یکشنبه ۳ آذر ۱۳۸۷ - ۱۹:۴۶
۰ نفر

همشهری‌آنلاین: محمد موسوی، نوازنده برجسته و مبتکر نی در نشستی مطبوعاتی گفت تجربه 40 سال نی نوازی پشتوانه‌ای برایش فراهم کرده تا از نی هشت صدای همزمان درآورد

به گزارش همشهری آنلاین محمد موسوی نوازنده نی، صبح یکشنبه،سوم آذر در نشستی با خبرنگاران که به مناسبت کنسرت پیش رویش تمهید شده بود،  ضمن اعلام این مطلب به سفر سال 1354 به قونیه اشاره کرد وگفت: در سال 54 با محمدرضا شجریان به قونیه رفتیم. آنجا با نوازندگان ترک و ملودی‌های آنها آشنا شدم و صدای نی آنها را شنیدم. نی آنها 9 بند و 7 سوراخ دارد و نی ایرانی 7بند و 6سوراخ ، ولی من با همین نی صدای قطعات سماع را درمی‌آورم، زیرا «نی» ایرانی، کامل‌ترین «نی» در جهان است.

موسوی در ابتدای این نشست به حضور نوازنده دیوان، فردین لاهورپور در بخش اول برنامه اشاره کرد و گفت: چون کنسرت در آذر ماه برگزار می شود، بخش اول برنامه با عنوان "سماع" به همراهی ساز دیوان و به یاد حضرت مولانا اجرا می شود وبخش دوم نوازندگی ساز نی به همراهی کوشان یغمایی نوازنده‌ی تنبک و احمد آزادبیگی نوازنده‌ی دف در دو دستگاه شور و همایون خواهد بود.

موسوی که هشت سال بود اجرای صحنه‌ای موسیقی نداشت درباره استفاده نکردن از خواننده در کنسرت اوسط آذر در تالار غدیر وزارت کشور گفت: من به مدت 20 سال است که با خواننده به روی صحنه نمی روم مگر اینکه خواسته باشم خواننده جوانی را به جامعه هنری معرفی کنم. در طول 50 سال فعالیت موسیقی، همواره تلاش کردم ساز نی و وسعت صدای آن را به مردم معرفی کنم، به همین دلیل ترجیح می‌دهم در کنسرت‌های اخیرم از خواننده استفاده نکنم. همچنین تصمیم دارم بعد از این اجراها کنسرت هایی هم در شهرستان های مختلف داشته باشم تا این ساز را بیشتر به ایرانی ها معرفی کنم.
وی همچنین گفت:: بعد از چند دهه تجربه در نوازندگی «نی» کاری با این ساز می‌کنم که حتی جای خالی کلام را در کنسرت‌هایم پر می‌کند. کارهایم به اندازه ای تنوع دارد که تماشاگر هر بار با یک اجرای متفاوت روبرو ‌شود، به همین دلیل در این اجراها جای خالی خوانند خیلی محسوس نیست.

او سپس به همکاری هایی که با محمد رضا شجریان به عنوان خواننده ثابت داشت اشاره کرد و گفت: بیش از 40 سال با شجریان کار کردم و و نزدیک به 260 اجرای خصوصی را با همدیگر ضبط کرده‌ایم و  ارتباط مستمری با هم داشتیم، حتی بعد از انقلاب چندین نوار با همکاری هم ضبط کردیم، ولی فعلا این ارتباط قطع شده است و برای ادامه‌ی آن نیاز به یک همدلی وجود دارد.

او اضافه کرد: شجریان در اجراهای خود ردیف آوازی و سازی را با هم مخلوط می‌کند و از آنجا که من ردیف آوازی را بازنده یاد محمود کریمی کار کرده ام به خوبی در اجراهایی که با شجریان داشتم به خوبی جواب آواز او را می‌دادم ؛ البته نباید فراموش کرد که در تمام این پنجاه سال برای خواننده‌های بزرگی چون تاج اصفهانی،‌بنان،‌شهیدی ، گلپایگانی، ایرج،‌ ادیب اصفهانی،... نوازندگی کرده ام و اگر در آینده هم چهره و جوان مستعدی ببینم شاید مجددا کنسرتی با خواننده‌ داشته باشم.

اوبا اشاره به تجربه‌ی شاگردی خود با احمد عبادی یادآور شد: سال 46 وقتی با استاد عبادی برای اجرا در برنامه‌ی «گلها» به رادیو رفتم به من اجازه‌ی کار نداند، اما با واسطه‌ی ایشان موفق شدم تا برای اولین‌بار در برنامه‌ی «گلها» قطعاتی را اجرا کنم و از همان زمان یاد گرفتم تا برای معرفی چهره‌های توانا به کار موسیقی پیش‌قدم شوم.

این نوازنده نی در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره‌ی وضعیت فعلی موسیقی سنتی در کشور گفت: متاسفانه این روزها موسیقی سنتی را خیلی کمرنگ می‌بینم، زیرا عاشق دلسوخته‌ای در این راه وجود ندارد و حمایتی هم از سوی دولت صورت نمی‌گیرد. این روند با دیدن کنسرت‌هایی که در طول سال اجرا می‌شود، کاملا مشهود است. در واقع نوآوری در کارها دیده نمی‌شود.

موسوی معتقد است: خوانندهای امروز بی‌تجربه هستند و برای کار خود زحمت نمی‌کشند، به طوری که این عشق در موسیقی کمرنگ شده است وحتی به‌نوعی به کار تجاری بدل شده است. در حالی که اگر این حمایت از هنرمندان صورت بگیرد و آنها تامین باشند، قطعا نتیجه‌ی بهتری می‌گیریم. ولی این روزها نه ساز در اختیار کلام است و نه کلام به انتقال پیام منجر می‌شود.

موسوی با دلیل سه شب اجرای کنسرت همچنین درباره‌ی حضورش در بیست‌وچهارمین جشنواره‌ی بین‌المللی موسیقی فجر گفت: پیش از این قرار بود که آبان ماه در سالن اصلی وزارت کشور یک روز کنسرت داشته باشم، اما به دلیل درگذشت پدرم این برنامه به آذر ماه موکول شد و چون تالاربزرگ برای اجرا در اختیار ما قرار نگرفت مجبور شدیم زمان کنسرت را در تالار کوچک به سه روز افزایش دهیم که اجرای این برنامه سه روزه خسته‌کننده است و لذا در جشنواره حضور نخواهم داشت.[گزارشی از جزییات جشنواره موسیقی فجر]

این ردیفدان موسیقی ایران درباره نحوه قیمت گذاری بلیت این کنسرت گفت : طبق قرارقبلی قیمت بلیت10 تا 15 هزارتومان بود اما به دلیل بالابودن هزینه های کنسرت ناگزیر قیمت بلیت 15 ،20 و 25 هزارتومان قیمت گذاری شده است

به گزارش همشهری‌ آنلاین کنسرت محمد موسوی با گروه سه نفره در روزهای 17 تا 19 آذر در تالار غدیر وزارت کشور برگزار می‌شود.[کنسرت استاد محمد موسوی پس از 8 سال]

کد خبر 69111

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز