تلفن همراه... در تاریخ مقرر لغو و تصمیم‌گیری برای اکران یا عدم‌اکران آن به آینده موکول شد. کمی پس از انتشار این خبر محسن علی‌اکبری توقیف فیلم را تکذیب کرد و صرفا از بازبینی مجدد آن خبر داد. در خبر مهر آمده بود: طبق شرایط و قرائن، این فیلم که داستانی مرتبط با شخص رئیس‌جمهور دارد، هم‌اکنون توقیف شده و پیش‌بینی می‌شود این اتفاق واکنشی در ادامه حاشیه‌های اکران نوروزی باشد.

بازبینی مجدد

تهیه‌کننده فیلم‌سینمایی تلفن همراه رئیس‌جمهور گفت: شورای بازبینی پروانه نمایش، درخواست بررسی مجدد این فیلم سینمایی را داده است و با این شرایط، تلفن همراه رئیس‌جمهور احتمالا نمی‌تواند از چهارشنبه هفته آینده ـ ۲۰ اردیبهشت ماه ـ اکران شود. محسن علی اکبری در گفت‌و‌گویی با ایسنا، در پاسخ به این پرسش که آیا تلفن همراه رئیس‌جمهور توقیف شده است؟ بیان کرد: خیر. بحث توقیف فیلم نیست بلکه شورای بازبینی پروانه نمایش می‌خواهد یک بار دیگر فیلم را ببیند. وی توضیح داد: جلسات شورای بازبینی پروانه نمایش روزهای سه‌شنبه است و اگر در این جلسه اصلاحاتی برای فیلم تعیین شود، طبیعتا نمی‌توان آن را برای نمایش در روز چهارشنبه آماده کرد. علی‌اکبری در پایان سخنانش، با اشاره به نتیجه جلسه شورای بازبینی پروانه نمایش تصریح کرد: اگر اصلاحاتی که در جلسه تعیین می‌شود در حد کم باشد، آنها را اجرا می‌کنیم اما اگر اصلاحات زیاد باشد، این فیلم را قطعا اکران نمی‌کنیم.

واکنش سجادپور

علیرضا سجادپورهم در واکنش به این ماجرا اعلام کرد: قرار نیست فیلم تلفن همراه رئیس جمهور مجددا توسط شورای پروانه نمایش بازبینی شود و لزومی هم برای این کار دیده نمی‌شود. مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی در گفت‌وگویی با ایسنا، گفت: متاسفانه خبر نادرستی مبنی بر نظر یکی از مقامات بلندپایه در خصوص این فیلم مطرح شده است که کاملا بی‌پایه و بی‌اساس است و از دیدن این اخبار و گسترش آن روی سایت‌ها و پایگاه‌‌های خبری شگفت‌زده شدم. وی افزود: چگونه سایت‌های مختلف به خودشان اجازه می‌دهند اخبار کاملا بی‌پایه و اساس را در خصوص مقامات بلند‌پایه مطرح کنند و متعجبم چرا برخورد قانونی با آنها صورت نمی‌گیرد و نمی‌شود به صرف ادعای یک فرد مجهول یک خبر نادرست را اینگونه گسترده کرد.

سجاد‌پور ادامه داد: بارها گفته‌ام تصمیم در خصوص اکران فیلم‌ها صرفا باید در سازمان سینمایی کشور صورت بگیرد و در مورد این فیلم وفیلم‌های مشابه هم چنین است.وی با بیان اینکه قرار نیست همه فیلم‌ها با هم اکران شود خاطرنشان کرد: اکران سینمایی 50 هفته دارد و باید برای تمام سال فکر چینش درست اکران را کرد. 70فیلم علاقه‌مند هستند در دوره اول و دوم اکران حضور داشته باشند آیا چنین امری عقلا ممکن است؟ مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی ادامه داد: بهتر است به‌جای خبرسازی و شایعه‌سازی همه با هم تلاش کنیم قانونمداری در سینمای ایران بیش از پیش حاکم شود و حال که سینما در 2-3سال اخیر به رونق و فعالیت مطلوبی دست یافته و مخاطبین به آثار مختلف و متنوع سینمایی اقبال نشان می‌دهند، همه در جهت توسعه این فضا بکوشیم و اکیدا از حرکات تخریبی پرهیز کنیم. وی درباره اکران فیلم تلفن همراه رئیس جمهور که پیش از این اعلام شده بود بعد از «سیب و سلما» در گروه «آزادی» اکران می شود گفت: من از اکران این فیلم چیزی نشنیدم و فیلم در زمان مناسبی اکران خواهد شد. این درحالی است که طی 2 هفته‌ گذشته اخبار رسمی از اکران فیلم تلفن همراه رئیس‌جمهور از سوی دست‌اندرکاران آن، مبنی بر اکران آن بعد از سیب و سلما منتشر شده بود و بازتاب خاصی را به همراه نداشت.

کد خبر 169041

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز