درخصوص شیوه عملکرد سازمان تعزیرات و محدودیتهای این سازمان برای متخلفان، با علیرضا جواهری مدیرکل حقوقی سازمان تعزیرات حکومتی گفتوگو کردیم.
- چرا با وجود تأکیدات مکرر مسئولان هنوز هم اخباری مبنی بر تخلف برخی از مشاوران املاک به گوش میرسد؟
به هر حال این قانون به تمام مشاوران املاک ابلاغ شده و عذری هم در این خصوص پذیرفته نیست. به این معنی که تمام بنگاهداران ملزم به رعایت بخشنامه هستند.
- سازمان تعزیرات چه تدابیری را برای شناسایی متخلفان اندیشیده است؟
پس از ابلاغ این بخشنامه قرار شد یک تیم 50 نفری در شهر تهران فعالیت خود را برای 22 نقطه از شهر تهران آغازکنند و تدابیر خوبی هم برای شهر کرج اندیشیده شد. همزمان آموزش بازرسان هم آغاز و براساس برنامهریزیها مقرر شد این بازرسان بر فعالیت بنگاههای شهرهای تهران و کرج نظارت داشته باشند و گزارشهای مربوطه را در این خصوص تهیه کنند.
- روند تهیه و رسیدگی به این گزارشها چه صورت است؟
بازرسان پس از آشنایی با مسائل مربوطه به دفاتر مشاوران املاک میروند و از تمام مواردی که احتمال خطا در آنها وجود داشته باشد گزارش تهیه میکنند. این گزارشها در سازمان تعزیرات توسط کارشناسان مربوطه مورد بررسی و بازبینی قرار میگیرد و درصورت احراز تخلف، فرد متخلف اعم از مشاور املاک یا مالک بهمنظور ارائه توضیحات بیشتر به شعبه سازمان فراخوانده میشود.
- عمده تخلفات صورت گرفته در چه مواردی بوده است؟
در فرمهایی که در اختیار بازرسان سازمان قرار دارد، محلهای خاصی برای مشخصات مشاور املاک، موجر و مستأجر وجود دارد و نوع تخلفات در این فرمها نوشته میشود. این تخلفات هم عمدتا مربوط به عدمنصب نرخنامه، عدمصدور صورتحساب یا اخذ کمیسیون بیش از حد مقرر و نیز انعقاد قراردادی با افزایش بیش از 7 تا 9 درصدی اجارهبها بوده است. همچنین در تعدادی از موارد مشاهده شده که کد رهگیری از سوی مشاور املاک صادر نشده است. طی روزهای اخیر بازرسان این سازمان به دقت تمام نرخهای اجاره سالجاری را با نرخ سال گذشته مقایسه و گزارشهای مربوطه را به کارشناسان ارجاع دادهاند.
- سازمان تعزیرات چه مجازاتهایی برای متخلفان درنظر گرفته است؟
این مجازاتها نسبی است. به این معنی که به نسبت جرم رخداده، مجازاتی درنظر گرفته میشود. بهعنوان مثال مجازات فردی که به جای 9 درصد، اجاره بها را 11 درصد افزایش داده باشد، با فردی که 20درصد افزایش داده فرق میکند.
- تاکنون چه تعداد مشاور املاک مورد بازرسی قرار گرفتهاند و با چه تعداد برخورد شده است؟
براساس آخرین آمار تاکنون از 516 واحد بازرسی به عمل آمده و چندین پرونده تشکیل شده است که درصورت تأیید این موارد در ادارات کل استانهای تهران و البرز، بررسیهای بیشتر در این خصوص آغاز خواهد شد. بههرحال مشاوران املاک باید بدانند که سازمان در بازرسی از عملکرد آنها و پیگیری تخلفات صورت گرفته ذرهای از قوانین کوتاه نمیآید.