دوشنبه ۹ مرداد ۱۳۸۵ - ۱۱:۰۰
۰ نفر

صدف کوه کن: ویتامین ب 3 یا نیاسین عضوی از خانواده ویتامین های محلول در آب، B است و این بدان معنی است که در بدن ذخیره نمی شود و برای برطرف کردن نیازهای بدن به طور مرتب و روزانه باید مصرف شود.

ثابت شده است که نیاسین، بخصوص وقتی با ورزش و رژیم خوب غذایی، همراه شود، می تواند میزان کلسترول خوب (HDL) را بین یک چهارم تا یک پنجم افزایش دهد و در عین حال از میزان کلسترول بد (LDL) و تری گلیسیرید نیز بکاهد.افزایش کلسترول خوب درواقع یعنی تراکم زیاد لیپوپروتئین HDL که از ناقلین کلسترول محسوب می شود و با خارج کردن چربی ها از جریان خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش می دهد.

این ویتامین همچنین اثر داروهای کاهنده کلسترول را افزایش می دهد که برای این منظور، باید مصرف ویتامین ب 3 تنها زیر نظر پزشک باشد.از منابع خوب غذایی نیاسین می توان به: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیای خشک پخته شده، نخود، جگر، شیر کم چربی یا بدون چربی، پنیر، سویا و آجیل اشاره کرد.

منابع دیگر آن نیز شامل مخمر آب جو، سبوس گندم، حبوبات و غلات (به جز ذرت) قارچ و سبزیجات تازه هستند.البته باید توجه داشت که ویتامین ب-3 در اثر پختن در آب از بین می رود. بنابراین تا حد امکان باید از جوشاندن، پختن و فریز کردن سبزیجات خودداری کرد و در مواردی هم که نیاز به طبخ وجود دارد باید سعی شود آب آن مصرف شود و درب ظرف حتماً گذاشته شود.

برای کاهش خطر ایجاد زخم معده و جلوگیری از به هم خوردگی و آشفتگی معده، بهتر است مکمل های نیاسین را همراه با غذا مصرف کنید و در صورت همراهی با داروهای فشار خون، احتیاط های لازم را در زمان مصرف، رعایت کنید.

همچنین افراد مبتلا به آسم باید از مصرف زیاد نیاسین اجتناب کنند و افراد مبتلا به دیابت، نقرس و بیماریهای کیسه صفرا، مکمل نیاسین را تنها در صورت مشورت با پزشک معالجشان مصرف کنند.به طور کلی، مسمومیت زایی نیاسین کم است.

ولی، استفاده از مقادیر بالای 2-1 گرم از نیاسین آمید، سه بار در روز که برای کاهش کلسترول خون استفاده می شود، ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند و در بیماران مبتلا به آسم یا زخم معده مشکلاتی ایجاد کند.

مقادیر بالای نیاسین همچنین می تواند برای کبد هم سمی باشد و خطر شکلی از ویتامین که به مرور زمان آزاد می شوند، بیشتر است. استفاده از مقادیر بالای ویتامین باید به دقت پیگیری شود، زیرا این مقادیر مکمل تغذیه ای نبوده و در واقع دارو هستند.

کد خبر 1405

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز